Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mobal
    nagyúr

Konkrétan az érdekelne, hogy melyik típusra érdemes beruházni.
    Néhány szempont:
    - könnyű hordozhatóság, mert sokat ingázok
    - Ne csak 1-2 évig legyen elegendő az erőforrás fejlesztésre
    - hosszú üzemidő (eddigi ismereteim alapján, ez nem probléma egyik modellnél sem)
    - Java fejlesztésre használnám leginkább, talán local db is futna rajta

A hordozhatóság szempontjából a 13"-os modellek a nyerők, viszont itt meg is állt a tudományom. Kicsit utánaolvasva a témának, annyi lejött, hogy azért kisebb erőforrásal is hoznak olyan szintet, mint nagyobb erőforrású win-es gépek. Az viszont nem tudom, hogy Air vagy Pro, mennyi RAM-al, SSD-ből gondolom a 128-as is elég (külső HDD orvosolja a helyhiányt). Windows-os üzleti gépekkel van tapasztalatom eddig, ott a 16GB RAM szerintem elvárt, local db+ IDE + böngésző néhány tabbal + DB nézegető + egyéb apróságok.

Szóval összefoglalva, szükséges a Pro vagy az Air is elegendő, kell a 16 GB RAM vagy 8-al is vígan el lehet lenni?

Köszi a válaszokat! :R

- Nem olyan nehéz a gép, a 15-ös (most már 16-os) modell is teljesen vállalható
    - Plusz gari szerintem mindenképpen megéri, azért többet kibírnak mint két év :)
    - Akksi jól bírja, ha dolgozom rajta 4 - 5 óra, sima "office" használat van 8 is
    - Java fejlesztésre használom én is :)

13-as és 15, 16-os modell is vállalható szerintem. Ez egyéni preferenciának gondolom, ha sokat használod monitorról akkor a 13 is bőven elég lehet. Memóriából minél több, annál jobb! 16 legalább.

Nekem egy IDEA + Docker (általában 3 image, SonarQube, MongoDB és RabbitMQ) szokott enni olyan 4 - 5 giga körül. Én az i7-et annyira nem tartom fontosnak, mióta van 8. generációs i5 ami 4 mag + 4 szál.

Air szerintem kevés, Pro mindenképpen.

• disy68
    aktív tag

Néhány szempont:
    - hosszú üzemidő (eddigi ismereteim alapján, ez nem probléma egyik modellnél sem)

A hordozhatóság szempontjából a 13"-os modellek a nyerők, viszont itt meg is állt a tudományom. Kicsit utánaolvasva a témának, annyi lejött, hogy azért kisebb erőforrásal is hoznak olyan szintet, mint nagyobb erőforrású win-es gépek. Az viszont nem tudom, hogy Air vagy Pro, mennyi RAM-al, SSD-ből gondolom a 128-as is elég (külső HDD orvosolja a helyhiányt). Windows-os üzleti gépekkel van tapasztalatom eddig, ott a 16GB RAM szerintem elvárt, local db+ IDE + böngésző néhány tabbal + DB nézegető + egyéb apróságok.

Szóval összefoglalva, szükséges a Pro vagy az Air is elegendő, kell a 16 GB RAM vagy 8-al is vígan el lehet lenni?

Én a részemről 13"-on megőrülnék, az szerintem nagyon kicsi. A többi kb. attól függ mit fejlesztesz, mekkora az alkalmazás és a kódbázis. Valamint lokál környezetben mennyi adattal szaladgál az alkalmazás.

A kód az mindenképpen ssd-n férjen el, hogy az ide tudja a fájlokat gyorsan indexelni, én ajánlanám a 256GB-ost. Proci az a build-nél fontos, core i7 alá nem mennék. Egy giga monolith-nél persze sose lesz túl gyors a build, de nem mindegy, hogy 15 perc vagy 45 perc. A memória is attól függ kategória, 1-2 kis microservice-nek elég lehet 8 giga ide-vel egyebekkel, de én is inkább a 16-ot lőném be iránynak.

Amúgy meg ha munkaeszköz, akkor vedd meg a legjobbat a büdzséd szerint. Meg ha nem akkor is :P

• floatr
    veterán

Néhány szempont:

Ha dockerezni is szeretnél, akkor érdemes a lehető legbrutálisabb teljesítményűt választani, mivel azt nem tudja kezelni natívan. A többire elég 16GB is...

• mobal
    nagyúr

Közületek használ valaki Macbook-ot fejlesztéshez? Lenne pár kérdésem, akár privátban is.

Én azt használok, szerintem kérdezz nyugodtan publikusan.

• mobal
    nagyúr

Az a 20k+ adat szinte fix ugyanaz (maximum 1-2 új várható naponta). A feladat az, hogy az egyes adatok (nevezzük terméknek) egyik tulajdonsága változhat. Ezt a változást kell mindig ellenőrizni az API hívásnál, majd eltárolni. Az adatbázisbam van egy tábla a terméknek egy pedig, ahol tárolva vannak a tulajdonságok dátummal ( statisztika miatt). Szóval minden hívásnál össze kell hasonlítani az adatbázisban lévő termékeket az API-tól érkezőkkel. Az újakat eltárolni, a meglevőknek pedig a tulajdonságát összehasonlítani, ha van változás azt tárolni.

Ez valami monolitikus vagy elosztott cucc? Én adatbázis művelet előtt kiválogatnám és mehet az update.

• sztanozs
    veterán

Sziasztok!
    Van egy API, amin keresztül rengeteg adat(20000+) érkezik, ezt eltárolom egy relációs adatbázisban. Az API-t naponta többször hívom meg és az adatokon történt változást frissíteni szeretném az adatbázisban. Milyen módszerrel lenne érdemes ezt gyorsaság szempontjából megoldani?

Muszáj a relációs? Ha nem kell korrelálni vagy tényleges relációs dolgokat használni benne (csak keresni), akkor jobb lenne valami nem relációs (nosql, pl mongo, dynamo, elastic), ami gyorsabb ilyen adatokra.

• Aethelstone
    addikt

Sziasztok!
    Van egy API, amin keresztül rengeteg adat(20000+) érkezik, ezt eltárolom egy relációs adatbázisban. Az API-t naponta többször hívom meg és az adatokon történt változást frissíteni szeretném az adatbázisban. Milyen módszerrel lenne érdemes ezt gyorsaság szempontjából megoldani?

A 20000+ nem sok. Persze kérdés, hogy pár skalár vagy több kilóbájtos json-ok. Első körben funkcionálisan írd meg és teljesítmény teszteld. Ha jó, akkor jó. Ha nem, akkor lehet tuningolni. Első körben legyen állapotmentes az api és ha gyenge, fusson 2-3 lábon, előtte load balancer.

Új hozzászólás Aktív témák