Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- janacsi: Kasztrendszer?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- MasterDeeJay: HDD működési idő rekord 29766 nap :)
- sziku69: Szólánc.
- Szellem.: FGG Madlions MAD G MAX. A tökéletes gamer egér?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
Új hozzászólás Aktív témák
-
rii
nagyúr
jajj .... de hülye vagyok én e témában még mindig .-(
faház - 10 cm üveggyapot, 2,5 - 2,5 cm légréssel - gipszkarton
egy sima kis gétvégi faházikóa kályha fatüzeléses lenne.
azért szerettem volna ezt megkérdezni, mert korábban vettem még egy kb 60x60 cm-es ajtót, amihez haver csinált volna, épített volna samottból kályhát.és havercsaj aszongya, hogy ha ez a kályha megépülne, és bedurranna, akkor nem lehetne megmaradni a kecóban, úgy ontaná a meleget ....
-
rii
nagyúr
sziasztok
70m3 befűtéséhez mekkora tűzterű kályha az ideális?
-
GrooveHero
addikt
válasz
#03969024 #47142 üzenetére
Értem. Akkor küldök pár képet.
Megdöntve ha jól tudom nincs, de ellenőrizni sem tudom, ebben a házban még egy vízmérték sincs. Ebben az országban az emberek megcsináltatják a dolgokat, saját szerszámmal nem rendelkeznek. Csavarhúzót pl. én hoztam ebbe a házba először tavaly áprilisban. Egy ügyvédtől amúgy sem várhatom, hogy ilyeneket, vagy bármit csináljon...vagy egyáltalán szerszáma legyen.
-
Rendo84
senior tag
válasz
föccer #47121 üzenetére
A kazánhoz tartozó szivattyú modulációs, automata üzemben kb 40-60% között üzemel.
Az a gond, hogy a nagyobb köröknél, ami ráadásul laminált padlós helységek, itt az előremenő és visszatérő közötti hőmérséklet túl nagy szerintem.
Azt tapasztaltam, hogy hiába növelem akár 47 fokra is az előremenő vizet, hogy ha abban a 2-3 körben elveszítem ezt az energiát. Csak kézzel tudom ellenőrizni, de ezeknél érezhetően alacsonyabb a visszatérő hőmérséklet, a kazánon kiírt érték pedig az összes kör együttes visszatérő hőmérsékletét méri, ami persze magasabb, így jön ki a kb 10-11 °C ΔT. (Előremenő és visszatérő közötti különbség).Én úgy próbáltam most kompenzálni, hogy kézileg 100%-ra vettem a szivattyút. Most már tapasztalható, hogy a visszatérők közül kb minden egyforma meleg és a padló is érezhetően jobban melegedik. Ami persze nem jó mert csaltam ezzel, de remélhetőleg ideiglenesen.
Ha szűkítek egy olyan körön pl az előremenő szeleppel, ahol nincs szükség akkora hőre illetve áramlásra, akkor ez az energia eloszlik a többi körön pozitív irányba? Tehát megnő az áramlás és több hő is jut a többi területre?
-
törölt tag
válasz
GrooveHero #47138 üzenetére
Egy egyszerű vízmértékkel tudod ellenőrizni. A légtelenítő felé kell emelkednie, mivel a levegő csak felfelé tud távozni. Ha a szelep felé emelkedne, akkor pedig elzárod a szelepet, s meglazítod a szelep és a radiátor közti hollandert, (alul legyen nyitva a beszabályzó szelep!) s így is el tud távozni a levegő. Ilyenkor a szivattyú ne menjen! Persze, ezt inkább bízd a szakikra! Ne hagyd magad, mert kidumálnak!
Alsó bekötésnél s felül megy be a víz, olyan a radiátor kiképzése. Ha minden igaz... Ilyenkor a felső bekötés helyén van a szelep. -
emre
veterán
válasz
GrooveHero #47138 üzenetére
Én nem vagyok szakértő, de a radiátort megdönteni a légtelenítés miatt célszerű nem?
A törülközőszárító radiátorom is alsó bekötésű, attól még frankón cirkulál benne a víz. -
GrooveHero
addikt
válasz
#03969024 #47137 üzenetére
A radiátorok sztem egyenesen vannak feltéve a falra, amikor a meóst megkérdeztem azt azt a választ kaptam, hogy ezeknek nem kell lejtenie, mert kazánban van szivattyú, ami elnyomja a vizet. Biztos azt hitte, hogy én arra értem, mert csak nagyon lassan akart a radiátor felmelegedni. És azt hitte azért kérdem mert nem az lehet e aszondja, hogy azért nem megy benne a víz, mert nincs megdöntve.
Mondom, mivel laikusok vagyunk a témában, tesóm, sógorom és én is, ezért kb azt mondanak amit akarnak. Csak mondjuk én nem hiszem el nekik. Csak mivel ez nem az én házam, csak vendég vagyok...
A másik dolog...igen, az lesz majd hogy lezárjuk az összes radiátort, hogy a kazán csak arra az egy radiátorra dolgozzon, hátha kinyomja akármi is van benne, levegő, vagy nemtudom.
Megint egy másik dolog. Az összes radiátor alsó bekötésű, és alul is jön ki belőlük a víz. De akkor mitől megy fel a víz a radiátor tetejére? Értem én hogy fizika meg minden...de magyarhonban egy radiátort ha szemből nézünk akkor bal felül és jobb alul van bekötve. Mint az otthoni szobámban. Szól persze patent is a fűtés, illetve csak volt, mostmár klíma van. De ez már más tészta. -
törölt tag
válasz
GrooveHero #47133 üzenetére
Az a levegő nem fog magától eltávozni. Nemrég volt itt szó ilyesmiről, meg kéne nézni, hogy a légtelenítők felé emelkednek-e a radiátorok, az alsó szabályzók (ha vannak ilyenek) először legyenek teljesen nyitva. Valószínűleg túl gyorsan töltötték fel a rendszert. Szerintem kéne még légteleníteni. A moraj lehet áramlási zaj is, valamelyik részlegesen zárt szelepnél. Annyit még megpróbálhatsz, hogy csak a problémás radiátort hagyod nyitva, a többit elzárod, majd jól megjáratod a szivattyúval, hátha kitolja a levegőt, s ha van automata légtelenítő, akkor ott távozik.
-
-
m3tr0
őstag
válasz
Bacusuz #47132 üzenetére
Valami Samsung tekeros.
5 fokozat van rajta de nincs nyitva teljesen max. 4-es alá tekerjük fel. Mert a feltekerem mindenhol maxra akkor jó lesz? De akkor megtobb egység szalad bele a merobe.
Akkor is át kéne melegednie teljesen ha csak 3os jaratom nem? Vagy akkor hogyan szabalyozzam? -
GrooveHero
addikt
Sziasztok. Központi fűtésről olvashatok némi infót valahol? Angliában élek és sógorom csináltatott egy rendszert. Én is ebben a házban élek és van néhány dolog ami nem gömbölyű. Kétkörös rendszer van, egy,az alsó szinten, egy pedig a felsőn. Alul és felül is egy-egy nest v2 teljesít szolgálatot. De valami nem oké. Az hagyján, hogy még levegős a rendszer, de a radiátorokl nem úgy melegítenek ahogy kellene. Van amelyik jéghideg, van amelyik tűzforró. Az összes radiátor dizájner, azaz kb arra valók, hogy jól nézzenek ki. De btu-re tudják amit a légköbméter megkíván. Jóformán csak tükörből, zártszelvényűből és csővekből állnak, tehát felületük nincs, amin a meleget leadják. Mindazonáltal melegítenek. Csak pl. van olyan, ami függőlegesen van feltéve a falra és középen van benne hosszában egy tükör. A tükörtől jobbra meleg, bellre hideg a radiátor...és hasonlók. A rendszer le lett légtelenítve de még most is van vizmorajlási hang. Állítólag ez egy héten belül elmúlik. Azt nemtom hogyan, ha zárt a rendszer...na mindegy. Tehát ilyen alap dolgokkal szeretnék tisztában lenni. Tud valaki segíteni? Nem szeretném, ha lóvá tennének csak mert nem értünk hozzá. A rendszer ára 4000 font volt, tehát nem két cikkért ők beszélünk. De amíg nem olyan renszer, amint amilyet mi szeretnénk addig nem fizetünk. A rendszert egy kondenzációs kazán hajtja, ami ha jól tudom 60 fok körül érzi jól magát, ilyenkor a legtakarékosabb.
Köszi előre is, ha tudtok segíteni -
Met
Topikgazda
válasz
Melack #47120 üzenetére
Július óta lakunk itt
Július 162
Augusztus 175
Szeptember 142
Október 157
November 143
December 308Nagyon remélem hogy a decemberi a sütés főzés miatt ilyen sok (indukciós lap és villanysütő).
A régi lakás fogyasztását nézve kb. 100 kW-al emelkedett a téli hónapokban a fogyasztás.Állítólag az infra azért jobb mert nem a levegőt melegíti fel hanem a tárgyakat.
-
fess
őstag
Szilikát falba 50cm-es ablakhoz kell berakni áthidalót?
-
föccer
nagyúr
válasz
Rendo84 #47114 üzenetére
Egy körön mindegy, hogy az előre menőn vagy a visszatérőn zársz, ugyan azt a hatást fogod elérni, lévén a legszűkebb keresztmetszet határozza meg az átáramló mennyiséget. A laminált parkettás helyiségekben azért nem melegszik annyira a padló, mert a parketta és az alatta lévő habszivacs szigetel becsülettel. Annyit emelhetsz az előre menőn, hogy a burkolat hőmérséklete 28-30 fok körül legyen. Melegebb már nem egészséges.
Bármit mókolhatsz a szelepekkel, csak mind ne legyen elzárva, illetve arra figyelj, hogy a kazán minimális teljesítményét le tudja adni túlmelegedés nélkül is. Az előremenő és visszatérő közeli hőmérséklete azért van, mert kicsi/nem hatékony a hőleadás. Ez könnyen lehet tervezési/kivitelezési hiba is.
üdv, föccer
-
m3tr0
őstag
Sziasztok,
következő problémával szembesültem.
Adott egy lakás földszinten, 4 emeletes házban, ami tégla.
Távfűtés van, radiátorokkal, tekerős állítóval, radiátorokon egyedi mérőkkel.A problémám az,hogy a radiátorok alja szinte tök hideg. A teteje meleg, de ami zavar,hogy ahhoz képest,hogy hány egység pörög bele az egyedi mérőkbe naponta, nincs az a nagyon meleg a szobában.
A tulaj persze állítja,hogy olcsó a rezsi, és a fűtés sem sok...jahm...csak ki tudja,hogy amikor ő lakott itt akkor hány fokba éltek.Kérdés,hogy a radiátor állapota az normális? (felül meleg, radiátor felétől langyos, alja hideg)
(Nálunk otthon, családi házban, gázcirkóval az összes radiátor meleg teljes felületen.)
Köszi
-
Rendo84
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, padlófűtés beszabályzáshoz.
Gyakorlatilag a problémám az lenne, hogy a laminált padlós helységekben nagyon hideg van jelenleg, 17 fok.
Ahol járólap van (fürdő, wc, konyha), itt valamivel melegebb van, de mivel most költöztünk be, így jelenleg felfűtés alatt van a ház kb 4 napja, ami gondolom eltart majd 1-2 hétig?
Jelenleg a fűtővíz előremenő 45 fok, visszatérő pedig 34 fok.
Amit megfigyeltem, hogy a szivattyú automatán annyira lemodulál kis teljesítményre, hogy hiába emelem az előremenő hőfokot, nem változik semmi. A szivattyút most beállítottam kb 100%-on üzemel és elkezdtek melegedni szépen a laminált padlós helységek is.
Most jelenleg jó meleg az előremenő és visszatérő vezeték is minden ágon és minden nyitva van fullon az osztó-gyűjtőn.Az egyik szobát nem használjuk és szeretnék csak minimális fűtést adni ki erre a körre. Mit tegyek? Előremenőn zárjak, vagy a visszatérőn, vagy mindkettőn, hogy áramlás mindenhol jó legyen mellette?
A kerámiapadlós konyhánál könnyen átmelegszik a padló, itt szeretnék visszább venni. Itt is ugyan az volna a kérdésem, mint az előzőnél.
Van két laminált padlós szoba és egy szintén laminált padlós nappali. Ezeken a helyeken szeretném emelni a hőfokot, ezt hogyan tehetem meg? Ha a visszatérő szelepen zárok ezeknél a helységeknél, akkor több idejük lesz átadni a hőt a padlónak?
Milyen esetekben kell zárni az előremenőn és a visszatérőn, illetve kilehet zárni teljesen akár az előremenőt is az osztón egyébként? Mit szabad és mit ne csináljak, hogy áramlás mindenképpen megfelelő legyen mindenhol?
Sajnos keveset tudok erről a rendszerről, így ha minél pontosabb és több információval tudnátok ellátni, azt nagyon megköszönném. -
törölt tag
Erre valaki ?
-
Met
Topikgazda
válasz
Melack #47105 üzenetére
Fogyasztásra este mondok pontos értéket. De az igazán mérvadó ez a hónap lesz. Illetve a régi lakásét is meg tudom mondani.
Most egy kb. 1,2m x 3m-es szoba van fűtve vele. A lakás többi részében központi fűtés van. A régi lakásban egy 5m x 5m-es 4m-es belmagasságú szoba volt vele fűtve inkább csak kiegészítő jelleggel. Ott nem volt penészedés csak mögöttem volt a falon ahogy ültem a gépnél.
Felrakáshoz 4 csavar kell, a keret amire fel kell pattintani fúrási sablonként is működik mert x cm magasra kell tenni hogy hatékony legyen. Lehetett akkor (6-8 éve) venni hozzá keretet is ha nem akarnád a falra felrakni.
Gyorsan felfűt, halk, nem kattog. Kellemes meleget nyom, ne olyan leég a fejed hőség amit a régi hősugárzók nyomtak. -
Melack
veterán
Feleségem a max m3 kapcsán akar mindenáron olyat venni, ami 80m2-re is jó. Ezért kérdezem, hátha neked van olyan papírod, amin szerepel vmi hasonló közelítő érték (ár-érték arányban eddig messze ez a legjobb, a 3 év gariról nem is beszélve).é
Met: mi az infrapanellal szemezünk,. de a Nobo-t is néztem. A fogyasztás drasztikusan megemelkedett? Mekkora helyiséget fűtötök vele? Fő- vagy kiegészítő fűtés csak? beszerelés kb tényleg csak 4 csavar? Mennyire gyorsan és jól működik? Hirtelenbe ennyi
-
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A54 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest