Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-=Lord Tom=-
senior tag
válasz
zoo8800
üzenetére
Jogos, fáradt vagyok már. De nem az a tapasztalat, hogy kisebb csíkszélességen kevesebb fesszel, érik el a prociknál, ugyanazt, vagy kicsit magasabb órajelet kevesebb hőfejlődéssel? (Juteszembe, ez a különbség nem lehet, hog yaz újfajta magas K állandójú kapuoxidnak köszönhető?)
De az E8xxx-re nincs ennyi panasz melegegedésre, pedig azokat is kergetik rendesen
-
-=Lord Tom=-
senior tag
válasz
-=Lord Tom=-
üzenetére
Juteszembe, az miért van, hogy biosból olvasva sokkal hűvösebb?
BIOS: 35 C
Realtemp: 47-42 C a két mag idle -
-=Lord Tom=-
senior tag
Én azt nem értem, hogy melegedhet ennyivel jobban a 65nm-es e2180-nál, ami 1,4Von kevesebb hőt produkált sokkal, mint ez 1,36V-on (pedig, uaz a lap, de csak béta biossal ismeri fel a procit, bár ugyanezzel a biossal ment benne az előző is) Annyival nincs benne több tranzisztor, és annyival rosszabb nem lehet a szivárgási áram szempontjából
-
-=Lord Tom=-
senior tag
Több megoldás is van:
1.Ha nem tuningolsz és szellőzik a házad, elviszi passzívan= leszeded a műanyag kerettel együtt.
2. Veszel egy előlapi ventiszabályzót és tekergeted.
3. Veszel egy 9,2es pwm-es arctic cooling ventit az halk és azt leszabályozza.
4. Megszokod.
Hogy az úgy hűtő/alaplap vásárlást ne említsem
-
-=Lord Tom=-
senior tag
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Még nem bizonyított inkább csak legenda, kb 110ig biztonságos, a 120 tényleg nagyon sok, Ő is csak egy boot erejéig adott neki annyit, van h annyin már a satás vinyókat fel sem ismeri a gép, az előző hsz csak poén volt, azért volt a szmájli
-
-=Lord Tom=-
senior tag
válasz
bakosgabor57
üzenetére
nyuszi volt és nem adott a lapnak 120nál nagyobb pci freq-et azon meg ennyit megy a lap

-
-=Lord Tom=-
senior tag
A TDP viszont a teljes VID tartományra utal, tehát a proci fogyasztása lehet a TDP alatt, pontosan a fesz miatt E4500 van a tesztben aminek a tipikus TDP-je 1,5Von akár (VID teteje) tipikusan 65W alatt van, ami orthos 70-80W lehet szerintem. ezesetben az 1,29-es VIDnél korrekt lehet a ~50W orthos alatt
-
-=Lord Tom=-
senior tag
Nem 16,5%-al hanem 16,5W-al nőtt a fogyasztás az alapórajeleshez képest. tehát, ha úgy vesszük, hogy egyenesen arányos, akkor a 36%-os órajelnövekedés 36%-os fogyasztásnövekedést jelent, tehát alapon fogyaszatana akkor terhelés alatt kb 46W-ot ami nekem reálisnak tűnik.

-
-=Lord Tom=-
senior tag
válasz
darál0w
üzenetére
Németjuhász a kertben
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
zoo: a fogyasztás egyenesen arányosan nő az órajellel és négyzetesen a feszültséggel.
Ha 2000MHz - 1V =100W
akkor 3000MHz - 1V =150W
és 2000MHz - 1,2V=144W
és 3000MHz - 1,2V= 216W(persze a számok csak példák, és tudom, hogy idle kevesebbet fogyaszt a gép, mint a tdp (orthos, IBT alatt meg többet)
-
-=Lord Tom=-
senior tag
Gyári hűtővel egy magas VID-es (1,2xx) E5200 egyik barátom gépében megy a gyári hűtő alatt 3,2őn, terhelés alatt 1,22V-al, általában ennyihez ennél kevesebb fesz kell, v több? (Nem volt időm kitesztelni kevesebbel, ennyin tuti stabil.
-
-=Lord Tom=-
senior tag
Köszi Mindenkinek! Zoo, nem kell nekem új fej egyelőre

-
-=Lord Tom=-
senior tag
válasz
darál0w
üzenetére
A nagyobb fsb azért jobb, mert több lesz a sávszél, azonos órajelen gyorsabb lesz, ahogy Te is tudtad eddig is. Kicsigerinek meg az a tapasztalata (Legalábbis ez jött le abból amit írt) , hogy azonos órajelet kisebb FSB-vel, nagyobb szorzóval kisebb feszültséggel is el lehet érni, aminek az előnyeit Te is jól ismered.
Megőstagultam
-
-=Lord Tom=-
senior tag
válasz
kicsigeri
üzenetére
A 800MHz @5-5-5-18-as ramjaim nem mennek 2,1V-al 900-on, viszont mennek 800@4-4-4-12-őn 2,1V-al, ami jobb mint a 900@-5-5-5-18. És szintén megy 667@3-4-4-8-al ami egy hangyahajszálnyival gyorsabb a 800as beállításnál (ott 1:1-ben mennek a ramok)
Végül maradtam 800@4-4-4-12 proci: 333x11@1,31V orthos alatt 67-68 C max a proci asszem ez lesz a végleges
Egész langyos lett a hűtőborda így 1,5 óra után. ha lehúzom a ventit egy percre
akkor proci felmegy 73ig kb, a borda meg elkezd nagyon melegedni, úgyhogy úgytűnik mégse érintkezik olyan rosszul.Tulajdonképpen a többieknek is szólt a hsz...
-
-=Lord Tom=-
senior tag
válasz
darál0w
üzenetére
Igen, ennyim spec nincs új hűtőre, sőt semennyim
A furcsa az egyébként, hogy a hűtő réztalpának aljába belekarcolt a processzor kupakjának a széle, mintha ott kontaktolna először... Egyébként nem vészes 1,35V terhelés alatt 3800-on a 72 fokot nem éri el... Ha lekapcsolom a ventit akkor átmelegszik egyébként, bár gondolom az is segít h nincs fenn a ház oldala de a házhátulján még szív is egy venti... -
-=Lord Tom=-
senior tag
Akinek Hyper TX2-je van: Nektek is alig langyos a borda amikor 70 fok körül jár a proci?
Mert a Freezer64-el 50 fokos A64 a másik szobában elég meleg bordás... -
-=Lord Tom=-
senior tag
válasz
X Factor
üzenetére
Ezért írtam, hogy körülbelül a 2,2-es e2200-ig húzhatóak jobban százalékban. MHz-ben átlagosan többet bír az 5-ös széria, és a +1MB cache is előnyt jelent.
funkygee: Bőven elég a 800-as ram, én leginkább a 2x2gigás kitet javasolnám, a jövőre is gondolva, vagy ha 2 gigát vennél csak akkor az is 1 modulból. A P31-es lapok allergiásak a memóriára, pontosabban nem szeretnek 4db memóriával működni (az alaplapi kézikönyvben, meg a honlapon írják), csökkenti az órajelet, lassul, instabillá válik ilyesmi.
-
-=Lord Tom=-
senior tag
válasz
darál0w
üzenetére
Én mégse tanácsolnám 1,4V felett járatni 24/7-ben senkinek (hogy a mostani témaindító hsz-re válaszoljak (#3499) ) De tény, hogy nem hiszem, hogy károsodna, viszont érdekes a 3. bekezdés (1,45V felett írtak) azzal az esettel ami NFree fórumtárssal történt.
(nem összekeverendő, az uccsó mondattal új témára váltottam)
-
-=Lord Tom=-
senior tag
válasz
zoo8800
üzenetére
Tudtommal a feszültség lehet negatív is, egyébként meg a földeléshez képest megadott értékekről beszélünk.
darál0w #3508: Akkor miért is mondtad eddig, h azt az intel 24/7ben adható maximumként adta meg? Ha most azt mondod, hogy azon a feszültségen! (nem órajelen) nem garantált a processzor működése? Mindamellett igazad van, zárjuk le a témát

és mindenkinek szívesen a pontos és igyényes fordítást
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-=Lord Tom=-
senior tag
válasz
zoo8800
üzenetére
Vcc - tulképp a procinak adott fesz.
Vss - a földelés (ground)
Vtt - FSB termination voltage - Valami olyasmi, h milyen feszültségen kommunikál a proci az FSB-velIgen arról beszélünk, de tessék értelmezni amit az intel ír, az messze nem az, hogy mondjuk 1,44V-on tökéletesen stabilan működik 24/7...
darál0w: Olvasd el kérlek a 2. bekezdés elejét újból. Amíg 1,365V (valószínűleg ezt érti) és 1,45V között használod, addig nem garantálja, hogy működik, sem azt, hogy stabil.
-
-=Lord Tom=-
senior tag
Table 3 specifies absolute maximum and minimum ratings only and lie outside the
functional limits of the processor. Within functional operation limits, functionality and
long-term reliability can be expected.
At conditions outside functional operation condition limits, but within absolute
maximum and minimum ratings, neither functionality nor long-term reliability can be
expected. If a device is returned to conditions within functional operation limits after
having been subjected to conditions outside these limits, but within the absolute
maximum and minimum ratings, the device may be functional, but with its lifetime
degraded depending on exposure to conditions exceeding the functional operation
condition limits.
At conditions exceeding absolute maximum and minimum ratings, neither functionality
nor long-term reliability can be expected. Moreover, if a device is subjected to these
conditions for any length of time then, when returned to conditions within the
functional operating condition limits, it will either not function, or its reliability will be
severely degraded.(Az 1,45V-ról, ami a 3-mas táblázatban van)
A hármas táblázat csupán az abszolút maximum és minimum értékeket határozza meg, amik a processzor funkcionális határain kívül esnek. A funkcionális határokon belül, funkcionalitás (használhatóság, működőképesség) és hosszú távú megbízhatóság várható.
A funkcionális határokon kívül eső működtetési határokkal, amelyek az abszolút maximum és minimum értékeken belül vannak, sem funkcionalitás, sem hosszú távú megbízhatóság nem várható. Ha az eszközt a funkcionális használati körülmények közé helyezzük vissza, miután ezeket a határokat túlléptük, de az abszolút maximum és minimum értékeken belül használtuk, az eszköz továbbra is működőképes lehet, de csökkentett élettartammal, attól függően, hogy mennyire tettük ki a funkcionális működési feltételektől eltérő feltételeknek.
Az abszolút maximum és minimum értékeket meghaladó körülmények között, sem funkcionalitás (használhatóság, működőképesség) sem hosszú távú megbízhatóság sem várható. Mi több, ha egy eszközt ilyen feltételeknek teszünk ki bármennyi ideig, amikor azt ismét a funkcionális működési feltételek közé helyezzük vissza, az vagy nem fog működni, vagy a megbízhatósága súlyosan károsodik.
Első bekezdés 2. mondata: 1,45V alatti, szerintem a VID fesz-ig tehát 1,365V-ig
Második bekezdés: 1,365V és 1,45V között
Harmadik bekezdés: 1,45V felett
-
-=Lord Tom=-
senior tag
válasz
bakosgabor57
üzenetére
Tudom, hogy szentségtörés, de Asrock p45-ös lappal olcsóbb lenne, és elég lenne valami jobb 800MHz-s memó, az olcsóbb is. Prociból meg OEM-et tennék bele, ha már megy mellé egy hyper tx 2, Aliencomp-ba 18200 kreditért vesztegetik. A többi korrektnek tűnik, illetve az egész az, csak én így raktam volna össze.
-
-=Lord Tom=-
senior tag
válasz
zoo8800
üzenetére
ööö én is ezt írtam, csak nem konkrét értékkel... nekem 101 a pci-e frek, csak az a baj ha ennél magasabbra veszem akkor a vga nem lesz stabil adott frekin (750/2200-on, 9600GT) úgyhogy nálam is a 335ös FSB a nyerő, de majd egyszer megpróbálom mit bír a proci fsb ügyileg. elégedett vagyok most, hogy stabil 1,344V 3,85GHz-n

abban igazad van, hogy nem autora kel állítani a pci-e frekit, hanem emelni, csak azért írtam autot, mert azzal szépen emelgeti magának, szerintem logikusan (egyszer megnéztem setfsb-vel, hogy akkor hogy emeli)
-
-=Lord Tom=-
senior tag
-
-=Lord Tom=-
senior tag
3850-en stabil 1,36-ra droppolva, az gondolom jó eredménynek számít. (Bár a cpu tuningos listában csak 3-4 E5xxx porci van)
-
-=Lord Tom=-
senior tag
Érdekesek a hőfokok nálam: (de ez már korrektnek tűnik)
72C - 3800 (346*11) @ 1,36V (cpu-z, droppolt) 20 perce orthos stabil
-
-=Lord Tom=-
senior tag
Sziasztok, mi lenne a reális hőfok 3,7GHz-n 1,31V-al? (hyper Tx2-vel, orthos v prime alatt)
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen processzort vegyek?
- Renault, Dacia topik
- Villanyszerelés
- Víztisztító berendezések - kancsók - szűrőbetétek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Assassin's Creed: Valhalla
- Gitáros topic
- Linux kezdőknek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Lenovo ThinkPad T14S Gen1 Ryzen5 4650U 16GB Refurbished
- AMD AM4-es HP OMEN 25L GT12 alaplapok - B550 chipset
- Apple iPhone 13 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 100% Akku
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Bocsi, nekem úgy jött le, hogy E4500-at tesztelt, biztos félreértettem valamit: "A processzorom 2.2GHz-es Intel Core 2 Duo E4500"

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amiről nem igazán van tapasztalat itt...
Mert a Freezer64-el 50 fokos A64 a másik szobában elég meleg bordás...