Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Zsoss

csendes tag

4 db E5200-ast volt lehetőségem összehasonlítani. Csak a tapasztalatomat írnám le.
    Először egy vicc jutott eszembe: AMD és Intel proci versenyez: mennyi 3+2 ?! 6 !!-vágja rá az intel....ööö....de legalább gyors voltam... :))

Szal kb 3-4 hónapja nyafogtam itt, hogy csak az én procim melegszik és fogyaszt látszólag jobban mint bárkié itt a fórumban.
    Saját: VID: 1,104 V de ezé a legnagyobb fogyasztás és melegedés !
    cpu 2 : 1,184 V
    3 : 1,200
    4 : 1,225

igaz a sajáttal el tudtam érni a 4Ghz-et, a többivel nem.
    Mind a 4 proci közös vonása, hogy alapfeszen nem voltak stabilak 3,3Ghz felett, sőt az újabbak(a nem saját) inkább még kissebb órajelen voltak Orthos stabilak.
    Az egyik proci egyik maghőmérője csakis fix értéket mutatott... :U

Az újabb E5200-asok fémkupakja jobb kidolgozású, a szélei és sarkai le vannak gömbölyítve és -tudom furcsa- de felületük síkabb mint a régié. Gratula Intel, a hűtésnél azért számít ez a fejlesztés.

Ja és az újabb procik ugyanabban a lapban újraindításkor is leállítják kicsit a gépet, míg a régi nem !
    A régi fogyasztása a speedstep kikapcsolásával megugrott, a az újaké alig.
    Régi Idle 0,9V -ra(!) vitte le, mégis ekkor is többet fogyasztott mint az újak.

Szóval csak azt vontam le, hogy semmi sem számít, se VID ,se egyébb, csak az hogy épp hogy sikerül egy proci...
    És hogy mennyi féle E5200-as létezik ! Ja a steppigjük mind ugyanaz volt !!! :C
    Persze van tendencia ahogy haladunk előre az időben.

Bár akinek csak a tuning számít, annak kevesebb baja lesz mint nekem, én már hülyülök, és érdekel a fogyasztás/melegedés/csend paraméter. Elég 3-3,3Ghz is.

• Zsoss

csendes tag

Én is erősítem az átlag tábort.
    3370Mhz orthos stabil alapfeszen (1,1V) , viszi a 4Gzh-et 1,32V-on, bár ott orthos már dob egy hátast, nagyobb feszt meg nem mertem egyenlőre adni neki, de pi 1M is lefutott, úgy 14s volt.
    A látszólagos melegedési probléma maradt, az Asrock a bűnös benne.
    De megjegyezném hogy a Speedstep nálam semmit sem ér, 1,max 2W a teljesítménycsökkenés, azért mi értelme hogy váltogasson ?!

• Zsoss

csendes tag

válasz petrinho21 #1842 üzenetére

Akkor ez ASROCK hülyeség lesz...
    Én jópár hozzászólással korábban görcsöltem ugyanezen problémával és most te igazolsz, hogy hasonló gondod van.
    Valószínű simán csak rosszul közvetíti a lap a szenzor hőfokát.
    Én legszívesebben a Real Temp-nek hinnék, ott 30-40 fkos tartományban van, míg máshol 40-50-55 között.
    Nekem Asrock 4Core1600Twins P-35 lapom van.
    A hűtő egy fél kilós full réz primecooler, 700-as fordulatú ventivel támogatva.
    De gondolom a gyárival is hasonló lenne.
    Alapfeszen(1,13V) 259x12,5=3240Mhz ig jutottam. 1035Mhz busz és RAM órajel mellett.
    Pi 16s.
    Az energiatakarékossági biszbaszok meg 1, max 2 Wattot csökkentenek nálam, kimértem.
    Szal nincs értelme.

• Zsoss

csendes tag

Na akkor én is leírom: idle 50fok, load 75fok...
    Csak hogy legyen 1 hülyegyerek a listában, aki azt hiszi rossz a procija...

Méregből megnéztem már tuningban mit tud: 3,3Ghz 1,1375 V-on.
    Így IDLE 55fok, LOAD 80fok
    És 105W/160W -os fogyasztás... (P35, 1db RAM, 1db HDD, 8600GT, 400W Macron).
    Alapon 80/135 W.

Ja és még valami: mikor hidegen bekapcsolom a gépet és gyorsan benézek BIOS-ba, 27fokos a proci, aztán idővel eléri az 50-et. Idővel ! Nem gyorsan -ez lenne akkor ha nem lenne rendes hőelvonás a hűtő fele.
    Szóval a termisztora mégis lehet hogy jó...
    Most mit csináljak ???

• Zsoss

csendes tag

válasz Osynho #1634 üzenetére

Igazad van, nem baj az a pár watt, nem számít.
    Csak az baj ,hogy a tesztekben az szerepelt, hogy peeersze, kevesebbet fogyaszt és kevésbé melegszik...
    Az meg szívás, hogy az enyém ilyesztget a szar szenzoraival, mikor más BIOS-ban is 50-55C -ot látok, mikor a 2180-nál 30-32C volt...
    Ha másnál is látom hogy legalább fogyasztásban ugyanilyen, legalább nyugodt lesz a lelkivilágom.
    Vagy tényleg baja van és azért melegszik/fogyaszt jobban -----------------------------------

Kerestem adatokat:

tranzisztorszám E2xxx : 167 Millio
    E5xxx : 420 Millo !!!!!
    Atyaég ! :Y

Ja, az E8xxx széria is ennyi tranyóból áll ,csak az 6Mb cache-es.
    Tehát az a 4Mb tranyó is ugyanúgy fűt az E5200-ben is.
    Ahoz képest egész jó a fogyasztása :U

• Zsoss

csendes tag

válasz Dare2Live #1632 üzenetére

Először is köszi a reagálást !
    A másik lapban is ilyen eredmény volt... létezik, hogy a két szenzor a procin belül rossz legyen ??!!
    Odaszuszakoltam egy lapos hőmérőszondát a hűtő és a proci találkozása közelébe, az 36C-ot mér.
    A hűtőt megfogva épphogy langyos.
    A proci fém leszorító keretét tapizava az is csak langyos, pedig az körvetlenül érintkezik a kupakkal ugye.
    Everest nem tudom honnan veszi a 3. CPU hőfokot, az 38C fok.

Nekem inkább picit domborúnak tűnt a proci kupakja.
    Paszta szokás szerint vékonyan van,ahogy kell, megnéztem hogy azért felkenődik-e a hűtőre. Amúgy sokadik procim a sok év alatt.

Hogy érted azt hogy könnyen orvosolható ?

Amit leírtál az alapján létezhet az, hogy a 45nm és a kissebb magfesz ellenére nem fogyasztanak kevesebbet ez a proci, mint a 2180 ?!
    Tesztekben úgy láttam kicsit kevesebbet fogyaszt, mint a régi Allendale magosak.

• Zsoss

csendes tag

Segítsetek légyszi !
    E2180-am volt, most vettem egy E5200-at.
    Azért cseréltem, hogy nagyobb teljesítményem legyen kissebb fogyasztás mellett.

Erre alapon 50 fok körül van a proci, és semmivel sem fogyaszt kevesebbet, mit a 2180 :O (fogyasztásmérővel és digit műszer átfolyó árammal mérve sem).

Minden ugyanaz mit a régi procival, igen a hűtő is !

A lapom egy P35-ös a legújabb BIOS-ával, természetesen minden defaulton van, míg nem tudom mi a baj.
    M0 steppingű a proci, Core temp és BIOS alatt nézve 1,13 V körül van a VID.
    Kipróbáltam egy G31-es lapban is, a helyzet ugyanez :(
    A hűtő nem tűnik melegnek, a procival érintkezik rendesen.
    De még ha mérési/kijelzési hiba is lenne(bár sehol nem olvastam ilyet másnál !!!), akkor is miért nem kissebb a fogyasztás ?!
    Légyszi mondjatok erre valamit, mert megőrülök ! :F
    Amúgy nem hibázik, hiába küldeném vissza gariba, azt mondanák jó,sajnos tudom így lenne...

Új hozzászólás Aktív témák