Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• PociAti

őstag

válasz DigitXT #25720 üzenetére

"... akkor azt hiszi, hogy sisakban nem lehet semmi baja, ezért kockázatosan kezd vezetni. "
    A semmi baja nem lehet, az erős túlzás. Az már önmagában orvosi eset. A helyes szakkifejezés: »hamis biztonságérzet«. Bátrabban vezet, többet bevállal, mint nélküle tenné. Viszont sisaktól a jármű semennyivel se lett megbízhatóbb, az út minősége nem lett jobb és a közlekedésben résztvevő többi szereplő sem lett figyelmesebb. A sebesség növekedésével csak a balesetek számát növelte meg. (A sisak viselésének nem kellene együtt járnia a sebesség növekedésével, de mégis ez történik. És ez fordítva is igaz: sisak nélkül óvatosabban szokás közlekedni.)

"És erre állítólag van valami statisztika is, ami mutatta, hogy a holland biciklisták közt sok kretén van"
    Hollandokat nem önmagukban vizsgálták, hanem az Ausztrálokkal együtt. Ausztráliában kötelezővé tették a sisak viselését, ezzel sikerült elérniük, hogy náluk 22-szer nagyobb lett a fajlagos kerékpár balesetek száma, mint Hollandiában. A tanulmányok szerint a legfőbb ok, hogy Ausztráliában nagyon kevesen kerékpároznak, számuk drasztikusan visszaesett, a kerékpáros infrastruktúra "feleslegessé vált", ezáltal visszaszorult, autósok nem számítanak rájuk, ők maguk nem bicajoznak, így nem is tudják milyen kellemetlen pár centire elhaladni egy kerékpáros mellett. Hollandiában pont fordítva van, mindenki kerékpározik, az autós is hétvégén előveszi a bicajt.
    A tömeges elterjedés az, ami igazán biztonságossá teszi, mert az vonzza be a megfelelő szemléletet, a megfelelő infrastruktúrát. Magyar mentalitást ismeretében a szemlélet legalább olyan rossz, mint az utak minősége, emiatt nagyon nagy szükség lenne arra, hogy az autósok számára vonzóvá / elérhetővé váljon alternatívaként.
    A sisakviselés kötelezővé tétele azt is szinte teljesen ellehetetlenítené, hogy valaki a bérrollert ki tudja próbálni. Például akkor, amikor az autója szerelőnél van, de a tömegközlekedés helyett másra vágyna. A két fő bázis, az állandóan rollerezők és az alkalmi rolleresek közül az utóbbi az, ami ellehetetlenülne. Ausztráliában a kölcsönzések visszaszorulása kapcsán a sisak viselését jelölték meg a legfőbb hátráltató oknak. Volt kísérlet sisak bérlésre, de nem jött be. Ezért inkább egyes tartományokban elkezdték fokozatosan eltörölni / felhígítani a sisak viselését előíró szabályokat. Azt, amire anno hatástanulmányok nélkül, röntgenképek mutogatásával sikerült rávenni a törvényhozókat.

• h1mpi

félisten

válasz DigitXT #25720 üzenetére

Ha valaki kretén azon nem segít semmi. Nekem volt 1000-es motorom, most 500+ LE-s autóm van és soha nem volt semmi. Tudni kell visszafogni magát az embernek. Én egy ilyen IXS fullface sisakot vettem, egy jó kesztyűt meg térd és könyökvédőt, ha lenne valami, akkor legyen esélyem elkerülni a nagyobb bajt. Azért is vettem egy komolyabb rollert, hogy legyen nagyobb kerék és jó lengéscsillapító. Egyszóval én nem kampányolok a sisak mellett, mert mindenki azt csinál, amit akar, de gondolja végig, hogy nem védi semmi a fejét....

Új hozzászólás Aktív témák