Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mzx

senior tag

válasz ViZion #13119 üzenetére

Köszönöm a válaszokat mindhármótoknak.

Sorry ha lámer a kérdésem: mi az az ssd?

Örülök, hogy pro- és kontra vélemény is érkezett. :)

Részben más kérdéseim:

Most jutok el oda majd aug. második felében, hogy live usb-t készítsek. Jelenleg ott tart a "tudásom", hogy párszor installáltam már Ubuntut, Lubuntut, live cd -ről merevlemezre; most a Linux Mint -tel ismerkedem.

- A Linux Mint tudtommal kompatibilis az Ubuntu-val, pl. a Mint 9 az Ubi 10.04-gyel. Mi a lényeges különbség az Ubuntu és a Mint között? Annyit megtudtam, hogy azonos hivatalos tárolót használnak, és mindkettő Gnome grafikus rendszert.

- Sose készítettem még live usb-t pendrive -ra. Teszteltem a sebességét, a hdd-mhoz képest átlag 70% -os a sebessége, a leggyorsabb usb háttértár, amivel rendelkezem, nekem megfelel live usb-nek. 4 GB -os pendrive, Kingstone. Átlag 7 MB/s -mal lehet rá írni a géppel, olvasni 6-18 MB/s -mal tud, eközött mozog a sebessége, persze a PC konfigjától is függ, nem tudom, egy erősebb PC-vel jobban ki lehetne-e használni pendrive -om sebességét, de a lényeg, hogy mivel 10 éves P4 -bővült a géppark-, ezért pont ideális számomra, hogy ha másvalakihez viszem a pendrive-os linux live usb-met, akkor nagy eséllyel megfelelő sebességgel futni fog azon is, mivel túlnyomórészt másoknak is van egy legfeljebb 10 éves PC-je, már aki rendszeresen gépezik. A lényeg h nekem megfelel a pendrive -om sebessége , live usb célra. Az alapoktól érdekel infó, hogyan lehet létrehoznom rajta live usb -t? Linkek is jöhetnek, köszönettel. :) Ja, és érdekel, hogy elegendő-e egy live usb létrehozásához egy linux live cd, vagy mindenképp kell hdd-s linux telepítés ehhez előzetesen? Apropó, mivel csak 4 GB-os, ezért Lubuntu-t, 10.04 -eset tervezek rá, 1 GB home-mal, és csak admin fiók kell, amire tehát marad 3 GB. Necces, hogy csak 4 GB -os a pendrive, vagy elegendő lesz?

- Legutóbbi telepitésem Lubuntu, és most kezd kialakulni az igényem, és az annak megfelelő kapacitás: úgy nézem, minimálisan 3 GB nekem elegendő a /home -nak, 5 GB a gyökérnek. Gondolom ubira és mint-re több kell. Érdekel, mekkora a minimális kapacitás, amit particióként meg kell adnom Ubuntu, illetve Mint esetén? Alapszintű felhasználó vagyok, különösebb extrákat ne számítsatok bele. Ráadásul 20 GB -ot szánhatok rá max, de ha Mint 9 esetén is elegendő az 5 GB a gyökérnek, annak örülnék, mert kicsi a hdd, és kell média file-oknak a maradék terület. Persze kockáztatni se akarom a rendszer működését, így nagyon kicentizni se szeretném, tehát ha több kell Linux Mint 9 gyökérpartíciónak, mint 5 GB, akkor mennyi?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés