Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

Van valakinek ötlete, hogy az mitől lehet, ha az alaplapi SB-re drótozott SATA portokra kötött SATA HDD-ken még egyszer sem volt semmi gond sem az 1 lemezes, single kötetes, sem a 3 lemezes, RAID-5 kötetes Btrf-el, az USB-SATA átalakítóval használt HDD-n viszont rendszeresen javíthatatlanul összeomlik szinte minden ki/be kapcsolás során? (Recovery paraméterrel sem csatolható és a btrfs check --repair is csak változatos hibákat listáz, amiket javítani nem tud).
    Ennek a filerendszernek a létrehozásához és csatolásához pontosan ugyan azokat a paramétereket használom, mint a másik single kötethez, és a HDD is hasonló, csak az USB adapter játszik közbe (mert össz-vissz 4 SATA port van a deszkán), ami Jmicron vezérlős (és kipróbáltam már Windows-os géppel is, nem volt vele gond). De menet közben sincs gond, akár online scrub-olom véletlenszerűen, akár umount-olom és offline ellenőrzöm. Csak akkor száll el, ha ki/be kapcsolom a gépet. Még a szimpla reboot-okat is túl szokta élni, ezért arra gyanakszom, hogy az USB-SATA adapter mellett valamiért nem flush-olja a cache-t a korongra a HDD vezérlő, mert nem jön rá, hogy nemsoká megszűnik a tápáram. Bár ez is fura annyiból, hogy már próbáltam commit=1 paraméterrel is mount-olni és nem is írtam tudatosan a lemezre, mégis kampec van neki ki/be kapcsoláskor. :U

Kell ahhoz bármi extra kernel driver vagy rendszerszoftver script, ami az USB-(SCSI-)SATA HDD-ket kezeli, és shutdown alatt flush-olja a cache-t (és Gentoo-ban alapból nincs jelen)?
    Bár most, hogy írom, azt még nem próbáltam, hogy hdparm-al letiltom az írási cache-t, de úgy piszok lassú lehet az írás.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés