- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cola111
aktív tag
válasz
jerry311 #9553 üzenetére
Viszont meg vannak olyan apró dolgok amiket megint sok ember elhagy, pedig ezzel tényleg elő lehetne segíteni a közlekedést. Pl körforgalombol jelzek, hogy merre hagyom el. Vagy ha balra le akarok kanyarodni akkor jelezzem már időben annak aki a kereszteződésbe áll, hogy tudjon menni a dolgára mindenki.
-
Cola111
aktív tag
válasz
jerry311 #9548 üzenetére
Te minden stop tába vonalánál megállsz? Mert én bevallom nem, ahol nem látom értelmét nem állok meg a vonalnál. Te minden előzés után irányjelzel befelé? Ezek nyílván nem felesleges szabályok, de mégsem tartja be az emberek nagy százaléka.
Psychonaut: Ezzel csak az a baj, ha belenézel a tükörbe és látod, hogy jövök, utána meg Taksonyig senki nem jön, akkor miért jösz ki elém? Főleg ha látod is, hogy gyorsabb vagyok.
-
Cola111
aktív tag
Te azt mondod, hogy a 34. § pontjait figyelmen kívül hagyod, és elkezded az irányjelződet használni miközben előznek!
1. Előzés megkezdése előtt meg kell bizonyosodjuk arról, hogy az előzés mind az öt feltétele teljesül e.Ha ebből bármi nem teljesül nem mehetsz tovább a (2) pontra.
2. Az előzési szándék nem csak irányjelzőből áll, hanem behúzódsz a felezővonalhoz. Ha csak magába használod az irányjelző az zavarás!Ha ezt nem érted meg - ami egyébként kézenfekvő, hisz nem fogom a másikat megtéveszteni azzal, hogy indexelgetek, miközben előz - akkor csak sajnálni tudlak. Józan ésszel belegondolva is hülyeség amit hajtogatsz.
-
-
Cola111
aktív tag
Ez nem saját vélemény, hanem a jogszabály értelmezése, az előzés első pontja, hogy meggyőződünk, hogy teljesülnek-e az előzéshez szükséges feltételek, ha teljesül megyek a második pontra, miszerint jelzem a szándékom. Nagyon rutinos lehetsz a forgalomban. Sokan dudálnak rád?
-
Cola111
aktív tag
34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha
b) az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg;
Ha megkezdte, abban az esetben még az előzési szándékodat SEM jelezheted!(2) Az előzési szándékot – ha az előzés irányváltoztatással jár – irányjelzéssel [29. § (2) bek.] jelezni kell. ( ha teljesülnek a lenti feltételek csak akkor jelezheted előzési szándékodat
a) az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy – figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre – az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja;
b) az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg;
c) az előzni kívánó jármű előtt ugyanabban a forgalmi sávban haladó másik jármű előzési szándékot nem jelzett;
d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani;
e) a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni.Ha vezetnél az utakon, fel sem merülne benned ilyen kérdés, képzeld már el, hogy elkezdelek előzni, Te meg kivágod balra az irányjelződ, az ember ilyenkor egyből arra gondol, hogy biztos nem láttál a tükörbe és fékez. Megtévesztő és balesetveszélyes lenne!
-
Cola111
aktív tag
válasz
peugeotmate #9284 üzenetére
Nincs feltüntetve a 01-es kód? Ezért megbüntethetnek.
-
Cola111
aktív tag
válasz
peugeotmate #9246 üzenetére
grat,balesetmentes közlekedést
-
Cola111
aktív tag
válasz
peugeotmate #9243 üzenetére
"A teljes vizsgaidő alatt -60perc- a vizsgakövetelményekben meghatározott 9 manőverezési feladat közül a vizsgabiztos által a Minősítő lapon előzetesen kijelölt 4 feladatot sikeresen végre kell hajtani:
egyet az előremenetben történő 90º-os parkolási manőverek feladatai közül,
-Beállás várakozóhelyre jobbra előre 90º-os szögben, majd visszatolatás a szemközti sávba
-Beállás várakozóhelyre balra előre 90º-os szögben, majd visszatolatás a szemközti sávba
egyet a hátramenetben történő 90º-os parkolási manőverek feladatai közül,
-Beállás várakozóhelyre jobbra hátra 90º-os szögben
-Beállás várakozóhelyre balra hátra 90º-os szögben
egyet a párhuzamos parkolási manőverek feladatai közül,
-Parkolás úttal párhuzamosan előremenetben
-Parkolás úttal párhuzamosan hátramenetben
egyet a megfordulási manőverek feladatai közül.
-Megfordulás hátramenet közbeiktatásáva
-Megfordulás egy ívben
-Megfordulás saroktolatással
" -
Cola111
aktív tag
válasz
picur220 #9233 üzenetére
érvényes engedély kell, ez áll a jogszabályban is.
Pl itt 2010 a módosítás dátuma, de ez ezer éve is így volt. https://segitseg.magyarorszag.hu/segitseg/ugyintezes/okmanyiroda/ugyintezesiutmutato/vezetoiengedely/jogositvany_ideiglenes.html.
"2001. január 1-jén lépett hatályba a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI.30.) BM rendelet, mely a járművezetésre jogosító okmányok három típusát határozza meg:
1.) vezetői engedély,
2.) ideiglenes vezetői engedély, és
3.) nemzetközi vezetői engedély. " -
Cola111
aktív tag
"A vezetői engedély eltűnése, megsemmisülése, megrongálódása esetén, valamint a képzés és vizsgáztatás tekintetében a jártassági feltételhez kötött kategória megszerzéséhez a vezetői engedély kiállításáig a közlekedési igazgatási hatóság kérelemre ideiglenes vezetői engedélyt állít ki. Az engedély kiállításához az adatoknak –valamint a külön jogszabályban meghatározott esetekben az egészségi alkalmasság, illetve a pályaalkalmasság igazolása szükséges.
Legfeljebb hat hónapra kiszabott jármű-kategóriától, alkategóriától, kombinált kategóriától vagy járműfajtától eltiltás esetén az ügyfél kérelmére ideiglenes vezetői engedély állítható ki.
Az ideiglenes vezetői engedély csak belföldön jogosít járművezetésre!"4. § (1) Járművet az vezethet, aki
a) a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik
Az idéglenes, érvényes engedélynek számít. -
Cola111
aktív tag
válasz
thomasthomas #9225 üzenetére
Kérhetsz ideiglenes vezetői engedélyt, aminek az eljárási illetéke 2.300 Ft, ezzel vezethetsz addig.
-
Cola111
aktív tag
Ez a macskakoves dolog is vikipedibaol kihamozott cucc, nem gyakorlati tapasztalat
Ajánlom menj el évente egyszer egy vezetéstechnikai kurzusra - én minden évben elvégzem - pl ide: http://www.vezetestechnika.eu/. Itt lemérik neked a féktávokat abs-el és nélküle, szépen elmagyarázzák neked a hiányosságaidat
pedig vezettem mar par szazezer kilometert.
Húha, az jó sok, nekem 1.5 éve van jogosítványom és 90.000km-t tettem a kocsiba. Ezzel jönni egy nagy faszság. Sajnálom, hogy itt tartasz, hogy számolgatod a kilómétereket,biztos ettől válsz jó soförré. -
Cola111
aktív tag
Kétféle súrlódás jön létre az autó és az út között. Egyik a nyugvósúrlódás a másik a tiszta csúszás - erről akkor beszélünk, ha a kerekek nem gördülnek, hanem csúsznak a felületen, értéke kisebb, mint a tapadási tényezőé - A kerekek gördülésekor fellépő tapadás nem egyszerűen a nyugvósúrlódáson alapszik, hisz vannak olyan szemcsék a gumiabroncsokban, amik pillanatnyilag mozdulatlanok és vannak olyanok is, amik csúsznak. Nem elhanyagolható a vákuumos szívóhatás sem. A gördülő kerék tapadását nem jellemzi egyértelműen sem a csúszó-, sem a nyugvósúrlódási tényező. Erre használják a tapadási tényezőt, ami alatt azt a maximális vonóerőt értik, amelynél a gördülés éppen tiszta csúszásba megy át. A tapadási tényező sok mindentől függ (út,gumiabroncs minősége/állapota,függ a sebességtől,légnyomástól,függőleges terheléstől) Az autó mozgása közben a gumira 2 erő hat a hosszirányú és az oldalirányú. A hosszirányú tényezőknek, fékezéskor vmint gyorsításkor van szerepük, az oldalirányú tényezők ívben történő haladáskor hatnak az autóra. Ha e kettő összege meghaladja a tapadás mértékét, megcsúszik az autó, elveszti tapadását. Az autó tapadása tehát nagyban meghatározza annak gyorsulási és lassulási képességeit. A tapadása akkor jó, ha az autó kerekeinek futófelülete nem csúszkál az úton. Ebből az következik, hogy egy blokkolásig fékezett kerékkel csúszó autónak több idő kell a megálláshoz, mint annak, amelynek kerekeit valamilyen módon forgásban tartják lassulás közben. Ugyanakkor egy ABS-es autó friss hóban,jégen sáros, koszos úton, macskakövön megzavarodik és elkezdi lopni a féktávolságot!!
-
Cola111
aktív tag
Miben mond ellent a fizikának? Nem a fékeken múlik ma már, hogy hol állunk meg, hanem a gumi és a talaj közötti kapcsolat milyensége és a leszorító erő szorzata szabja meg az erőt átvihetőségét. Pl kockakövön is rosszabb az abs, mert az abses autó ellopja a féktávolságot mert egyik kőről a másikre átlépve egy pillanatra a levegőbe kerűlve elveszi az összes fékerőt, hogy nehogy blokkolva érekezzenek a kerekek a talajra. Illetve friss hóban is hamarabb megáll az abs nélküli, mert egy hójég keletkezik az első két megálló kerék előtt és ez segít megfogni az autót, az abses mindennen átlép egy kövön kavicson bármin => megint elkezdi lopni a távolságot.
-
Cola111
aktív tag
válasz
thomasthomas #8909 üzenetére
Bár engem már nem érint, de én támogatnám azt, h a ruti és a forgalmi vizsga egyszerre legyen. Mint régen.
Az is olvastam, hogy betiltanák az autóban dohányzást, ez is jó kezdeményezés lehetne.
Valamint nyugati mintára egyszerűsítenék a KRESZt! -
Cola111
aktív tag
nálam a tandíjak így néztek ki:
Regisztráció: 5.000.- Ft
Elméleti tanfolyam díja: 33.000.- Ft
Gyakorlati oktatás kötelező óraszámok díja: 75.000.- Ft
plusz ugye a vizsgadíjak:
Elméleti vizsgadíj: 4.600 Ft
Járműkezelési vizsgadíj: 4.700 Ft
Forgalmi vizsgadíj: 11.000 Ft
Elsősegély vmit az orvosi alkamassági nem került semmibe.tehát összesen 133.300Ft-ot fizettem, vidéken, pótóra és bukás nélkül. Bár jó lett volna ha 50.000Ft-ból megúszom
-
Cola111
aktív tag
válasz
peugeotmate #8658 üzenetére
KRESZ csak megfelelő oldaltávolság betartását írja elő, ennek a mértéke mindig az adott körülményektől függ. Ez a magasság dologot nem értem, nem fogsz megelőzni egy 180cm-es biciklistát, mert magas? Én az időseket, valamint ha látom h imbolyog nem megyek el mellette.
-
Cola111
aktív tag
Mindig a hátramenetet végzőnek kell alkalmazkodnia a többi járműhöz! Úgy kell tolatnod, hogy a többi járművet ne akadályozd.
"Járművel megfordulni, illetőleg hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza. Az úttest széléhez, illetőleg a várakozóhelyre történő beálláshoz szükséges hátramenet azonban elvégezhető abban az esetben is, ha az a járműforgalmat - anélkül, hogy a járműveket veszélyeztetné - rövid ideig akadályozza.
(3) Ha a személy- és vagyonbiztonság megkívánja, a hátramenethez a járművezetőnek gondoskodnia kell arra alkalmas irányító személy közreműködéséről. Az irányító személynek úgy kell elhelyezkednie, hogy folyamatosan lássa a jármű mögötti területet és a jármű vezetőjével is kapcsolata legyen."
-
Cola111
aktív tag
válasz
proof88 #8639 üzenetére
egy tipp válassz valamilyen közlekés mérnöki kart, gyűjt be minden információt, szerezz tapasztalatokat, gondolj tovább dolgokat úgy ahogy mások még nem. Végezz el egy a Nemzeti Közlekedési Hatóság által engedélyezett szaktanfolyamot, amely közlekedési ismeretek, műszaki ismeretek és járművezetői gyakorlat szakokból áll.
bérelj/vegyél egy pályát és alapíts céget.tapasztalatszerzés lehet szerintem: tanulovezetők oktatása, pályázás
-
Cola111
aktív tag
válasz
Psychonaut #8570 üzenetére
Miert? Nekem is 25-30 perc volt anno, latta a vb, h nem parazok, gordulekenyen megy. rutin palyan a vizsga elotti napon voltam elsonek, szal az se volt semmi. a kotelezo vezetesi oraknak a felet meg beirta az oktatom. nem hiszem, hogy szerencse kerdese lenne.
14adam: grat, balesetmentes vezetest
-
Cola111
aktív tag
Kanadaban is hasznalhatod a magyar jogositvanyodat, de tenyleg az a legtisztabb, hogy kivaltod a nemzetkozit. jo utat
itt van par vezetesi tanacs is: hatha segit
-
Cola111
aktív tag
"A magyar vezetői engedélyt vezetési jogosultság igazolására elismerik az EGT tagállamaiban, a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez csatlakozott országokban, továbbá bilaterális egyezmény alapján Japánban és a Koreai Köztársaságban."
"Nemzetközi vezetői engedély az USA-ban
A magyar jogosítvány maximum egyéves tartózkodásra érvényes. A nemzetközi jogosítvány (nemzetközi vezetői engedély) nem szükséges a vezetéshez, de hasznos lehet. Azoknak, akik autót akarnak bérelni, tanácsos az utazás előtt kiváltani, mert a bérlésnél és esetleges vészhelyzetekben, mint pl. közlekedési vétség vagy baleset, segítséget jelenthet, különösen nyelvi nehézségek esetén."
forrás: link
-
Cola111
aktív tag
a zold alapu a helynevtabla, ami jelentosebb helyneveket tuntet fel. A lakott terulet kezdete tablak igy neznek ki:
,
,
,
a helynevtabla egyebkent a lakott terulet kezdete tabla alatt szokott lenni, en meg igy talalkoztam vele. Varosreszeket,folyokat is szoktak vele jelolni.
-
Cola111
aktív tag
válasz
Atomgeszi #8443 üzenetére
Vagy amikor kereszteződésbe jön, és az utolsó pillanatba teszi ki az indexet, hogy lekanyarodik jobbra, arra nem gondol, ha kirakja elöbb, akkor én tudnék indulni és nem várom azt, h jön tovább egyenesen. Vagy a körforgalom, ha már bent vagyok jelezzem már a másiknak ha kijövök belőle, hisz ezzel is elősegítem.
De felhozhatnánk azt is, hogy rengetegen kivágnak a másik elé, látja, h gyorsan közelítek, szar autója van, nem bír gyorsítani, de ő kijön. Legalább akkor nyomná neki.
-
Cola111
aktív tag
Utánfutóval szállítottam tüzifát, és az autópályán bemértek 80km/h helyett 100km/h-val mentem. A bírság 3X30.000Ft. Kicsit bosszant, senkinek nem ártottam vele ugyan. jó kis tanulópénz volt. Biztos nagyrazzia volt, mert Miskolci leágazásnál történt, és Szombathelyről kaptam a bírságot...
-
Cola111
aktív tag
Nekem is megvolt az első utam. 350km. Rendben volt minden viszont az autót szoknom kell, diselen tanultam és most egy Opel Merivát vezetek ami benzines.
-
Cola111
aktív tag
sziasztok.
én is beállok a sorba sikerült megszereznem a jogosítványt Debrecenben mindenből átmentem elsőre, és a forgalmi vizsgán se kaptam hibapontot, nagyon örülök neki. Hétfőn megyek az okmányirodába. Mindenkinek balesetmentes vezetést és sok sikert!
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban jogvédett szellemi termékeket (szkennelt szervízkönyv, stb.) megosztani szigorúan tilos!
Aki mégis megteszi, azt figyelmeztetés nélkül véglegesen kitiltjuk.
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Delta Force (2024)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Gitáros topic
- Windows 11
- Horgász topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
- Csere-Beszámítás! Xbox Series S Játékkonzol! Olvass!
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest