- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- bacsis: Gyere el a 11. BRSZK-ra!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peter Kiss
őstag
-
Peter Kiss
őstag
-
Peter Kiss
őstag
Nincs, de Exception dobása MINDIG lassú, ez nem kérdés, nyelvtől függetlneül is. .NET 2.0 előtt nem volt ott sem TryParse, és az állandó Exception-ök miatti teljesítményproblémákból adódóan tették bele.
-
Peter Kiss
őstag
Na hoppá, akkor visszavonom

C#-ban ez jó megoldás viszont, nem? Nekünk suliban (legalábbi amikor rákérdeztem) azt mondták, hogy egy try-catch-be rakott int parse bőven elég erre.
C#-ban vannak TryParse metódusok, pl. int.TryParse(string input, out int parsed) : bool.
-
Peter Kiss
őstag
legegyszerűbb egy try - catch-be rakott int konverzió. A try ágba rakod az int parse-olást, ha betűt ír a felhasználó, akkor exception-t dob amit elkap a catch.
try (Integer.parseInt(string-valtozo))
{
//művelet
}
catch (Exception e)
{
return;
}Egy profiler meg sikítana minden ilyenre.

@kemkriszt98
- reguláris kifejezés
- végig is iterálhatsz a szöveg betűin megnézve, szám-e (Scanner használata például)
- vannak lib-ek Java-hoz, amelyekben ez meg van oldva -
Peter Kiss
őstag
-
Peter Kiss
őstag
Számolj nyugodtan lebegőpontos számokkal, majd egyszer jól megrugdosnak miatta.
-
Peter Kiss
őstag
Igen, esetleg a puffer létrehozására kell figyelni még.
Emellett: ConcurrentLinkedQueue<E>
-
Peter Kiss
őstag
Sziasztok
aknakeresőt próbálok csinálni, de elakadtam ott,hogy amikor egy üres mezőre kattintunk akkor a körülötte lévők is benyomódjanak.buttonfield[i][j].setActionCommand("0");
ActionListener al = new MyActionListener(buttonfield[i][j]);
buttonfield[i][j].addActionListener(al);ez történik ha egy darab olyanra kattintunk ami alatt "0" szerepel, azaz nincs körülötte akna, a MyActionListenerben meg így ez történik : if (ae.getActionCommand().equals("0")) {
t.setText("");
t.setBackground(Color.lightGray);
t.setEnabled(false);
}tudom, hogy rekurzívan kéne, csak egyszerűen nem jövök rá, hogy hogyan tudom az első gomb hatására benyomni a többit.
if (y>0 &&field[y-1][x]==0) tobbitfelfordit(field, y-1, x);
if (y<width && field[y+1][x]==0) tobbitfelfordit(field, y+1, x);
if (x>0 && field[y][x-1]!==0)tobbitfelfordit(field, y, x-1);
if (x<lenght && field[y][x+1]==0) tobbitfelfordit(field, y, x+1);
}
és még tovább kéne futnia mivel még az üres mezők utáni mezőnek is fel kéne fordulnia, illetve nemtudom, hogyan kéne leírni h forduljanak ezek fel.Milyen rekurzívan? Megadod a minimum X-et és a maximumot, ugyanígy az Y koordinátákat, majd simán két ciklussal bejárod a tömbödet, és felfordítasz mindent.
-
Peter Kiss
őstag
-
Peter Kiss
őstag
return x >= xo && x <= xe && y >= yo && y <= ye;
-
Peter Kiss
őstag
Ha van egy ilyen tömböm:
public boolean[] bortonajtok = {false,false,false,false,false,false,false,false,false,false,
false,false,false,false,false,false,false,false,false,false,
false,false,false,false,false,false,false,false,false,false};
És ez a metódus:
public boolean kulcsFordit(){
if(bortonajtok[ajto] == false){
bortonajtok[ajto] = true;
return bortonajtok[ajto];
}
else{
bortonajtok[ajto] = false;
return bortonajtok[ajto];
}
/remélem jól vannak megírva/ Hogyan tudom használni a tömbön a metódust?public void kulcsFordit(boolen[] bajtok) {
for (i = 0; i < bajtok.length; i++) {
bajtok[i] = !bajtok[i];
}
} -
Peter Kiss
őstag
-
Peter Kiss
őstag
String-nek nincs véletlenül getBytes() metódusa?
-
Peter Kiss
őstag
Nyilván az nem derült ki, hogy a kolléga mire akarja használni. És igenis, lehet az, hogy csak az egyiket írom felül. Ha egy listába rakom és csak a contains() metódust hivogatom rá, akkor bőven elég az equals() metódust felüldefiniálni.
Nem véletlenül írtam, hogy alternatív megoldás és nem az üdvözítő.
Sötét mágia, mikor valami nem mondja el magáról, hogy mégis hogyan fog működni, hanem összesen egy valaki tudja, hogy "ja, igen, ez ez meg emez így van".
-
Peter Kiss
őstag
Superhun megoldása teljesen jó.
Viszont ha már saját osztályt használsz felüldefiniált metódusokkal, akkor szerintem elég az equals felüldefiniálni úgy, hogy a String és az int egyezőség esetén adjon vissza TRUE-t és akkor egy "sima" ArrayList-be is teheted. Persze attól is függ, hogy mennyi elemed lesz, mert nagyon sok elem esetén az ArrayList nem túl gazdaságos. Nem mondom, hogy Superhun vagy az én megoldásom a jobb, az enyém egy alternatív, de valamivel egyszerűbb megoldás, mert csak 1 metódus felüldefiniálását kell megcsinálni, de mint írtam, sok elemnél nem feltétlenül gazdaságos.
Sosem szabad csak az equals()-t vagy csak a hashCode()-ot felülírni! Nyilván képes lesz működni, ha csak az egyik van felülírva, de mihelyst az objektum fel lesz használva kulcsként (dictionary, set), máris hibás működést kaphatunk! Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy az alaplogikának egyeznie kell a két metódusban, különben szintén hibás működést kaphatunk (pl. mikor egy set-hez akarnánk hozzáadni végtelen ciklusba is kerülhetünk). Sőt, igazából ilyen kulcsként való felhasználás esetén csak immutable objektumokat szabadna használni.
-
Peter Kiss
őstag
Nem értek egyet. Ez az osztály egy rendelést reprezentál. A rendeléseknek lehetnek itt fajtái, asszem itt az volt, hogy hegyi bicikli, vagy sima bicikli. Ennyiért sztem teljesen okés elgondolás, ha pl. egy enumot vagy int értéket tartalmaz az osztály, ezért külön osztályt létrehozni sztem felesleges. Főleg, hogy *kell* külön írni ehhez osztályt, az nagyon erős túlzás.
Akkor viszont nincs ilyesféle megkülönböztetés. Vannak cikkek (megnevezés, ár, kategória és a többi szükséges cucc), amelyeknek vannak árai és kész, de semmi más extra varázslat nem kell.
-
Peter Kiss
őstag
Feltételezem nem tetszik neki, hogy ordertype boolean, szebb lenne int vagy enum.
Type code class a minimum, de gyanítom, hogy maga az alapelképzelés is hibás jelen esetben. Ha külön típusokról beszélünk Order szempontból, akkor azt kódba reflektálni kell külön típussal.
-
Peter Kiss
őstag
Azt szeretnem elerni,hogy ha a kolcsonzesi ido pl 5 napig tart akkor 10 ft-ot maskulonben 30- ft fizessenek.
Ha hegyi biciklit kolcsonoztek akkor 10ft maskulonben 5ft.
A vegen pedig a kiiratasnal ezeket osszeadni majd kiirni a vegoszegget egy fugvennyel.
az arat a konstruktorban kell letrehoznom? mert azt nem fogom bevinni amikor letrehozok a konstruktorbol egy megrendeles hanem csak a tipust es az idot fogom ismerni.
Hogyan lessz akkor a ár változo?Most a bicikli tipusa szerint akarom az art kiiratni eloszor de nem jon ossze.
Meghivas:
obj o = new obj(5,false);
o.vypis();Típust boolean-nel leírni?

-
Peter Kiss
őstag
Nem, ez nem megoldás rá. Csak akkor segítene, ha egy közös adapterrel dolgozna minden, de akkor semmi értelme interface-t használni.
-
Peter Kiss
őstag
Van egy abstract osztályod, benne dolgokkal. Két év múlva kiderül, hogy jó lenne, ha lenne benne plusz egy metódus. Simán lehet módosítani az osztályt anélkül, hogy a régi kódokat elrontanád vele.
Interface esetén ezt nem lehet kivitelezni: ha bekerül az interface-be egy plusz elem, akkor azt a régi kódokban is implementálni kell. (Abstract osztály esetén lehet pl. az adott új metódusnak üres blokkja vagy egy default implementációja (pl. return null; ).)
-
Peter Kiss
őstag
Sziasztok!
Egy kérdés merült fel bennem interfészekkel kapcsolatban.
Tehát interfész definíciója: (teljesség hiányával)
"Minden operáció impliciten absztrakt"
->tehát csak az adott fgv. feje van az interfészben, tehát csak definiálva vanAz implicit szót nem véletlen emeltem ki az előbb.
Azt is tudjuk, hogy az interfész az egy speciális absztrakt osztály.
Absztrakt osztály definíciója, többek közt:
Egy osztály absztrakt osztály, ha legalább egy absztrakt metódust tartalmaz.Egy absztrakt osztály tartalmazhat olyan absztrakt függvényt, amelynek van implementációja abban az adott absztrakt osztályban.
És itt jönne a kérdésem:
Impliciten absztraktnak nevezzük az előbb említett interfészben levő operációt, míg explicitnek nevezzük az utóbb említett absztrakt osztályban levő absztrakt függvényt amelynek van implementációja?A kérdésemmel arra szeretnék rávilágítani, hogy helyesen mondtam-e az explicit és az implicit közötti különbséget.
Illetve lenne még vmi.
Az interfész osztály és az absztrakt osztály közötti különbségek.
E kettő dolog között a különbség "szinte" csak az abstract és az interface kulcsszavak.
Mi még köztük a különbség? Melyiket érdemes használni?Abstract osztályt lehet verziózni (beépíthető plusz metódus default implementációval), míg egy interface-t nem.
-
Peter Kiss
őstag
Hali!
Singleton osztalyokkal es GC-vel kapcsolatban lenne egy kerdesem..Ha van egy osztalyom, pl
public MyClass {
private static MyClass myClassInstance = null ;
private MyClass() {}public static MyClass getInstance() {
if(myClassInstance == null) { myClassInstance = new MyClass(); }
return myClassInstance ;
}
}Naugye most az osztalynak van referenciaja sajat magara. GC amennyire en tudom addig nem torol egy objektumot, amig van ra valahol strong reference. Mi a helyzet ebben az esetben? Mikor fogja a GC torolni az osztaly? Van kulonbseg az kozott, hogy egy osztalynak van referenciaja magara es akozott, hogy mas osztalynak van referenciaja az adott osztalynak?
Amikor megáll az AppDomain.
-
Peter Kiss
őstag
-
Peter Kiss
őstag
-
Peter Kiss
őstag
Már hogy ne lehetne?
public void setTires(List<Tyre> t) {
this.tires.clear();
this.tires.addAll(t);
}Meghívod így:
List<Tyre> l = new ArrayList<>();
l.add(new Tyre(10));
car.setTires(l);
l.get(0).changeTyre(); // ez a fv. megváltoztatja az Tyre-t valamilyen módon
// a Car-ben ugyanerre van referencia, tehát abban lévő is megváltozikPersze, önmagában a kereket lehet, de a teljes collection-t nem, ez a fontos.
-
Peter Kiss
őstag
Így is lehet kívülről változtatni, csak nem az egész listát egyben, hanem kerekenként.
Kívülről nem lehet, csak a Car-on keresztül, és itt ez a lényeg.
-
Peter Kiss
őstag
Ez így van, viszont, ha az a célja, hogy kidobja a kerekeket és berakja az újakat, akkor felesleges másolgatni, elég átállítani egy referenciát azt kész.
Ha csak a referenciát állítja át, akkor a kerekek listáját kívülről is lehetne változtatni, az pedig biztosan nem jó.
-
Peter Kiss
őstag
-
Peter Kiss
őstag
Tudom, egy rohadék vagyok, nem tehetek mást, mint megpróbálok napról napra ezzel a tudattal élni.
Amennyiben szimpla megértési/tervezési gondjaid vannak, akkor kérdezz a fórumon, itt vagy máshol egy valós helyzetből kiragadott példán keresztül (több ember egyébként is több mindent látott). Emellett, ha az általad épített alkalmazásból neked profitod származik bármilyen módon, ne várd el, hogy valaki ingyen szakít csak rád az idejéből.
-
Peter Kiss
őstag
Keresek valakit, aki...
Tudja, mi az az MVC és képes használni desktop programban is.
Ismeri a S.O.L.I.D. elveket.
Hajlandó lenne pár mondatban (leginkább privát v. mail) kisegíteni, egy töketlenkedő, félművelt kezdő amatőrt...
Nyelvfüggetlen (most épp pythonnal játszom), elsősorban elmléleti gondjaim adódtak. Képtelen vagyok szétválasztani az egyes rétegeket, nem tudom a témában olvasottakat a magam gyakorlatára átültetni, ehhez szeretnék segítséget kérni. (viszont a topikot nem akarom terhelni a hülyeségeimmel, ezért kellene privátban)
Van az a pénz.

-
Peter Kiss
őstag
Sziasztok,
Nyargalok át PHP vonalról Java EE app server Servlet + JSP kombóra.
Koncepció szintű kérdésem lenne hozzátok.
PHP web app fejlesztésekkor bevett szokás volt részemről, hogy minden get / post request az index.php-hoz futott be. Ez a fájl példányosított egy site loader osztályt, ami felelős volt a weboldal teljes "megrajzolásáért" és a site fő tartalmának megjelenítéséért, illetve az összes paraméter átadásáért is.
Ezáltal nem kellett minden osztályomat azzal kezdeni, hogy kirajzoltassam a fő tartalom előtti részt, a fő tartalmat magát és a fő tartalom utáni részt is.Ti milyen megoldást alkalmaztok JAVA Web appok fejlesztésekor? A csudaszuper frameworkoket egyenlőre mellőzném

Nem értek a lovakhoz, de szerintem érdemesebb lenne framework-özni, mondjuk Spring MVC vagy hasonló.
-
Peter Kiss
őstag
Naná. Ha Hyper-Threading-ről beszélünk, az is játszik.
-
Peter Kiss
őstag
-
Peter Kiss
őstag
Na visszatértem a Java valláshoz

Lenne egy következő kód:
Ez egy statikus tagosztály.
private static class Elem {
Object adat;
Elem elozo, kovetkezo;
Elem (Object adat, Elem elozo, Elem kovetkezo) {
this.adat = adat;
this.elozo = elozo;
this.kovetkezo = kovetkezo;
}Konstruktoros kérdésem lenne elsősorban: Elem nevű konstruktornak milyen a láthatósága? Privát, Public? (Statikus nem hinném, azt másra használjuk).
Illetve az idetartozó mezők/adattagoknak is mi a láthatósága?Én valamiért mégis a statikusra tippelnék. Ha egy osztály statikus akkor annak az összes adattagnak és tagfüggvényének is statikusnak kell lennie.
Ha valami nincs ellátva static kulcsszóval, akkor az instance-hoz kötődik, és még most szólok, Java-ban egyáltalán nincs static ctor. Ennek az osztálynak minden eleme "package" hozzáférésű, csak rájuk van húzva a private a class miatt, ami pontosan annyira redukálja a hozzáférhetőségét, amennyire mutatja magát (ami a class-t használhatja, az használ mindent, itt semmi se látja ezt az osztályt).
-
Peter Kiss
őstag
Sziasztok!
Adott egy double szám. Ezt kell kiírni különféle módokon, például:
000.00
EGÉSZRÉSZ valami_szöveg TÖRTRÉSZEzt hogyan tudom megtenni? A két részt meg tudom én is kapni, de hogyan tudom így formázni? RegEx-szel próbáltam, nagyjából jó, de a nullák számával nem lehet szabályozni, milyen hosszan írja ki a szám adott részét. DecimalFormat meg jó lenne, ha csak simán egy számot kellene kiírni, de a fent szereplő második példát nem tudtam kivitelezni vele.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Apple MacBook
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Fujifilm X
- TV antenna és jelerősítés
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Gyúrósok ide!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- 4000GB Gen4x4 NVMe SSD, 1 év gar 4TB!!!
- SZÉP! HP ZBOOK FURY 15 G7 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10850H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- GARANCIÁLIS LEMEZES PLAYSTATION 5 SLIM CFI-2116
- NAGYKER ÁR!Sosemhasznált! HP OmniBook 5 Flip i5-1334U 8GB 512GB 14" FHD+ áthajtós-érintős Gar.: 1 év
- Macbook Pro 14" A2442 2021 M1 Pro 32/1TB Silver
- HP Pavilion 15 - 15,6" Full HD - Intel Pentium N3710 - 4GB - 500GB HDD - Win10 PRO - MAGYAR - DWD R
- ASUS XG-C100C V2 10G 10Gbps PCI-E Adapter!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Samsung Galaxy Watch 6 Classic 47mm / e-sim / 16GB / 1Hó garancia
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

tehát egyből összekötöget meg megcsinál mindent