- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Dr.Zoo blogja, avagy az élet nagy dolgai...
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Hold - SW Heritage - Auto üzemmód
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
hiperFizikus #10067 üzenetére
Elmesélek neked valamit a programozással kapcsolatban.
Egy időben édesapám és én ugyan annál a cégnél dolgoztunk, mint vezérléstechnikusok. A feladatkörünk lényegében 5VDC - 380VAC-ig való automatizált vezérlések tervezése, megépítése és PLC programozása volt.
Egyszer azonban megalkotásra került egy masina, amely nem igényelt kijelzővel ellátott, grafikus visszajelzéssel megáldott, túl-dizájnolt vezérlést, így cégünk vezérkara kitalálta, hogy építsünk egy saját vezérlőt.
Apám foglalkozik komolyabb szinten a PIC-ek világával, így megalkotott egy egyedi PLC-t, amely költséghatékony volt és a célnak megfelelt. Assembly nyelven készült el rá az adott program, melyet a gép igényelt.
Csakhogy, ez az eszköz megtetszett a vezérkarnak és azt akarták, hogy több gépünkbe is alkalmazzuk ezt. De ugye oda más-már programokra lesz szükség.Ekkor kaptuk meg feladatba, hogy készítsünk ehhez az egyedi PLC-hez egy olyan szoftvert, amelyben bárki tud programozni. Apám számtalan MACRO-t írt meg Assembly-ben, én pedig összedobtam egy olyan programot, ahol ezen Macro-kat egymásra dobálva (tádám: blokkprogramozás) lehetett megalkotni komplett automatizálásokat, végül egy MPLAB-X integráció lefordította a végeredményt HEX-re, hogy a PLC PIC lelke meg tudja emészteni.
A teszt kedvéért megíródott így is az eredeti gép szoftvere. Tudod, mi lett az eredmény? Egy hibátlanul működő program!
Khm... de ez csak a látszat.
Az így elkészült program:
- több tízszer akkora memóriát foglalt le (ami korlátolt kapacitásnál nem jelent jót)
- ergo több hardvert igényelt
- mindemellett mérhetően lassabban dolgozott.Hiszen blokkokból állt és a fordításkor minden blokk behívásra került, akár többször is, teljes egészében.
---------------------------------------------
Amit te csinálsz, ugyan ez, csak eleve egy magas szintű nyelvet alapul véve. A Te nyelvedet is meg kell tanulni használni, ugyan azt lehet elérni vele, mint JS-el (vagy talán annyit azért nem), azonban több erőforrást és tárhelyet igényel.
A mai világ gyakorlatilag korlátlan méretei mellett ez nem okoz különösebb problémát, de! Én még C64-en Basic programozással kezdtem. Ott nem volt minden végtelen, meg kellett Tanulni programozni. Ez a mentalitás pedig részemről megmaradt.Régen hallottam egy bölcsességet, amiben nagy igazságot látok mind a mai napig:
"Nem akkor végeztél jó munkát, amikor már nem tudsz többet hozzáadni. Hanem akkor, ha már nem lehet mit elvenni belőle!"
Új hozzászólás Aktív témák
- Androidos fejegységek
- Nem keres több megrendelőt az Intel 18A node-ra az Intel
- Milyen széket vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Revolut
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- iPhone topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest