Hirdetés
- GoodSpeed: Így lettem telekomos, mégsem lettem telekomos, és vagyok telekomos...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: 1992-1993, a játék folytatódik
- bambano: Bambanő háza tája
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
-
LOGOUT.hu
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
LEDMESTER
csendes tag
Kedves agize!
Gratulálok a logikus nyomozásodhoz! Rajta kaptad őket. Igazad van, sajnos csak rossz kifogás volt amit a gyártó válaszolt. A napokban volt egy LED konferencia, hamarosan a www.vilagitas.org honlapon fent lesznek az előadások. Ugyan szakembereknek szóltak, de lehet okulni belőlük. Ezek az un retrofit lámpák, amik utánoznak egy korábbi (izzólámpás) technikára kitalált formát, eleve kompromisszumot jelentenek. A LED fényforrások nem gömb sugárzók, hiányzik náluk a szórt fény, amit megszoktunk az izzóknál. Az izzólámpa egyenértékekkel való példálózásnak pedig nincs értelme, pláne, ha nagyot-mondási kényszer hajt egy gyártót. Egy jó krypton töltésű izzó
akár 12 lm/W energia hasznosítású is lehet. A LED egység maga lehet akár 100 lm/W-os is, de van előtte még meghajtó áramkör is, ami jó esetben csak 10% veszteséget okoz. Egy keskeny nyalábban világító lámpa csak fényfoltot képez, attól még sötét marad a szoba. A témával kapcsolatos megjegyzéseim bővebben olvashatók a LEDOLDAL-on.
[link] -
huppama
csendes tag
Miért nem viszed vissza??
Én előbb vásároltam úgy 150eFt ért valami no name márkát, jól meg is szívtam. Aztán úgy voltam vele, hogy olcsú húsnak híg a leve, meg ugye a szegény kétszer fizet a gazdag az egyszer de jót vesz alapon megvettem én is az ABCOm termékeit...nekem teljesen jól megy mind közel egy éve...
-
pirinko
újonc
Üdv,
régóta próbálok utánanézni, hogy jó-e fényük ezeknek a ledes cuccoknak, vagy nem. Mert mindenhol csak azt mondják, hogy energiatakarékosak, meg fehérek, de hogy nem fárasztó-e a fényük, arról semmi.
És akkor itt azt olvasom:
(www.faipar.hu - Az ideális konyha tervezése VII. - http://faipar.hu/butor-design/2892,az-idealis-konyha-tervezese-vii-.html)
hogy a ledes világítás még inkább csak díszítésre alkalmas,mert a színvisszaadásuk nem jó, még a fénycsöveké is jobb. (Persze a fénycsöveknél is vannak jók meg rosszak.)
Látott már olyat valaki, hogy egy ledes lámpánál feltüntetik a színvisszaadást vagy a sugárzott fény spekrumát? -
xylacc
csendes tag
Itt az igazság!
Mivel a power ledekben a chip-pek nagyon közel kerülnek egymáshoz, nincs lejhetőségük hűlésre, ezért nem is tudhatják leadni a hőt a környezetnek, akármekkora százalék is az. Ha nagyon meg van hajtva, akkor nagyon melegszik, de olyan power ledet még nem láttam, amelyet 100%-ra hajtottak volna, és bírta volna több órán keresztül. Egyszerűen lehetetlen megoldani a hőelvezetést, vagy aktív, vízhűtéssel, meg ilyesmikkel szórakoznak.
A megoldás valahol a sok kisebb led-ben van, amelyeket nem kell nagy hőmérsékletre hajtani, nem melegednek, élettartamuk sokkal hosszabb lesz, és ha több, több a fényerő is.
Sok kis ledet kötöttem úgy be, hogy a felvett teljesítményük 2,1W és a leadott fényteljesítmény 350lumen.
Effektive lehetetlen, mert ilyen még nincs, de a mérések pontosak, és nem tudok rájönni hol lehet benne a hiba. -
nahh akkor kezdem érteni...
de lényegében mindegy hogyan számoljuk, akkor is csak 10watt tolja a fényt 1200 lumen-nel, és a maradék 90 fűti a szobát.
forgathatjuk az egyenlet mindkét oldalát, de a fény akkor is 1200 lumen.
ha télen fűti az ugye nem baj...a meleg bent marad.
ha nyáron akkor meg nagyon nem kapcsolunk 8-9-nél előbb villanyt.
de ez pusztán csak az én nézetem.a lednél ugye nincs fűtési százalék, vagy nagyon elhanyagolható, de akkor sem fog 10 wattjára jutni 1200 lumen.
és ha azt vesszük, hogy az elfogyasztott wattra vetítik ki úgy 24 darab 3w-osra lenne szükség ledből az 1200 lumenhez.
üdv
gúZ! -
lapa
veterán
miért kell elrejteni? olyan lámpabúrát kell csinálni. egyébként pont ez a lényeg szerintem, ez fogja hozni az áttörést nem a hagyományos foglalatokba / méretekbe kényszerített megoldások.
hőmérsékleről eddig annyit tudok mondani, hogy a borda tartósan bekapcsolva forró lesz, mondjuk 10 mp-nél tovább nem szereti az ember fogdosni aközepét.
még tegnap csináltam viszont egy primitív kéményt rá pet palackból (ez a kéményezés a mániám úgyis), azzal érezhetően alacsonyabb a hőfok.
az alu hővezetéséből adódóan a ledek bőven 100 fok alatt vannak, az tuti. vettem nemrég pc-re kapcsolható hőmérőt, csak moddolnom kell még egy hosszabb kábelt. kimérem majd mennyi az annyi.
"akkora elektronika"
már a hűtés se olyan vészes szerintem, lehet szép dizájnosat is csinálni. kell is, mert ezek a bordák alapvetően nem passzív üzemre vannak tervezve. az elektronika csak azért kell, mert 16-18v egyenáram a nyitófesz. azért vagyok kíváncsi nagyon a 10w-ra, mert ahhoz még diszkrétebb borda is elég és nem kell fagyisdobozba rejtett külön táp se.
szóval ne add fel, ez még csak a kezdet. amint ezek a nagy fényerejű cuccok elkezdenek terjedni brutális pénz áramlik majd a szektorba, az élettartamot seperc alatt megoldják majd.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Hatalmas szerszámcsomag Új!!!!!!!! Továbbértékesítésre is!+néhány ajándék CSERE IS!
- HONDA Civic 1.5 Lsi. Csere: iPhone 16 pro max, S25 Ultra, Watch Ultra 2
- Agilent 34401A digitális multiméter
- Raktáron! Új EVSE EV 3 fázisú 11kW-os hálózati töltők elektromos autókhoz, 3 év garanciával!
- Új F Speed ZTECH Z-02 elektromos robogó 2 év jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest