- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Gurulunk, WAZE?!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- sziku69: Szólánc.
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolynet
veterán
válasz
Gery15 #36186 üzenetére
A procink vid-je megegyezik, Te jobb lappal vagy megáldva.
Nekem épp nem vitte alapfeszen a 3,6ghz-et, 'csak' a 8x449fsb@1,216V
Kis többletfesz és meglesz az a 3,6Ghz.
Ha jól emlékszem 1,136V@8x425fsb-n járatom mostanában.
Ha minden igaz lesz nálam is egy 1:1-ben procicsere, ll-kobe-féle.
Csak nekem 8200->8400. Majd eljátszok azzal is, bár a lapom lehetne jobb, de a fáradságot már nem veszem hogy akár 2-3k többletért lecseréljem, ki-bepakoljam, stb.... -
LLKobe
veterán
válasz
belaazallat #36193 üzenetére
Nna nálam van a proci, 1:1-be cseréltem az E8200-amat az E8500-ra. Illetve már tegnap nálam volt, csak nem volt otthon pasztám így nem tudtam kicserélni. De ma jön cucc, uh. kiderül mit is tud
-
emre
veterán
-
emre
veterán
válasz
LLKobe #36187 üzenetére
Csak E8500 procim volt, szerintem a 3,6ghz röhögve meg lesz.
Az meg hogy ezt milyen fesszel éred el a procitól függ.
Szerintem keress rá az FPO-ra.mod:
Sok okosságot nem tudok mondani, mert a max fsb soha sem érdekelt, de az 500-as fsb 8600-al szerintem necces.Gery15 Lehet nem tud többet a procid.
Én a helyedben a ramokat auto, vagy valami egészen banális beállításokkal használnám amíg a proci max FSB-jét nem találtam meg. Mondjuk volt olyan E8400-esem ami nem ment 3,6-on 1,3 volt alatt. -
LLKobe
veterán
Üdv!
Jelenleg egy E8200-am van, hogy mit tudtam kihozni belőle megtekinthető az adatlapomon. Úgy néz ki tudok helyette szerezni egy E8600-at, szerintetek abból mennyit lehet pluszban még profitálni? Általános tapasztalatok?
Köszi előre is!
-
Gery15
addikt
Sziasztok az alábbi proceszoromat szeretném tuningolni Intel C2D E8200.
Vid:1,225v
A célom minimum 3,6GHz lenne. Aztán, ha ez stabil akkor mehetünk tovább is.
Alaplapom: Gigabyte EP45-DS4
Ram:2x2GB Kingmax 1066MHz CL6-os időzítéssel.
Próbálkoztam az előbb belőni 3,6-ra, de 20 perc után kékhalált kaptam. Prime-mal teszteltem még hozzá a blend részével.
Ezek a beállítások voltak:
CPU Vcore: 1,1875V ~ Cpu-z ben ez:1,136v (tudom sokat droppol a lap)
CPU PLL: 1,5V
Cpu Term.: 1,2v
Ref 1.: 0,76v
Ref 2.: 0,8v
MCH Core: 1,16v
MCH Ref.: 0,76v
Mch/dram: 0,9v
ICH Core: 1,14v
ICH I/0: 1,54v
DRAM: 1,8V
DRAM Term.:0,9v
Ezekkel a beállításokkal kaptam 20perc prime belnd közben kékhalált.
Így a ram feszt emeltem 2,0v-ra. És most tesztelem tovább.
Ramok 1:1-be 900MHz-en.
Aki tud az segítsen, hogyan tudnám stabillá tenni.
A ram feszt 2,0v-ra megemelve 42percig futott a prime aztán az első magot eldobta.
Próbálkoztam már emelni a cpu vcore-t, de olyan instabillá vált az egész gép, hogy a prime alig, hogy elindult hibát dobott vagy az egyik vagy a másik magra 10-20mp alatt 1,25v-ig mentem el a cpu fesszel azért gondolom, hogy nem az lenne a kevés, mert kevesebb feszen tovább bírja vagy nem tudom. Aki tudna segíteni, hogy stabil legyen a gép az ne fogja vissza magát. -
Mankó
veterán
válasz
neil_mullen #36183 üzenetére
Szerintem az elírás. Ne vacilálj, az e0-ás 8400-at vedd! Nálam 8*500on hajtva egy Scythe Ninja 2-vel, 12-es ventivel (800-on pörögnek, így semmi hang nincs) 35-37fok alapon, 4órás prime alatt 63 fokig melegedett fel. Ha nem tuningolsz, akkor egy jó hűtővel passzívan is elérheted ezt a hőfokot ami nekem van.
Sok szerencsét a választáshoz! -
mitkov77
aktív tag
válasz
neil_mullen #36183 üzenetére
Hát ez jó kérdés...
Nézelődtem, de nem sok infót találtam róla. De valahogy úgy kell legyen, hgy a c-e között -
neil_mullen
aktív tag
válasz
mitkov77 #36181 üzenetére
az igaz, nem is veszem meg.... csak egy atlag felhasznalonak aki gyári hutéssel használja, annak jelentős a teljesitménykülönbség, 1-2 ft árkülönbséggel. amugy egy 95W tdp-s pentium 530 is probaltam passzivan huteni, de nem sikerült... netezés közbe volt 60c fok ami annaki a max.
-
mitkov77
aktív tag
válasz
neil_mullen #36180 üzenetére
na ja, de a 4 magos q8200 nem a legjobb, ez biztosan melegebb mint az e8300, mert 95W-os
-
sz.j
nagyúr
válasz
neil_mullen #36177 üzenetére
Egyértelműen BIOS-tól is függ.
A régebbi és nem frissített bios-os lapok általában csak a C0-ást támogatják, de ez egy frissítéssel orvosolható. -
mitkov77
aktív tag
válasz
neil_mullen #36177 üzenetére
Nem hiszem, h ez kompatibilitási probléma lenne, mint sem a BIOS használhatósága. Mennyi, és milyen korlátot tesznek bele. Nekem tuning lapom van, ezért úgy vélem, h ott nem az alacsony fesz a cél, pedig 0,85V a C2D procik feszültségének alja.
Az lehet, h nincs benne lehetőség a tuningolásra, tehát nem képes magasabb FSB-vel üzemelni a lap, vagy is instabil, ezért javasolhatják a C0 proci használatát. -
mitkov77
aktív tag
válasz
neil_mullen #36175 üzenetére
Nem hiszem, h nagy mértékben alaplap. P35 chipsetje van neki, nekem x38. Ez inkább jó találat
Ez jó vételnek tünik.
-
-
mitkov77
aktív tag
válasz
neil_mullen #36171 üzenetére
Nem, mivel elvileg nincs egyforma alkatrész. ugyan azt teszik bele, de lehetnek eltérő tulajdonságaik. Mikor tesztelik őket aszerint csoportosítják mit bírnak. Ezért vannak a steppingek.De még ezen belül is vannak jól, és még jobban tuningolható változatok. De ezt még sok minden más is befojásolja, milyen a lap amibe megy, stb.
Én Asus Maximus Formulával hajtom, de lehet, hogy egy Rampage II-III extreme lapban még többet ki tudnék hozni belőle +--ban, tehát alul feszelésben is, és tuning határban is. -
sz.j
nagyúr
válasz
neil_mullen #36169 üzenetére
Általában a C0-ás procik (8200, 8400) sokkal jobban melegednek, viszont az E8200-ból csak C0-ás van (!!!), míg az E8400-ből létezik C0-ás is és E0 is.
De azt sem szabad elfelejteni, hogy két uo. típusú proci között is lehet(nek) (olykor óriási) különbségek.
Dönts belátásod szerint.
-
mitkov77
aktív tag
válasz
neil_mullen #36169 üzenetére
Szerintem egyébként ez proci választja, h mennyi hőt termel. Én ezért javaslom az E8400-et, mert az E0 széria válogatott darab, több mindenben eltér a csoport többi tagjától, ez az alulfeszelés is. Ezt 1-1,2V-on tolod, kevesebb hőt termel ebben biztos lehetsz.
-
neil_mullen
aktív tag
válasz
mitkov77 #36168 üzenetére
A tuning az igazabol nekem nem szamit, hiszen passzivan sosem fogom jelentosem tuningolni... meg hát ugysincs olyan igazi tuningos alaplapom. A teljesitmény az fontos persze, de az elso helyen a hőfok áll. ha 1-2 fok a különbség köztük akkor valszeg e0-ás e8400 veszek, viszont ha az e8200 hűvösebb min5 fokkal akkor azt szeretnék. E6420 at hazsnaltam ugyanigy, annak 60 c fok a megengedett hőmérséklete az intel szerint. netezeés közben kb. 50 c, videonál kb. 55 c, játéknál viszont tullépte a 60 c fokot. ezért szeretném mindenképp a hűvösebbet, habár az e8200/e8400-nak 72 c a max hőfoka...
tehát a legfontosabb az hogy melyik hűvösebb gyári értékeken, vagy az hogy alulfeszelve, gyári orajelen...lehet az lenne a legjobb ha megvenném mind2-t és kipróbálnám...
-
mitkov77
aktív tag
válasz
neil_mullen #36167 üzenetére
Nem ismerem az E8200 C0 változatát. De úgy tudom ,h az E8xxx szériánál az E0 steppinges procik a jól tuningolható változatok. Hőmérsékletben ugyan ott vannak, egy család, csak más teljesítmény.. 333 MHz van a két CPU között, ez 1x-nyi különbség. Az E8200 8*333, míg az E8400 9*333 alap órajellel bír.
-
mitkov77
aktív tag
válasz
neil_mullen #36165 üzenetére
A teljesítmény éri meg. Nem tudom mennyi a különbség közöttük, de 2-3k-nál nincs több. Így az E8400 jobb választás.
-
mitkov77
aktív tag
válasz
neil_mullen #36163 üzenetére
Alul lehet feszelni mindegyiket, de az E8400 E0 széria jobban tuningolható változat, minden irányban. alulfeszelésre is, és többlet teljesítményre.
-
mitkov77
aktív tag
válasz
neil_mullen #36161 üzenetére
Nagyon változó. Most a VGA felől ,egy a levegő a procira, ezért 40°C, de ha visszafordítom 35°C lesz szerintem.
-
mitkov77
aktív tag
válasz
A_ScHuLcZ #36159 üzenetére
A 43-44 nem vészes tx2-nél. Nekem is változó, bár most a VGA-tól elszívja az 50-60 fokot, így ma visszafordítom, és alacsonyabb lesz.
600-700 rpm a ventim fordulata, úgyhogy nem kell neked sem feljebb tenned.
A CPU-m VID-je 1,285V. 1,1V bios beállítás után 1,04-1,08V megy a procira, és így is megy 3 GHz-en. Szerintem ez jó, sajnos lejebb nem megy, pedig kipróbálnám alacsonyabb fesszel is. 0,85V a gyári minimum. de a lapon nem tudok ennyire kicsi feszt benyomni. -
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
mitkov77 #36158 üzenetére
Picit igazítottam rajta, utána lement 43-44 fokra, majd ezt követően használat közben ingadozott kb 44-54 fok között, Core Temp-el néztem. Szerintem még ez is sok, ha hazaértem újrakenem az egészet. Pedig ezüst paszta van alatta!
A hűtő 720-as fordulaton jár, hogy ne legyen hangja, de lehet kénytelen leszek akkor fentebb tekerni. Ami furcsa, hogy eddig nem volt baja 600-as fordulaton sem, legalábbis látható jelei nem voltak (pl akadás, mint most)
Te alul is feszelted alapórajelen, vagy az is agyári értéken van?
-
mitkov77
aktív tag
válasz
neil_mullen #36156 üzenetére
Hát az E8400 E0 jobb választás lehet, mert ha nem tuningolsz, de passzívan hajtod, akkor alul tudod feszelni. Nekem 1,0V-on megy default órajelen, tehát 3 GHz-en.
A_ScHuLcZ
Alap órajelen nekem 40°C lehet az átlag, és 50°C volt a max. Ha ennél magasabb, akkor a hűtővel van gond. -
A_ScHuLcZ
addikt
Default órajelen és feszültségen futó E8400-nál mennyi lenne a normális hőmérséklet? Csak mert nálam szerintem valami hiba lesz, 58-61 fok között ingázik, Hyper TX2 hűtő van rajta. Abból figyeltem fel rá, hogy akadozik a gépem, pl a videólejátszás már egy dvdrip-nél is!
2 nappal ezelőtt hasonlót tapasztaltam, és everesttel megnézve 70 fok fölött volt a proci, úgyhogy bekukkantottam a gépházba. Megnyugodtam, mivel észrevettem, hogy a hűtő egyik tartója nem húzza oda teljesen a bordát, mert letört róla a pöcök. Szerencsére volt itthon gyári hűtő, így arról le tudtam szedni és kicseréltem, tegnap úgy tűnt, hogy jó is lett, mert 40-50 között volt azt hiszem. Most viszont ismét akadások és 60 körül van, ami szerintem sok.. -
neil_mullen
aktív tag
Sziasztok,
melyik a "hűvösebb" proci: egy c0-ás e8200 vagy egy e0-ás e8400? A közlejövőben venném meg valamelyiket, de passziv hutővel hasznalnam, igy pár fok is szamitana.
köszi
-
Mankó
veterán
válasz
mitkov77 #36154 üzenetére
én 8*500on hajtom. VID: 1,2625. BIOSból 1,25V-al, többi minden normalon, az LLC-t bekapcsoltam és így 4órás prime-al tesztelve atomstabil a rendszer.
Persze ez memória kérdése is. 1:1-ben hjtom a ramok 1000-en 15-5-5-5-ön Turbo időzítéssel.
Szerintem a 9*500hoz már sok fesz kellene + némelyik hídnak plusz fesz. Annyival nagyobb sebesség különbséget nem látnál, hogy megérje a többlet feszültség. Inkább nagyobb fsb, kisebb szorzóval előrébb lennél. -
mitkov77
aktív tag
válasz
belaazallat #36151 üzenetére
Igaza van belaazallat -nak. Az én E8400 -nek a VID-je 1.286V. E0 széria, 1,2-n 3600 MHz alulfeszelve baba. 1,315V-on 4124MHz 458 FSB-vel. De az a fránya 500 MHz FSB nem akar jönni.
Pedig 4500 MHz nagyon csicsa lenne egy pillanat kép erejéig.
-
Mankó
veterán
Ha gondoljátok szívesen elküldöm a P35-DS3P + e8400-as beállításaimat a 8*500as órajel eléréshez.
Dobjatok egy privit, ha érdekel és elmondom mire figyeljetek! -
Spin
aktív tag
válasz
belaazallat #36151 üzenetére
Értem.Ez esetben elnézést kérek a tudatlanságomért és a téves információkért!
-
belaazallat
addikt
"Mivel ugyan olyan procim(és lapunk) van,nyilván tudom mi az alap feszültsége a BIOS-ban."
Ezt próbálnám megmagyarázni, hogy hiába mindkettőtöknek E8400-ese van, nem állíthatod biztosra, hogy ugyan az a feszültsége!
Információ nélkül még azt sem állíthatod, hogy egyforma a stepping-je. Az FPO számról meg nem is beszélve!
Jelenesetben is: 1,225V a kollégáé procijának a feszültsége, a tied meg 1,25V. Ez jelentős eltérés!
Kérlek szépen, nézz utána a témának!
-
Spin
aktív tag
válasz
belaazallat #36149 üzenetére
Mivel ugyan olyan procim(és lapunk) van,nyilván tudom mi az alap feszültsége a BIOS-ban.Ezért is mondtam,h ha emeli is a feszt csak egyesével tegye!És a ramunk is megegyező,ja bocs nem mert az enyém ULTRA az övé BLACK DRAGON,viszont a feszültségük ugyan olyan 2,2-2,4V,így mertem tanácsot adni.Tehát nem értem mi lenne a felelőtlen tanács?
Továbbá nincs kedvem veled vitázni ezen,nem fog neki semmi elfüstölni.PONT!
-
belaazallat
addikt
"Mivel a feszültségekről leírta,h nem meri állítani,gondoltam,h ahhoz nem nyúlt,mivel eddig csak a mem. feszültségekről volt szó."
Szerintem nem érted mire céloztam a feszültséggel(proci) kapcsolatban. Proci és proci között rengeteg különbség lehet. Különbözhet az üzemi feszültségük, VID, különbözhet a tuningolhatóságuk, stb.
Ennek ellenére, Te látatlanba, minden információ nélkül megmondtad a proci feszültségét.Szerencsére nem sokat tévedtél!
Ha felelőtlenül adsz tanácsokat, pontatlan információkkal látod el, és miattad olyan beállítást alkalmaz, ami véletlen tönkre teszi egyik alkatrészét, gondolom nem fogod neki kifizetni.
Könnyű más kontójára kockáztatni...
-
Binda
tag
Úgy tűnik minden fesz beállítás manuális. Átraktam a ramok időzítését is manuálra.
Proci Everest szerint 1,14V -ot kap, biosban 1,225 van beállítva (normál alap).
Most ramok 2,22-őn futnak. 1066 MHz, 3,2-es szorzó.
Miért nem jó a tört 2,5-es szorzó? De ha 2-n hagyom akkor nagyon leesik a ram sebessége.
Láttam más állítási lehetőségeket is, valami fsb, pcie, és még mást is. Bár úgy tűnik ez macerásabb mint hittem. Szerintem majd csak akkor fogom húzni a procit ha meglesznek a hűtők. Annyira nem fontos, hogy +300 MHz-et kipréseljek belőle, és még véletlenül sem szeretném, ha odakozmálna.
-
Spin
aktív tag
válasz
belaazallat #36146 üzenetére
Mivel a feszültségekről leírta,h nem meri állítani,gondoltam,h ahhoz nem nyúlt,mivel eddig csak a mem. feszültségekről volt szó.
Üzemi feszültség?
A ram kérdésben biztos vagyok,de ha nem akkor tévedtem..És valóban azon a linken kéne ezt folytatni amit megadtál!
-
belaazallat
addikt
Hali!
"Azért indult újra mert kevés a procinak a fesz.(nekem tudta alapfeszen(1.2500V) a 3600-at."
Ezt látatlanba én nem állítanám ilyen határozottan!
Főleg, hogy egyszer sem írta, hogy mekkora feszültségen működik a procija!Szóval nem tudom, honnan vetted ezt az üzem feszültséget.
Valamint a kékhalál memória hibára utal inkább, mint procira. Ezért előbb a memória kérdést kéne körbejárni.Binda:
Semmilyen feszültséget nem hagytál AUTO értéken ugye?!
[link] Ezen a linken hozzáértők segítenek, kezdő tuningosoknak.
-
Spin
aktív tag
Ramokon maradhat a 0,4V de manuálra állítsd be nyugodtan 5-5-5-15-re.
1:1-re állítsd be az FSBRAM arányát,tehát a szorzót 2.00-ra állítsd.Persze a ramok így nem fognak 1066-on menni,csak 800-on(mivel az FSB-d 400).
Azért indult újra mert kevés a procinak a fesz.(nekem tudta alapfeszen(1.2500V) a 3600-at.
Esetleg lépkedj fel a feszültségekkel "EGYESÉVEL",de a HŐFOKRA nagyon FIGYELJ!!!!!
Tartósan ne legyen 70 fok felett! -
Binda
tag
Szia!
Bios-t megnyitottam és meglepődtem
+0,3V volt ramokon, 3,2-es szorzóval mentek 1066-on. Automata időzítésnél 5-5-5-15 -öt írt ki a gép.
Ezek után ramokat +0,4V -ra állítottam, procit ahogy mondtad 9x400, de a ram szorzót azt 2,5-re kellett vennem, így jött ki 1000MHz.
Próbáltam elindítani a win7et, de újraindult a gép. Ez után ramokat visszavettem +0,35V -ra de így is bukta volt, egy pillanatra kékhalál aztán újraindult a gép.
Végül ramon hagytam a +0,35V -ot, procit vissza 9x333 -ra, hogy legalább a gép elinduljon
Everest 50 fokot írt a procira a próbálkozás előtt, bios 57-et írt ki amikor elvileg 3,6-on ment.
Most, alaphelyzetben: Everest szerint: Front side bus: valódi órajel 333, effektív: 1333, mem.busz : valódi órajel 533, effektív 1067 MHz.
Van valami ötleted miért nem bírom húzni a procit?
-
Spin
aktív tag
-
Spin
aktív tag
A tápod tökéletes.
Igen,a ramok-nak az ajánlott fesz 2,2-2,4V.Tehát,mint írtam az előzőekben is,nyugodtan rátolhatod majd 2,4V-ra.
Nekem bevált igen(halk és nagyon jól hűt),de majdnem nagyobb mint a tápom(Chieftec 400),és se a ház hátuljára se az oldalára(a procival szembe) nem tudok már hűtőt tenniMég épp feltudom tenni a ház oldalát,bár kicsit erőltetnem kell,h felmenjen.
Ramokra sztem felesleges a borda,nem fogod olyan sebességen járatni,h valóban szükséges legyen,meg ha járatod is akkor sem sokat segít,nekem gyárilag van a Geil Ultra-n de....
Ramok időzítése,sztem bőven elég ha tudja a gyári 5-5-5-15-öt,esetleg még belehetne próbálkozni egy 4-4-4-12-vel bár ahhoz sztem biztos még +fesz. kell neki(ami ugye nem gond mivel 2,4V-ig ajánlott),de gyakorlatilag mindegy melyik értéken van a 2 közül,különbséget nem nagyon fogsz észrevenni. -
Binda
tag
Szia!
Köszi a gyors választ
A táp: Corsair 450W -os.
Igen, a ramokra 2,2 - 2,4 V van ráírva. Egyszer már néztem bios-ban, vörösbe fut át
Szóval neked a 13 pro bevált? Bár ahogy nézem azon 12cm-es hűtő van, kérdéses hogy elfér-e. Ramokra szeretnék bordákat (bár nem tudom, hogy segít-e, de akkor is jobban néz ki
azok is helyet foglalnak..
A ramok időzítése mennyire lényeges?
-
Spin
aktív tag
Szia!
Majdnem megegyezik a konfigunk(bár a tápod nem tudom milyen,az is fontos!).Ha gyári a hűtőd még,szerintem járasd a cpu-t 3600-on(9*400),nekem simán bírta azt alapfeszen(tehát akkor még semmilyen feszt. nem állítottam a bioszban.
Nekem a 13 Pro hűtő van,és nagyon durva,ebből kiindulva a 13 is szépen szólhat,bár ha jól tudom az "csak" 200W-ig hűti a procikat.Nem tudom milyen sebességet szeretnél elérni,de sztem a 4ghz bőven elég,nekem legalábbis fölötte nem hozott érdembeli gyorsulást...
Én most a következőkkel használom(de ezt szigorúan csak akkor állítsd ha már meg lesz a másik hűtő,ill. lehet,h neked kisebb fesz. is elég ehhez az értékhez):Cpu: 8*500(1,312V)
Ram: 1000mhz(2,122V)---> Most így nem tudom mennyi a ramjaid időzítése,de ha beállítod a BIOS-ban(manualis átirogatod),h 2,2V-ot kapjanak úgy biztos tudni fogják a gyári értékeket és nem is nagyon kell hozzájuk nyúlni egy darabig.
Én a ramokat nem tudtam kihasználni,mivel,h 1066-on menjenek ahhoz kellett volna a procinak 8*533(4264 mhz) ezt meg már csak "magas" feszültséggel tudtam elérni.Sztem elég az 1000mhz is,úgy sem veszed észre azt a 66 mhz-et a hétköznapokban...Tehát a lényeg,állítsd a szorzót 9-re az fsb-t pedig 400-ra(3600mhz),ezt bírni fogja alapfeszen a gyári hűtő,és már észre veszel gyorsulást is.A ramoknak nyugodtan adhatsz BIOS szerint +0,4V-ot,nem lesz bajuk,és után írd át manuálisan az időzítésüket a gyári értékekre(itt elvileg 800mhz-en mennek majd).
-
Binda
tag
Üdv mindenki!
Egy kis segítséget kérnék. Amikor megvettem a gépet (kb 2 éve) gondolkodtam rajta, hogy kicsit tuningolom, de végül lemondtam róla. De most újra neki szeretnék esni
Gigabyte EP35 DS3P
E8400 proci
2x1GB Geil Back DragonJelen pillanatban gyári hűtőm van, de tervezem egy újabb beszerzését + bordákat a ramokra. A ramokat eredetileg úgy vettem, hogy gyárilag 1066 MHz-re írták őket, persze ehhez meg kell növelni a feszültséget (ezt próbáltam is, de egy idő után visszaállt alapra), alapból 800 MHz-en kezeli a gép.
Egy ARCTIC COOLING Freezer 13 -et szeretnék rá venni, kb. 6e huf.
Kérdésem: hogyan állítsam be a gépet, hogy nagyobb teljesítményen fusson, lehetőleg kihasználva a ramokat és a procit is. Ahogy visszaolvastam pár hszt úgy tűnik a 4GHz ezzel a procival simán megy. Nem vagyok jártas tuningban, vagy hogy miket kéne állítgatni, teszt programokról sem tudok semmit. Csak úgy, találomra meg nem fogom babrálni.. annál jobban a szívemhez nőtt ez a vasdarab
Szóval, segítségeteket előre is köszönöm! -
-
vuk777
aktív tag
Ha minden más auton van a CPU-n és a RAM-on kívül akkor sajnálom a lapod mert szerintem agyonfeszeli magát és 24/7 re azzal a hűtővel szerintem sok az 1,488V azoknak a gyári ajánlott MAX 1,3625V .
Esetleg egy prim tesztet megnéznék akár egy IBT-t de kétlem hogy stabil lenne eme beállításPillanatképet bárki tud csinálni bizonyítéknak!
-
Spin
aktív tag
Nos,Urak!
Eljött a pillanat,végre megvan a 4,5 ghz!Gyakorlatilag játékokban semmi különbség +1-2 vehető észre,3d markban olyan 500 pont körüli a többlet(4 ghz-hez képest).
Az adatok:
Cpu: 9*500 (1,488V)
Ram: 5-5-5-15@500(1000mhz) (2,122V)Más feszültséget nem piszkáltam,ergo minden alapfeszen és beállításon.
Szerintem a prociban lenne még tartalék,de jobban már nem fogom hajtani,nekem így is bőven elég ennyi,ez volt a cél! -
Spin
aktív tag
Mennek a ramok 1000 felett,csak akkor nem ha 1:1-ben vannak.Eddig 1100-ig hajtottam őket,bár az nem valami nagy kaland!
Procinak nyomtam már 1,4xy V-ot is,bár még úgy is kevés volt.
Ram időzítésnél nem tudok már mit csinálni...Már mindent megpróbáltam,az 5-5-5-15-től az 5-7-7-20-ig volt minden... -
Mankó
veterán
A geil ramok nagyon neccesek tuning téren, sosem szerettem őket.
Pedig ha 4500-at akarod elérni, akkor vagy 9*500 kell vagy 8 8,5-szer nagyobb freki és akkor a memóriát kellene 1000 fölé gyűrnöd.
Különben lehet nem a rammal lesz ott a gond, hanem vagy a proc fesz vagy az mch fesz lesz kevés a 4ghz+-hoz, vagy pedig ennyit bír stabilan a cucc.
Még esetleg a ram időzítéseknél a Standard, Turbo, Expert-nél nézz szét és azokat butítsd lejjebb. -
Spin
aktív tag
No,megpróbáltam 1 rammal is,de a helyzet változatlan,már annyi feszt adtam mint a ....,de így is kék halálozik,ennyi lenne a vége,1000mhz,ill. még az se nagyon?Nem tudom mi lehet a gond...
-
-
vuk777
aktív tag
Az E8500-am is megkérte a magáét 4000Mhz en kb ha jól emlékszem 130-140W volt a fogyasztás OC alatt!
Ha csak net-et használsz meg office,film és társaik akkor sztem érdemes levenni a procit alapra vagy még alább 140W ról akár 70-80W ra is le tudod vinni a fogyasztást azért az már különbség,vagy tévedekDe leginkább a videó kártyád fogyaszt a legtöbbet alapon az egész rendszerben,ha annak vissza tudod venni az órajeleit akár a volt-ot is tudsz csökkenteni rajta Pl. ATI Tray Tools-al akkor jelentősen le tudod csökkenteni a fogyasztást
+nem is fog annyira melegedni a géped nyáron 40 C melegben csupán net-ezés közben
Szerintem 50W-ot meg tudnál spórolni! Ami valóban nem sok de ha a gép napi 4 órát megy akkor az egy évben 4000Ft-ot jelent kb. a jelen villanyárral számolva.
Remélem ez így már segít eligazodni! -
vuk777
aktív tag
válasz
Biga123 #36111 üzenetére
Ez:
"E8200 4Ghz idle telljes rendszer fogyasztás 120W, 3.5Ghz normal fesz energiagazdálkodás bekapcsolva 109W , 2.6 GHz 1V 105W.. szal szerintem amit alapfeszen elvisz azt bátran ami a csövön kifér nem az a 4-5 Watt fog a földhöz vágni sztem.."
nálam kicsit másképp alakul/Q9650/
-
Mankó
veterán
Üdv.
Van egy E8400-em aminek a VID-je 1.2625V. Én jelenleg 8*500-on hajtom 1.25V-al (BIOS) LLC-vel, C1 és Eist be vannak kapcsolva. Full stabil.Az lenne a kérdésem, hogyha levenném alapórajelre, akkor lényegesen fogyasztana-e kevesebbet a jelenleginél? Vagy esetleg érdemes lenne e alulfeszelni, vagy annyira minimális a különbség, hogy nem érdemes vele foglalkozni?
-
B@ldrick
aktív tag
Üdv. Szerváltam egy E8200-at de sajnos csak egy G31M-S2L-ben van gyári hűtővel CSX 2GB 800MHz memóval. Tuningolnám 4870-hez, de csak 6x495-öt értem el normál feszen 1:1-ben ugyanis a thermal monitor nem engedi a szorzót feljebb, ha kikapcsolom megy 3.8GHz-en is de a memória-cache műveletek Aida-val mérve felére visszaesnek, a gép is érezhetően szaggat még 2.66GHz-en is. Pedig a magok 40-50C ha rádobok +20-at az már indokolná a thermal monitor korlátozását? Így csak az FSB-vel tudok játszani, de az 500-at meg nem akarja sok fesszel sem. Ha valaki találkozott már ilyennel szívesen venném a tanácsát, mondjuk így se rossz azért G31-el.
-
Alister71
nagyúr
-
válasz
Dictator^ #36106 üzenetére
Nem bántásiból, de komolyan ez a pár fok fáj ennyire, hogy egy hónapja ezzel foglalkozol? Fogadd el, hogy ennyit mér a szenzor, és annyi. Azt írod nem instabil a gép, működik minden rendesen, ezen a hőmérsékleten ráadásul a CPU sem károsodik, így semmi okod aggodalomra.
-
Alister71
nagyúr
-
Alister71
nagyúr
válasz
Dictator^ #36103 üzenetére
De s senzorok nem ugyanazok.
A 8200-esem 50 fok volt alapon a senzora szerint, a 8400-esem 39 fok. Viszont terhelve hasonló a hőmérséklet, szerintem ott mér jól. gyári hűtővel a 70 fok az normális, egy TX3-al, MX2-vel pasztázva nekem 60 felé nem megy. Alapon össze-vissza mér, nem kell komolyan venni.
Indítsátok el egyszerre az IBT-t és úgy nézzétek meg a hőfokokat, mert terhelten egyezniük kell. -
Dictator^
veterán
Havernak 1:1-ben ugyanaz a gép, minden, kivéve házat, a plexi lapon nála egy cső vezet a procihoz, de nincs benne ventilátor. Neki 32 fok idlében, együtt játszottunk, ugyanaz a felbontás grafika minden, nála 50fok max real temp szerint, nekem 69 és 70.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Xeon W3505 2.53GHz LGA1366 Server
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Egyedi ékszerdobozka
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Ritkaság! Hibátlan! Intel Core I9 13900KS Processzor!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!