Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

válasz bambano #102 üzenetére

A Red Hat nem kommercializálta a Linuxot, nem is volt célja. A Canonical volt ráálva erre a témára kb. 20 éven keresztül, de pár éve (sok milliárd EUR elégetése után) rájött, hogy ez nem fog működni. Azóta gyakorlatilag annyi az Ubuntu, hogy fognak egy Debian unstable-t, újraforgatják egy saját patch settel, aztán megbrandelik saját névvel, hátterekkel, egyebekkel és kiadják más néven. Nem mintha ez olyan rossz lenne, szerintem az Ubuntu azóta jó, amióta a Canonical csak minimálisan nyúl bele.

A fejlesztőcégek folyamatosan azon pörögnek, ha szóba kerül a Linux, hogy nehéz rá fejleszteni, mert semmi sem egységes. Se a disztrók, se a csomagformátumok, se az asztali környezetek, semmi. A flatpakkal kapcsolatos egyik várokozás az, hogy ezt a szétszórtságot kicsit összerakja, lesz egységes csomagformátum az appoknak, egységes store (legalább webes, ha asztali egyelőre nem is), és lesznek fizetős appok is, így az appfejlesztők majd nagyobb kedvvel fordulnak a Linux felé, ami elméletileg több és jobb minőségű appokat eredményez, ami több Linux usert, és így nagyobb piaci részesedést vonz be.
    Majd meglátjuk, így lesz-e.

Amúgy ez inkább Macesítés, mint Windowsosítás. A Flatpak a MacOS-féle .app formátumhoz hasonlít.

• DarkByte

addikt

válasz bambano #102 üzenetére

Szerintem itt kicsit elbeszélünk egymás mellett. A Flatpak nem céloz kiszolgálókat. Arra ott a Docker és alternatívái, nem is volna értelme versenyezniük. Tisztán végfelhasználói, ott is leginkább grafikus alkalmazások terjesztésére kitalált dolog.

Végfelhasználói Linux Windows-osításában értettem úgy hogy a Canonical előrehaladott az Ubuntu-val. (egyébként ők is tolják a Snap-ot, ami a Flatpak saját megfelelője)

Nem tudom beleférek-e a gyűjtődbe. Linux-on/ra fejlesztek, de az is igaz hogy az leginkább Java, kisebb részt shell és automatizáció. Van itthon homeserver Proxmox-al (Debian, Home Assistant), Raspberry-k, Microtik router, saját laptopon Arch KDE-vel, desktop-on Win11-en WSL2, stb.

A Red Hat-ot mondjuk én nem bírom, a ló túloldala. A fizetős support-jukhoz volt közöm a Keycloak kapcsán és ritka undorító az a több rétegű subscription wall mögé pakolása az információknak amit csinálnak. De ugyanezekért nem a szívem csücske az Oracle sem :)

Kár hogy már nehéz ennyire átszellemült lenni a szakma után egy ideje, kicsit kiölte belőlem a meló mókuskereke azt a fiatal lelkesedést.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés