Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ontheground

tag

Sziasztok. Használja valaki még ezt rajtam kívül a topikban? [Early OOM daemon]

Én sajnos kénytelen vagyok. Sajna csak 4 giga memóriám van, az ha telemegy böngészés közben, mivel szeretek sok lapon böngészni, teljesen lefagy a rendszer alapesetben.
    Fél óra után is kb. az újraindítás az egyetlen esélye az embernek, köszönhetően a Linux kernel memóriamenedzselési sajátosságainak.
    Windózon sose volt ilyen problémám, még XP-n sem, ott a Chrome magától köszönt el kb 200 tab után, a Linuxon fagyás nélkül alapesetben kb 20-ig bírja a Chromium, aztán kurzor megfagy, num lock megfagy(I/O műveletek belassulnak), kezdődik a folyamatos disk trashing. Jó, ez utóbbi nem releváns, nem teljesen ugyanaz a két program, a verziók is mások, de Win7-Linux összehasonlításban is kb ugyanaz az arány, valamint Windows-on is ment a pagefile-ba swappelés rendesen, ez azonban sosem járt teljes rendszerfagyással, mint Linux esetén.

Ezt a daemon-t felrakva viszont minden flottul működik tovább Linuxon is. Ennek azért ára is van, a legnagyobb memóriazabáló processz megkapja a kill parancsot(jelen esetben valamelyik böngészőprocessz), de ez manapság nem kell, hogy böngésző összeomlással járjon(más programnál lehet, hogy azzal jár, de még mindig jobb, ha csak egy processz köszön el, mint ha újra kéne indítani a gépet és veszne minden).
    Hasonló módon működne a kernel memóriamenedzsmentje is, de sajnos csak akkor kapcsolna be, amikor már megvan a baj, a gép lefagyott, valamint random válogatna a processzek között. Ezt lehetne hangolgatni néhány config fájlban, de utánaolvasva a neten az sem vezet sok eredményre.

A fenti daemon meg teszi a dolgát, sőt mellette nyugodtan beállíthatom a vm.swappines=1 paramétert is, így gyorsultak az alkalmazások. Korábban ez 60-on volt, de amikor tele lett a memória, ugyanaz a fagyás volt a vége a dolognak, megspékelve azzal, hogy normál memóriakihasználtság esetén is ment a swappolgatás, lassabbak voltak a programok.

Debian, Ubuntu alapú, Arch alapú disztrókra van kész csomag, nem kell forgatni, lásd a linkelt lap alján.

Új hozzászólás Aktív témák