Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mzx

senior tag

válasz Lathronos #26601 üzenetére

Az első bekezdésedre:
    "De elég könnyű kideríteni, az NTFS HDD lesz az."
    Ez tipp akar lenni? De melyikre? Mindkét hdd-n van ntfs...
    Ezt a gparted-et hajlamos vagyok gyakran nem venni számításba, sajna. Sokszor kimegy a fejemből. Köszi, h megemlítetted. :) Igaz, abból ki fog derülni, melyiken van a grub. Egyébként én is a windows-os hdd-re gyanakodtam, h azon lehet a grub, ahogyan -ha jól értem- te is; Ubyegon -nak ezt írtam, ő fordítva látta ezt.

Szóval megnézem majd. Pár napig pihentetem azon PC rendbetételét, addig csak elméletben foglalkozom vele, tehát jól jönnek az infóitok. köszönöm. :) Igérem, jövő héten megnézem ezt is, de tényleg néhány napig muszáj pihentetnem azt a másik pc-n való tevékenységemet, több okból is.

Független rszindítás:
    Így már értem, csak az a gond, h azon a pc, ami 1999-es, jó régi gyártmány, csak annyit ajánl fel a boot sorrendnél a bios, hogy hdd. Hiába van benne 2 db hdd. Aztán lehet, h csak azóta jelez egyetlen hdd-t a bios a boot sorrendválasztónál, amióta halódik a linuxos hdd, vagy rajta a linux. De nagyon úgy rémlik, h alapból csak merevlemezt enged választani, de azt nem ,h melyiket.

Általában írom most , mindenkinek, a "B"-től új kérdéseim (S Z E R K: AZ "A" RÉSZ KÜLÖN UBYEGONNAK és CPT.Pirk-nek IS :) (#26603) ubyegon2 )

A.
    Azon agyalok, h mivel fél óra alatt felforrósodik a linux-os hdd, h netán maga a hardver, tehát a hdd a bibis, és nem biztos, h gond volt a rajta levő Lubuntuval szoftveresen(?), eredendően. Így talán mindösszesen a harver miatt sérülhetett a Lubuntu(?)
    S Z E R K : MOST OLVASOM, UBYEGON IS ERRE GYANAKSZIK.
    Mielőtt olvastam volna a mai hsz-eket, ezt találtam gugli-val, Uby, ez is oké lesz? Jó kis leírás van hozzá, magyarul, ezt még talán én is "vágom":
    http://lcb.hu/linux/smartmontools.html
    Lubuntu live cd-ről jövő héten megvizslatom evvel a daemon-nal. Javaslod/javasoljátok?
    S Z E R K : WOW! CPT.Pirk pont ezt írja. Nah, megint hamarabb akadtam megoldásra, mire látok válaszokat. ;) De ebben az a jó, h megerősítetek, h jókat gugliztam ki. ;)
    Megnézem majd jövő héten, hd snetinel van-e a win-es hdd-n. Ha nincs, akkor linux live cd-ről smartmontools. (Win-nel nem megyek netre.)

Egyébként, Uby, épp tegnap este azon agyaltam még, hogy megírom neked, ne mindig csak a szoftveres vonatkozást hibáztasd, pl múltkor a LinuxMint-et. ;) Azóta rájöttem, hogy csak egy túl erős opciójú hdd tisztítás tűntette el a Mint9-emről a Volume/Sound panelt. ;) Ami reboot-ra mindig visszajött. Szóval, igen, tegnap késő este egyre inkább a hardverre, ez esetben a hdd-re gyanakodtam én is. Látom, most épp te vagy, aki szintén ezt sejti. Nah, majd jövő héten újra nekiállok annak a pc-nek a vizsgálatába, azután pedig linux telepitésre rajta (már ha a vinyó hasnzálható még).
    Hozzáteszem: 15 éves pc-n 10 éves hdd-ről van szó...

B.
    Általában a linux disztrók installlásakor ahova telepít, azt a particiot szokta előtte formázni? Ritkán telepítek, így nem emlékszem, h fel szokta-e ajánlani egy disztró, avagy automatikusan formáz-e előtte. Vagy van olyan disztró, amelyik egyáltalán nem formáz telepítés előtt ill nem is engedi, akár van rajta adat, akár nincs? (Tudom, ez elég kezdő kérdés, sejtem, h formáz, ha volt rajta adat. Mégis bizonytalan vagyok még ebben.)

C.
    Általában érdekel, de persze mindenképp linux esetén: a hdd formázás rendben lezajlik, ha esetleg van egy kis hdd hiba? Netán néhány bad sector?

Tényleg a jövő héten előbb megnézem a hdd fizikai állapotát, és csak azt követően döntöm el, h lehet-e rá telepíteni új disztrót, de azért előre érdeklődnék disztró kapcsán:

D.
    Pár hónapja nagyon ajánlgatták nekem többen a Manjaro-t, régi (15 éves) PC-mre. Jól rélmik, h régi gépre is ajánlatos? Mintha Decepticon tapasztalata szerint viszont terheli a RAM-ot... vagy a CPU-t? Javítsd ki, kérlek, Decepticon, ha rosszul rémlik.
    A lényeg : arra gondoltam, ha már reinstallálok azon, akkor kipóbálok a Lubuntu HELYETT MOST valami számomra újdonságot. Manjaro-t javasoljátok? Ha jól tudom, a Peppermint is oké lenne régi gépre, az se CPU terhelő annyira; ezt jól tudom? A Debian-ban tetszik elméletben, h bombabiztos, viszont ugye jól tudom, h ahhoz már kéne némi szakértelem? Ha jól emlékszem, vki említette pár hónapja itt, h még a telepítése se kezdőnek való; én viszont eléggé kezdő vagyok.

E.
    Eddig kizárólag ubuntu alapú disztrót használtam. Kicsit aggódok másfajták kapcsán. Eiskalt alkalmazás található Manjaro alatt? Nézegetem a disztro timeline fa szerkezetet, de nem látom rajta a Manjaro-t... A distrowatch azt írja pedig: Arch alapú, de a rajzon nem látom Arch-ból elágazva... Hol helyezkedik el? És mennyire lesz nehéz nekem, kezdőnek, egy ubuntu alapú után egy arch alapú disztróra átállnom, ha kipróbálnám a Manjaro-t? Azon a PC-n, amire kellene új disztró, egyrészt főleg dc-zésre kellene, pl Eiskalt. A Manjaro megteszi e célra?

F.
    Az érdekelne még, hogy van, aki szerint desktop pc tetejére nem ajánlatos tenni a monitort. Mi erről a meglátásotok? Nem okoz kárt amonitor a pc-ben, ha a tetején áll? Vagy a pc a monitornak? Régi LCD monitorról lenne szó, a régi desktop pc tetejére tervezem felpakolni. A monitor állványos, azon állítható felfelé, tehát lenne legalább 20-30 centi táv függőlegesen, a pc és a képernyő között. Nem zavarnak be egymásnak majd?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés