Szóval. Feltehetőleg az új fejlesztés oka, hogy a korábbi védettség elvesztésével a Nespresso kezd kiszorulni a saját kávéfőzője kapszula piacáról. Ez (egyes cikkek szerint) főleg a Jacobs rendkívül agresszív letámadásának köszönhető, akik folyamatosan alacsony áron tartva nyomják a Jacobs és Lor kapszulákat. De ez annyira nem baj, hiszen a nyertesei a vásárlók. Szóval újat kellett kitalálni, amit megint lehet védeni egy ideig. Egyébként azt kell mondjam, hogy ahhoz képest mi volt a cél, azért a fogyasztók javára is szolgál a változás, nem is kicsit.
Maga a technológia abból áll, hogy a kapszulát felülről nyitja csak meg. Körben sok lyukon keresztül nyomja bele a vizet, míg középen egy nagyobb lyukon keresztül megy ki a kávé. Az extrém crema-t feltehetően úgy éri el, hogy bizonyos időközönként 7000 fordulat/perc sebességgel forgatja meg a kapszulát a kávékészítés közben.
Minden kapszula alján van egy vonalkód, ami a Tchibo-s gépekhez hasonlóan jelzi a gépnek, hogy milyen kapszula került bele, így tudja mennyi vízzel csinálja a kávét. 5 féle van 40 ml/80ml/150ml/230ml és az extrém 414ml. Ez egyébként átírható a felhasználó által és ha nincs átírva akkor menet közben bármikor megállítható, illetve nyomható többször is egy kapszulára víz. Az USA-ból indult az egész, gondolom ez nekik bejön.
Ami a fogyasztók érdekében történt legjobb lépés, hogy a kávé mennyiségek nőttek, míg az árak nem jelentősen. 3 féle méret van.
Kicsi: 7 gramm kávét tartalmaz
Közepes: kb. 10 gramm kávét tartalmaz
Nagy: kb. 12,5 gramm kávét tartalmaz, a 414 ml-es kapszulája inkább 13,5-öt, mert a mérleg 15-16 gramm között ugrál, az üres kapszula fóliával kb 1,5 gramm a mérlegem szerint.
Az árak úgy alakulnak, hogy a régi legolcsóbb Nespresso kapszula Németországban dobozonként kb. 4€-4.7€, a vertuo-nál a legolcsóbb 4,5€, a legdrágább 7€, a nagy átlag 5-6€.
Kis számolás: ott egy sima kapszula kb. 135 forint, a vertuo 12,5 grammos és 6€ áru kapszulája 200 forint. Ez már csak kicsit több, mint a duplája annak, mintha egy hasonló minőségű szemes kávéból csinálnánk egy jó kávét (7000 ft/kg árral számoltam). Én mindig azt mondom, hogy lehet drágának mondani itthon, de nyugaton egy 0,6 centes kávé ár miatt körberöhögnek, ha valaki drágállja. Ez van. A mi fizetésünk alacsony, a jó kávézókban egy kávé meg 400 forinttól indul.
A kávék finomak és erősek pár kipróbálása után. Mi azért rövidebben isszuk, mint ahogy ő szeretné csinálni, majd átprogramozom.
A crema ilyen:
Amit eddig néztem, hogy a korábbihoz képest nagy előnye, hogy a saját kapszulát nem bántja, csak a fóliát, így már gyártják is [link] . Az első főzés után az eredeti fóliát az ember leveszi és a kapszulát elmosva már használhatja is utángyártásra Már rendeltem is, csak még nem érkezett meg. Engem főleg azért érdekel, mert nincs darálóm, karos főzőm, de néha innék különleges kávét, ami nem nespresso.
A gép nagyon cool, mert motor nyitja a kapszulatartót és az is zárja. Szóval menőzni is jó.
Egyelőre ennyi. Ha valakit érdekel esetleg még valami, akkor kérdezzen.