Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Kalandor: ALZA vagy eMAG?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- VHS digitalizálás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
x_o_n
veterán
Kicsit behalt a topic,de talán még kapok választ a kérdéseimre. Tanulgatom a nyelvet,egyelőre csak a szavakat.Kint mi a fontosabb? A nagyobb szókincs vagy inkább a nyelvtan?Melyikre fektessek nagyobb hangsúlyt?Múlt időből melyiket használják többet?
-a nagyobb szókincs és legozva a szavakkal,teljesen jó
Munkakereseéshez is jó lenne egy kis tanács.Két lehetőség közül kellene döntenem és nem tudom,melyik a járhatóbb út.Válasszak ki egy várost ahol bérelnék szállást és a környéken munkát keresni,vagy fordítva,megfelelő munkahelyet keressek elsőre?
-munka nélkül nem kapsz lakást,igy is egyre nehezebb feltételeket kérnek...föleg magyaroktól,most kerestünk egy srácnak lakást sajnos sok helyen közölték hogy magyarnak nem adják ki..elég gáz
a legjobb kezdetnek egy zeitfirma,mert ök segitenek mindenben pld a lakáskeresésben,papirok stb
-
kuntics
aktív tag
Kicsit behalt a topic,de talán még kapok választ a kérdéseimre. Tanulgatom a nyelvet,egyelőre csak a szavakat.Kint mi a fontosabb? A nagyobb szókincs vagy inkább a nyelvtan?Melyikre fektessek nagyobb hangsúlyt?Múlt időből melyiket használják többet?
Munkakereseéshez is jó lenne egy kis tanács.Két lehetőség közül kellene döntenem és nem tudom,melyik a járhatóbb út.Válasszak ki egy várost ahol bérelnék szállást és a környéken munkát keresni,vagy fordítva,megfelelő munkahelyet keressek elsőre?
-
kenny123
addikt
Sziasztok!
Jelenleg ugye Hollandiában élek, dolgozok, és tervezek is maradni egy kis ideig.
Családban adódott egy lehetőség hogy valaki ki tudna jönni mellém, ugyanitt dolgozni, ugyanúgy.
Adott a családban egy kocsi, és elképzelhető hogy azzal jönne a testvérem, jogsi természetesen mindkettőnknek, illetve az autó mindenkféle műszakival, stb rendelkezik.
Lehetséges a Magyar rendszámot meghagyva idekint használni az autót huzamosabb ideig? Ilyenkor a biztosítást hogy, hol kell rendezni, vagy jó az otthoni is? Ezzel kapcsolatban ha tudnátok segíteni, az jó lenne, nem sűrűn jártuk a világot autóval, főleg nem huzamosabb ideig, mondhatni analfabéták vagyunk a téren.
Köszi. -
vzozo
senior tag
Őszintén szólva nem teljesen értem, hogy mit szeretnél, szeretnétek a családoddal.
Most forintban többet keresel, mint amit Ausztriában ígértek. Tehát kisebb fizuért költöznöd kellene, de továbbra is Magyarországon laknátok, magyar emberek között, magyar "szolgáltatásokat" (EÜ, iskola, hivatalok, etc.) használva, mindezt úgy, hogy közben egy idegen országba fizetnéd az EÜ / nyugdíjjárulékot, ami ki tudja milyen negatív következményekkel járna a családod számára. Abba most politikailag-társadalmilag nem fogok belemenni, hogy milyen a jelenlegi / jövőbeli magyar helyzet, de hát tudjuk, nemde?
Oké, írod a családi pótlékot, meg az osztrákoknál talán van 13. havi fizetés (esetleg az csak bónusz, ami mindenkinek járna amúgy is?), de most így elnézve amiket eddig írtál, nem teljesen értem a motivációt. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi tapasztalatoddal jóval magasabb külföldi fizut is meg tudnál célozni.
-
x_o_n
veterán
válasz
#81999360 #290 üzenetére
Szia
kb 65 km re lakom, hidegen 250-300 tól vannak már ott lakások 1-2 szobásak erre jön a rezsi,ha melegen van meg adva akkor csak a villany,350-400eu körül , 2-3 havi kauciót kérnek.Errefelé nem divat ez,de ezért van a bérleti szerződés és a kauciós bankszámla.
Betanitott ,gyári munka oda munkaerő kölcsönzökön keresztül ehet bejutni 2-3 muszakosak 8.50-9,50 eu közötti órabérrel 1-es adókategóriában kb netto 1000-1100eu.függöen milyen müszak,hány óra.
A megélhetés kb heti 25-50eu ,igényeid szerint,az élelmiszer,vegyi áru olcsobb mint magyarországon,persze nem mindegy hol vásárolsz,netto,norma,pennyolcsobbak.a közlekedés attól függ hova mész dolgozni,nekem napi 16km oda vissza az heti 10-15 eu egy kis fogyasztásu autóval,persze ebben már benne van az egyéb rohangásás,hétvége stb.Tőke kell,és arra is számits hogy a lakások nagy részében nincs konyhabutor.
ennek féyében kb 550-650 a kiadásod,kezdéshez meg kell ez az összeg + a kaució 500-1000 eu között de azt sok helyen lehet részletre is. -
törölt tag
Sziasztok!
Ravensburg közelében él valaki? Albérletek milyen áron vannak?
Tényleg szoktak olyat csinálni, hogy bérelsz egy lakást, fizetsz normálisan, nincs veled semmi gond és egyszer csak azt mondhatják, hogy el kell menned?
Mivel a németem még nem a legjobb, olyasmin gondolkoztam, hogy valami betanított-, gyári munkát keresnék amíg a szakmai németem nem lenne jobb.
Ezek a fajta munkahelyek mennyire fedezik a megélhetőségi költségeket?(Nyár elején terveznék kimenni, tehát szerencsére a fűtésre nem lenne gondom egy ideig.)
Előre is köszönöm.
-
axioma
veterán
A gyest nem tudom, de a CSP az EU-n belul tudtommal "kulonbozeti" jar akkor is, ha itthon is folyositanak, tehat effektive a teljes kintit kapja a csalad, csak nem egy forrasbol. (Azt nem tudom, hogy mely feltetelek mellett, de alapesetben biztos.) Sot, Svajcban is, mert pont azzal kapcsolatban olvastam, hogy ott is ez van.
Mas kerdes, hogy egyaltalan nem biztos, hogy a gyerek koltsegeit %-osan jobban fedezi minden esetben, az arak is masok. A 3 gyerekes adokedvezmeny meg ha itthon ki tudja valaki hasznalni, tuti pelda nelkuli, a 2 es 3 gyerek kozti majd 100e-es kulonbsegbol kis tulzassal csaladok elnek, nem egyetlen tobbedik gyerekre juto koltseg. -
EnGarde
csendes tag
Amit még érdemes figyelembe venni a költözésnél, hogy Ausztriában a családi pótlék és a GYES összege sokkal nagyobb, mint Mo.-n. Akinek már van gyerkőce, nézzen utána ezeknek, nem csak a fizu számít.
-
vzozo
senior tag
Céges autó? Az autós közlekedés még rosszabb Pesten, mint a BKV. Rengeteg aggresszív sofőr, tolakodás, leszorítás...több évig vezettem Pesten, de akkor inkább BKV.
Akkor itt egyéb "gondok" (direkt idézőjelben, nem negatív felhanggal írtam!) lesznek: lehet nem való neked, nektek a nagyvárosi élet. A nagy lóvét viszont ott fizetik, szóval döntési helyzetbe kerültél...
Személyes véleményem szerint a bp-i autós közlekedés teljesen rendben van, még nyugati szemmel is. Aggreszivitás? Lehet, de nem vészes. Az is elképzelhető, hogy egyesek csak jobban ismerik a környéket, és kihasználják a lehetőségeket. Számomra pl. néha teljesen érthetetlen és logikátlan, ahogy a "minta" németek (bajorok) vezetnek. A magyar vidéken pedig néha olyan megoldhatatlannak tűnő feladatokban akadnak el emberek, hogy csak nézek, a rutinvizsgán hogyan mentek át? Viszont ez nem autós topik, ezért eléggé off.
A tömegközlekedés budapesten ugyan létezik, de össze sem lehet hasonlítani pl. egy némettel vagy egy svájcival. Akkor már inkább autó, mint ahogy az esetek 99%-ában tettem is, amíg ott éltem.
-
x_o_n
veterán
válasz
flashpointer #283 üzenetére
Helló, bayern, Allgau állandóan keresnek cnc-st,sok ismerősöm passzívan némettel és angollal kezdte, úgyhogy nem gond szerintem.
-
EnGarde
csendes tag
Céges autó? Az autós közlekedés még rosszabb Pesten, mint a BKV. Rengeteg aggresszív sofőr, tolakodás, leszorítás...több évig vezettem Pesten, de akkor inkább BKV.
Budapest akkor lenne jó, ha találnék egy fele időben távmunkás céget, de sajnos ezen a téren eléggé maradiak a jelenlegi alkalmazók. Persze mindegyik world leading valamiben...
-
flashpointer
őstag
Helló, tanácsot szeretnék kérni, úgy látom visszaolvasva pont ilyesmi a téma mostanában:
Németországba kerültem (Baden-Württemberg) és gépészmérnök diplomával keresek valami melót műszaki területen. A suli alatt/előtt sokat dolgoztam pl cnc lézer/plazmavágó,műanyagfröccsöntő, gépkarbantartó stb. területeken, viszont a dojcs az nem nagyon megyen mivel egy hónapja kezdtem el tanulni, viszont az angol sima ügy amivel úgy láttam itt nem sokra megyek mert egy ügyet sem tudtam eddig elintézni vele, és a 100 szavas németemnek nagyobb hasznát vettem
Szóval a kérdés lényege az hogy érdemes-e meghirdetett csak német nyelvű állásokra küldözgetnem önéletrajzot, vagy egyenesen közvetítő?
Illetve hogy milyen területekre lenne érdemes kinézni mert szívesen csinálok bármi műszaki jellegűt addig a pár évig amíg felhúzom a nyelvet de nem tudom az itteni mechaniker/industriemechaniker vagy techniker (úgy tudom szakmunkás szintű 2-3 éves képzések) jellegű munkák milyen viszonyban vannak a mérnöki tanulmányokkal, mert cnc forgácsolásról is napokig tudok előadást tartani de összesen csak pár órát csináltam : ) -
vzozo
senior tag
Kánaán sehol sincs, mindenhol magadnak kell kitúrni és megteremteni az aktuálisan elérhető legjobbakat.
Budapest nem vészes, csak jó-jobb helyre kell költözni.
Amennyiben pedig a BKV zavar, akkor céges autó legyen a feltételeid között (vagy akkora fizetés, hogy fizethesd a sajátod).
-
EnGarde
csendes tag
válasz
Rambovits #279 üzenetére
Igen, jobban vonz a vidéki élet...ami Pesten megy a BKV-n meg egyéb helyeken, az elég durva.
Közben megvolt a második interjúm, és kiderült, hogy az osztrák cégeknél sincs kánaán: döntésekben nagyon lassú mgmt, kaotikus ügyfél-randomizáció, alacsony szintű automatizálás (tesztelés és egyéb folyamatok, pl release), szupport problémák, fejlesztési folyamatok kuszasága, stb.
Szóval...írnom kell egy pro és kontra listát, súlyozva.
-
-
vzozo
senior tag
Erre akkor osztrák kollégát kell várni, a helyi viszonyokat, különösen az ilyen kétlaki életet nem ismerem. Néhány gondolatébresztő "probléma":
- Adózás (Hol leszel adórezidens, melyik országban tartózkodsz életvitel-szerűen? Családi vagy bármilyen kedvezmények, ha egyszer nem élsz az országban?)
- EÜ Biztosítás (Mondjuk ezt Magyaro-on pár ezer forint befizetésével le lehet tudni)
- Fizuemelés: mindig cégfüggő
- Németül: hát állítólag az osztrákok is németül beszélnek, legalábbis egyesek szerint...)
-
EnGarde
csendes tag
Mo-n laknánk, feleség van, pár évig még nem dolgozna (gyerek project)
"megélhetés jóval olcsóbb Magyarországon." -> ezért laknánk itthon, ingázás napi egy óra kb.
A lényeg, h egy osztrák employer mennyivel korrektebb, jobb hosszú távon, és miben, mint egy magyar. Hogy alakulhatnak pl. az évi emelések kint és itt? Meg aztán ott németül is meg lehet frankón tanulni...
-
vzozo
senior tag
Magyaro-on laknátok vagy Ausztriában? Feleség van? Ő dolgozna?
Nekem ez nagyon kevésnek tűnik, bár nem ismerem az osztrák adórendszert. Ha a felét megkapod nettóban, akkor azt odahaza is simán megszerezheted egy jobb munkahelyen (+megfelelő tudással), és a megélhetés jóval olcsóbb Magyarországon.
-
EnGarde
csendes tag
Havi br 3500 euroért kimennétek dolgozni Ausztriába, keleti határ mellé, informatikusként? Egy gyerekkel...
-
x_o_n
veterán
Kizárólag Német munkaerő kölcsönzőnél jelentkezz,több CNC-s ismerősöm szinte párszavas nyelvtudással tudott a szakmájában kezdeni,persze nem ez a jellemző,de pld cnc-st rengeteget keresnek ,van akit már 1 év után átvettek.Igen ég és föld,mikor kijöttem elég furcsa volt a heti 50-70 óra után nekem is a heti 35 óra a napi 2x30 perc szünet és hogy péntek délben már otthon voltam
-
kuntics
aktív tag
Köszi az infót.
Eddig úgy éz ki,hogy egyedül mennék,de addig változhat a helyzet.Az a 35 munkaóra elég jól hangzik,a mostani 48hoz képest.Sormunkát nem szeretném sokáig csinálni,kb fél évig,amíg belejövök a nyelvbe rendesen.Utána keresnék szakmunkát,a végzettségem megvan hozzá(gépésztechnikus),meg 4 év szerszámkészítő gyakorlatom is van.A munkaerőkölcsönző az itthoni vagy kinti?
-
-
x_o_n
veterán
Szia
Csak Németországról tudok infót ez ügyben.
gyári szalagmunka kezdő 8,50 bruttó és éjszakai potlékkal heti 35 órában kb 1000-1100eu-t lehet keresni nettoban.
Ez függ az adósávtól is,házasként több marad a zsebedben,erre még ha van gyerek jön 184eu kindergeld.
Ha más városban dolgozol tehát 10-25km r akkor +5eu/nap adó mentesen fahrgeld.
Kiadásaid kisebb városokban egy lakást melegen lehet bérelni 350-450 eu között,vagy panzióban napi 10-15eu.De ha ketten vesztek ki egy lakást akkor a költségek is felezödnek.
A létfentartás,étel vegyi heti 25-50 eu igényeid szerint.
Igy levezetve átlagosan ha egyedül vagy simán tartható hogy havi 400-600 at el tudj rakni.De szakmunkásként munkaerő kölcsönzön keresztül a brutto 10,50-12,60 amennyiért felvesznek.
A munkahelyek,gyárak nagyrészébe csak igy lehet bekerülni,könnyen és gyorsan,kezdésnek mellesleg a leg járhatóbb ut,hiszen segitenek sok mindenban,lakás szerzés,bejelentkezés,biztositás stb stb -
kuntics
aktív tag
Sziasztok!
Pont ilyen topikot kerestem,szerencsére meg is találtam.Július-augusztus környékén mennék ki Ausztriába dolgozni.Nyelvtudás sajnos már elég kopott,kb 10 éve érettségiztem.Elkezdtem ismét németet tanulni,egyelőre egyedül,de remélem gyorsan fogok vele haladni.Elsősorban gyári munkára mennék ki,jó lenne valami fémipari cégnél elhelyezkedni mert ott idővel akár feljebb is léphetnék ha már jobban megy a nyelv.Reális elvárás az,hogy sormunkásként annyit keressek amiből az összes kiadásom után kb 400 eurót még félre tudjak tenni?
üdv
Balázs -
törölt tag
Sziasztok!
Szerintetek pályakezdő gépészmérnökként (magyar msc-s diploma), jó angol és német nyelvtudással mennyire nehéz munkát találni német nyelvterületen? -
total90
veterán
Ezt vetoznam, inkabb az a gond, hogy olyan pozicioba elvarjak a tokeletes nemetet is es gyakorlatot nemet teruleten.
Ez igazabol nem is hulyeseg, mert ha vezeto pozicioba vagy, akkor nem mondhatod, hogy bocs nem ertem...En reltaiv gyorsan belejottem a nemetbe es ennek apropojan tudtam is feljebb lepni
-
F34R
nagyúr
Faipari munkasra egyebkent kint van kereslet?
-
x_o_n
veterán
Vagy otthontol probálod meg küldözgeted a német nyelvü fényképes önéletrajzod,motivácós levéllel,német állás portálokon talált állásokra vagy mukaerökölcsönzökhöz.
Vagy kinézel egy várost és ott helyben probálkozol,de van az ördögi kör,munkavállaláshoz ezek kellenek:
német lakcim,német adószám,német biztositás(ez ráér ha már van munka)német telefonszám,német bankszámla stb,na most lakást munkanélkül meg nem adnak ki,ezért vagy panzióba érdemes kivenni valamit,vagy mukaerőkölcsönzön keresztül kijönni.
A zeitfirmak annyiból kényelmesek hogy kezdetnek nagyon sok mindent levesznek a válladról,késöbb meg lehet váltani.De kezdő tőke mindenképpen kell.
-
batai15
félisten
És Hogy megy az állás keresés? kimegyek , és keresek, vagy ithol is lehet nézelődni valamilyen oldalon?
-
x_o_n
veterán
Nem tudom mi az a kevés?Telefonos interjún ugy is kiderül hogy elég vagy nem,de a konyhán,pincérekkel stb Németül kell beszélni,ne adj isten a fönököd mondjuk pont más nyelven beszél mint Angol akkor vele hogy beszélsz?
A szalagmunka az más tészta,kb 5 perc alatt megmutatják mit kell csinálni és oda pár szó elég,pár napra másod állásban én is mentem,voltak ott Lengyelek,Olaszok,Spanyolok egy szót sem tudtak Németül szóval ilyen helyen tényleg nem számit.Egy biztos,meg kell próbálni,semmit nem veszitesz.
-
batai15
félisten
Kevés német tudással semmi esélyem sincs? van kint nem egy ismerős semmit se tud, igaz szallagon dolgoznak.
-
batai15
félisten
sziasztok! szakácsként érettségivel mennyire van esély kint melót találni?
-
axioma
veterán
Kicsit regen volt itt mozgas, de hatha. Szoftvereskent svajci allast ajanlgatnanak, de ha atmegyek a szakmai interjun is, nekem kene - talan egybol - berigenyt mondani. Viszont nem nagyon talalok egyetlen ertelmes brutto-netto kalkulatort sem, valamint az se vilagos, hogy ha havi bert adnak meg valahol, az mindig vagy csak opcionalisan 14 havi? Amit nekem eves bert tol-ig mondtak, annak a teteje is a mashol talalt iparagi atlagnak is csak 12-szerese, bar nem tudom ezen a mostani chf-ugras mit valtoztatott -- felteszem a fizukat nem csokkentettek chf-ben merve, csak tobbet er nekik.... [Nyilvan itthonrol azt se tudom, mi az az osszeg amibol 2 iskolas gyerekkel egyeduli keresokent normalisan megelnenk, de az talan jobban hasonlithat az eu-n beluli szamokhoz, az adozast sokkal egyedibbnek gondolom.]
-
Ferdzsoo
addikt
"tokegyedul segitseg, baratno es ismerosok nelkul kb lehetlen egy ertelmes szocalizalt eletet elni nem csak anyagiak miatt." -
ezt a mondatot nagyonszépen megfogalmaztad és teljes mértékben egyetértek veled!
Sajnos nagyonsok ilyen példát látok a közvetlen környezetemben, 10 év alatt nem jutnak 1-ről a 2-re.... -
F34R
nagyúr
-
x_o_n
veterán
Na igen,azért vannak elég érdekes gondolatok...a munka keresés sem egyszerü,én még ma is voltam munkát vállalni ,mivel a cégem leállt pár hónapra és nem akarok h4-et igénybe venni,napi szinten megyek állás ügyben ide oda..ja és biztos munkára jöttem vissza a telelésből,csak felültetett a cég...na de mindegy,ez van.Csak ha tudom ez van kiadom addig a lakást másnak...és maradok a gyerekeimmel még kicsit otthon
-
total90
veterán
1000-bol csak ilyen "kimegyek kicsit penz gyujteni" johet ossze, de meg az sem nagyon. O szerencses helyzetben volt, de ezt nem neveznem eletnek.
Amikor odaaerne, hogy eleg a WG es sajat lakas legyen, vagy baratnovel... akkor majd az aram, hazkoltseg, kaja, net, telefon.... es akkor mire eleg 1000€? Ja, semmire3 ev alatt nagyon sokat szivtam amiatt, hogy nem tudtam mi, hogy mukodik, kb. minden teren, de ez arra jo volt, hogy 3 ev tan tudjam mi igaz es mi nem, mit merre kell keresni.
Tobb havernak segitettem kijonni, kismillio teruleten kerestem nekik allast es eleg jol tudom mi, hogy megy. Ezert is segitek szivesen, aki akarja, de neha csak nezek paran mit gondolnak -
vzozo
senior tag
válasz
Synthwave #238 üzenetére
Mondom nem vitatom a számaidat, újra leírom: nem fenntartható amit csináltál. De nem akarok tovább ezzel foglalkozni, légy boldog, kívánom, hogy sikerüljön minden az életedben. Full komolyan mondom, nekem nem fáj, ha mások sikeresek.
#240 F34R, hihető az oldal, persze ott is vannak kamu hirdetések, észnél kell lenni. Egyből házat vásárolnál?
Egyébként a környékemhez képest elég baráti árak, lehet munkahelyet meg várost kellene váltanom.
-
válasz
Synthwave #238 üzenetére
fejezzétek már be, mert nagyon unalmas!
1000 euroból te meg érezd magad kiskirálynak, de az az igazság ezek a senkiházik cseszik el itt is renomét.
fekete munka, wohngemeinsaft.. teljes csaláldi életet, családot fentartani nem fogsz ebből a pénzből.
itt is keményen kell dolgozni és akkor lehet lassan spórolgatni. aztán idővel fejlődni. magyarországon ez nem megy...
jöhet a következő téma!
-
F34R
nagyúr
Itt egyebkent lehet nezelodni vagy nem ajanlott az oldal?
-
F34R
nagyúr
Tehat, azt amit most megsporolt azt szetosztja meg kajara es szallasra. Es akkor kb ott tart az ember, hogy honaprol honapra el, ugy hogy semmit nem tud felrerakni. En is ezen gondoltam nagyon sokat, hogy megeri-e nekem vagy sem, mert kalandnak nincs folos fel miliom annak tudataban lehet hogy egy ev utan mar nem ott dologznek. (Ami ilyen korulmenyek kozt konnyen megesik.)
(#238) [oWn]f4te
O szerintem kint el, legalabbis ez derult ki az eddigi irasai alapjan.
-
Mire nem kellett költenem (az első két heti lakhatáson kívül)? Szívmelengető, amikor idegenek jobban tudják, hogy mit-mikor-hogyan-mennyiért csináltam.
Ez egy kifejezetten DRÁGA lakás volt (~1100 EUR / hó), amit hárman béreltünk.
Ha csak magamban vagyok, 350-ért tudtam volna ~15 m2-es, berendezett és zárható szobát, egy fullos lakásban. Ami megintcsak nem olcsó, de ha egyedül vagy, teljesen járható út (amíg gyökeret nem versz, addig mindenképpen, azután már mehetsz GSV-hez is), mert semmi kaució nincs és valószínűleg 2-3 egyetemistával fogsz együtt lakni, akik idejük jórészében amúgy sincsenek otthon.
Ez a lehetőség is adott mindenkinek, ha a kint töltött első napján nem csak kacsalábon forgó privát palotába hajlandó beköltözni."nem kajálsz havi 120-ért"
Ember...ha nekem sikerült (és NEM abban a hónapban, amikor reggelire / ebédre nem kellett költeni a munkából kifolyólag), akkor másnak is fog. Sőt, még káros szenvedélyeim is vannak.
Ésszel kell költekezni és Kauflandba járni, nem a REWE-be. Simán tudsz enni 120-ból, 150-ből már aztán végképp - és nem fogsz a teraszon fotoszintetizálni. Kivéve, ha csak a 3 euros tejet meg a 6 euros csokit vagy hajlandó megenni."A háztól-házig vivő olcsó "sofőrök" is csak addig jók, amíg nem hagy ott valaki, esetleg tesz ki az autópálya lehajtónál - hány ilyen sztoriról lehet olvasni..."
Gondolom, az az 50-es pasas azt a 4 másik utast is kirakta volna a kisbuszból, anélkül, hogy előtte az állkapcsa két darabba deriválását követően mángorlóval át nem megyünk rajta a leállósávban.
Van, akit a saját házában erőszakolnak meg. Hogy jön ez ide?
-
vzozo
senior tag
válasz
Synthwave #235 üzenetére
Te azt nem vagy hajlandó megérteni / elfogadni, hogy különleges helyzetben voltál, és rengeteg olyan externália volt adott, ami miatt nem kellett költened. Ez nem egy fenntartható állapot. Egy-két hónap, "megszeded" magad (már haz a párszáz euró annak számít...), hazamész Magyarországra, és örülsz - ennyire jó, másra nem.
Minden egyéb esetben nem kapsz 370-ért lakást, nem kajálsz havi 120-ért, viszont kell kötnöd mindenféle biztosítást, a szolgáltatások ára az egekben, stb, stb. A háztól-házig vivő olcsó "sofőrök" is csak addig jók, amíg nem hagy ott valaki, esetleg tesz ki az autópálya lehajtónál - hány ilyen sztoriról lehet olvasni... Bár a kajára visszatérve, lehet látni melós embereket tipikusan "3 zsemle, valami szar felvágott, olcsó sör" kombóval a kasszáknál, de ugye mindannyian tudjuk, hogy ez nem élet.
-
-
total90
veterán
válasz
Synthwave #232 üzenetére
Ha itt dolgozol ne azt nezd, hogy mennyit er a penzed Magyaroszagon.
Azt irtad, hogy 500 korul volt a lakas, 150 a kaja es ezret kerestel. 350 maradt minden masra. Ezt kozel sem neveznem itt jonak...
A lenyeg viszont, hogy eleg volt, beosztottad, megvetted, ami kellett."Nettó volt, kézbe vett annyit. Bruttó 5valamennyi"
Na mar most ez itt el is verzett. Miert? Azt irod brutto 5 valamennyi, de 36 kilo volt a papairon. Ha evi 60 000-et keres bruttoba, az akkor sincs 36 k nettoba, mert minel magasabb a fizetes, annal nagyobb az ado.
Ez most hulye pelda lesz (most kerekben szamolok az atlahatosag miatt):
Keresel 2000 bruttot, lesz 1000 netto.
Keresel 3000 bruttot, akkor nem lesz 1000-el tobb a nettod.
Mindent bekalkulaltam, amit irtal a tagrol, sok eves tapasztalat, csalad, gyerek... ezek fontosak az ado miatt. Havi szinten sokkal tobbet kellett keresnie, hogy kijojjon az eves 36 netto. -
"Szerintem sokan hazudtak neked, ennyit nem keresnek, "
Most erre mit lehet írni?
"Jobban lehet elni, sokkal jobban ki lehet jonni, de azert nincs kolbaszbol a kerites"
Szerintem az, hogy segélyszintű pénzből (ami ~2/3-a MINIMÁLbérnek) marad magamra úgy 150,000 havonta, hogy már minden létező dolgot kifizettem és ettem + dohányoztam is, az elég kolbász.
"Brutto lesz az, vagy ha tenyleg netto"
Nettó volt, kézbe vett annyit. Bruttó 5valamennyi, már elég sokat adózott belőle. Azért szerintem nem volt oka panaszra.
"1000 EUR-ból meg lehet élni"
Hatareset..."Meg lehet, egész kulturáltan. Lsd. 2. bekezdés.
"Kifejtened?"
Nem nagyon akaródzott nekik elintézni, össze-vissza hazudoztak. De hülyék voltak, mert pont előtte volt ebből bírósági ügyük is, ahol több ezer eurora megkúrták őket egy alkalmazott balesete miatt. Inkább a 10x-es kártérítést fizették a marhák.
"Mit csinaltak"
Mi a REWE elektronikus árazókütyü hálozatát telepítettük ki, meg tartottuk karban, esetleg bontottuk el. Nem volt megszakadós, nem lihegtek a nyakunkban, csomószor kulturált ingyen reggeli + ingyen ebéd (volt olyan, hogy két hétig kb. összesen 15 eurot költöttem kajára és mindig degeszen voltam), amikor nagyon messzire mentünk napokra, 4 csillagos hotel + svédasztal + extra pénz. Full extrás Exeo ház elé jött reggel, délután ház előtt rakott ki. Céges autóval magánügyeket is intéztünk derekasan, csomószor mentünk át pl. Stuttgartba ismerősökhöz. Agyon nem kerestük magunkat, de jól elvoltunk. Órabér.
Lakótársaim árut töltöttek - nálam ez már itt fail. Napi átlagmunkaidő 12-13 óra + nem kevés utazás. Rengetegszer volt olyan, hogy elmentek reggel 5:30-6:00-kor, megjöttek este 22:00-23:00-kor.
Karácsony előtt két napot besegítettem nekik, hogy kész legyenek az ütemtervükkel. 14 órából 3,5 óra alvás után mentünk a 15,5 órába. +~3 óra utazás. Ocsmány. Tuti nem csinálnék ilyet, főleg nem ennyiért. Még csak nem is órabér, hanem fix. -
vzozo
senior tag
válasz
Synthwave #214 üzenetére
Ha értettem volna a hálózatokhoz is, 2500-3000 EUR kézbe, ha a szerverekhez is konyítottam volna, 4-5000. Nettó. Pedig nem egy óriási cég, csak egy kis shop, ami foglalkozik hálózati- és szerverkarbantartással is. Hoppá.
Na mindegy, erről sajna lecsúsztam.Nem fogok belemenni számháborúba, mindig vannak exceptionök, na meg a többiek elég jól leírták már mi az általános valóság. Ezek a számok lehetnek akár igazak is.
Az, hogy zsebbe mit kaptál volna, az egy nagy volna, és egyáltalán nem biztos, hogy 100%-osan legális keretek között lettél volna kifizetve. Erre utal pl. a Krankenkassével való trükközésre utaló megjegyzésed is...
Hogy tudjál viszonyítani: bruttó havi 6-10k eurót haza lehet vinni senior pozikban (aztán a Steuerklassétól függően lesz abból valamennyi nettó), de nem bolti eladóként meg hálózatkarbantartóként. (Erre még rájöhet az éves bónusz meg egyéb juttatások.) Mindig vannak kivételek, de nem az az átlag, amiről te írsz. Lehet csak hitegettek, vagy az illető éppen kifogott valami hétvégi vagy túlóra pótlékot, akármi lehet. (Egy korábbi munkakörömben pl. heti 1400-at kaptam csak azért, hogy "ügyeletben" legyek, és ezért még csak dolgoznom sem kellett, csupán elérhetőnek lennem szükség esetére.)
Az pedig, hogy mi mennyibe kerül, az akkor derül ki igazán, amikor már éveket élsz ott. Párszáz, esetleg ezer euróért autó? Légy vele boldog, meg fizesd az alsó hangon 1000-1500 euróba kerülő biztosítást rá, meg a 15-20 literes fogyasztását.
Lakást megintcsak nem kapsz 1000-1500 euró alatt ha olyan helyen élsz, ahol jó a fizu is. Mert azért erősen szórnak a fizetések annak függvényében, hogy hol is van az ember. Persze aki csak pénzt gyűjteni megy, lehet megelégszik egy szobával ötödmagával, mások vagyunk...
Kicsit azért nem árt körbenézni, nincs itt kolbászból a kerítés.
-
total90
veterán
válasz
Synthwave #223 üzenetére
Szerintem sokan hazudtak neked, ennyit nem keresnek, az fix es erre nagyobb osszeget fel merek tenni... plane, hogy a szakmaban dolgozom es eleg jo ralatasom van a dolgokra.
"Kint még minimálbérrel (ill. némileg az alatt) is kolbászból van a kerítés a magyar viszonyokhoz mérve."
Jobban lehet elni, sokkal jobban ki lehet jonni, de azert nincs kolbaszbol a kerites"Amúgy láttam az egyik régebb óta ott dolgozó technikus ismerős .... nettó 36valamennyi volt rajta."
Brutto lesz az, vagy ha tenyleg netto, akkor mennyi volt a bruttoja? Erre nagyon kivancsi vagyok. Bruttonak epp megfelelne a munka/ber merleg."Ha összejön, még mindig kint lennék - 2000-ért is"
A nyelv tudasa nincs az a munkahely, ahol annyit megkeresel, legyen az akarmilyen szak, plane nem egy shopba. Saturnba vagy Media Markba a segguket verik a foldhoz 1500 kornyeken. Egy haver 12 eve van ott, mint termekspecialista elado... sima elado kevesebbet keres."1000 EUR-ból meg lehet élni"
Hatareset..."meg a machinálás az egészségügyi biztosítással. "
Kifejtened?"Ellenben amit (és leginkább AMENNYIT) a lakótársaim csináltak, azt nem csináltam volna ~1000-ért. 1500-ért is max. egy hónapig."
Mit csinaltak? -
Csak azt írom, amivel szembesültem.
Kint még minimálbérrel (ill. némileg az alatt) is kolbászból van a kerítés a magyar viszonyokhoz mérve. Mert megveszek kb. mindent, amit megkívánok, kulturált körülmények között élek és még magamra is marad jócskán - annyi pénzből, amennyiért egy német kiröhög. Akkor mi van, ha normális állásod és fizetésed van? Na ugye.Amúgy láttam az egyik régebb óta ott dolgozó technikus ismerős december havi bérpapírját, aki a hálózatos dolgok mellett szervert karbantartani / javítani is ki szokott szállni - nettó 36valamennyi volt rajta. Azt mondta, van amikor némileg kevesebb, van, amikor némileg több - attól függően, hogy hányszor kell sürgősen intézni az adott melót.
A kocsija igaz, saját volt, de az üzemanyagot elszámolták. Állandóan be voltak táblázva vagy 250 km-es körzetben - kevés ember, sok munkára. Szóval ment a bolt, eléggé. Bántam is, hogy október helyett nem augusztusban mentem ki. Akkor volt egy üresedés - de ez a hajó már elúszott, kb. 1 nap alatt megvolt az utód.
Ha összejön, még mindig kint lennék - 2000-ért is, nem hogy 36xx-ért. Ilyenhez azért szerencse is kell.Nem beszélem a nyelvet (valamit értek, egy-két dolgot tudok), nem közvetítővel mentem ki. Egy régi barátom intézte a munkát és lakást és ő lett a "kisfőnököm" is.
1000 EUR-ból meg lehet élni, de azért nem csapkodtuk a seggünket a földhöz, mert kemény szinten ment a kihasználás és szarrágás - meg a machinálás az egészségügyi biztosítással. Albánok.
Velem szerencsére annyira nem, mert másik csoportban voltam, mint a két lakótársam. Fizikailag lényegesen könnyebb munkát végeztem és a közvetlen "felettesemet" meg ismertem 6 éve - nem szakadtunk meg, a társaság is relatíve jó volt, elteltek a napok.
Ellenben amit (és leginkább AMENNYIT) a lakótársaim csináltak, azt nem csináltam volna ~1000-ért. 1500-ért is max. egy hónapig. -
total90
veterán
"Ha értettem volna a hálózatokhoz is, 2500-3000 EUR kézbe, ha a szerverekhez is konyítottam volna, 4-5000."
Nie im Leben...
Az IT vilagaban dolgozom egy vilagmertu cegnel, vezeto beosztasban es a mi cegunk fizet az egyik legjobban az orszagban az dolgozoknak es aki a szerverekkel dolgozik, az most 2300-2400 euro nettot kap.
Valaki akkorat hazudott Neked, hogy megall a vilag
4-5000 euro netto
Keredezz mar meg par tagot csak itt a forumon, hogy mennyik a fizetesek. Annyira azert nem a habostorta esete Nemetroszag.Ha nem beszelsz (beszelsz es nem hadonaszva probalod megertetni magad 6 nyelvet kombinalva) nemetul es kozvetiton keresztul mesz ki, keresel 1000-1100-at, akkor nagyon rohadtul orulsz
-
Rambovits
senior tag
válasz
Synthwave #217 üzenetére
Persze, ez teljesen tiszta. Norvégiában voltam, 3.5 hónapot erasmuson. Össze nem lehet hasonlítani a kinti életet az itthonival. A különbség a németekhez képest, hogy ott ugyan magasabbak a fizetések, de a megélhetés is sokkal drágább. Ami miatt Németország vonzóbb. 3 hónap alatt összespóróltam annyit, hogy vettem egy 600.000 ft-os autót, kifizettem anyám banki tartozását, 530.000, kifizettem a tandíjamat és még maradt 100k kb.
Itthon se rossz, mert a minimál bérnél sokkal többet kapok, de most ha elkezdek rakni 3 lakáskasszát egyszerre, akkor 4 év múlva ott tartok, hogy fel tudok venni egy lakáshitelt. Ennél többet szeretnék. Szeretném, ha 5 év múlva lenne annyi pénzem, hogy hitel nélkül, vagy minimális hitellel meg tudjak venni egy lakást, legyen egy normális autóm, és legyen egy kis pénzem, bármi történhet. Ez itthon ebből a pénzből lehetetlen, nem is beszélve arról a nélkülözésről, amit ehhez be kellene vállalnom. Tavalyi év szörnyű volt anyagilag, sokszor volt olyan, hogy egy héttel, vagy már 3 nappal fizu után vártam a következő fizetést, (ennek több oka is van, segítettem anyámnak lakást venni, ahhoz kölcsönkapott pénzeket adtam vissza, tandíjat fizettem, meg persze nem várt kiadások is ilyenkor jöttek,)
Emiatt vágyom vissza külföldre, amíg bennem van a vágy, észem magamban az erőt. 30x évesen nem biztos, hogy lesz kedvem külföldre menni. -
-
-
Nem tudom, mennyire lesz releváns post, de azért leírom, hátha segít valakinek.
Németben voltam kint, cirka 5 hónapot, Geislingen an der Steige-ban, Stuttgart és Ulm között. Egy kb. Százhalombatta méretű kisváros a hegyek között. Nagyon zsír kis hely amúgy. Nincs tulmultus, nyugis környék, szép táj, hegyek, várrom. Rengeteg a bevándorló, főleg törökök és portugálok. Sok magyar is volt, csehek és lengyelek mellett.
Úgy mentem ki, hogy a német nyelvtudásom kb. a sieg heil, arschloch és 1-20 közötti számokig terjedt.
Angollal no problem persze. Úgyis vannak hasonlóságok, kár, hogy a német nyelv gusztustalan.
Mondjuk "élő környezetben" nem annyira, mint filmen / hangfelvételen / leírva, de azért mégiscsak.
Mindenesetre nem voltam kétségbe esve. 2-3 hónap után már simán tudtam hivatalos ügyeket intézni félangol-félnémet multiverzális kommunikációval.A kiutazást kocsival oldottuk meg. Azon felül 30,000-et vittem magammal, ami elég kevés. Hozzá kell tenni, hogy kint már szerződés és lakás várt, az első két hetet (a hónap utolsó két hetét) ki sem kellett fizetni. Ami jól jött, mert majd' 3 hétig 20 (azaz HÚSZ) euroból éltem. Az nem volt olyan egyszerű, de megoldottam.
Amúgy 50 EUR-ért van fuvar is. Nem drága és magyar a csákó.Szobát / lakást már 350-520 EUR / hó között lehet intézni.
Mi magánszemélytől vettünk ki egy ~100 m2-es lakást 3-an. Elég drága volt (vízzel, gázzal, villannyal, nettel együtt ~1150 EUR / hó), de hozzá kell tenni, hogy igen tágas szobák voltak benne (2 jó nagy és egy közepes méretű), fürdő-WC külön, normális konyha, előtér (itt kajáltunk), kis terasz, fedett garázs és fullra be volt rendezve (villanytűzhely+sütő, mosogatógép, hűtő+fagyasztó, kávéfőző, mikró, mosógép stb.), valamint földrajzilag is nagyon jó helyen volt - szemben vonat- és buszállomás, minden létező üzlet és bevásárlóközpont 5-15 perc kényelmes sétán belül. Ill. kauciót sem kellett fizetni. Szóval így mindent összegezve ANNYIRA nem volt drága lakás. A főbérlő is nagyon aranyos volt, mindent meg lehetett vele normálisan beszélni.Második opció, ha a GSV-től (közvetítő cég) veszünk ki lakást, ami lényegesen olcsóbb. Pl. egy 8. emeleti (lift van) penthouse (nagy szoba, kis szoba, kis fürdő, kis konyha + egy előtér), bazinagy, fedett körterasszal és panorámával 520 EUR / hó. Nem sok.
Viszont a GSV-nél várólista van, kaució (általában 3 havi lakbér) és a lakás full üres - ergo be is kell rendezni, ami megintcsak legalább egy 1500-2000 EUR. Szóval azért ez is benne van.
Ha biztosan tudod, hogy sokáig maradsz és sikerül elintézni, akkor hosszútávon ez a takarékosabb megoldás.Ha venni akarsz lakást, házat, akkor kösd fel a gatyád. ~130-150,000 EUR alatt ne is nagyon álmodj róla és még az sem forog kacsalábon. A normálisabbak átlagban 2-300,000 EUR között vannak.
Fizetésként csicska pénzt kaptam (a német el sem megy ennyiért, mert segélyben megkapja - szó szerint), de mégis jól elvoltam belőle - pedig a német minimálbér alatt volt jócskán. Összehasonlíthatatlan a magyar életszínvonallal. Havi 100-120 EUR-ból kényelmesen kajáltam-piáltam, nagyjából amit megkívántam, azt levettem a polcról. 150-160 EUR és már ténylegesen habzsi-dőzsi.
Az élelmiszer árak / üzemanyag árak nagyjából megegyeznek az itthonival. A hús egy picit drágább, de van olyan is, ami jóval olcsóbb; pl. sajtok, kávé, csokoládé, chips. Ami még drága, az a dohányáru, ott kb. 1,5x-es az árszorzó az itthonihoz viszonyítva. De 5-6x annyit keresel. Szóval arányaiban még az is sokkal olcsóbb.
A műszaki cikkek is nagyon hasonló árban vannak, mint nálunk, de van, ami olcsóbb. Vicces, nem?
Ami nagyon drága, az a jogosítvány (~2000 EUR) és az orvosi ellátás, még német mércével is. Ellenben a kórházban nincs retek.
Sokan pl. Magyarországra járnak fogászatra, mert még az utazással együtt is hatványozottan olcsóbb.A használt német autók is nevetséges pénzekért mennek. Fele annyi, mint itthon, csak az a különbség, hogy kint márkaszervízbe vitték mindig, vezették a szervízkönyvet és a jó utak + karbantartás miatt az egész autó (átlagban véve) szebb állapotban van.
5-600 EUR-ért már ~'98-as, full patika 3-as BMW-t, vagy 2002 körüli Opel Astra-t veszel. 2500-3000 EUR-ért olyan full-full extrás E46-os BMW-t, hogy magad alá csinálsz a gyönyörtől.A tömegközlekedés arányaiban a magyar árakhoz passzol (általános jegy 5 EUR), ellenben a buszok, vonatok nem retkesek.
Az emberek mentalitása is nagyon más. Nincs az az érzésed az utcán, hogy mindenkinek fáj ez a nyomorult depresszív élet és legszívesebben eret vágna. Nincs is ezen mit csodálkozni.
Lomtalanításkor olyan dolgokat raknak ki az utcára, hogy néha megkönnyezed. Full jó bútorokat. Ha éppen a lakásodat rendezed be, csomó mindent találhatsz hozzá így, hozzáteszem, ingyen.A lekeményebb, amit láttam, az egy háromrészes garnitúra volt. Fotel + 2-es és 3-as kanapé, nagyon szép (és tiszta) állapotban. HÓFEHÉR BŐR. Anyád. Az ember meg sem hirdette vagy akármi, csak kibaszta az utcára a ház elé, hogy vigye, aki akarja. Nagyon rosszul mehet a szekér..
A másik, hogy nem lopnak el mindent, amit csak a szemük lát. Barátom egy REWE-ben (helyi SPAR) hagyott egy durván félmilliót érő MacBook Pro-t, töltőstül. 3 nap múlva (!) visszament és dettó ugyanott volt, ahol hagyta, nem kellett senkinek.
Másik ismerős BMW-je majd' 2 hétig parkolt úgy a ház mellett, hogy az ajtó nem volt zárva, ablak kicsit leengedve, bent a Hi-fi, a drága telefon, egy laptop az anyósülésen és a KOCSIKULCS a gyújtáskapcsolóban. Senki rá sem nézett.
Összegezve; ha valamit otthagysz valahol, 98,7321 % az esély rá, hogy ha visszamész érte, még mindig ugyanott találod, értéktől függetlenül. Kemény.
Itthon meg már bevásárlás közben se hagyd a táskádat 2 percre magára (értsd 5 méterrel arrébb állsz) a bevásárlókocsin..Vezetni nem tudnak. Annyi madár van a volán mögött, hogy néha már ütnéd a hülye árja fejüket egy közlekedési lámpával. : D
Csövesből KETTŐT láttam ~5 hónap alatt, mindkettőt nagyvárosban (Ulm és Stuttgart) - és az egyik magyar volt.
Szóval visszatérve az anyagiakra; a cakk-pakk havi megélhetést (lakás, számlák, kaja-pia) normálisan meg lehet oldani 450-650 EUR-ból. Ami ezen felül marad a fizetésedből, az mind a tiéd, azt csinálsz vele, amit csak akarsz. Ha olyan szarul is keresel, mint én (~1000 EUR, +/- 100, hónaptól függően), akkor is marad durván 500 EUR magadra, minden hónapban. 160 EZER FORINT. Úgy, hogy nagyon fosul keresel, de mindent kifizettél már. Na, ez a nem mindegy.
Mindent összegezve bő 4 havi munkáért (az utolsó másfél hónap már nagyon tingli-tangli volt, jócskán többet voltam otthon, mint melóban), ganaj fizetés mellett vettem egy új, 102-es SONY TV-t, egy PS3-at, 70,000 pénzért játékokat hozzá, egy SONY okostelefont, egy SteelSeries Siberia fejest, egy 10 rongyos egeret, két külső HDD rack-et (15ezer), egy vadiúj PC-t (táp és egy HD5450 híján), nem dzsunka alkatrészekből, kifizettem szüleim egyik banki hátralékát, hazautaztam és még volt 120,000-em kp-ban (mert az adóvisszatérítés járt az év utolsó 3 hónapjára is). Úgy, hogy kint már kifizettem minden megélhetéssel kapcsolatos dolgot, utaztam és nem is szűkölködtem, amíg dolgoztam. Ezt csináld meg itthon, 2/3 minimálbérből...
Amit bánok, hogy nem 2 hónappal korábban mentem ki. Utólag kiderült, hogy akkor lett volna egy olyan lehetőségem, hogy havi fix 1500 EUR-ért (tehát a másfélszereséért, mint amit amúgy kaptam) egész nap egy fejtámlás bőrszékben hintázva kellett volna neteznem egy légkondícionált helyiségben. Eladó egy számtech boltban, ami gyalog 5 percre volt a lakástól. Még a német nyelv nem-tudása sem lett volna gond az első pár hónapban. Ha értettem volna a hálózatokhoz is, 2500-3000 EUR kézbe, ha a szerverekhez is konyítottam volna, 4-5000. Nettó. Pedig nem egy óriási cég, csak egy kis shop, ami foglalkozik hálózati- és szerverkarbantartással is. Hoppá.
Na mindegy, erről sajna lecsúsztam.Egyre kell figyelni; ne albánoknak dolgozz. Még így is adósaim 800 EUR-val (havi ~200-zal jött kevesebb, mint ami járt volna), de azt már úgysem látom soha.
Ha van nyelvtudásod, az igen nagy előny, sokkal több helyen el tudsz helyezkedni - de enélkül is lehet találni pár lehetőséget. Ellenben legalább angolul tudj, mert a madárfejű Activity nem szórakoztató 24/7. -
Rambovits
senior tag
Sziasztok!
Frissen végzett mérnök informatikusként megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy külföldön dolgozzak. Egyelőre nincs olyan szakirány amiben nagyon mélyen benne lennék, tudok programozni, UNIX szervereket üzemeltetni, és mostani munkahelyemen elkezdtem hálózatokkal foglalkozni. Úgy gondolom bármelyik területen el tudnék helyezkedni, hamar belerázódnék a dologba.
A problémám, hogy 7 éve egy mukkot se beszéltem németül (előtte 12 évig tanultam, érettségiig), így nagyon lecsökkent a szókincsem, szakmai németem szinte 0. Angolom viszont jó. Mit gondoltok, Ausztriában és Németországban mennyire járható út az, hogy munkához az angolt kérik, a németet meg tanulom folyamatosan? Szerintetek lehet egyáltalán találni olyan helyet, ahol ez megoldott?
Vagy inkább válasszak esetleg olyan országot, ahol az angol kell? (brit szigetek kizárva, inkább skandinávia, ott dolgoztam is gyakornokként).Szívesen várok minden építő jellegű kritikát.
Egy másik opció lenne, ha itthon maradnék, és mélyebb szaktudást szereznék a hálózat designolásban, ekkor viszont nem tudnék félretenni, mert az albérlet, és a lakhatás kb. elvinné az egész fizetést.
Jelenleg otthon lakom, de minden nap 1.5-1.5 órát utazok a munkahelyre, ami hosszú távon nem biztos, hogy okos döntés, nem akarom erre pazarolni a fiatalságom, ennek előnye az lenne, hogy tudnék félretenni kb. 1.5 albérlet árát.Nem azt kérem, hogy döntsetek helyettem, csak szeretném látni, hogy ki milyen okok miatt döntött külföld mellett.
Köszi.
-
x_o_n
veterán
válasz
PumpkinSeed #210 üzenetére
jobb,Svájc nagyon drága,nem rossz hely de még egyszer biztos nem mennék oda dolgozni,az emberek is máshogy állnak a külföldiekhez..
-
total90
veterán
válasz
PumpkinSeed #210 üzenetére
Igen es tobb a munkalehetoseg.
-
total90
veterán
válasz
PumpkinSeed #208 üzenetére
Arra a szakra jo a kereslet most is es lesz is, de akkor inkabb DE, mint Svajc
-
PumpkinSeed
addikt
Mik a tapasztalatok, diplomás prog infosként mennyire lehet elhelyezkedni Svájcban most és szerintetek milyen lesz 2-3 év múlva, ha nem változik a nemzetközi helyzet?
-
F34R
nagyúr
válasz
dellfanboy #205 üzenetére
Hollandba nem de Belgiumba is.
(#204) total90
A leglenyegesebbet mar leirtad, szallas, etkezes, az egyeb szolgaltatasok erdekeltek volna, de errol is kielegito valaszt kaptam. Nem akarok mas szabadidelyevel rendelkezni, igy nem kerhetlek arra hogy faradtsagot vegyel erre.
-
total90
veterán
Ha minden nap is eszel hust (mint pl en), de megnezed hol vasarolsz es nem az a lenyeg, hogy a legkozelebbi boltba menj, akkor 200 eurobol ki lehet jonni.
"szivesen olvasnek ahol leirjak a szolgaltatasokat"
Elkezdhetem megcsinalni, de par dolognak utana kellene jarnom, mert ezen a teman annyira nem vagyok a tutiba. Fogorvosos dolog csak, az amit eleg jol tudok, mert csaladi atokkent sok gond van a fogaimmal.
Net, telefon, TV meg ilyenek, azokat eleg jol vagom, de ezt igy egyben rohadt sok lenne megirni.Egyebkent ha erdeklik a tarsagot ilyenek, akkor temakra bonthatjatok es, akkor kisebb, lenyeges dolgokat meg tudom ironi.
-
x_o_n
veterán
Én nem olvastam az étkezési cikket,de az élelmiszer szerintem jelentősen olcsobb mint otthon,vegyiárú is,zöldség-gyümölcs hentesárú pékárú a szakboltokban drága de multiknál olcsobb mint magyar országon.
igy ezt nem értem mire irtad...ami drágább a kávé,cigaretta.
jobban ki lehet jönni mint otthon.Étterem persze drágább,mint minden szolgáltatás.fogorvos: 4-6x annyi mint magyarországon,(ezt amugy reklámozzák is a tv csatornákont szervezett fogászati turizmus van magyarországra)elülső felső-alsó 4-4 fog ingyenes,gyerekeknek 18 éves korig ingyenes,csak ugy mint a gyógyszerek.Bizonyos esetekben van hogy ingyen vagy kedvezöbb áron megcsinálják.
orvosi ellátás:agyamat eldobtam még a sima házi orvosnál is,mintha valami welness többcsillagos valamibe mentem volna,nagyon kedvesek,alaposak,biztositással ingyenes,gyógyszer árak változoak de drágábbak.
internet: bekötés ideje kritikán aluli a 4-5 hét alap nekem egyedül a mostaninál lett meg 3 hét alatt.
az ottthoni hightechh sebességet el lehet felejteni , van ahol estére belassul teljesen.szolgáltató függö persze
ára akcióban 2 évre 20-30 euro. havonta
5gb feltöltös usb stick internet 25 euro 7,5gb 35euro ez o2 ami mindenhol stabilnak mondhatótv: miután lakásonként amugy is fizeted a tv adót(havi 17eu cc) cserébe digitálisan 12-14 csatorna mindenhol fogható,ha többet akarsz elő kell fizetni.magyar adókat otthonrol hozott elöfizetéssel parabolával lehet megoldani.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- AliExpress tapasztalatok
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- PlayStation 5
- Tesla topik
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- Folyadék hűtés alkatrészek (Komlett hűtőrendszer)
- iPhone 16 Pro 256 GB Desert Titán - 0 Perces - HFGY42Y2HX Warranty: 2025-12-28
- ! Dell Precision 5560 ( XPS 9510 ) 4K+ Touch/i7-11850H/32G/512G/NV Quadro/IR/FPR
- PlayStation 5 PRO + Disc Drive + Pulse 3D Wireless (black) + 2 játék eladó!
- Hibás/Teszteletlen Videókártyák,Processzorok,Tápegységek, Alaplapok,SSD-k STB...
- Honor X6b 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G 512/12GB Fekete / Újszerű állapotban / 12 hónap jótállással
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest