Új hozzászólás Aktív témák

• csixy

addikt

Telepítettem egy USB-s SSD-re msdos partíciós tábla mellett MBR-re UEFI módra egy Linux Mint Tessa rendszert. Csináltam /boot partíciót is, titkosítás nélkül, de a jelszót azért kéri bootoláskor a belépéshez a rendszer. Csodamód működik GPT nélkül. Ezután újra bebootoltam ezúttal legacy módban a Mintstickkel kiírt telepítő live pendrájvomat és megpróbáltam chroot segítségével betelepíteni a grubot az MBR-be is, de nem sikerült mert valamit a grub telepítő hiányolt. Megmakacsoltam magam és változatlan partíció beosztás mellett
    újratelepítettem az ESP partíciót kihagyván és annak flagjait eltávolítván a többi partíció formázásával (tehát az ESP partíció tartalma megmaradt változatlanul, csak most mellőzve) legacy módra a mintet. Így is működik !! Hurrá ! De most UEFI-ként nem indul (-t). De én makacs vagyok, mert most újra telepítettem UEFI módra de ezúttal a /boot és az ESP partíciót (/boot/efi) csak csatoltam , de nem formáztam és a / partíció lett formázva és újratelepítve. Most elérkeztem oda hogy akár UEFI módra (a boot eszközök felső sora) , akár Legacy módra (a boot eszközök legalsó sora) szépen bootool a rendszer így is úgy is. Csak a Grub customizerrel kellett állítani a késleltetésen , hogy a grub menüből láthassak is valamit bootolás közben.
    De akárhogy indítom, mindig ugyanazt a képet adja a Gparted , mintha UEFI lenne. A kérdésem tehát az, hogy Legacy módban bootolván a parancssorból hogyan tudhatnék meggyőződni arról, hogy éppen legacy módban vagyok? Itt a kép:

:C
    :Y
    Tudom, keressek egy régebbi gépet ami még sosem látott UEFI-t és azon próbáljam ki, de ha csak legacy van?

Új hozzászólás Aktív témák