Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• vzozo

senior tag

Igazából csak "venting steam", ezért offtopikba teszem: német orvosi ellátós tapasztalat koronajárvány idején...

Még tavaly év végén elkezdtem egy terápiát a kb. huszonsokéve meglévő pollenallergiámra, mondván rosszabb csak nem lesz... Ez azzal jár, hogy havonta 1x el kell battyogni az egyébként utca végén lévő allergiacentrumba, ahol egy szurival beadják a személyre szabott "Hyposensibilisierung" koktélt.

Tegnap újra voltam. Ne értsetek félre, nyilván komolyan kell venni ezt a járványt, megértek minden óvintézkedést. Eleve előtte telefonon egyeztettem időpontot, minden oké.

Megérkezek, mint azt a boltokban már megszoktam, a személyzet plexifal mögött, szájmaszk, kesztyű, oké. Láthatóan jóval kisebb kapacitáson üzemelnek, de azért a váróban volt 4-5 paciens. Az asszisztens kislányok persze továbbra is 5-6-an sürögtek-forogtak egy relative kis praxisban, erre még visszatérek.

Becsekkolás, biztositási kártya ellenőrzése, majd az egyik kislány: fáradjak a váróba. Mondom inkább nem, várnék az előtérben. Nem érti, elismétlem (maszkban jóval hangosabban kell beszélni! :) ) - odafordul a jobbra, majd a balra ülő többi kislányhoz, csak a szemeiket látom, éppen rebootolnak, nem tudnak mit kezden ia válaszommal. Hozzáteszem: "fertőzésveszély..."

Jó, akkor menjek a kezelő x-be, és várjak ott. Hogy miért nem lehetett ezzel kezdeni...

Egyébként le a kalappal, tényleg flottul ment kvázi nulla várakozással (a korábbiakhoz képest...), majd a szokásos protokoll: 30 percet várni kéne, hogy ha kidőlök, elájulok, meghalok, stb. akkor el tudjanak látni. Mondom: NEM, ez már kb. az 5. alkalom, soha semmi allergiás reakcióm nem volt, én most hazamennék.

A lányok megint összenéznek, mindegyik újrabootol, oké, végül is lehet, csak irjak alá egy papirt, hogy saját felelősségre távozom. Persze, hol kell aláirni? Oh, hát ilyet senki se csinált eddig, nagy fejvakarás, template-et nem találnak, fáradjak a váróba... NEM. Jah, tényleg, itt leesik nekik (most reboot nélkül), hogy ezt már megbeszéltük. Wordben gyorsan körmölnek valamit, print, aláirom, tschüüüsss...

--

Ugye itt az érdekes kérdések:

- Bayern kb. 6 hete le van zárva, és nem látszik, hogy BÁRMIFÉLE protokollt kidolgoztak volna az adott praxisban a járványügyi helyzetre. Oké, most tényleg csak időpontra lehet menni, még az ilyen piszlicsáré kétperces dolgokkal is, mint az én esetem.

- De nem értik meg, hogy a páciensek esetleg nem akarnak egy 3x3 méteres váróban egymás hegyén-hátán lenni?

- Hogy saját felelősségre lehet távozni, mert az utcán / saját otthonban biztonságosabb, mint egy random emberekkel teli orvosi rendelőben?

- Hogy habár extrém csökkentett kapacitással dolgoznak, a talán érettségivel ha rendelkező asszisztens kislányok továbbra is teljes kapacitással "unatkoznak" meg mondják le telefonon a betegeket, mert "járvány van".

- Úgy általában a szervezés és logikus gondolkozás teljes hiánya. De persze a betegek részéről is, mert tényleg én lettem volna az első, aki a fentieket megkérdőjelezte, hogy ennyire nem tudtak mit kezdeni a szituval?

Egyébként számomra az a legalja itt, bárhova megyek, csillió asszisztens jut egy orvosra, akik igazából csak annyit tudnak, hogy beküldenek a váróba, majd 10 perc múlva az A kezelőbe, újabb 10 perc után a B kezelőbe, aztán majd talán egyszer egy orvos is lát. És közben folyamatosan mondogatják le az időpontokat, bár mi ugyan ezeket relative jól megúsztuk eddig, de nem egyszer saját füllel hallottam várakozás közben, hogy telefonon akkor 3-6 hónapra eltoltak időpontokat, mert <random kifogás>. Őszintén sajnáltam azokat a szülőket, kisgyerekes, spéci ellátás volt, ahol talán minden hét számitott volna... :(

Apropó időpont: ha Te nem jelensz meg, akkor kiszámláznak egy borsos összeget. Ha a doki éppen szabin van, lebetegszik, zárva a praxis, vagy éppen máshoz kerülsz, őket persze soha, semmi nem terheli.

--

Ami még hozzátartozik: a német EÜ rendszer valamiféle érdekes hibrid az állami és a privát között. Mi "államiban" vagyunk, de igazából itt is egy adott, általunk választott egészségkasszába fizetünk, és a praxisok sem államiak, hanem privát kb. minden, és ha fogadnak, akkor a biztositóval ők rendezik a számlát.

Szóval itt nehezen tudom azt felhozni, hogy ez azért ilyen szar, mert "állami". Itt minden privát talán a kórházakat leszámitva, a gyerekorvostól kezdve a felnőtt háziorvoson át a különféle szakrendelésekig.

Mégis a fenti megjegyzések kb. bármelyik eddig látott helyre ráhúzhatók.

Szóval ha Németországba költözés előtt állsz, olvass utána az EÜ tapasztalatoknak is. Nincs kolbászból a kerités, bár lehet én sokat vártam (2012-ben költöztem ki, előtte Magyaro-on csak magánklinikákra jártam amióta dolgozom.)

Új hozzászólás Aktív témák