Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• vnorbi

aktív tag

válasz axioma #395 üzenetére

Elengedtem, lezártam.

Októberben küldték a rendes felmondásról a levelet a 3 hónapos kifizetési lehetőséggel. Mostanáig halogattam, hogy jobban utánanézzek, de arra jutottam, hogy nem éri meg a macerát, hogy néhány hónapig nálam legyen az állami támogatás, és aztán visszakérjék (nem reális, hogy lakáscélra most felhasználjam, trükközni meg nem akarok).

Eközben még találtam egy akciót, ami már tavasz óta fut, csak erről elfelejtettek szólni a levelekben. Mivel 3%-os LTP-m volt, ha én mondom fel azonnali hatállyal, akkor nem számolják fel a gyorsított kifizetésre a szokásos 3%-os díjat. Szóval ez lett, az állami támogatásról lemondva ma azonnali hatállyal felmondtam az LTP által már felmondott szerződést. Az aktuális tört megtakarítási évre a mai napig kaptam még kamatot, a pénz megjött egy órán belül, már az államkincstárban van. Itt kicsit több kamat jön rá, mint az LTP-s 3%.

Nem értem, miért jó ez nekik most. Ahogy halad a kamatemelési ciklus, lassan ha kockázat nélkül az MNB-nek adják a betétet, akkor is nyereséget termelt volna nekik, mert abból 3% az enyém, a többit megtartják...

• vnorbi

aktív tag

válasz vnorbi #393 üzenetére

Pontosabban 2014-ben telt le a 4 év, és 2018-ban fizettem utoljára be rá megtakarítást (és pont akkor volt 8. évem utolsó hónapja, amikor még utoljára járt állami támogatás). Azóta is utalgattam be rá a havi 150 forintokat számlavezetésre, hogy ebbe ne kössenek bele, de azzal nem számoltam, hogy egyszer csak úgy döntenek, hogy a határozatlan idejű szerződéseket önkényesen felmondhatják.

• vnorbi

aktív tag

válasz axioma #391 üzenetére

A 2021.01.01-től hatályos ászf-be írták bele, hogy ehhez joguk van.

Én kaptam augusztusban tájékoztató levelet erről (ahhoz képest soká, hogy mikor ágyaztak meg neki), de ez még nem a felmondás, jelzik is benne, hogy ezután a levél után bármikor jöhet egy másik, ami már tényleg a felmondás lesz, és onnan indul a 3 hónap, ami alatt még kérhetem az állami támogatással együtt történő kiutalást.

Ehhez képest a múlt héten már hívtak, hogy foglalnának időpontot ügyintézéshez, most meg a kiszámolós témaindító ügyfél úgy fogalmaz, hogy az övét már felmondták.

3%-os kamatozású számlám van, 2015-ben járt le a 4 év, 2019-ig fizettem be rá (és megkaptam az állami támogatást 8 évre), azóta pedig halogatom a felvételt értelmes lakáscél hiányában.

• vnorbi

aktív tag

válasz batagy #212 üzenetére

1) A törvénymódosítás nem tér ki erre az esetre. Ha ez automatikus hosszabbításnak számít, akkor nem kapsz rá állami támogatást, ha nem hosszabbítás, akkor kapsz. Meg lehet róla kérdezni a bankot, de ha az ő értelmezésük szerint érdemes is tovább fizetni, mert jár a támogatás, akkor is bármikor jöhet egy újabb módosítás, ami majd korrigálja a szándékosan félreérthetőre fogalmazott korábbi törvénymódosítást, és akkor majd egyértelmű lesz, hogy nem járt.

2) Ha szerződést hosszabbítasz, arra egész biztosan nem jár már állami támogatás, csak akkor van értelme, ha a felvehető hitelösszeg miatt csinálnád.

3) Nem tudom, hogy ez technikailag hogy megy, de ez a szerződéses összeg emelése futamidőváltozás nélkül. Ennek utána kellene nézni jobban, de szerintem ilyenkor van lehetőség utólag befizetni az "elmaradt" betéteket, és járhat rá az állami támogatásnak is. Legalábbis a banknak be kellene fogadni a rendkívüli befizetést ilyen esetben, viszont ott már lehet gond, hogy a lezárt évekre visszamenőleg meg lehet-e igényelni az állami támogatást.

Ha van konkrét lakáscél, amire fel tudod használni, akkor én a helyedben felhasználnám most.

• vnorbi

aktív tag

Nálam ma az OTP jóváírta az utolsó éves állami támogatást. Most volt évfordulóm, utoljára szeptemberben helyeztem el betétet úgy, hogy egyébként a szerződésem 2014-ben járt le, amit nem hosszabbítottam meg, csak fizettem tovább.

Szóval most minden a helyén van, de azért nem nyugodtam meg teljesen. Ezt a támogatást még a törvénymódosítás előtt kérhették le, és szerintem simán lehet, hogy egyszer csak elveszik a 4 éves túlfizetésre kiutalt állami támogatást...

• vnorbi

aktív tag

válasz axioma #197 üzenetére

Van még egy eset, amikor megéri szerződést hosszabbítani. Amikor lakáshitelt törlesztünk LTP-ből, akkor egyes hiteleknél van olyan kikötés, hogy csak akkor kedvezményes az ilyen előtörlesztés, ha az szerződésszerű megtakarításból keletkezett. Nekem mondott olyat ügyintéző, hogy ha 4 éves szerződésem volt, és abból 8 éves betétet fizetnék a hitelbe, akkor előbb módosítsak az LTP szerződésen, mert egyébként drága lesz az előtörlesztés.

• vnorbi

aktív tag

válasz axioma #191 üzenetére

Köszi a tippet! Bennem is átfutott, hogy akár lehetne további betéteket is elhelyezni, de egyelőre elvetettem. Ha forintot teszek félre, az megy PMÁP-ba a kincstárhoz. Ugyan hosszú a futamidő, és rövid távon bukó is, ha fel kell törni, de vállalom.

• vnorbi

aktív tag

válasz axioma #189 üzenetére

A kérdést így fogalmaztam meg:

"...a havi 150 forint számlavezetési díjakat ezen túl is szükséges-e befizetni, vagy a "Beszámítás" szabálya szerint ezt automatikusan levonja a Bank a már benn lévő betétből egyéb retorzió nélkül (nemfizetés miatti bármilyen következmény nélkül)"

Ezért értelmezem úgy a választ, hogy további befizetést várnak.

A "Beszámítás" meg az ÁSZF szerint ez:

Az OTP Lakástakarék jogosult valamennyi esedékes követelését (pl. a készpénzátutalás díját, számlavezetési díjat, felmondási díjat, SMS szolgáltatás igénylésének díját, Hűség feloldásának díját stb.) az ügyfél megtakarított betétjével és kamataival szemben beszámítani.

Ez alapján nekem nyilvánvaló volt, hogy nem kell már befizetnem, inkább az érdekelt, hogy ha nem fizetek, azért jár-e valami büntetés.

• vnorbi

aktív tag

válasz axioma #187 üzenetére

Megkérdeztem, pár órán belül válaszoltak, bár sok köszönet nem volt benne. Terjedelmét tekintve egy A4-es oldalnyi levelet küldtek sablon hárító panelekkel meg felhasználási lehetőségekkel. A levél közepén összesen egyetlen egy mondatnak volt köze a feltett kérdéshez:

"Lehetősége van a számlán tartani az összeget,amíg nem használja fel, de a havi számlavezetési díjat továbbra is fizetnie kell."

Az ÁSZF alapján nem érzem ezt indokoltnak, de azt hiszem, elengedem, nekem is könnyebb úgy követni a kamatozást, hogy a már benn lévő pénzt nem csökkentik a számlavezetéssel, hanem továbbra is havonta befizetem azt a 150 forintot. Azt nem cáfolták, hogy valóban jár a betéti kamat a kivételig, úgyhogy remélhetőleg jól értem az ÁSZF-et és jár. Legkésőbb egy év múlva esedékes egyenlegértesítőben kiderül, de nem bántam volna, ha ez most tisztázódik. Csak megint az van, hogy leírni nem merik, fiókban meg hiába kérdezem meg, arra később nem hivatkozhatok, ha ott esetleg félretájékoztatnak.

• vnorbi

aktív tag

válasz axioma #185 üzenetére

Köszi! Rákérdezek, tervben van, csak velük már jártam úgy más miatt, hogy sokat várakoztattak, aztán annyit voltak hajlandóak írni, hogy hívjam fel a pénztárat. Amikor hangsúlyoztam, hogy írásban szeretnék választ kapni, akkor hajlandóak voltak érdemben is válaszolni. Ezért gondoltam jó ötletnek itt érdeklődni először, hátha valakinek van is tapasztalata vele.

A 2011-től kötött szerződésekre érvényes a 10 év, az enyémre maximum 8 évnyi betétre jár állami támogatás, ezt tudtommal nem lehet tovább növelni szerződésmódosítással sem.

Eredetileg én is maximalizálni akartam az EBKM-et (10+ százalék), azért volt 4 évre kötve, de idő közben kialakult alacsony kamatkörnyezet úgy hozta, hogy 8 évig fizetve is versenyképes maradt, és most még ha új állami támogatást nem is kapok rá, akkor is magasabb a betéti kamat, mint mondjuk az egyéves állampapírnak.

(Nincs esély mínuszba futásra, a napi kamat több, mint a havi számlavezetési díj, igaz, tőkésítés csak évente van).

• vnorbi

aktív tag

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata túlfuttatással OTP-nél? 2010-ben nyitottam 4-éves szerződést, amire maximum 8 évig jár az állami támogatás. Most szeptemberben lesz az utolsó befizetésem, amire még megkapom a 30%-ot, de egyelőre nincs olyan lakáscélom, ami miatt kérném a kiutalást.

Az ÁSZF-et böngészve arra jutottam, hogy ilyen esetben a szerződés tovább él, és a betéti kamatot továbbra is adja a bank lényegében határozatlan ideig. Mivel ez a régi szerződés miatt évi 3%-ot jelent, és elvileg kamatadó sincs rajta, azon gondolkodom, hogy a befizetéssel leállok, és kivárok, amíg fel tudom használni lakásra. Vajon működik ez? Érdemes azért a havi 150 forintokat befizetni a számlavezetésre, hogy ennek hiányára az OTP ne tudjon hivatkozni, és felmondani a szerződést?

Új hozzászólás Aktív témák