Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• PCProfessor

aktív tag

válasz urandom0 #80956 üzenetére

Kezdőként a linux világa meglepően könnyű és zökkenőmentes volt ameddig csak az átlagfelhasználás köreit merítettem ki. Minden átlagos cuccra van alternatíva, csak meg kell tanulni beüzemelni és elsajátítani. Zene, videolejátszó van egy csomó, működnek. Böngészni, navigálni, dokumentumokat és egyebeket szerkeszteni valamint programokat instalállni sem egy diplomát igénylő munka mivel egy csomó "software center" van különböző rendszerekben.

Játékokkal kapcsolatban annyit említenék meg, hogy a legjobb akarattal is elégséges/ok az élmény. Ami plat és gold minősítésű talán hibamentesen fut majd. Limitáltak a lehetőségek ezen a téren, főleg ami multi.

A következő szegmens a streamelés, videovágás és audioval való munka volt amit magába foglal, úgymond ez a mérföldkő. Videovágás megoldható volt és a programok kicsit máshogy működnek mint pl. premiere pro. Meg lehet tanulni és effektívvé tenni ezek használatát is.
    Audio szakasz azonban siralmas volt. Ami máshol plug& play linuxon nem működik, mert nincs támogatás sem alternatíva. Legyen az rőgzítőkártya, mixer és hasonlók. Pluginokat, drivereket nem is említem, mert nem léteznek.

Pár napos video ahol másnak is hasonlóak a tapasztalatai.

TL;DR van(sajnos elég sok) program illetve/felhasználási cél amire linux nem csak nem elég, hanem még alternatívát sem biztosít, mert egyszerűen nincs. Ez tutira változni fog, mert ami infot összeszedtem csak a játékokkal kapcsolatban szintén nem létező volt évekkel ezelőtt.

• tordaitibi

veterán

Az Irfan verhetetlen, féltucat funkciót csak 4-5 másik képnézőbe találtam meg külön-külön. Például alá-fölé panorámakép, kijelölés-kivágás és még vagy 3-4 funkció.

Az Irfan, a Foxit és még pár Windowsos portable programom fényévekkel gyorsabb (nálam biztos erre esküszök) mint bármelyik Linuxos natív szoftver. Pedig Wine kell hozzá. Pl. a Gwenviewnél 5x gyorsabban nyílik az Irfan, a Foxit az Okularnál. A Foxitba (Wine alatt Linuxon) 500 megás PDF is gördülékeny, az Okular ezekbe beleszakad, másodperceket kell várnom mire nagyít vagy utoléri magát. Magyarázat nincs.

1by1, megszokás, 17 éve használom háttérzenére, megmutatom neki a zene könyvtáramat és 2 hétig zenél, szépen sorbamegy.
    140kb méretbe még egy EQ is belefért.

Mozilla Thunderbird, 2008 óta UGYANEZT a portable klienst használom, 13 éve. Miért ne használnám akkor Wine alatt is, benne a szoftverbe az egész, összes mailom 2008-tól.

Mp3gain-- szintén megszokás, ebbél primitívebb célszoftver a földön nincs erre a funkcióra.

Kb. végére is értem a Windowsból átmentett szoftvereimnek. Ezért kövezzetek meg de és ezután is fogom őket használni.

A Windows függésemet jól látod de igen komoly okom van rá.
    Az egyik hogy 21 éve használom.
    A másik hogy a munkámhoz csak és csakis Windowsra léteznek azok a szoftverek amiket nap mint nap használok ott bennt és otthonról távoli elérésekkel. Ezekbe beletartoznak célhardverek, illetve azok helyi és távoli kezelése is.
    Ebbe nem mennék bele de ezeknek a szoftvereknek nemhogy közelítő megoldásai de Linuxon égen-földön nincsen se helyettesítője se valamennyire is használható alternatívája. Egyáltalán nem is létezik ilyen. Kerestem évekig úgyhogy 101% bizonyossággal állítom hogy nincs.
    Pregnáns példa, egyik helyemen még nyomtatni sem tudnék ha csak Linuxot használnék.

Emiatt nézd el nekem hogy a Wint meg a Linuxot is a maga helyén használom maximális elégedettséggel.

• Ueda

senior tag

1 dolgot tud az Irfanview amit máshol nem igazán találtam meg : Decrease color depth.
    Ha a png képek szinét lecsökkented 256-ra (leginkább itt fórumban a képernyőképek esetén), a lényeg még így is bőven rajta lesz, míg a méret kb. a harmadára csökken.
    De ezt bőven ki tudom használni wine alatt.
    (Ez is egy 256 színre csökkentett kép.)

Csak példának mondtam , abszolút nem akarok a Windows mellett lenni.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés