Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Lortech
    addikt

Fordítsuk meg. Olyan use case van amit csak mavennal lehet xml nélkül? :)

Egy use case ahol ugyan jó a maven, de:

- Spring Boot alkalmazás
    - Groovy / Kotlin dsl gradle file
    - Yaml konfigurációs fileok
    - Java konfigok

Nekem ebben a körneyezetben egy XML nagyon elütne / nem illene bele. De mint fentebb is beszéltük egyéni preferencia kérdése és semmi több.

Nagyon beakadt ez az XML. Így pár száz maven projekt és modul (és jópár plugin megírása) után azt tudom mondani, hogy az XML-t éreztem a legkevésbé problémásnak a mavenben. Csak a felszínt karcolgatod.
    Én sem szeretem az XML-t különösebben, de nem érzem problémának, mert ha mavent is használ a projekt, ez nem jelenti azt, hogy egész nap ezt kell hegeszteni az egész fejlesztő cspatnak, nem olyan fajsúlyú kérdés, mint mondjuk egy frontend template, amiben egész nap hegeszt a fél társaság. A kezdeti project setup után kb. heti rendszerességű, hogy a buildünk változik, leginkább új dependency vagy verzió update miatt, ami teljesen automatikus és fájdalommentes változtatás, bármi érdemi változás ennél ritkább.
    Most megnéztem egy kisebb-közepes projektet, van kb. 20 pom.xml össz. 150KB, aminek a 90+%-a copy paste-elt <dependency>, nincs mind module submodule viszonyban, tehát nem mindenhol van öröklődés, ezért a viszonylag nagy méret.

Nem XML alapján döntünk, hogy maven vagy gradle.
    Saját döntési szempontok:
    -mi a probléma, amit meg akarunk oldani, mit kell tudnia a buildnek és mit akarunk azon kívül kezelni.
    -van-e bármi nem szokványos körülmény, amiért testre kell szabni a buildet, kell-e egyedi plugint írni hozzá, ez a néhány fajsúlyosabb probléma viszi el az idő 90%-át általában.
    -hol fog futni, hova és hogyan kell illeszkednie, mivel kell integrálódnia, gondolok itt meglévő projektekre, IDE-re, teszt keretrendszerre, futtatókörnyezetre, CI/CD-re, konténerekre stb.
    -karbantarthatóság, mennyire egyszerű bővíteni, vagy teljesen átalakítani
    -olvashatóság, átláthatóság: pl. a konvenciók, ha ismered őket, sokat segíthetnek egy projekt megismerésében egy új résztvevő számára, míg a flexibilitás, hogy kódot tudsz írni a buildben, nem mindig előny, ha a fejlesztő csapat tényleg elkezd nagy mennyiségű kódot beleütni a buildbe.
    -várható fejlesztői élmény, pl. mennyire egyszerű vele belőni a fejlesztői környezetet, milyen a tooling támogatás
    -megoldás erőforrás igénye (esetleges traininggel együtt)
    egyszerű használni, mennyire gyors, kiszámítható és problémamentes
    -csapat meglévő kompetenciája, tanulási görbe, community, dokumentáció
    -megoldás várható performanciája, ha nagyobb a projekt és számít bármit
    ...
    ...
    és valahol itt egy kilométerrel lentebb van az, hogy XML-e

• Aethelstone
    addikt

Fordítsuk meg. Olyan use case van amit csak mavennal lehet xml nélkül? :)

Egy use case ahol ugyan jó a maven, de:

- Spring Boot alkalmazás
    - Groovy / Kotlin dsl gradle file
    - Yaml konfigurációs fileok
    - Java konfigok

Nekem ebben a körneyezetben egy XML nagyon elütne / nem illene bele. De mint fentebb is beszéltük egyéni preferencia kérdése és semmi több.

Ha "Groovy / Kotlin dsl gradle file" ilyen van a listában, akkor ide tényleg nem jó a maven :D :D
    A Spring Boot alkalmazásokra, yaml fájlokra, java konfigokra teljesen jó :)

De tényleg zárható, pro és kontra el lehet sokmindent mondani, egyéni preferencia kérdése. Azzal viszont tökre nem értek egyet, hogy a maven őskövület lenne....

Új hozzászólás Aktív témák