Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1001) Real_Necro válasza zoger (#1000) üzenetére


Real_Necro
veterán

Kerítés újítása vagy építése nélkül?

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#1002) zoger válasza Real_Necro (#1001) üzenetére


zoger
tag

Készítünk új kerítést, de csak a szomszéd felöl. Ez a motor a már meglevő kapura menne.

(#1003) DarrenS


DarrenS
csendes tag

Sziasztok!

Engem az érdekelne akit már ellenőrzitek az hogy zajlott?
Mit néztek, mit kérdeztek, esetleg mit kértek be? Vállalkozót is ellenőrizték?

(#1004) siege5 válasza daviid (#999) üzenetére


siege5
aktív tag

Még nem, éppenséggel nem késtek, és a szaporodó kérelmek miatt számoltam vele, hogy nem a megszokott gyorsasággal fognak reagálni, de ha van kivétel akkor már jövő hét elején csak megjön.

Darrens: na erre kíváncsi vagyok, bár nem képzelek bele sokat. Általában a helyi hivatalnokok nem műszaki ellenőrök, így azt tudom elképzelni kijönnek megnézik ott van és úgy ahogy lennie kell, és ennyi, valoszinűsítem még a papírokat sem nézik az újra hiszen azt leadod (annak másolatát scanjét). A vállalkozót kétlem, hogy ellenőriznék utólag, őket az iratok beadásakor csekkolják le. Utólag már más okuk nincs rá.

[ Szerkesztve ]

(#1005) Intel fan11


Intel fan11
őstag

Sziasztok! Túl vagyok a beltéri ajtó cseréken! Írtunk vállalkozási szerződést meg kaptam számlát. lényegében a számlán 2 tétel van. Beltéri nyílászáró csere munkadíj és Beltéri nyílás záró csere anyagdíj! Ezt így elfogadja a mák? Viszont van egy árajánlatom pecséttel aláírással, amin rajta van az utolsó szilóig minden! Kb 3 oldal! Ezt kell csatolnom? Ja és tavaly cseréltünk kültéri nyílászárókat, de akkor nem lett leszegetve! Ezt most megcsináltattam! Ez , pedig úgy szerepel a szerződésben és a számlán, hogy kültéri nyílászáró szegése anyagdíj és kültéri nyílászáró szegése munkadíj! Problémám, hogy az árajánlatban ömlesztve van a 2 munka! nincs külön szedve, de végülis benne van minden pl szállítási költség is! Számlán azt hozzá írták a munkadíj összegéhez!

Battletag: hojszi#2983

(#1006) Intel fan11 válasza Intel fan11 (#1005) üzenetére


Intel fan11
őstag

Ja és még annyi, hogy vállalkozási szerződésben sem részletezték ki a munkálatot azt írták, amit a számlára is! Ja és még azt mondták ne gondoljam, hogy 3 oldalt leszámláznak nekem. Ezt sehol sem szokták!

[ Szerkesztve ]

Battletag: hojszi#2983

(#1007) pictigjis válasza Intel fan11 (#1006) üzenetére


pictigjis
senior tag

tényleg nem szokták. vettem kerítésléceket meg hozzá való dolgokat a nívótól, a számlán annyi van, "kerítés". nekem is annyit mondtak, csatoljam az ajánlatot a számlához :) simán egymásba rakom a két pdf-et, két gombnyomás, ezen ne múljon semmi

(#1008) Intel fan11 válasza pictigjis (#1007) üzenetére


Intel fan11
őstag

Akkor az arajanlatot is tegyem hozza es kesz?

Battletag: hojszi#2983

(#1009) pictigjis válasza Intel fan11 (#1008) üzenetére


pictigjis
senior tag

igen, azzal biztosra mesz. mondjuk hozzateszem, ha amugy a szerzodesben reszletesen le van irva minden, akkor a szamlanak mar felesleges mindent tartalmaznia. itt az a gond, hogy senki nem tudja elore, az o cucca szorozos vagy kevesbe szorozos emberi ellenor ele fog kerulni

de itt olyan domping lesz hamarosan, hogy egyszeruen nem feltetlenul lesz ido arra, hogy minden ember minden egyes szamlajat ellenorizzek...

(#1010) Intel fan11 válasza pictigjis (#1009) üzenetére


Intel fan11
őstag

Amit en mondok nem szerzodes hanem arajanlat. Szerzodesbe abba a pici rublikaba annyi se fer mint a szamlara! :C

Battletag: hojszi#2983

(#1011) pictigjis válasza Intel fan11 (#1010) üzenetére


pictigjis
senior tag

ooo, nem kotelezo am megtartani azokat a mini rubrikakat, sot... en minden szerzodesben ertelemszeruen csak a konkret tablazati sort tartottam meg (pl. keritesepites), es azt bovitve nagyon is befer oda minden. a kincstari doksi csak egy minta!!!

[ Szerkesztve ]

(#1012) #81475328 válasza Intel fan11 (#1005) üzenetére


#81475328
törölt tag

Amit nem kötsz a MÁK orrára arról nem tud :-)
Az idei dátum az idei dátum a számlán és kész...

Az nyilván nem érdekes, hogy a tavalyi ajtó lett az idén beszegve.

[ Szerkesztve ]

(#1013) egon111


egon111
csendes tag

Sziasztok!
Az 50%-os támogatással szeretnék hőszigetelést és színezést csináltatni. A kiválasztott szakember első megbeszéléskor vállalta is a munkát, de pár napja azt mondta, hogy nem tudja vállalni, mert neki festő a szakmája, és azzal nem végezhet hőszigetelést számlaképesen. A színezésben (nemes vakolat) sem biztos. Igaz lehet ez? Kérdezném, hogy milyen végzettséggel lehet ezeket a munkálatokat végezni KATA-s vállalkozóként?

(#1014) LanyUs válasza egon111 (#1013) üzenetére


LanyUs
senior tag

Fő tevékenysége szerintem:
433401 Szobafestés, mázolás

Kiegészítő tevékenységként tanácsos ha megvan:
433305 Tapétázás
432906 Hang-és hőszigetelés ( ha ez nincs, akkor a hőszigetelő lap felragasztása valóban bukó ).
Az én személyes véleményem az, hogy a hálózás, alapozás és nemesvakolat és annak festése már oké.

(#1015) egon111 válasza LanyUs (#1014) üzenetére


egon111
csendes tag

Köszönöm a véleményt.

(#1016) Azharel


Azharel
aktív tag

Olyankor mi van ha olyan szaki ad nekem számlát vizes dolgok szereléséről akinek a a fő tevékenysége fűtés szerelés. Adhat egyáltalán? És ha ad aztán az alapján igényem vissza a pénzt olyankor mi van?

(#1017) Real_Necro válasza Azharel (#1016) üzenetére


Real_Necro
veterán

Nem inkább víz, gáz és fűtésszerelő? Viszonylag rokon szakmák, de kb egy csőhálózati szerelő is lehet... Kérdezd meg tőle mi a pontos szakmája.

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#1018) Azharel válasza Real_Necro (#1017) üzenetére


Azharel
aktív tag

A szakmája stimmel, de a kata-s tevékenység szám szerint csak fűtés szerelést végezhet. Azért vagyok rá kíváncsi, hogy ilyenkor mi a helyzet, hogy ad nekem számlát mert feltett szándéka hogy adjon.

(#1019) gahor72


gahor72
aktív tag

Állítólag itt le lehet kérdezni, h milyen tevékenységről adhat számlát az e. v.
link
Még nem próbáltam.
Üdv

(#1020) LanyUs válasza Azharel (#1018) üzenetére


LanyUs
senior tag

Nézze meg a teaor számot és a hozzá tartozó végezhető tevékenységet. A vállalkozói igazolványában benne van mire kérte a tevékenységet!

(#1021) Azharel válasza LanyUs (#1020) üzenetére


Azharel
aktív tag

Meg nézte, nem adhat. Viszont még is ad, azt ír rá amit akarok. Nem értem hogyan, de ilyenkor hol a buktató?

(#1022) Jovanny2 válasza Azharel (#1021) üzenetére


Jovanny2
őstag

Nem akarok tippeket adni, de az anyagokat te is meg tudod venni, és akár fel is teheted segítséggel, utána a festő-mázoló már csak "felületképzést" csinál, és fest (nemesvakolattal színez). :) Szerintem a színezés simán belefér a festés-mázolás kategóriába.

Szerk.: bocs, nem neked, hanem #1013 egon111-nek.

[ Szerkesztve ]

Az élet túl rövid a hardverek biztonságos eltávolításához.

(#1023) gahor72 válasza gahor72 (#1019) üzenetére


gahor72
aktív tag

Próbáltam, jó.

(#1024) axioma válasza Azharel (#1021) üzenetére


axioma
veterán

Szerintem ez az o problemaja, ha olyan dologrol allit ki szamlat, amirol nem lenne szabad neki (hat igen, mondtam en mar az indulas elott, hogy az ellenorzosdi az nem a maganszemely felhasznalok elkapasara fog iranyulni, hanem ha a lakast ellenorzik akkor is a szamla tartalmara es ezen belul nyilvan a kiallitojara).

(#1025) amargo válasza Jovanny2 (#1022) üzenetére


amargo
addikt

Azért nem olyan könnyű megcsinálni (én pl könnyebbnek gondoltam, igaz a lábazatnál a sziszifuszi részt csináltam, de sokat elszórakoztam vele), nálam tavaly csinálták meg. Attól függetlenül, hogy a házon szinte minden magam megcsináltam. Nem árt, ha az ember hozzá van szokva az illesztések kezeléséhez, ismerje a vízmértéket stb. Legyenek gépei, eszközei, állványa, ha olyan a kialakítás ne legyen tériszonyos, stb.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1026) Jovanny2 válasza amargo (#1025) üzenetére


Jovanny2
őstag

Félreértettél. A segítséggel megcsinálni alatt azt értettem, hogy az segítsen, aki ért hozzá, csak nem tud róla számlát adni, ellenben festésről, mázolásról, glettelésről, felületképzésről igen. ;)

[ Szerkesztve ]

Az élet túl rövid a hardverek biztonságos eltávolításához.

(#1027) amargo válasza Jovanny2 (#1026) üzenetére


amargo
addikt

ahhhh elnézést, félreértettem és egyet is értek vele. 🙂

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1028) Intel fan11 válasza egon111 (#1013) üzenetére


Intel fan11
őstag

Szia! Nálam is volt hasonlo szitu! Kőmuves vakolta a garazsunkat, de mennyezetre rakott szigetelest. Papiron o nem szigetelhet. Igy vallalkozasi szerzodesben azt irtuk garazs vskolasa x nm. Szamlan meg az szerepel komuves munkak. Ha rakerdeznek en raktam fel! 1,5 millio munkadijj utan belefer csak siman anyagszamla is elvileg! Igy a kecske is jol lakott meg a kaposzta is megmarad!

Battletag: hojszi#2983

(#1029) LanyUs válasza Intel fan11 (#1028) üzenetére


LanyUs
senior tag

Nekem is szükségem van szigetelő mesterre, de a FEOR alapján szerepel a hőszigetelés. TEÁOR kód alapján meg ugyanoda jutottam, mint a festő esetében... És az egyéni vállalkozói igazolványba TEÁOR kell. Azért fura lenne, hogy egy kőműves nem tehet fel egy gyapottáblát a mennyezetre? Vagy nem szigetelhet házat? :F

7511 Kőműves
Épületeket és épületrészeket létesít, épületek, építmények alapozási, falazási, zsaluzási, vasszerelési, betonozási, vakolási, homlokzatalakítási, hideg-meleg burkolási, víz-, hő-, és hangszigetelési illetve bontási, javítási, karbantartási és felújítási munkálatait végzi.

(#1030) Intel fan11 válasza LanyUs (#1029) üzenetére


Intel fan11
őstag

En ezt nem tudom. Azt mondta szigeteles nincs benne a munkakori leirasaban! Konyveloje mondta neki. Gondolom ez attol fugg mire valtod ki a vallalkozast.

Battletag: hojszi#2983

(#1031) Smiro


Smiro
senior tag

Finishbe értem. Gépész és kőműves vállalkozók munkadíja meghaladja a másfelet. Az anyag a 4,5-öt. Kérdésem: vettem pld. faanyagot beépített bútornak és lépcsőnek, villanyos dolgokat, mint beépített lámpa, konnektor, vezeték. Festéket is. Kell-e az asztalos- villanyszerelő munkáról is számla, vagy így már nem, és elég, ha a friss bútort/lépcsőt mutatom, ha nézik. Másik kérdésem: 2 vállalkozó tételes számlát ad anyagról, munkadíjról. A többi anyagszámlát tételesen fel kell sorolnom ömlesztve és majd kibogarásszák, mi hová tartozik, vagy összeadják a munkadíjat és az anyagszámlát és így oké? Ha vállalkozó ad anyagszámlát, például asztalos fáról, bútorlapról, akkor munkadíjnak is kell mögötte lennie, vagy az már nem fontos, mert túl vagyok az 1,5 munkadíjon? :R a választ, nem kicsit :R

(#1032) daviid válasza siege5 (#1004) üzenetére


daviid
újonc

Nekem meg mindig semmi, mai nap is sanszos nagyon. :/

(#1033) siege5 válasza daviid (#1032) üzenetére


siege5
aktív tag

Engem is meglepett, hogy még semmi. No nem mint ha késnének, csak egyrészt volt aki később adta be és már túl van rajta, másrészt ez a bizonytalanság, hogy kapok e vissza vagy sem.
Szerintem péntek lévén valószínűsítem én is, hogy ma sem fog már, de reméljük jövő hét elején már jön.

(#1034) siege5 válasza Smiro (#1031) üzenetére


siege5
aktív tag

Nem kell minden anyag mellé munkadíj számla, sőt az sem szükséges, hogy vállalkozó csináljon mindent szerződéssel. Ami fontos, hogy arányaiban amiről van számlád az egyik oldal javára (munkadíj, anyag) se legyen túl alacsony vagy magas. A te esetedben, ha az arány 1.5 és 4.5 Milla akkor nem szükséges további munkadíj semmiről.
Az anyagszámlák esetén sem kell tételesen felvinni semmit, kell maga a számlaszám, a cég neve adószáma akitől vetted, és meg kell adni külön sorba szedve melyik paragrafusának felel meg a vállalkozói szerződésben is szereplő sorok szerint az adott anyag forintban kifejezhető része. Azaz ha van egy anyagszámlád amin mondjuk csak festék van az mehet egyben a végösszeggel az adott sorba, ellenben ha az adott számlán van festék és mondjuk spotlámpa, azt ugyanazokkal az adatokkal ellenben a végösszeget a számlán osszeadogatva bontva kell felvinned, mivel azok már két különböző munkálathoz tartoznak. Természetesen az összegek így két sorban adják ki az adott anyagszámla végösszegét.
Legalábbis én így értelmeztem, de míg vissza nem kapom, hogy jó addig nem bánnám ha valaki más is megerősítené a félrevezetés elkerülése miatt.

[ Szerkesztve ]

(#1035) tothbe


tothbe
addikt

[link] ezt nem tudom olvastátok-e de ezek és a MÁK GYIK egy pontja alapján úgy tűnik a kezdeti állapottal szemben amikor direkt kérték az adóazonosító adószámként való feltüntetését a számlákon most mégis visszadobnak minden számlát amin szerepel kitöltött adószám. Ami király mert így lehet számlákat sztornóztatni és újakat kérni ami átutalás esetén ráadásul kész kálvária mert vissza kell utalni és újra átutalni az egészet.
Van esetleg valaki aki rá tud erre cáfolni mert mostanság kapta meg az elszámolást és volt benne adóazonosító jel valamelyik számlán?

By(e) Tothbe

(#1036) isoram válasza tothbe (#1035) üzenetére


isoram
csendes tag

Ha jól olvastam akkor adószámról van szó a cikkben, ami ugye kizáró ok mert akkor már mint vállalkozó kapja a számlát, és csak magánszemély jogosult a támogatásra. Magánszemélynek adóazonosítója van, de az meg szintén nem kell (iil. nem lehet) a számlán, mert csak bajt okoz.

(#1037) tothbe válasza isoram (#1036) üzenetére


tothbe
addikt

igen, de sajnos több cég is feltünteti (hibásan). pl nekem is van most két számlám amin rajta van.

By(e) Tothbe

(#1038) isoram válasza tothbe (#1037) üzenetére


isoram
csendes tag

Nem szabadna a számlára ráírni, ezt a NAV is jelezte már.
De ez szerintem nem kizáró tényező a támogatásnál, csak az adószám.

[ Szerkesztve ]

(#1039) tothbe válasza isoram (#1038) üzenetére


tothbe
addikt

reméljük. azért lehet rákérdezek a MÁK-nál, ha itt nem lesz olyan, akinek elfogadtak ilyet.

By(e) Tothbe

(#1040) daviid válasza siege5 (#1033) üzenetére


daviid
újonc

Na én nem rég kaptam meg a hiánypótlásról az értesítést, amit már el is küldtem. Elvileg innentől már pár nap és reagálnak. :)

(#1041) siege5 válasza tothbe (#1037) üzenetére


siege5
aktív tag

Nekem is ment a vita a kivitelezővel, váltig állították kell az adoazonosítóm magánszemélyként. Nem adószám és nem céges de végül képes volt rátenni, ellenben remélem ezzel nem lesz nagyobb gondom.

Daviid: akkor gondolom csak némi apróság volt, remélem én is megúszom ennyivel.

(#1042) tothbe válasza siege5 (#1041) üzenetére


tothbe
addikt

Nekem is ilyenem van, akkor remélem te tudsz majd jelezni, hogy elfogadták-e neked. Előre is köszönöm.

By(e) Tothbe

(#1043) Real_Necro válasza isoram (#1038) üzenetére


Real_Necro
veterán

Így van, GDPR van, magánszemély adóazonosítója nem szabad, hogy rákerüljön.

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#1044) amargo válasza tothbe (#1037) üzenetére


amargo
addikt

Az év elején írtam, hogy adóazonosítót tilos elkérni magánemberektől és azt feltüntetni a számlán.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#1045) zoger válasza tothbe (#1042) üzenetére


zoger
tag

Nekem a vállalkozó azt mondta nem engedi tovább az online számlázó. Meg kell adnia adószámot. Így az adóazonosító jelem rákerült a számlára mint adószám. :W akkor gondolom ez tuti bukó.

(#1046) Jovanny2 válasza zoger (#1045) üzenetére


Jovanny2
őstag

Miért, a vállalkozó nem tud magánszemélynek számlázni? Szerintem rossz helyre nyom a számlázóban. Biztos marha sűrűn ad számlát. :U

[ Szerkesztve ]

Az élet túl rövid a hardverek biztonságos eltávolításához.

(#1047) siege5 válasza zoger (#1045) üzenetére


siege5
aktív tag

Elvileg nem (fogadták már be így másnak is), ellenben nem is a te vagy bárki sara lenne.
Én amondó vagyok legrosszabb esetben újracsináltatják a számlát. (sztornó, majd új készítése, szívás ha utalás volt)

(#1048) tothbe válasza Jovanny2 (#1046) üzenetére


tothbe
addikt

Most megkérdezem a céget. Azt mondják ez az eszamla nevű állami rendszer az ami nem enged számlát adószám nélkül kiállítani. Ergo ha újra csináljak akkor is kell oda írni valamit nekik. Ráadásul formátum check is van tehát bármi kamut nem fogad el.

By(e) Tothbe

(#1049) senki68


senki68
senior tag

Van olyan a törvényben, hogy csak az kap támogatást aki még az 50. életévet nem töltötte be?
Én már kétszer átolvastam a törvényt, ilyet nem találtam benne, de ma betették a fülembe a bogarat.

(#1050) amargo válasza tothbe (#1048) üzenetére


amargo
addikt

milyen eszamla rendszer? (ha a NAV online-ra gondolsz, ott sincs ilyen) Nincs ilyen, hogy magánembertől adóazonosítót elkér bárki, a számlán ezt feltüntetni pedig Tilos.
[link]

kérdés: 2021. január 4-től kötelező feltüntetnem a számlán a magánszemélyek adóazonosító jelét?
Nem, adóazonosító jelet nem kell a számlán feltüntetni.

Ha a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő – szóban vagy írásban – úgy nyilatkozik, hogy nincs adószáma, vagy az ügyletben nem áfaalanyként jár el, és ezért a számlázáshoz nem ad meg adószámot, akkor a számlának vevői adószámot sem kell tartalmaznia.

Fontos, hogy a vevő nevét és címét a számlán mindig szerepeltetni kell, a nem adóalany természetes személynek kiállított számláról teljesített adatszolgáltatásban azonban nem szerepelhetnek a vevő természetes azonosító adatai, vagyis a vevő neve és címe).

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.