- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Leszarom a metakommunikációjukat, meg azt, hogy egy dollártízmilliárdokat tologató cég 720p-s webkamerával kínlódik ha konferencia van. Szétrohad a bolygó, tömegnyomor van a közlekedési eszközökön: sunyi be és takarodjanak a skype-ra a marhaságaikkal. Nem elég, hogy a gyártási folyamataikkal, termékeikkel és még a tőkebefektetéseikkel is gigantikus szennyezést produkálnak, még ezzel is rátesznek egy lapátra.
Cégenként évi 10 embernek engednék fejenként 1db céges repülőutat, akkor is, ha cukkerbergék felvásárlási tárgyalássorozatáról van szó a roszatommal.
Magam is része voltam ennek pár évig, a meetingek 3/4ede puszta vigyori-haverkodás, ezt a saját haverjaimmal is tudom csinálni itthon, nem kell érte februárban New York-ba repülni.
-
válasz
cinemazealot #693 üzenetére
A cégeket nagyon meg kellene regulázni, ami ott kezdődik, hogy irodai munkára ne rángassuk már be a dolgozót 30km-ről heti 5 napban, csúcsforgalomban dugózgatva/tömegnyomorogva., #696: +1
A másik meg ugye a skype-on/egyében is ledumálható munkák - a londonba csábított lengyel vízvezetékszerelőnek meg akkor fizessenek annyit a tisztelt munkaadók, hogy ne a nyomorszállásról ingázzon haza 3hetente a családjához, hanem hozhassa a családot is egy normális lakásba.
-
cinemazealot
addikt
Pontosan, ahogy mondod. Szerencsére azért a home office és a telepresence módszerek egyre inkább elfogadottabbak, szóval ez az irány jó. Épp a minap olvastam egy érdekes bejegyzést egy Budakeszin a helyi közlekedési problémákra alakult csoport FB oldalán a szemléletváltásról/életmódváltásról/munkahelyváltásról.
És az tényleg nonszensz, hogy bizonyos területeken (pl. bank) csak úgy tudsz ügyintézni, hogy egy fél erdővel a hónod alatt távozol a helyről még a legegyszerűbb ügyintézés esetén is.
-
kisza25
félisten
válasz
cinemazealot #693 üzenetére
Én azt tartom hülyeségnek, hogy tárgyalásokra repülnek a mai modern világban, ahol online is lehetne tárgyalni videó konferencia formályában.
Meg hiába a sok számítógép minden ki van nyomtatva papíralapon is és ez nagyon lassan akar változni -
cinemazealot
addikt
válasz
t72killer #692 üzenetére
Még ha egyet is értek Veled, mi lesz azokkal, akik 1000-2000 km-eket röpködnek pl. havi/heti rendszerességgel (pl. munkaügyben) pusztán azért, hogy minél kevesebb idejük menjen el az utazással? Mert véleményem szerint emiatt is jó volna egy világméretű szemléletváltás, csak ugye kérdés, hogy kik azok, akik erre hajlandóak (akiknek fontosabb a világ/emberiség megmentése) és kik azok, akik nem (akik drágábbnak vélik az idejüket mint hogy olyan aprósággal foglalkozzanak mint az emberiség)?
-
Jó 5let, már régesrég meg kellett volna csinálni a normális €urópai gyorsvasúthálózatot Athéntól Oslo-ig. Normális sebességű (3-400km/h) vonatok mellett semmi szükség nem lenne 1500km-nél rövidebb repkedésre.
A "röppenjünk le egy hétvégére a kanári szigetekre" típusú "nyaralásokat" is felszámolnám: aki így tolja, az ugyebár nem évi 1, hanem 6-8 alkalommal csinálja, pontosan 6-8x annyit szennyezve mint az évi 1x3hétre lerepülő.
-
Egy jó 5let: A wizzair felszólítja a versenytársait, hogy fejezzék be az üres székek reptetését az 5 órásnál rövidebb útvonalakon.
-
-
MrChris
nagyúr
Hú, itt ilyen fórum is van?!
Tegnap áramfogyasztási csúcs volt, 7,1GW. Felhős ködös idő van, szellő se fújt, -6C°, nappal tartama 8 óra, napsütéses órák száma decemberben átlag 110 perc. Ilyenkor mit csinálnánk? Ott lennénk fél Balatonnyi behavazott ráfagyott napelemmel, megyényi álló szélkerekekkel, fél megyényi befagyott kollektorral, Kárpátokban nagyjából leürült, befagyott víztározókkal. Ehhez a 7,1GW-hoz még jöhetne a jövőben elméletileg jobban elterjedt villanyautózás, tömegközlekedés és egyéb zöldnek gondolt energiafogyasztó. Gondolom Szlotákia, Románia, sógorok és a többiek nem nekünk építene óriási plusz kapacitású víz és más megújulónak gondolt erőművet. Tehát most honnan lenne zöldenergiánk? -
"Timmermans: a 2020-as klímacélok megvalósításával 2050-re Európa klímasemlegessé válhat"
Tehát feltaláljuk a klímalábnyom nélkül előállított lítiumakksit + 90%-os, szintén "bio" napelemet, és full megújulókkal GYÁRTUNK MINDENT (mobiltelefontól a WC-keféig) ami használatra kerül?
Mert az úgy nemigazán klímaneutrál, hogy kiszervezzük a maradék szennyező ipart Bangladesbe, illetve az Atacama feldúlásával készített lítiumakksikra kényszerítjük az autóflottát.
Kb a pattintott kőkorszakban volt utoljára igazán klímaneutrál a kontinens (a rómaiak már tudtommal égettek szenet), kamuzás nélkül elég nehéz azt a szintet megütni.
A kamugyár eredménye: A világ egyik legnagyobb vízesése jelent meg Grönlandon
-
Nemrég olvastam, hogy az Antarktiszt is ellepték a nagy monstrum "kipipálósvastagturista" szállító szörnyek. A tömegturizmus növekedése még a népességnövekedésnél is jóval nagyobb világszinten és ez óriási terhelés főleg a bolygó még viszonylag épen maradt szép részeinek.
Izlandot egyébként így rohanta le a tömeg:
Ha az elszálló turistagörbét még egy lassan civilizálódóbb, egyre kevésbbé szemetelő "fejenkénti szennyezés"-görbével is szorozzuk fel, a terhelés-szennyezés még akkoris brutálisan elszáll. A korábbi idillt gyakorlatilag teljesen tönkrevágják - majd ha végeztek mennek máshova, lévén az általuk kreált szemétdomb már nem érdekes. Megoldás? a zsíros brit-német-kínai stb turistákra vízumkötelezettség, fejenként 1000EUR-s vízumdíjjal, évi max 500 ezres számban.Túl sok pénz és túl sok ember van a Földön.
-
Igen ez is egy érdekes dolog azért. Amíg az autókkal szórakoznak, hogy dízel vagy benzines, esetleg eletromos legyen, addig a hajók ontják a gázokat és a kormot a levegőbe a nehézolaj miatt. Azt is olvastam régebben, hogy rengeteg hajó panamába van bejelentve, mert ott szinte semmilyen környezetvédelmi megkötés nincs a hajókra és hiába jár máshol a hajó, csak annak az előírásnak kell megfelelnie, ahova be van jelentve. Kivéve persze az ilyen tiltásokat, mint amit be akarnak vezetni izlandnál.
Megtaláltam: https://www.origo.hu/idojaras/20091125-hajo-szennyezes-karacsony-aru.html
Igaz régi cikk, nem tudom azóta történt-e valami változás ezügyben. -
Érdekes gondolat rögtön az első hozzászólónál: "a klímaváltozás egy kiragadott probléma. Nem klímaváltozás van pusztán, hanem általános ökológiai katasztrófa, és ez pedig egy általános morális válság következménye."
És egyelőre ott tartunk, hogy még erre a kiragadott problémára is kamuzás a válasz.
-
Szevam
senior tag
-
Én a boltból elhozott komplett zöldségeskartonba szoktam pakolni. 2db szolgál kb fél éve, és a csomagtartóban is jobban fekszik mint a szatyrok - amikből egyébként is kéne vagy 4 a heti családi nagybevásárhoz.
Ingyen van, hozzáadott környezeti lábnyoma 0 uis a boltban dobnák ki (vissza is viszem ha már megkopott/széthajlott).
-
cinemazealot
addikt
Én ezt úgy oldottam meg, hogy a kocsiba bekészítettem egy szatyornyi korábbi vékony zacsit, amiket már sokadjára matricázok fel vonalkóddal a hiperben.
Ebből is láthatod, hogy mi még a vékony zacsikat is többször használjuk fel... legvégső esetben pedig szemetes zsákként végzik. Bár, szeretnék idővel visszatérni a lebomló(bb) szemetes bélés használatára.
-
kisza25
félisten
válasz
cinemazealot #675 üzenetére
Igen, mert ha én megyek mindig elfelejtem vinni magammal, ha a párommal megyünk akkor mindig van nálunk kosár és szatyor is
Amúgy a jó minőségű szatyrok nálunk nem végzik a kukában, mert nincsenek kidobva, a kicsi zacsik meg az asztali szemetesbe kerülnek, szóval 2x használatosak lesznek -
Rive
veterán
válasz
cinemazealot #675 üzenetére
Ebből így a végére az fog kijönni, hogy pont a legvékonyabb, 2-3 alkalommal újrahasználható zacsiknak a legkisebb a lábnyoma: különösen, ha nem küldik el a világ túlsó végére 'reciklálni'.
-
cinemazealot
addikt
-
-
válasz
t72killer #668 üzenetére
Igen ezt én sem értem tényleg. Úgy tudom ezt a nép nyomására akarják bezárni (az atomerőműveket), de lehet, hogy rosszul emlékszem. Így mondjuk tényleg fasza, hogy zárjuk be az atomerőművet, most meg állítsuk le a lignitbányákat. No de áramunk akkor honnan lesz?
Mint mikor teliszájjal tolják ezt a klímavédelmet az emberek, de azon kívül, hogy a távirányítóval bekapcsolja a klímát és klotyóra is autóval megy, mást nem csinál. Tisztelet persze a kivételeknek.
-
Rive
veterán
Magyar viszonylatban nem feltétlenül kell, hogy rendes, ésszel felfogható oka kell legyen valaminek.
Amúgy viszont van egy érdekes ellentét a nukleáris és a szélenergia között. A rendszer szempontjából a priorizált szélenergia nehezen tűr meg maga mellett olyan forrásokat amiket nem lehet tetszőlegesen fel-le kapcsolgatni, például az atomerőművek. A német atomerőművek idő előtti bezárásában a kapóra jött Fukushima mellett/helyett valószínűleg ez játszotta a fő szerepet.
A dolog mellékhatása, hogy a jó menetrendtartó barnaszén ezáltal ~ nélkülözhetetlenné válik.
Pl. a németeknél emiatt nem igazán tükröződik a CO2/kWh-ban az igen durva (nem túlzás talán pazarlónak nevezni?) ráfordítás. -
Szélerőművet normális esetben stabil erős áramlási zónába tesznek, pl tengerpartra. Na pont attól mi marhamessze vagyunk...
Egy dolog, hogy gazdaságtalan, a másik, hogy még a soktonnányi alumínium legyártásának-feldolgozásának a nem kicsi CO2 lábnyomát se fedezi egy ilyen katlanba ültetett monstrum.
#666: "nem csak a kínai termékek készülnek kínában, hanem az európai, meg usa termékek is." - attól nem lesz európai sem a "freshona" gomba sem az adibasz cipő, hogy a HQ Európában van, ráadásul előbbire még rá se írják, hogy a csomagolási műveleten kívül még a "made in EU" címke is kínából jött.
#667: mondjuk pont a németeknél lenne egy rendkívül kézenfekvő, nemhogy 0€-ba de egyenesen komoly haszonnal járó döntés: a fukushima hatására keltett néphisztit kinőnék és megtartanák a ma is üzemelő atomerőműveket. De persze a sötétzöld áramlatnak sose voltak jók a működőképes, ténylegesen hatékony megoldások. A túlnépesedés/európába tömegek betelepítése/"SUV-osítása" ellen se láttam egy zöldmozgalmat se felvonulni.
-
válasz
#48613632 #666 üzenetére
Ezernél több környezetvédő aktivista betört szombaton három szénbánya területére Németország keleti részén, a fejtés azonnali beszüntetését követelik
Oké, beszüntetik a fejtést, ezzel egyidőben németország 40%-án lekapcsolják az elektromos áram szolgáltatást. Pont mivel nincs jelenleg alternatíva, miért akarják ezt, miért követelik? Ez nem szimpla tiltakozás volt valami ellen, hanem betörtek magánterületre és elállták a gépeket.
-
törölt tag
Na de attól, hogy harcol valami ellen, még használhatja ugyanazt, hiszen nincs más választása, vagy ha igen, akkor az mi?
Mindenről nem mondhatsz le, aminek van ecolábnyoma, mert akkor kb anyaszült mesztelen fel kéne költözni valami pilisi barlangba, és fakérget, meg rovarokat kellene enni.szerk:
Kínával kapcsolatban is álszent dolog tiltakozni, hiszen nem csak a kínai termékek készülnek kínában, hanem az európai, meg usa termékek is.Én ezt úgy látom, hogy bele vagyunk kényszerítve egy mechanizmusba, és a tiltakozással azt fejezzük ki, hogy ebből ki kellene valahogyan kászálódni.
nem tudom amúgy, hogy van e erre hatékony módszer, de sejtem, hogy nincs nagyon -
válasz
t72killer #661 üzenetére
Ezek az aktivisták akkor gondolom nem használnak áramot sem, amíg az nem megújuló forrásból származik.....Vagy hogy van ez. Kíváncsi lennék az ilyeneknek mi forog a fejében. Mert a tények meg azok, hogy veri magát a lignitbányában, majd hazamegy és járatja a klímát, a tv-t, a mikrót és a hűtőt, holott az az áram is nagyrészben abból az energiából származik, aminek a forrását ő be akarja záratni. Jól mondod az élelmiszert. Meg veszi a kínai termékeket, ruhákat, egy olyan országban készült terméket, ami szarik a környezetvédelemre kb. Szimpla képmutatásnak gondolom ezt.
-
Eközben magyarországon: [Bezárhatják a magyar szélerőműveket - így számol a minisztérium]
-
válasz
t72killer #658 üzenetére
Klímavédők ezrei rohamozták meg a német szénbányákat
Aztán megveszik a kínai savanyúuborkát(!) a lidlben.
-
-
Ez a rögvalóság, és a legdurvább, hogy még a legradikálisabb zöldek se nagyon tiltakozgatnak ellene.
Amúgy pl a szintén kínai szén millió tonnákon tobzódó abszolút haszontalan bitcoin-őrület ellen se nagyon láttam érdemi lépéseket. (a kriptobánya-kapacitás túlnyomó többsége az extraolcsó kínai áramon lóg, még csak véletlen se német napelemen).
-
Félrevezető cikkek. A termelés maga lehet, hogy kibocsátásmentes lesz. Na és a napelem meg csak úgy képződött ott a helyszínen. Ahhoz nem kellett semmi, az üzemeltetés többi alkatrésze is csak képződött. Az elhasználódott napelem az ideje végeztével majd megsemmisül és új napelem képződik a helyén. Etetik a népet.
-
válasz
t72killer #639 üzenetére
Hát ez tényleg nem semmi hallod. Szoktam vásárolni lidlben autós cuccokat, a legtöbb német cég terméke és kínában készül. Csak eljátszottam a gondolattal, hogy az ilyen cégek csinálnak a németeknél egy székhelyet napelemekkel a tetőn, zöldfallal meg anyámkínjával. Miközben a teméket fillérekért gyártatja kínában (ahol tudjuk, hogy mit ér a környezet és a melós becsülete), hans és isabelle keményen feszít a napelemes , csúcsmodern székhelyen többezer eurós havi fizetésért, a nép meg nyeli mint kacsa a nokedlit, hogy itt aztán micsoda környezettudatos, emberbarát cégek működnek..... Elképesztő komolyan mondom.
-
Repülni tud
?
#652: az alapvető probléma maga a jelen lévő pénz/tőkemennyiség, azaz a gazdaság puszta léte és az, hogy az ember ezt ösztönösen környezetrombolásra használja legelső körben, majd ha sokat nyavajognak a környezetvédők, gyorsan felhúznak pár szélerőművet. Mert mi is pl az "infrastruktúrafejlesztés"? Kivágnak x hektár erdőt, feldúrják a földet és leaszfaltoznak egy autópályányi csíkot. Az építő vállalat meg díszes nyilatkozatot tesz, hogy ők mennyire klímaneutrál. A bolygó ökológiai rendszerének és élhető klímájának sokismeretlenes egyenletére két valószínűleg működő megoldás létezik:
- a népesség és az emissziók visszavágása 30év alatt az 1800-as szintekre (1mrd ember kb mai afrikai szintű ökolábnyommal): ez már elég teret engedne a tényleges gyógyuláshoz, innen visszanövekedhetne 2-300év alatt kb az 1900as szintekre, folyamatos egészséges szimbiózisban a természettel.
- felvesszük a vogonokkal a kapcsolatot és kérünk 15-20 új Föld-típusú bolygót a lakosságnak, illetve a mostani kecóba kérünk egy nagytakarítást-generálozást.#651: nem lep meg, bajban lennék, ha 1980 óta 3db érdemi intézkedést fel kellene sorolnom, ami előbbre vitte a klímaügyet. Amíg a párizsban vigyorgó kínai hőerőművet épít, a populista D-amerikai felégeti a maradék őserdőt, afrikai/rohingya szaporodik féktelenül 2019-ben, ezen ne csodálkozzunk.
-
Szevam
senior tag
Egy megoldás a repülőknek: Kötelékben repülés
-
kisza25
félisten
van itt egy cikk aminek semmi köze a címhez:
Van az a pénz: kiszámolták, mennyiből lehetne megmenteni a Földet a klímaváltozástól -
cinemazealot
addikt
válasz
#48613632 #649 üzenetére
A színek fény hatására elváltozhatnak/kifakulhatnak, megvilágítás/színvakság függvényében szubjektívvé válnak, ráadásul van, ahol fölösleges plusz költség. Sokkal egyszerűbb a már ma is egyezményes jelöléseket alkalmazni akár festés (a már amúgy is nyomdába kerülő csomagolás mintázatának részeként), akár dombornyomat révén (lásd PET palackok alja, kupakja).
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #645 üzenetére
szerintem, amennyi különféle műanyag létezik, hogy nem sokra mennénk vele. viszont, az ötlet jó.
én annyiban változtatnék rajta, hogy szinkódot Kapna a csomagolás, amit egyezmenyesen kellene a megfelelő kukába dobni.
persze a helyi illetékes szabályozhatja, hogy melyik szinkódot tudja recycledbe fogadni, és melyiket nem.
kuka, rajta kék négyzet, piros kor, sárga háromszög... stb. csomagoláson ugyanez. és csak össze kellene passzitani -
Szevam
senior tag
válasz
cinemazealot #647 üzenetére
-
cinemazealot
addikt
Valahol el kell kezdeni, nem?
Most ugyanis hiába jönnek az áhítozó nyilatkozatok arról, hogy milyen jó volna, ha a lakosság előválogatna, ha meg is lenne az emberben a hajlandóság/jóindulat, mit kezdjen, ha nem (mű)anyagszakértő? Arról nem is beszélve, hogy ez akár önkormányzati szinten is teremthetne közmunka lehetőséget, mert ennél könnyebb szalagmunkát nehéz lenne elképzelni, pedig nagyon komoly szükség volna rá.
-
Szevam
senior tag
válasz
cinemazealot #645 üzenetére
Jó lenne. De szerintem az emberek nagyobb %-ban nem "játszanak válogatósdit" otthon, hanem belecsapják a kommunálisba aztán jól van. Nincs mindenkinek a közelében feldolgozó üzem, nekik nem biztos hogy megéri válogatni . De ez csak a véleményem.
-
cinemazealot
addikt
Tudtok olyan törvényről, jogszabályról vagy előírásról, ami kötelezné a csomagolóanyag gyártókat, hogy legyen egyértelműen leolvasható, hogy az adott csomagolóanyag (legyen az élelmiszer vagy bármilyen más termék szimpla nejlon vagy összeorigamizott doboza) milyen anyagból készült?
A hétköznapok során állandóan felbukkan egy rakás ilyen szelektívbe szánt (főként) csomagolóanyag, amiről nem tudok dönteni. Pedig sokkal inkább vinném anyagonként a feldolgozóba pénzért, mint hogy ömlesztve menjen a(z egyébként fizetős) szelektív kukába.
Azért kérdezem, mert ha nincs ilyen, érdemes lenne valamilyen aláírásgyűjtésbe kezdeni, mert ezt szerintem nagyon jó volna megkövetelni. Mi a véleményetek? Igen, tudom, hogy ezzel esetleg nőhet majd a termékek ára, de ez egy egyszeri változtatás lenne minden terméknél.
-
cinemazealot
addikt
"Szerintetek ez álhír vagy nem?"
A választ két részre szedném:
1. Szakmai szempontból nem álhír, hiszen a feszegetett téma hasznos részét tényszerűen használjuk a rádiózás hajnala óta.
2. Arra viszont, hogy vajon a kütyük által leadott, a laborokban bemért sugárzás szintje az egészséges határérték alatt van vagy sem, egy G7 cikkel válaszolok.Megint csak az van, hogy a gyártó és a hatóság azt mond, amit akar. Addig pedig, mire kiderül, hogy tévedtek (vagy hazudtak), akár több generációnyi idő is eltelhet.
"Nézetnétek ezeket a videókat gyerkőcökkel?"
Ugyancsak kétféleképpen válaszolok:
1. Igen, ha tudom, hogy én nem tudom neki elmagyarázni vagy nincs időm/türelmem foglalkozni vele.
2. Nem, mert inkább személyesen beszélgetnék vele a témáról, mint hogy gép elé ültessem és kitegyem az elektroszmog káros hatásainak......oh wait!
-
Szevam
senior tag
Ha már oktatás és álhírek:
Szerintetek ez álhír vagy nem?
~ 2 perces oktató videó az elektroszmogról
Nézetnétek ezeket a videókat gyerkőcökkel? -
cinemazealot
addikt
válasz
t72killer #641 üzenetére
Szívemből szólsz.
A szólásszabadság egy fantasztikus dolog, de tényleg az a baj vele, hogy aki megvezethető, az elvész a hír-dzsungelben. Így sokaknak esélye sem lesz megállapítani, mi az igazság és mi a hazugság, a hatalmon lévők pedig remekül kihasználhatják őket.
Kicsit sajnálom, hogy politikai felhangja miatt OFF-ba kell tegyem ezt a hsz-t, de az a szörnyű probléma, hogy a környezetvédelmet nem elsősorban tudományos, hanem politikai megoldások kell, hogy kiemeljék a jelenlegi helyzetéből ahhoz, hogy bármi is pozitív irányban változzon.
És pl. addig, amíg e cikk utolsó bekezdésében lévő számokkal vakítunk, addig nem is nagyon fog változni semmi, hiszen "minden nagyon szép minden nagyon jó, mindennel meg lehetünk elégedve".
-
A gyerekeink sajnos jó eséllyel látni fogják, amikor a fogyasztói társadalom falnak megy, és az nem lesz szép látvány.
Amire mindenképp fel kell készíteni őket: lehető legkevesebb idő+energiaveszteséggel azonosítsák a fake newst, akkor is, ha az osztályfőnök, marketingigazgató, CEO, miniszterelnök és akkor is, ha valami yútúb
divatmajoinfluenszer szájából jön.És ez megy az élet minden területén: Pár év után először cserélek fényképezőgépet a háznál, és elképedve látom, hogy a még a technikai tartalmú YT+fórumok is mennyire tele van trollokkal. A "review készítő" konkrétan hazudik, hogy a kiskedvence jöjjön ki győztesen/vagy simán klikkekre vadászik, lévén egy negatív "hírre" sokkal többen kattannak rá.
Környezetvédelem témában pedig a legnagyobb trollok a politikusok és a megacégek vezetői.
-
válasz
t72killer #639 üzenetére
Engem mondjuk az érdekelne, hogy hogyan fogjuk nevelni a gyerekeinket a zöld gondolkodásra, amikor ahhoz kell némi felfogási készség.
A médiából meg ömlik a ("a rádióból meg ömlik a genny" - Tankcsapda) sok reklám a fogyasztói társadalomnak megfelelően a mindig új dolog vásárlására ösztönözve, meg az oktatási rendszerünk a "reklámokból tanulj" kategóriát képviseli, tehát gondolkodásmentes egyedeket akar...
Na ezen kellene először változtatni, ha jót akarunk a leszármazottainknak.
De úgy tűnik, nem akarunk..."Nem a földet kell megmenteni, mert a Föld meglesz nélkülünk is, amikor kipusztulunk. Magunkat kellene megmenteni"
Terminátor film egyik fő mondata: "Az emberekben benne van az önpusztítás" -
Jogos kérdések ezek.
A környezetszennyezésben élenjáró multik nekivágtak az image-építésnek. Ez semmi másról nem szól, majd akkor vigyorogjanak, ha a nekik épített a kínai szénerőmű mellől áttelepítik a gyáraikat egy Norvég hegyi vízierőmű vagy egy ténylegesen hatékonyan működő Marokkói naperőmű mellé. Egy multi munkáltatóm belső meetingjén felvetettem a kérdést, hogy az új telephelyek kiválasztásánál játszik-e bármilyen fontosságú szerepet a nagy zöldszólamok között az, hogy miből jön az energia: tiszta őszinte nemleges választ kaptam. Pucolnak Kínába és kész. "Otthon" a nyugatnémet telephelyen meg csinálnak egy fatüzelésű hőközpontot() + telenapelemezik a parkolóházat és meg is van a cég "zöld" imidzse, bárki tiltakozni mer, kap az orra alá egy 50oldalas papírbrosúrát, hogy ők milyen környezetbarátak...
A kb 20év alatt kipurcanó, németo.-ban jó esetben 0.5% totál effektív hatásfokkal működő napelemtáblák gyártása-szállítása során nem csak a manapság divatos célpont széndioxidemisszió a probléma, hanem a bennük lévő nehézfémtartalom is jelentős gond. Amit itt látunk, tisztán kamu, PR-építés, nemhogy többezer tonna CO2 haszonnal, hanem valószínűleg nettó veszteséggel.
-
Igen, le kell gyártani, a hozzávalók előállítása, bányászata stb rengeteg energia, ezután elő kell állítani magát a terméket, ahhoz a gyárat megalkotni, mind mind rengeteg energia, építőanyag. Azután ennek van egy élettartama, ami után újakat kell telepíteni. Nem az van, hogy egyszer oda felrakom és kész. Szép szám az a 6 ezer tonna szén-dioxid (bár azt sem tudni mennyi idő alatt), azonban azt nem tudni mennyi keletkezik összesen addig, mire ezek áramot termelnek.
cappa72 Így van. Minden lábnyomot hagy, már a járda is amin sétálunk.
-
Azért egy ilyen megállapítás mellé szívesen olvasnék arról, hogy a 36 ezer darab napelem és a hozzávaló kütyük legyártása (és minden egyéb ami ennek működtetéséhez szükséges) hány tonna szén-dioxid jutott a levegőbe.
Igen, fontos lenne az, ha nem csak az egyik oldal jelenne meg.
Szinte kizárólag vagy csak az egyik oldalt, vagy csak a másik oldalt láttatják a cikkekben.
Valami hatástanulmányt látnék én is szívesen, ami szponzormentes.Amúgy jó az elektromos autó koncepció. Talán leginkább azért, mer városi közlekedésre tényleg alkalmas, a közvetlen hatása érezhető. A másodlagosról kevés szó esik.
Viszont az elektrmos áram szállítása vélhetően olcsóbb és biztonságosabb, mint a kőolajszármazékoké - merthogy még azokat is kőolajszármazékokkal szállítják (nem a hajóra gondolok, hanem a szállítójárművek üzemanyagára).Alapvetően amivel közlekedünk, és nem kenyér-szervós, vagy izompedál hajtású, az lábnyomot hagy. (mondjuk a bicikligyártás is magával hoz némi lábnyomot)
Tökmindegy, hogy e-autó, vagy hibrid, vagy benzines vagy dízel. -
Jó érzés ilyen cikkeket olvasni.
A megújuló forrásból megtermelt zöld áramnak köszönhetően mintegy 6 000 tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe.
Azért egy ilyen megállapítás mellé szívesen olvasnék arról, hogy a 36 ezer darab napelem és a hozzávaló kütyük legyártása (és minden egyéb ami ennek működtetéséhez szükséges) hány tonna szén-dioxid jutott a levegőbe. Ez így csak a téma egyik oldala.
Tegnap a kínai eletromos autógyártásról olvastam. Nyomatják az elektromos kocsikat mint az állat, közben az ország villamos energiaellátását 70%-ban szénből fedezik.
-
Sokkal indokoltabb, mint egy tizedakkora országban 20x ekkora ktg-vetésből soroskampányt tolni...
Ez is hozzátartozik, ha azt akarod, hogy az emberek a magukénak érezzék a problémát. Részmegoldások pedig igenis kipattanhatnak egy bosnyák gimnazista vagy magyar autószerelő agyából, amiket belegyúrva egy nagyobb stratégiába, hatékonyan lehet nekiesni a problémának. Ehhez persze az kell, hogy se a döntéshozó, se az általa hivatalból fizetett xy professzor ne érezze magát tévedhetetlen atyaúristennek.
-
válasz
t72killer #630 üzenetére
Arra gondoltam, hogy értelmes, használható ötleteket csak megfelelő információk tudatában lehet adni. Ezeket az információkat a hétköznapi ember nem ismeri, hogy is ismerné. Másodsorban ilyenkor eszembe jut, hogy a németek is képesek millió eurókat elszórni tanácsadóknak, ami egy pöppet érdekes. Volt is ebből valami korrupciógyanús cirkuszuk nemrég.
2,5 millió eurót költöttek arra, hogy olyanok is elmondják a klímaváltozásról a véleményüket, akiket alapból nem érdekelt a téma.
Nálam az ilyen célokra elköltött eurómilliók enyhén szólva indokolatlannak tűnnek.
-
Szevam
senior tag
válasz
cinemazealot #631 üzenetére
Ehhez hozzátenném, hogy aki teheti, olvassa el a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia III.5.6 bekezdését.
Eszembe jutott a filmről, hogy egész Budapest mennyit vernyákolt ősszel, azért mert büdös trágya szag van.... Majd hozzá szoknak
-
cinemazealot
addikt
Akkor hogy egy kis "hétköznapi" tudásra is fény derüljön:
Mérgezett Föld (mb. dokumentumfilm, 50 perc, YouTube)A film arról szól, hogy az elmúlt évszázadok/évezredek alatt kifejlesztett mezőgazdasági módszerek talán nem is olyan hasznosak. Akinek van kertje, annak kifejezetten ajánlom, de mindenki másnak is tanulságos.
-
Hidd el, sok hétköznapi ember sokkal értelmesebb intézkedéseket hozna, mint a legtöbb "zöldpolitikus". Lásd a "zúzdbeazautód-vegyélteslát" sztori.
Az is igaz, hogy ilyen értelmes ötletekre a lakosság kb 5-10%-a képes, ergo a csőcselék-vezérelt "demokrácia" nem működőképes, ki kell válogatni az ötletek javát.
-
-
Szevam
senior tag
Na tessék. 150 000 kitöltés, már ha igazat ír a zindex
#623: normális csatornákon kiment ez a kérdőív sokaknak.
Ez alatt arra gondoltam, hogy akik megtalálták, azok konkrétan kerestek, érdeklődtek, tovább küldték ismerősöknek. Mondjuk akiket nem érdekel a téma, a kifejtős kérdéseket kihagyhatja, így lehet nem érdemes foglalkozni azokkal az eredményekkel, mikor konkrét megoldási javaslatra kérdez rá a kérdőív. -
Szevam
senior tag
Mondjuk ezzel a lakkosság tudásának a felmérését is végzik. Ki válaszol hülyeséget a kérdésekre, ki az aki átlátja jobban a dolgokat ki az aki nem. Gondolom "anonim" módon megy. Akit érdekel a környezetvédelem és bújja ezeket az oldalakat, azok megtalálják, és értelmesen válaszolnak. Nyilván nekem sem lenne kedvem oktalanok hülyeségeit olvasgatni, mikor alapvetően segítségre, tudásra van szükségem.
Azért van egy tippem, hogy normális csatornákon kiment ez a kérdőív sokaknak.
-
-
Szevam
senior tag
Hát, már nem érhető el.
Más:
Tegnap ittam Békanő levendulás limonádét . Tényleg finom, nem volt annyira olcsó, de cserébe támogatható a vizák Dunába való telepítése. -
válasz
cinemazealot #619 üzenetére
A gazdáinak biztos jó hasznot hajt majd állítólagos katonai megrendelések formájában.
Szokás szerint a társadalom és a környezet fizeti ezt a hasznot, azaz ők/mi bukunk rajta.
-
cinemazealot
addikt
válasz
t72killer #552 üzenetére
Heh, az imént robogott el az egyik ilyen "szerelvény" Pest megye fölött. Saját szememmel láttam.
Attól függetlenül, hogy tényleg rendesen odaß@$z a csillagos égbolt zavartalanságának, kíváncsi vagyok, mi sül ki belőle. De láttam egy hullócsillagot, úgyhogy gyorsan kívántam is egy világbékét, így nem lesz semmi baj.
-
válasz
cinemazealot #614 üzenetére
Viszont aki ki akarja tölteni, az holnap délig megteheti.
-
-
1,2 milliárd euró ment abba, hogy 2021-től évi bő 330.000 elektromos VW készülhessen itt.
az utolsó beszállítótól is megkövetelték, hogy CO2-kibocsátás nélkül (vagy azt ellensúlyozva) gyártsa az ID3-ba kerülő alkatrészeket, beleértve az egész akksit is.
Nocsak, érdekes lehet ez, hogy az akksigyártás folyamatának is co2 mentesnek kell lennie. Kérdés ezt hogy kivitelezik, illetve hogyan ellensúlyozzák. -
cinemazealot
addikt
-
cinemazealot
addikt
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #612 üzenetére
Hatalmas lehetett. De jól látom, hogy nincs fent a magon?
Pedig belenéztem volna ...
-
cinemazealot
addikt
válasz
#48613632 #611 üzenetére
Persze!
Eleje (nyávog), vége (nyávog), a Családi mozidélután a Disney-vel részeként. Elképesztően trendi volt a főcímben ahogy az elnagyolt CGI fejek át-fade-eltek a színészek fejévé. A filmben meg számomra külön kuriózumnak számított, hogy a srácok az űrhajót nem a botkormányt markolászva, hanem billentyűzeten pötyögve (de nem a nyilakkal, hanem folyamatosan gyors-gépírva) irányítják, még egy aszteroida mezőn kanyarogva is.
Még az a nyamvadék VHS tracking hiba is szép emlékeket idéz.
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #604 üzenetére
Hát az is lehet. Őszintén, ezt nem tudnám így a videó alapján megállapítani, hogy hogyan csinálták, de abban eléggé biztos vagyok, hogy az a fa nem nőtt keresztül a gépjárművön.
szerk: Jah látom okés ...
-
Próbálom felidézni a scifi sorozat címét*, amit kb 20éve adtak vasárnaponként a Disney környékén, az indult úgy, hogy a Föld légköre kivégezve és indul az űrhajó új hazát keresni...
*szerk: Megvan, csillagutasok Annyi, hogy a 2088-as szintet bizonyos területeken sikerült elérni de sehol sincs mentőűrhajó
-
kisza25
félisten
válasz
Igazad van, ez sokkal egyszerűbb, mint amit én írzam
-
cinemazealot
addikt
válasz
Nah, itt van a megoldás: műalkotás. A lap alján sajnos látni a ma reggeli fejleményeket: felgyújtották...
...a fával együtt.
-
cinemazealot
addikt
válasz
#48613632 #602 üzenetére
Jajjj mán'!
Én magam is csináltam már trükkfelvételeket, tudom, mi fán terem a dolog, és nyilván ezt is meg lehet csinálni úgy, hogy az becsapós legyen. De szerinted ez az egész "telefonos felvétel" csak egy előre megkomponált dolog, az ámuló-bámuló járókelők pedig mind beavatott statiszták?
Egyébként szerintem megvan a megfejtés: a baloldali tetősín vájatából ki van pattintva a műanyag burkolat, szerintem ott van egy műgyantával visszaragasztott illesztés, a fát körülvevő lyukból pedig két vékony vágás látszik, nyilván ott is van valami elemek közti illeszkedés. Tehát szerintem a kocsi baloldala kompletten (de legalábbis a vezető ajtó takarásában) le volt vágva, becsúsztatták a kocsit úgy, hogy a fa a tetőn előre kivágott lyukba kerüljön, majd gyorsan kötő műgyantával visszaragasztották a baloldalát. Az ülésen is biztos van egy varrat, ahol oldalról rácuppantották a fa törzsére. A kocsi alján lévő illesztések meg mivel nincs szem előtt, viszonylag könnyen elfedhető pl. egy kis alvázvédővel.
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #601 üzenetére
Hát nézd, a star warst már a 70-es években megcsinálták, és azok se valódi kamerafelvételek voltak. Véelményem, hogy ma egy ilyet akár egy házi PC-n is össze lehet dobni. Kellő tapasztalattal persze.
Vagy marad a másik lehetőség, hogy hirtelen kinőtt ott egy fa.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 7800 XT 16GB GDDR6 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F + Új RTX 5060 Ti + Új 16-32GB DDR5! GARANCIA/SZÁMLA!
- Razer Book 13 4K+ TOUCH I7 eladó
- HP 2x8 Gb DDR4 2666 Mhz RAM
- Félgép eladó/ Intel i9 9900 / Asus Prime Z390-A / 64GB DDR4 / 500GB Samsung 980 /
- Új FULL HD webkamera + Számla
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest