Új hozzászólás Aktív témák

• carl18

addikt

Kicsit körül néztem mind két gyártó fejlesztési "Pletykái szerint"
    Egy dologban biztos vagyok, a következő pár év igazán ízgalmas lesz.
    Hisz mind két gyártó minden belead, és mondhatni ez már szó szerint CPU Warnak is lehet majd nevezni.
    Hogy ne csak off topik legyen, kicsit írok az intel terveíról amit eddig kiszivárogtak.
    13. generáció
    Raptor Lake (Raptor Cove / Gracemont) - 10% teljesítmény ugrás várható szállanként. "Több gyorsítótár, a játék teljesítmény miatt.
    Megjelenés 2022 Q3-Q4 között.

14. generáció
    Meteor Lake (Redwood Cove / Crestmont) Az intel első valódi Chiplet alapu processora. (3D Stacked) Ha minden ígaz. :R
    Megjelenés 2023 Q2 "Bár szerintem ez lehet fog csúszni"

15. generáció
    Arrow Lake (Lion Cove / Skymont) Q4'23 – Itt már elég csúcsra lesz járatva a magok száma. 8 Lion, 32 Skymont mag lehet a csúcs cpu-ban.
    Megjelenés 2023 Q4

16. generáció
    Lunar Lake (Lion Cove / Skymont) Itt ígazán érdekes a helyzet, ezt a chipet már a TSMC fogja gyártani. 3 nanométeren, nagy sebbeség nővekedés várható, tervek szerint meghaladja az AMD-t mind sebbeségben és hatákonyságban.
    Megjelenés 2024 Q4

17. Generáció
    Nova Lake (Panther Cove/Darkmont) 2025
    Új CPU-architektúra, 2006 óta előszőr. A Core 2 Duo szó szó szerint minden téren alázta anno a Pentum 4 szériát.
    50%-os teljesítmény előrelépés várható a Lunar Lake-hez mérten.
    Megjelenés 2025, de talán csúszik ez 2026-ra.

Amit találtam próbáltam leírni, igazság szerintem én legjobban a 17. generációra leszek kíváncsi. Még anno az intel pletykálta hogy a Sapphire Rapids lesz az igazán nagyon előrelépés. De azóta annyiszor változtott az űtemterv, hogy már fogalmam sincs mi annak a mai megfelelője? ;]

Új hozzászólás Aktív témák