- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Narxis: Problémák, problémák, problémák
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- eBay-es kütyük kis pénzért
Aktív témák
-
tildy
nagyúr
Ahova én járok, oda az alábbiakat fizetem eddig:
-kresz 21000 Ft
-kresz-teszt könyv : 2500 Ft
-kresz könyv: 1600 FT
-kresz vizsgadíj : 3760 Ft
----------------------------------
Ami lesz:
-elsősegély tanfolyam : 8000Ft
-30 óra vezetés: 34000Ft
ÉS persze orvosi alkalmassági + a többi vizsgadíj. Szerintem 100ba bele fogok férni.... -
Apol77
tag
94-ben raktam le a jogsit, akkor 20.000 körül volt a B.
90-ben 2.500 volt a kismotoros jogsim.
Amikor a B-t raktam le, akkor csúszott nálam is az 5K
Nem is volt gond. Aki nem fizetett, az ment újra
Szeretném lerakni a C-D-E kategóriákra is.
Hogy működik ez a 30%-os visszatérítés?
Tegyük fel igénybe vettem a Sulinetet, akkor is jár még visszatérítés, vagy választanom kell, melyiket veszem igénybe? -
szucsi
őstag
1995-ben csináltam a jogsimat.
Rohadt fakezű és falábú voltam, mondjuk a kresz-en elsőre átmenrem, egyedül azokat szúrtam el, amin a rendőrök táncolnak, azóta is zavartan nézek, ha elkezd előttem tornázni egy. Volt kresz, eü, meg műszaki viszga, emlékszem, plusz a rutin meg a forgalmi. Nem emlékszem, hogy mennyi volt a teljes szett ára, de azt tudom, hogy a rutinon 1000HUF kenőpénzt kellett adni a biztosnak, mert azt mondta az oktató, hogy úgy vezetek, mint egy öngyilkos öregasszony. A forgalmira meg 5000HUF-ot kellett magammal vinnem, ami ahhoz képest, hogy kis híján frontálisan ütköztem egy trolival a vizsgán (az oktató rántotta el a kormányt) nem is volt sok.
Emlékszem, ahogy azok az osztálytársaim, akikkel együtt kezdtük, és nem volt ilyen tetű korrupt oktatójuk, még hónapokig járkáltak kötelező pótórákra meg pótvizsgára, mindennel együtt többet fizettek mint én.
Amikor lett autóm, akkor meg itt a szomszédban kinéztem egy szimpatikus oktatót, és vettem tőle priviben 6-8 órát, hogy mégse zúzással kezdjem a pályámat. -
MyKonzerv
senior tag
nézem ki mennyiből úszta meg...
én hála az oktatómnak 182.5k-t fizettem az egészért
az első oktatómnál 4x húztak meg(1x rutin, 3x forgalmi)
alig jutottam autóhoz, heti vagy kétheti egyszer vezettem
nagyon kell figyeni arra, hogy sokat gyakoroljon az ember, mert ha heti 2-3x vezetsz, sokkal nagyobb esélyed van a vizsgákra , lányok meg amúgy is nagyobb eséllyel indulnak...sajnos
láttam olyan, hogy a csaj a nívópálcát a hengerbe tömködte rutinvizsgán, aztán mehetett a gyakorlati vezetés részre, sztem meg is lett a vizsgája
nekem kerek 1 éves a jogsim, barátnőmé is lassan
én vezettem 3-5 ezer km-t, ő kb 3-500-at, szvsz jobban is vezetek...
friss jogsival még a rötyire is autóval kell menni, a takarékosság is fontos, de ha gyaksizol sokat, nem forsul elő olyan, hogy tartasz vagy félsz bizonyos szituktól -
Lunatic
aktív tag
Naigen, a jóöreg Skoda120L, képes volt kinyomott kuplunggal lefulladni egy kellemes kereszteződésben, ráadásul a forgalmi vizsgán sem tett kivételt. A vizsgabiztos is skodán oktatott, megnyugtatott, hogy semmi gáz, nem én voltam hülye.
Szóval ezek nem optimális körülmények a tanulásra, és nagyon helyes hogy már modernebb a géppark. -
dabadab
titán
''Hát pedig szerintem olyannal jó tanulni vezetni, amit nem annyira könnyű vezetni...''
Ez remek elmelet, csak eppen a gyakorlatban nem mukodik. Tanulas kozben ugyis lekoti ezer dolog az ember figyelmet, semmi szukseg arra, hogy meg a technikaval is kuzdeni kelljen, arra meg aztan vegkepp semmi, hogy emiatt esetleg az ember rossz szokasokat vegyen fel. -
MoPeTeR
tag
Hali!
Én nekem 3 éve van B-s jogsim, akkor olyan 90-ből megúsztam akciósan, néhány plusz órával. A nővérem most próbálkozik, neki 90 a tandíj - persze 30% visszaigényelhető, ha lenne miből - plusz a vizsgadíjak, meg EÜ, meg miegymás. Kb. 150-ben fog megállni a dolog.
Mindez Székesfehérváron -
tildy
nagyúr
Hát pedig szerintem olyannal jó tanulni vezetni, amit nem annyira könnyű vezetni... Bár tudom, ezért sokan lehurrognak...
Tudom ám , hogy 30 óra alatt nem lehet rendesen megtanulni, csak mellette uncsitesóm férjével (aki szintén oktató) is lehet el fogok egyszer kétszer menni így vezetgetni... Persze ezt még meg kell beszélni vele...
Én szívesen beleülnék régebbibe, az tuti. (nekem mindig azt mondogatták otthon, párom is , fater is, hogy olyannal tanuljak, amivel nem annyira könnyű menni, mert akkor ahhoz képest minden más már szinte gyerekjáték lesz.. )
Na jó nem elsz gyerekjáték szerintem, de azért könnyebb lesz.
Akarok majd idővel menni a hungaroringes stresszteszt dologra is, amikor veszélyhelyzeteket oktatnak...
[Szerkesztve] -
TéKrys
senior tag
válasz
steve@prhw #131 üzenetére
9 éves a jogsi, de 12 éve vezetel
Mint szakoktatók kérdezlek: ilyen lehetséges? -
Integra
titán
-
tildy
nagyúr
Hát az lenne a legjobb.
Olyan gáz , hogy régebbi kocsik nincsenek.
Ha samara lenen, tuti az választanám(mivel páromnak is olyan van...)
Sőt igazság szerint valami régi kocsit akartam kifogni, mindenféle abs stb nélkül, (pl. skoda, lada, stb..) de sajnos régi kocsikon már nem oktatnak
stewe: természetesen az lesz: kiválassztok 5-6 kocsit, főképp nagyobbakat, aztán megérdeklődöm, hogy milyenek azok az oktatók...
[Szerkesztve] -
steve@prhw
őstag
Előszó: 9 éves a jogsim, kb. 12 éve vezetek, >150eKm-t lehúztam, Fiestám van, Transportert, majd Combot hajtottam a cégnél, szüleimnek ladája, bátyámnak 123-as 3.0D Mercije van, szóval az autópark eléggé változatos.
3 éve letettem a gépjármű-szakoktatói vizsgát is, van PÁV I.-em (igazából csak a II. kellett volna, de megpróbáltam, meglett)
Amikor az oktatói vizsgához nyári gyakorlaton voltam, sokat beszélgettem az oktatóval. Igazat adok neki, hogy alapvetően egy óra vezetés az nagyjából minden sulinál ugyanannyiba kerül, és mindenki nagyjából ugyanannyit igyekszik keresni a bolton, tehát a viszonylag nagy pénzbeli eltéréseknek a magyarázata kb. ennyi:
-mint már említették, időszakos akció (reklámfogás, és nem sokat keresnek azokon az órákon)
-''mennyi-is-egy-óra''-módszer: az egy órából csak 40-50 percet vezetsz, mondván, hogy amíg érted megy, az is idő... (és ez 15-25%-os árkülönbözetet is fedezhet vígan)
-''ismerjük-meg-városunk-kevésbé-frekventált-részeit''-módszer: olyan helyeken vezettetnek, ahol nincs túl nagy forgalom, folyamatosan, de viszonylag lassan lehet haladni (kevesebbet fogyaszt az autó, és nem ''használódik'' annyira)
-''ügyintéző-oktatós''-módszer: a Te idődből ketyeg, amikor elviszed az oktatót pl. haza valami papírért, az irodába, a nagymamájához, autósboltba, stb...
-''újra-újra''-módszer: pótórák nélkül nem enged vizsgára, mondván, még kell az, Te meg elhiszed, és fizetsz.
Szóval kb. mindenhol ugyanannyiba kerül a jogsi, csak nem mindehol ugyanúgy fizeted meg...
Tildy, ha tényleg a tanulás a lényeg, akkor az oktató legyen az elsődleges szempont, az autó tökmindegy, meg fogod szokni! Nővérem nem vezetett 100km-t sem, mert egy arrogáns barom volt az oktatója, ordítozott vele... Szegény az egyik vizsgáján egyszerűen bepánikolt, és a lámpától nem bírt elindulni...
szerk: javítás
[Szerkesztve] -
Papa-Georgo
senior tag
Én annó, egy Skoda Favoriton tanultam...voltak kisebb bibijei, de az oktató kárpótolta őket, annyira jófej volt....másrészt, a haver akivel együtt csináltuk, annak a faterjának volt az unokatestvére, szal megvolt oldva itt minden
-
brownus
veterán
válasz
Jim Tonic #102 üzenetére
ez kicsit soknak tűnik:Bővebben: link
én is le akarom tenni 1-2 éven belül nagymotorra a jogsit, B van, de a kressz vizsgát is újra kell, talán a z egészségügyis vizsgát nem kell -
Devil nV
tag
Én is utalom ,masodszora fognak csak talan at engedni az elsosegelyen,es akoor is +pénz.
-
Integra
titán
anno egy szutykos citroen zx-en csináltam a jogsim, ha lehet kerülje mindenki ezeket az ócskavasakat!
elsődlegesen japánt válasszon, ezek patentül működnek ahogy kell, vagy pici kis németeket, mint a polo, vagy fiesta. -
MyKonzerv
senior tag
Nos néhány tipp:
-semmi különbség nagy és kis autó között. Ha egyszer megtanultál vezetni, 10 perc alatt bármilyen autót megszoksz, kivéve, ha keresztapám 25 éves mercije az, aminek félrehúz a kormánya meg millió baja van.
-Ne most finnyáskodj az autókon, ráérsz ha sajátot veszel.
-Ne a kocsit nézd első sorban, hanem hogy szimpi-e az oktató. Én ezze pórul jártam: golf IV-re cuppantam rá haverommal, de az oktató egy 8 általánost sem végzett falusi paraszt geci volt, aki kurvaanyázott folyton nekem-->3x vágtak meg nála forgalmin...ahogy oktatót váltottam egy nyugodt, kedves fazonhoz, rögötn sikerült a forgalmi
-javaslom az opelt (corsa, meriva), nekünk az van itthon és nagyon kedves kis autó: nagyon jó a váltója, halk, eléggé robbanékony(habár az 1.4 motor jobb lenne), de előbb az oktatót arcra
-a benzines autó jobban gyorsul, könnyebben indul, robbanékonyabb, ezzel szemben a dízelt kész mutatvány lefullasztani
- mindenképpen újab autón tanulj, mert elég szar első körben az oktató által megjelölt ''sajátosságokat''(lötyögő váltó, 10cm kormányholtjáték, csak néha működő abs stb...) megszokni -
tildy
nagyúr
válasz
Jim Tonic #115 üzenetére
Mégvalami :
nem igazán ismerhetsz engem, ha úgy gondolod az A6ot választanám. Egyelőre utsó helyen áll számomra a megfelelő kocsik közt. (elvi dolgok miatt nem szívesen választok A6t... mondhatni ellenekzik az értékrendemmel....)
Első helyen a liana van, aztán az almera, az elantra sem lenne rossz, sem a ford mondeo, kár hogy ez utóbbi 2 más kerületben van, mitn ami jó nekem.
[Szerkesztve] -
sasa311
veterán
üdv.
Szerintem válaszd az A6-ot mert nagy.
Az meg teljesen igaz, hogy a 30 óra alatt (+- pár) nem fogsz megtanulni vezetni! Megtanulod, hogy hogy indulj el ''kecskebenzin'' nélkül vagy, hogy megadd a jobbkezet. De tanulhatsz te akármilyen autón vagy lehetsz eszméletlen szorgalmas, ide rutin kell. Az kell, hogy sokat vezess. Ne 30*50 percet (mert ugye egy óra autósiskoláéknál 50m+10m szünet
) Ez nem elég.
Amúgy szerintem az tud vezetni, aki beül egy autóba és 5 km után már megszokta, hogy hol fog a kuplung vagy hogy megy a gép. Azt utálom a legjobban (pl. tesóm, a 6 éves jogsijával) hogy azt mondja nekem, hogy ő nem vezeti csak a saját autójával és nem ül bele a bmw kombinkba.
szóval érted mit akarok mondani
Majd ha vezettél 20-30 e km-et akkor már biztos jól fog menni addig meg biztonsági öv és városba max 70 ;) -
Kombiban szintén nagyon jó tolatni.
Legyen belátásod szerint. Én sose akartam ennyire huszár lenne. Akartam egy jogsit, megcsináltam. Aztán majd lett egy autóm, amit megtanultam vezetni. Mondhatnám, hogy ha tudsz vezetni, bármit megszoksz 1 óra alatt, de már végképp nem akarok kötekedőnek tűnni.
Tégy belátásod szerint. Bár az az érdekes, hogy a felsorolt autók közül kizárólag az A6 felel meg a Te elképzeléseidnek, ergo felesleges volt a kérdés. Márcsak azért is, mert magadban már döntöttél. -
tildy
nagyúr
válasz
Jim Tonic #113 üzenetére
Nem mindegy. Akárhogy is nézem, egy töpszli kcosi méreteiben sokkal kisebb mint egy kombi vagy egy sedan.
Igen emiat tfontos a kinézet, mert az már rögtön meg is adja a méreteket...
Azt hiszem kicsit félreértettél: lehetőleg minnél nagyobb kocsival akarok tanulni, és enneka kitételnek sem a swift sem a corsa nem tezs eleget, de ha már választhatok, akkor már miért ne válasszak olyan kinézetű kocsit, amilyenem a késsőbiekben midnen valószínűség szerint lesz.
''Tudod, ha Te úgy gondlod, hogy 20+4 óra alatt megtanulsz vezetni, akkor azok közé tartozol, akik friss vizsgával a kezükben teljes magabiztosággal tekerik a kormányt''
Hohojj, nagyon nem ismersz te engem.
Tanultam én már vitorlát is vezetni (repcsi), de még az 5. egyedül repülésnél is igencsak mélyen volt az önbizalmam..... -
Tudod, ha Te úgy gondlod, hogy 20+4 óra alatt megtanulsz vezetni, akkor azok közé tartozol, akik friss vizsgával a kezükben teljes magabiztosággal tekerik a kormányt.
Ha megérted, ha nem, ezen a vizsgán átcsúszni kell, majd évek alatt megtanulsz vezetni.
Szép dolog ez a melldöngetés, csak máshogy mutat a valóság.
Az is érdekes meglátás, hogy meg akarsz tanulni vezetni, miközben arról beszélsz, hogy nem mind1, hogy néz ki az autó, amiben 24 órát fogsz eltölteni. Azt hittem, a fókusz a vezetésen és a tanuláson van.
Egyébként én több, mint 10 éve vezetek, de nem biztos, hogy bedobok egy A6-ost a parkolóba. Jah, és olyat is el tudok vezetni, ami nem tetszik.
[Szerkesztve] -
Kokkantas
senior tag
Diesel is legyen a kocsi mert az nehezebben fullad le, mint a berzines. És még az elején nehezen fog menni a kuplung és a gázpedál egyszerre történő kezelése. ezért is ajánlom a dieselt.
[Szerkesztve] -
Ezt aláírom neked, és szép meglátás, csak meg ne szívd vizsgán. Egységnyi helyre sokkal könyebb fele autóval beparkolni. Jogsival a kezedben annyit gyakorolhatasz, ami jólesik.
Amúgy én hasonlót választanék, mint amit az életben fogok használni.
A csapottseggű auó != nőiesség. De ez más téma. -
válasz
TheReMiXeR #99 üzenetére
respect
[Szerkesztve] -
Úgyis van. És csinálj vele majd egy parkolást, esetleg Y-t, ha kérik vizsgán.
Tildy: Kis autó kell, amiben erő s van, és nem fullad le könnyen. Polo és swift jó választás lehet. Swifttel könnyű tolatni, mert nagy tükrei vannak. Jah, és szerintem ne sedannal akarj tolatgatni.
A lényeg, hogy azzal vizsgázz, amit megszoktál, különben bajod lehet.
[Szerkesztve] -
Mennyi most nagymotorra úgy, hogy ''B'' van?
Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- PlayStation 5
- Autós topik
- Elden Ring
- Windows 11
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- További aktív témák...
- ÚJ, GARIS! Dell Latitude 5450 - 14" FHD / Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe SSD / HDMI 2.1
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AppleCare+ biztosítás és kiterjesztett garancia - Apple hivatalos biztosítás - Számlával
- Új Acer Predator HELIOS NEO 16 Gamer Tervező Laptop -35% i9-14900H 32/1TB RTX 4070 8GB 2,5K 240Hz
- ASUS Vivobook Pro 14 OLED - RTX 3050 - R7 5800H - 16GB RAM - 500GB NVME SSD
- Amazon Echo Studio / Vadonat Új / Számlával / 12 hónap jótállással
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad T495 üzleti notebook - R7 Pro 3700U 32GB RAM 512GB SSD Radeon Vega 10 W
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- XFX AMD Radeon RX6700XT 12GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest