Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- Hieronymus: Pihole + Unbound
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Gurulunk, WAZE?!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Vagy változtatott a rizsán, vagy elkerülte a figyelmedet de írja :
"2.443 m2-es rendezett telken egy 31 m2 lakóterületű ház (mely állandó otthonnak, nyaralónak vagy vendégháznak is használható) és a mellette lévő 1.589 m2 üres, beépíthető telek várja új tulajdonosát. A két ingatlan kizárólag egyben vásárolható meg!"
Ez azt jelenti, hogy kis szerencsével a pénzed egy része visszajön a szomszéd telek eladásával.Aggasztóbb sokkal ez a mondat :
"Őriszentpéteren (7 km) minden megtalálható" --- ez ugyanis azt jelenti, hogy az óvoda, iskola, boltok, orvosi rendelő, gyógyszertár, posta, iparcikk bolt, termelői piac, mind mind 7+ km-re vannak. Úgyhogy okosabban teszed, ha van minimum két jó autód, és legalább két jogosítvánnyal felszerelt ember a családban, különben szó szerint semmi sincs. -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
ŰŰŰ, az igen!
Van egy bazi nagy ház, ahol állnak a falak, meg tető alatt van, de kb ennyi. Arra már pont jó, hogy ne a saját ízlése szerint alakítsa az ember, de mire ablakokat rak bele, eleketromosság, víz, gáz stb. bekerül még egy 30-40 Milla lazán rámegy, és akkor is csak Dobozon van egy 2011-es háza.
Itt már azért a Hobi Zoli féle 90 Millás vadi új ház nagyon komolyan megfontolandó lehet, még azzal együtt is, hogy itt azért jár hozzá a telek, ami nem is olyan kicsi.
A kert rendezettségét hagyjuk, a félkész kisház meg további pénznyelő. -
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
Ezt a luxust már túlságosan is megismertük
Az Asset Town elképzelésnél (noha gyakorlatilag már Debrecenben is létezik) gyanítom, hogy nem csak az én homlokom szorult ökölbe. Pláne mikor lakhatási válság van világ szerte.
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
ha figyeled a leírást, meg hogy ki árulja, akkor szerintem valami más lehetett.
Inkább ilyesmi :
A nagyi meghalt, rájuk hagyta a tanyát. Kicsit kipingálták, a régi bútorokkal együtt. A temetés után a maradék pénzből televágták a házat gépekkel, meg pár új, de kamu régi bútorral, és kiköltöztek a városból. 1-2 év után meg rájöttek, hogy nem ezt keresték, és most szabadulni kéne tőle, minden vacakkal együtt. -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Tyűha ... Jó volt, hogy megtudtam nézni a hirdetést is, még jobban színezte a képet.
Szval adott egy 100+ éves vályogház, ami belülről sikerült itt-ott összemeszelni, meg a nagyi bútorait megkoptatni, és lett "vintage" az egész. Van 1-2 kedves részlet, meg két helyen is egy olyan házra emlékezett (mikor ég a két lámpa a tükör mellett, meg a zöldalmás tálas kép) amit Spanyolországban láttam, de az az "olcsó" megoldás szinonímája volt.
Amúgy a képek alapján jó sötét, lehet napközben is világítani, a legtöbb helységben. Egyébként az egész olyan mintha egy skanzenben laknék, de még csak nem is olyan értelemben mint a múltkor klinker téglás svábház esetében, az legalább autentikus volt.Amúgy a hatalmas tűzhelyen és a nagyon réginek tűnő hűtőn, és a telefonról indítható kamu kandallón (kell mint kandisznóra a csöcs) kívül semmi extra gépet nem látok, de repedést a falakon... Na azt mindenhol.
Amúgy ha jól vettem ki, akkor a konyhába télen nyáron az udvaron át kell átjárni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
"hol még nyugdíjasnak is szívás lenni" --- igen jól megfogalmaztad. Hajdú-Bihar sem sokkal jobb, mert Debrecen elméletileg(!) tele van melóval, csak arról nem szól a fáma, hogy csupa minimálbéres gyári melóról van szó, és ezekre is már az Ázsiaiakkal versenyzik az ember. Ha pedig 30-40km-nél messzebb van Debrecen, akkor teljes a Rába...
De a városban sem tudsz lakni, az albérlet árak már Pesti szinteken vannak, miközben sokkal kevesebb pénzt tud megkeresni mint Pesten.

-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Letisztázom :
Ha mindkét ház ugyanott állna, akkor a Békési sokkal szebb meg jobb. Ha viszont választani kellene, hog Békés vagy dél-dunántúl, akkor egyértelműen dél-dunántúl. Bár az utóbbival is vigyázni kell, mert vannak arrafelé is pusztulat zsákfalvak, és Pécs sem éppen a leggazdagabb Megyeszékhely. (Jó, sokkal szebb és jobb mint BékésCsaba)Különben megnéztem ezt a Márokot, és egy egy utcás kis falu több rommal, néhány régi 100+ éves Sváb házzal (akad köztük 1-2 szép is), Pécs kb 50km, tehát ha odajársz be dolgozni, az majdnem napi 100km inga.
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Ha a lokációt nem nézem, akkor sokkal inkább a békési.
Ez konkrétan gatya : Nincs rendes kerítés, és kapu sem. A vakolat alatt látszik, hogy építési hulladékból áll a ház, amin mellesleg kicsi az ablak és elég sötét lehet. A padlás burkolás és a tető megint csak cserés.
És nem Várkony, hanem Márok
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Na igen, nálam is van fű meg fa. A szomszédok persze itt is állandóan tövig nyírt öntözött gyep, sehol egy fa, hívei, sőt van akinél konkrétan műfű van a kertben XD
Nálam meg nézik, hogy orgona bokrok, meg szőlő lugas, meg a füvet is ritkán vágom le, hogy de hát ez így milyen ... csak az én kertembe nyáron is ki lehet ülni.Visszatérve az inagtlanra : Jah, a kertben egy szál növény sincs, ez a sok beton meg kavics nyáron olyan hőt csinálhat neki, hogy csapágyasra kell járassa a klímát.
De a kommentekből látszik, hogy csak az előkert ilyen, elvileg hátrébb a fotók alapján van némi zöld. Már most 11 Millára is azt mondja, hogy "rendben", tehát ezekszerint 15 Milla lett volna az ár, de úgy érzi, hogy annyiért is túl van árazva.
Az eladási okra meg azt tudom mondani, hogy valid lehet. Esetleg az még, hogy hitelből rakta/rakták rendbe, aztán mostmár nem tudja fizetni. -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Az, hogy mennyi esze van, és mennyi pénze az embereknek, egészen minimálisan függ össze, erre már régen rájöttem.
Az udvar fantasztikus lehet nyáron azzal a sok betonnal és kaviccsal, de legalább füvet nem kell nyírni az fix. Amúgy kivülről nem egy nagy szám, sőt az utcafrontról kifejezetten az az érzésem, hogy bontanám.
Belülről egész vállalható, a konyhát pl kétféle falszínnel és elrendezéssel is megnézhetjük
Ránéztem az eladó csajra is, aki nem az idény nyáron barnult, de tetkóra van pénz, és gyanúsan sok képe készült a lapos TV előtt. Így már az írásképet is értem.
Vajon mi lehet az eladás oka, ha tavaly lett egy csomó pénz rálocsolva? Ráadásul ennyiért már stadion kisvasúttal és négyes metróval is van a tengerparton.
-
KROK640
nagyúr
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Egyetértek, bár engem a m2 áremelő hatása is igencsak zavar. Meg az, hogy sorra épülnek befektetőknek az új lakások, aztán az ember költözzön 100+ éves szétdarabolt lakásokból készült lakásokba
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Nekem az tűnt fel, hogy milyen közbiztonság lehet a környéken. Ha figyeled, gyakorlatilag egy erőd, magasbetonfalakkal, erős vaskapukkal, és kamerarendszerrel. Gondolom nem azért költöttek erre, mert olyan biztonságos a környék.
A villanyhálózatot meg kár volt korszerűsíteni, mert ez ugyanúgy dózerszökevény maradt. -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Remélhetőleg most ezeknek jól lemegy az ára és értéke a szabályozásoknak köszönhetően.
#5058: Jó, de mikor volt már az? Az elmúlt 10 évben valósággal kilőttek az árak. A saját házamra tudok gondolni, ami '94-ben akkor újan építve 4,3Millából állt meg. 2008-ban 18 Millára becsülték, ma meg lazán ér 80 Misit.
-
KROK640
nagyúr
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Nagyon helyes. Ez ugyanis további négyzetméter áremelkedést okozott csak, miközben élhető méretű lakásokól drága kis lyukak lettek.
nem is értem mi a francért megyünk a ketreclakások irányába, mikor az már Ázsiában bebizonyította, hogy az élhetetlenség és a mélynyomor táptalaja.
Úgyhogy igen, igenis állítsa helyre, de az aki szétszabdalta, és saját költségen. Persze itt még utána a tulajdonosok között jogosan alakulhat ki vita. Rendkívül káros ez. -
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Tetszik, jó helyen van, jó az ára. Ha a háromból minimum kettő nincs meg, akkor úgysem veszem meg.
Egyébként persze, ha az ember teheti akkor építetsen újat, csak amikor 10-20 Millával olcsóbban van szinte vadi új, ami azonnal készen van, akkor érdekes alternatíva lehet az is. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Értem én, hogy új, de pl a 90 Millásnál már erősen megfontolnám, hogy tisztasági festéssel együtt 92 Milla, és van egy 7 éves házam azonnal(!) vagy +8 Milláért (amiből nmár egy vadi új 0km-es autó is kitelik mellé) majd egyszer pár hónap/év múlva lesz egy vadfi új házam, ami "ha minden igaz" áll meg annyiból.
De különben mindegy, mert úgyisincsen 100 Millám
(ha pedig lenne, már nem lenne) -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Itt arra gondolok, hogy szép a látványterven, meg okés, de vajon tényleg megáll-e 100 Millából, pláne ha még most / ezután épül?
Amiket meg linkeltél : Ennyiért (90-115 Milla sáv ahogy látom) vagy érzem a "csí"-t mikor megnézem vagy nem. Ha érzem, akkor nem kell 10 Millákat rálocsolni, nagyon max egy tisztasági festés, és azt érzem, hogy megvan az új otthonom. Ha nem ezt érzem, akkor meg NEEEEXT ... Ez nem az a kategória, ahol belelátom a szépet, és majd idővel és sok pénzzel olyan is lesz.
-
KROK640
nagyúr

Meglehet oldani, csak 2 Millás négyzetméter árral jár

-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Persze, az osztrák meló rögtön nem az átkelő hely mellett lesz, de ha belegondolsz, hogy már a határtól 30-40-50km-re lévő ingatlanoknál is fenn áll az "osztrák határ" felár, akkor ez egy olyan objektum, ami lehetővé teszi, hogy ennyivel is bentebb Ausztriában keress melót.
Nyilván a határtól 50km-re is hemzsegnek a magyarok, - én se véletlenül vagyok Voralbergben - de csak könnyebb mintha még a magyar oldalon is kellene annyit utazni.Na, az meg a másik, hogy sajnos egy ilyen állapotúért Békéscsabán is elkérnek ennyit, vagy amiért nem, abba sok-sok millát kell locsolni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Másik oldalról : osztrák határ gyakorlatilag a település határában (komoly áremelő tényező), értelmezhető telek terület, és kifejezetten szép állapotú ház, pincéável, garázzsal. Megkockáztatom, hogy ide még egy tisztasági festés se feltétlenül kellene, de hogy túl sokat egy ideig nem kell rá költeni, az biztos.
Gondolom a tulajnak meg aldó, de azért nem minden áron. Szerintem ez most simán éri. -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Elhiszem.
És valamiért ezek a rácsos lyukak is elmennek, ha lehet hinni a tábláknak (már csak 1 lakás van eladó stb.). Mondjuk sok helyen aztán üresen állnak, meg nagyon sok helyen mindenféle gazdag egyetemista lakik benne, albérletben.
A lényeg, hogy ide se átlagos magyar munkás családok költöznek.
Meg a másik lényeg, hogy és ezeket csinálják nem az elérhető árúakra koncentrálnak, tehát még mindig van légy a szarra ... -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Igen, most ez valamiért nagyon nagy divat lett errefelé, hogy rácsos legyen a full homlokzat mint egy börtönnél. Meg hogy a régi homlokzat felé mindneképp egy rohadt modern(nek gondolt) homlokzatot erőszakoljunk, ami lehetőlegs stílusban is ég és föld. Van aminek jól áll, pl az üveg toronynak/szerkezeteknek igen, de ennek szerintem nem. Amúgy az sem lepne meg ha ugyanannak az építésznek vagy legalábbis irodának lennének ezek a becsípődései.
Itt ez a kettő szintén most bontódik, de a homlokzat marad, a látvány terv szerint detto ugyanaz várhato mint a másik kettőnél.És aztán ezekben "prémium" lakások vannak, laza 2 Millió forintos négyzetméter árral. Egy családdal éppen élhető 60m2 120 misinél kezdődik. Persze ez nem szempont, ezek általában tele vannak 30m2-es lyukakkal amiket úgyis befektetők veszegetnek, akik lehet, hogy soha nem is nézték meg a lakást. Aztán felülre meg kerül egy-két bazi nagy "penthouse" akár forintban 10 számjegyű összegért.
-
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Itt ugyebár két teljesen különálló lakás van, feltételezem vizesblokk meg minden van.
Ha még kisebb részekre szednéd szét az necces.Ha felhúzol a vízhez közelebb valamit, akkor az oldschool cuccban tudsz csóró vendégeket fogadni, te meg laksz/vendégezel az új épületben. Persze lehet h ettől még elbontja majd az új tulaj, pláne, hogy felhúzhat rá egy nagy hotelt egyben.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Azért azt a házat még dózer kompatibilisnek egyáltalán nem nevezném, főleg hogy jó állapotúnak tűnik, csak annyi, hogy autentikus késő '80-as nagyon kora '90-es évek kivülről, belülről méginkább kora '80-as évek.
Szerintem biztos sokáig árulódik még, ha ilyen marad az ára ...Mondjuk soakt kéne ahhoz fizetnie valakinek, hogy én Miamiba akarjak élni
Fiatal koromban minden vágyam volt USAban élni, ma már láttam anynit, hogy ne legyen
De ha mégis USA, akkor már San Franciscoban vagy annak környékén néznék valamit. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Jah, értem már a dolgot. Csak azt nem, hogy akkor egy távoli hotelben hogy dolgoztok
Viszitek a gépeket is? XD2009-ben laktam Siofuckon egy igazi szocreál '70-es évek eleji kádár kockában, az összes berendezés is akkori volt. Életem egyik legjobb nyaralása volt, annak ellenére, hogy :
1. A földön aludtam
2. Olyan volt a szállás amilyen
3. A második naptól kezdve olyan nátháas cvoltam mint állat (de nem csak én hanem kb mindenki az lett)Gondoltam, hogy ez a csárda volt az, mert ez van kb mindig nyitva. Túl van ez anynira árazva, hogy télen is nyitva tudjon lenni, de nyáron amúgy mindig tele van. Most januárabn pl kongott az ürességtől.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
"mikozben meg ra is kellene locsolni egy csomot elobb?" --- amúgy pont ezt néztem, hogy ugyan csak az egyik lakást láttuk belülről, de ott erősen '80-as évek hangulat van (Ahogy kivülről a ház is), legalább belülről fel kéne hozni up to date szintre, és még akkor sem érne ennyit.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
De te tulajdonképpen mit dolgozol? Eddig azt hittem valami gyárban vagy.
Amúgy mióta van a Szép kártya és nyaralni lehet vele, azóta nem csak a szent Balaton van, mivel sok más helyen is elfogadják.
De amit leírtam azt tartom továbbra is : ha ott nem is fognak aludni még, de nmájus -től érezhetően fellendül a forgalom, június eleje a még nagyobb fellendülés, és aug 20 meg mondjuk szept 30 között is van élet. Persze akkor már kevésbé lehet drágán kiadni a szállásokat.BalatonAlmádiban nagyon sokat jártam a 2000-es években, különösen 2003-2007 között. A Monopolyt vágom, a vasút meg a víz között van, valami 1-2 szintes épület.
hajdúszoboszlón én idén januárban voltam, konkrétan szinte alvó város volt, nagyon ki volt halva. Nekem ugye csak 8km, szóval egész évben bármikor át tudok menni, és van, hogy kell is. Pedig jól mondod a termál miatt egész évben mehetne, a fürdő egy része nyitva is van télen is. Meg pár hotel.
A drága hely meg tippre ez lehetett.Ma már egyre kisebb jelentőségét érzem a TVnek, általában úgyis a telefont/laptopot bámulod, már amikor egyáltalán ilyesmit cisnálsz a NYARALÁSod alatt, és nem azt élvezed valami miatt, hogy tök totál máshol vagy mint az év többi részében. Pl mikor Ausztriában vagyok, akkor ha nem dolgozok és az időjárás engedni, akkor folyton valamerre megyek, még azzal együtt is, hogy az összes környzeő várost, érdekesebb objektumot bejártam többször is, az összes megmászható hegyet megmásztam, és persze az összes környező országba (Németország, Svájc, Liechtenstein) átruccantam többször is. Jó persze ez én vagyok ...
Amúgy a bérelt lakásban ott is van TV, de szerintem még életemben nem kapcsoltam be
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Talán mini hotelnek sem rossz, de olyasmit képzeltem el, hogy egyik felében laksz, a másik fele, (meg a faház?) meg kiadva. Mondjuk a másik fele tartósan, a faházba meg vendégezni. És akkor elvcileg egész évben ingyen laksz a Balatonparton, nyáron még keresel is.
Egyébként az ára miatt szerintem ez csak olyanoknak lehet vonzó, akiknek már máshonnan megvan az évi 70 milla pár gombnyomásnyi "munkával".
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Pont ezért írtam a három erős hónapot. De akkor legyen csak 2,5.
Ami a viharos időt illeti, a Balatonon gyakran jön fel vighar szinte pillanatok alatt, és nehezemre esik elképzelni, hogy bárki tudja úgy időzíteni a szabadságát aszioba foglalását stb előre, hogy akkorra mikor nem lesz vihar. A Balatonparton fél órára előre nem tudtam megmondani (de más se) hogy lesz-e vihar vagy sem.Nem tudom, hogy hová szoktatok menni, én azt tapasztaltam amit fentebb leírtam. Két dolgot tudok elképzelni (mivel ez nekem 2000-es évek) ami összefügg :
1. Teljesen megváltoztak azóta a szokások
2. Az embereknek már nincs pénze a Balatonra járniTi ilyenkor mit csináltok ott a szállóban?
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Azért bármennyire is nagy a telek (1992nm) nagy a ház (350nm) meg Balatonpart, de 1,2 Milliárdot(!) elkérni egy 1980 és 2000 kökzött épült házra, amit amúgy hétvégi háznak, nyaralónak neveznek, finoman szólva is nagyon sok(k). Nem hiszem, hogy sokan vehetik meg maguknak. Bár a képek és a méret alapján simán elmenne telhjes értékű lakóháznak is.
A képek egy része olyan mintha a 2000-es évek közepén készült volna, de amúgy a növényzetet figyelve nyári és őszi képek vannak, szóval minimum féléve árulódik. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Hát azért a Balatonnál 2 hónapos szezont mondani erős túlzás. Laktam egy ideig a Balaton mellett (Veszprém, Zánka) és azt tapasztalatam, hogyha jobb az idő, akkor már május 1-én hemzsegnek a turisták (ok, akkor még általában az 1 napra leruccanók vannak többségben) június elejére meggtelnek a szállások, és aug 20 után kezd lassan csökkenni a forgalom, de az 1 napra leugrók miatt szuép vénasszonyok nyara esetén nyugodtan lehet október elejével szánmolni mitn a szezon vége. Ez nekem így 3 erős, és tovább két közepes hónapnak, azaz 5 hónapnak megy el.
Nem tudom, hogy ott a Horvát(h) településen milyen az idő, de tippre hasonló elven még minimum évente egy hónapot rá lehet(ne) dobni.
Amúgy egész Európában nincs télből-nyárba, télen még a Kanári szigeteken is 15-18 fok van, erős szél mellett, enm az a tipikus strand idő. Ciprus még használhatatlanabb ebből a szempontból, mert a partmenti területeken is télen 12-15 fok van, és 2 hónapig esik az eső szinte állandóan. bent a Throdos körül meg ugyanúgy 4 évszak van mint MO-n, télen simán szánkózol. -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Bérből, fizetésből élek. Gyerekem nincs, a megtakarításaim pedig nem számottevőek. Ettől még persze jó, jelenleg én még abban a fázisban vagyok, ahol azt nézem, hogy hol járok jól mint munkaerő.
Kommentjeid alapján szerintem köztük legalább 15-20 év korkülönbség van a te javadra, ha máshol nem fejben
én a nyugdíjra még csak nem is gondol(hat)ok. -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Nagyon nemrossz, pláne, ha azt nézed, Lauterach, Wolfurt ipari központ, közel van Dornbirn, és ami fontos Németország is. Pl a helyiek simán átjárnak vásárolni Lindauba, ahol az osztrákhoz képest sok mindenben 2/3-a ár van, miközben Ausztria egyik legjobban fizető régiójában laknak.
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Felmerül bennem a kérdés, hogy miért cserélném Ciprusira? Mármint nagyon szeretem Ciprust persze, de egy ilyen move rohadt sok bonyodalommal járna. Ha már a mostanit bedobnám valaminek az árába, akkor az egy Lochaui/Bregenzi lakás/ház lenne, vagy B terv esetén is valami Spanyol, nagyon esetleg észak Olasz...
A pénzes nagycsaládban meg inkább több kisebbet veszenk. Mondjuk lehet annyira pénzes, hogy több ekkorát. gyanítom a moszkvainak sem ez az egyetlen háza ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Azt vettem észre, hogy ami USAban megtörténik, az nem sokkal később MO-n is megfog, maximum apró változásokkal.
Egyébként MO-n pl már jöhetne egy ingatlan pukk, - még azzal együtt is hogy gyakorlatilag MO-i ingatlan tulajként magam ellen beszélek - mert semmi sem indokolja már ezeket az árakat. Az meg nem megnyugtató, hogy az ember belegondolok, hogy MO-n sima fizetésből a saját lakás már lassan akkor is esélytelen, ha az ember 25-30 éves adósságcsapdákba lép be önszántából. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Nem tudom, hogy Észak-Ciprusi ingatlanokkal foglalkoznak-e? Azt viszont tudom, hopgy az oroszokelőszeretettel vásárolnak a törk oldalon (is) ingatlanokat.
De van egy eset amit láttam ezen az oldalon, eléggé érdekes, ha spanyol nyaralót venne az ember :
Spanyol kisokos: A történet, amikor a tulaj fizet, de nem lakhat benne.
Megveszel egy nyaralót Spanyol tengerparti városban, a vételár felét hitelből finanszírozva. Három hónap múlva egy lakásfoglaló (ocupa) család beköltözik. A bankot ez nem érdekli: a hitelt ugyanúgy fizetned kell. A lakást viszont nem tudod kiadni, így bevételed sincs. Ha nincs bevétel, a hitelt sem tudod törleszteni. Mi történik ilyenkor?
Nos..
Ez a forgatókönyv minden spanyolországi ingatlantulajdonos rémálma. Sajnos a válasz rövid és kíméletlen: igen, a bankot egyáltalán nem érdekli, ki lakik a lakásodban, a hitelt ugyanúgy fizetned kell.
A Bank és a hitel: A könyörtelen valóság
A jelzáloghitel (hipoteca) egy szerződés közted és a bank között. A fedezet maga az ingatlan, de a tartozás személyes.
Fizetned kell: A bank szemében az, hogy okupák (önkényes lakásfoglalók) vannak bent, "vis maior" vagy magánjogi vita, ami nem mentesít a fizetési kötelezettség alól.
Mi történik, ha nem fizetsz? Ha 3-6 hónapig elmaradsz a törlesztéssel, a bank elindítja az ejecución hipotecaria (jelzálog-végrehajtási) folyamatot.
A csapda: A bank elárverezi a házat. Mivel azonban okupák lakják, a kutya nem fogja megvenni az árverésen (vagy csak töredékáron). Ha az árverés nem fedezi a teljes tartozást, a bank a maradék összeget továbbra is követelni fogja tőled (letilthatják a fizetésed, lefoglalhatják az egyéb javaidat).
Miért nem rakja ki őket a rendőrség azonnal?
Spanyolországban óriási különbség van két fogalom között:
1. Allanamiento de morada (Magánlaksértés): Ha abban a házban laksz (ott vannak a cuccaid, ott élsz), és betörnek, miközben te a boltban vagy, a rendőrség azonnal (vagy 48 órán belül) kirakhatja őket.
2. Usurpación (Jogtalan használat): Ez a te eseted. Egy nyaraló, ami az év nagy részében üres. Itt a jog lassabb. Ha az okupák "beágyazódtak" (lecserélték a zárat, van náluk egy hamis bérleti szerződés vagy csak egy ételrendelési blokk a címre), a rendőrség bírói végzés nélkül nem mehet be.
A "Kilakoltatási Spirál" – Mi lesz a vége?
Ha nincs bevételed és nem tudsz fizetni, kétfrontos háborút vívsz:
• Jogi út: Elindítasz egy "Desahucio Express" (gyorsított kilakoltatási) pert. Ez Torreviejában a bíróságok leterheltsége miatt 6–18 hónapig (vagy tovább) is eltarthat.
• A költségek: Ügyvéd, közjegyző, bírósági illeték – ez simán benne van 2.000–5.000 euróba, miközben a hitelt is nyögöd.
Mit lehet tenni, hogy ne juss ide?
Ha még csak tervezed a vásárlást, ezek a kötelező lépések Torreviejában:
Riasztó : Ez a legfontosabb. Ha a riasztó megszólal és a távfelügyelet azonnal hívja a rendőrséget, az betörésnek minősül, és azonnal intézkednek. A riasztó matrica az ajtón a legjobb okupa-riasztó.
Páncélajtó és rácsok: Nehezítsd meg a bejutást. Az okupa a könnyű prédát keresi.
Anti-okupa biztosítás: Léteznek biztosítások, amik fedezik a jogi költségeket és a kiesett bérleti díjat, ha bekövetkezik a baj.
Desokupa cégek: Spanyolországban léteznek legális (vagy a legalitás határán táncoló) cégek, akik "meggyőzik" a foglalókat a távozásról (folyamatos kontroll, az ajtó előtti várakozás stb.). Ez gyakran gyorsabb és olcsóbb, mint a bíróság, de 3.000–5.000 eurót ők is elkérnek.
A "B-terv": Tárgyalás
Sokszor a leggyorsabb (bár gyomorgörcsöt okozó) megoldás: fizetni nekik. Sokan ebből élnek: elfoglalják a lakást, majd elkérnek 2.000 eurót, hogy "önként" távozzanak. Szörnyű, de gyakran ez menti meg a tulajdonost a banki végrehajtástól.
Összegezve: Ha nyaralót veszel hitelre, a riasztórendszer havidíja nem opció, hanem kötelező költség, pont úgy, mint a villanyszámla. Riasztó nélkül Spanyolországban ingatlant üresen hagyni felér egy orosz rulettel. + Legyen mindig egy helyi megbízottad aki odajár és gondoskodik róla, hogy "életszerű" legyen a lakás, a postaláda (reklám) üritéstől az "álszáradó" ruhák mozgatásáig.
Éppen ezért fontos, hogy minden ország jogi környezetét alaposan megismerjük vásárlás előtt. Észak-Cipruson például az önkényes lakásfoglalás gyakorlatilag ismeretlen jelenség, és a tulajdonjog védelme sokkal egyértelműbb. -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Az ilyen 6/36-od már amúgyis nevetséges. Mint mondtam pár éve itt volt egy utcányira egy ilyen, 25 évig volt lakatlan a ház mert nem sikerült megegyezni, aztán beomlott a teteje, és jött a bontási határozat... Így végül senkié sem lett, csak a bontással járó költség.
-
KROK640
nagyúr
Igazi főnyeremény Mohácsról
Itt társtulajdonos van és nem beköltözhető. Mi a maszatosfrancért akarom én kifizetni a más tartozását, ha nem költözhetek be?
Osztatlan közös tulajdon ... -
KROK640
nagyúr
Bayer Construct: szerkezetkész az 549 lakásos Epres Liget Debrecenben
Nyilván ezek sem lesznek túl megfizethetőek, de legalább épül pár új lakás -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Na, ez pont annyira Bulgária, amennyire csak lehet, amit linkeltél

Egyébként akkor már nyilván a Görögöknél vesz az ember valamit, legfelejjebb a Bolgár határhoz közel, és átjár vásárolni.
A nyelv meg semmivel nem vészesebb mint a görög, sőt, Cipruson a bocik (Bolgár cigók) értették simán a görögöket (igaz a Ciprusi az "falusi görög")
És ehhez mit szólsz? -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Nálam GYMS, Vas, Veszprém, meg esetleg Komárom-Esztergom játszana. A korábbi kötődések miatt Veszprém kiemelten.
Ami április 12-t illeti (amennyire csak leet politika mentesen próbálom leírni) : Igen, tuti, hogy rengeteg csontváz lesz a szekrényben, ráadásul mivel sokminden a mostani rendszer hűbéreseinek a kezében van, igencsak nehéz lesz egy új kormány dolga. Másik oldalról optimista vagyok, bár abban szinte biztos vagyok, hogy nem máról holnapra lesz jó, hanem bizony még egy kormányváltós 2/3-ad után is úgy 1-3 évnek kell eltelnie mire érezhetőek lesznek a pozitív változások.
Romániában jártam a '90-es évek elején, közepén, majd a 2000-es években, aztán 2024 decemberében is (bocs, nem tavaly), és azt kell, hogy mondjam, hogy sokkal látványosabban fejlődik mint MO, igaz volt is nekik honnan. Demográfia ide vagy oda, jelenleg a trendek szerint ők is kanyarban előztek minket, ahogy a Horvátok és a Szlovákok is az elmúlt 20 évben. Ettől függetlenül senkit sem bíztatnék, hogy költözzön Romániába (pláne ha előtte nyugaton élt), de ha Borsod/Szabolcs-Szatmár/Hajdú Bihar/Békés a másik opció, akkor még Románia is komolyan megfontolandó lehet.
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Lufisodás az egész világra jellemző, (San Francisco, khm) csak eltérő mértékben. Itt az EUban rajtunk kívül a Litvánoknál szállt el nagyon az ár, és a Finneknél talán a legkevésbé.
Ami Romániát illeti, nyugati szemmel szerintem Békés megye semmivel sem vonzóbb, SŐT. Az elmúlt 1 évben mindkét helyen voltam, és nekem Románia picit már fejletebbnek tűnik, mindemellett a táj is sokkal szebb. De tudom, neked van kötődésed Békéshez. Mondjuk ha egyszer hosszasabban itteni dolgokat felszámolva nyugatra költöznék, aligha akarnék visszajönni MO-ra (pláne míg ez a kormány van, de a következőnek is adnék a biztonság kedvéért 4-8 évet, hogy lássuk merre haladnak). De ha mégis vissza akarnék jönni, szerintem nyugat MO lenne az elsődleges cél, írom ezt úgy, hogy a MO-i ismerőseim 80%-a Debrecenben vagy annak 30km-es körzetében élnek.
Persze kinek mi.De a trendeket is érdemes megfigyelni, Románia merre tart és MO jelenleg merre tart. Április 12 után okosabbak leszünk némileg, de 4 év múlva ilyenkor fog igazán látszani.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
homerhamm
üzenetére
Nos, nem csak a naptár árulkodik a 2005-ös évről, de a nappaliban a TV is (A régi RTL Klubos logo), a TV alatti beltéri egység, és DVD lejátszó, sőt : a számítógép. A gépház 2003 körüli, még mobil rack is van benne (2000-es évek elején nagy divat) a monitor is kb 2005-ös, és a scanner designja is akkori.
Ami pedig végképp árulkodik, ha valaki kétkedne, hogy ez bizony nem jól berendezett skanzen : Kissé patinásnak van jellemezve a ház, márpedig a képeken vadi új. van egy olyan érzésem, hogy ezek a képek a beköltözés, és berendezkedés után készültek. (a kiskutya meg egy csomó képen ott van, nem tudom, hogy cukiságfaktornak-e de nekem már vonna hogy ilyen szőrgombóc mindent összeszőröz és lehet egész nap takarítani utána)
Fogadni mernék, hogyha most valaki odamenne, akkor bizony azért kellemetlen meglepetés lenne, ha nem tudja mikoriak a képek.
Pont mint amikor egy 40-50-es egyén a 20-25 évvel ezelőtti képeivel társkeresőzik. -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Olyan mintha a belülről készült képek egy része nem is egy panelben, hanem egy 1960-as évek elején épült 4 emeletes téglaházban készült volna

A fürdőszoba és a konyha is rohadtul eltér. De a bejárati ajtó, folyosó, parketta is arra utal.
Ami még fura, hogy kivülről egy szép panel programos panel, belülről meg egy lelakott bontószökevény.Mindent egybevetve 13 ezer eur nem kevés pénz, de anynit talán még érne is. A 10× már akkor sem, ha a rózsadomb közepén lenne állna ez a panel.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Értem a logikát : Ha nem ment el 12 Milláért tavaly nyári képekkel, akkor majd elmegy 15-ért.
Különben a környezete még szép is, de azonban, csakhogy :
Felhívnám a figyelmet :
- az epic mosogatóra
- a mindössze 17m2 lakóterületre (egy 22m2-es szobából írom soraimat)
- arra, hogy a kert másik végében van a wc és a zuhany, az év 8-10 hónapjában zuhanyozni alkalmatlan
... és még sorolhatnám.Ez igazából arra jó, hogy az ember kimegy kertészkedni akármi nyáron, nappal csak van ott egy kis kőház, aztán este hazamegy.
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Ez egy kib***** romhalmaz ... Ez volt az első gondolatom róla.
Fura, hogy csak kivülről vannak róla képek. De van red flag bőven :"a falak utólagos- injektálásos- vízszigetelése megoldott" -- tehát felázott
"Az udvaron ásott kút. A faluban internet hálózat működik." --- Vezetékes vízre inkább ne számítsunk. A faluban van VALAMILYEN internet, de az nincs az említett portára bekötve, vagy be lehet, vagy nem, és az van amit kapsz, ami nem tudjuk mi.
"felújításra váró üvegházzal , lábas pajtával" --- tehát még az udvaron is csak a munka és a pénznyelés vár
"A vidéki életet ismerő és elfogadó" --- vagyis nincs semmi, se iskola (ja, azt írja is) se gyógyszertár, se bolt, se meló.
-
KROK640
nagyúr
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Nos én, aki egy rosszul kifogott albérlő következményeit nyögöm három éve, ebben egyetértek. Simán összejön pár hónap alatt a milliós kár, és megszabadulni pokoli nehéz tőlük. De ezért érdemes a lakhelyedhez közelebb ilyen lakást venni, hogy ellenőrizni tudd.
Amit te mondasz akkor érdekes amúgy ha X összeget beraksz 5-10 évre, és utána kiszállsz 2,5X -el ami semmiképp sem lakhatásra, lakásra kell, hanem valami tök más dologra.
-
KROK640
nagyúr
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Mondjuk hülyeség nem kiadni, mert a kiadás fedezhetné egy esetleges banki hitel törlesztőt vagy épp passzív jövedelmetbiztosíthatna.
Debrecenben látok ilyet, hogy újépítésű házakban a lakások fele üresen rohadt, de az a gyanúm, hogy azokat nem sikerült értékesíteni, illetve biztos van pár, amit azért nem laknak, mert más is így gondolkodik, csakhát ez akkor működik, ha egyrészt van sok lakásod, másrészt ott laksz a környéken / van rá embered aki 1-2 hetente benéz, állagmegóv stb. -
KROK640
nagyúr
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Székesfehérvárt annyira (semennyire) nem vágom. Ha rám hallgatsz a közeli Veszprémet célzod meg, az ugyanis egyetem város, és rengeteg egyetemistának lehet kiadni jóáron a lakást.
Jutasi, Haskovó környéke panelházas terület, azokat jellemzően kiveszik a koliból kiszorult olcsóbb albérletre vágyó diákok, arra mindig lesz bérlő.BTW rémlik, hogy talán tavaly, valaki írta, hogy vett Székesfehérváron egy földszinti(?) panelt. Talán Lucky Dragon, volt a neve.
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Igen, a kormányváltás részét ki is hagytam a számításból.
Egyébként a csupasz telekár anyniból jó alap, hogy onnan azért még van hová engedni, plusz ha mégis bontani kell? Egy bontás mam ár 2 Millió ft egy kisebb ház esetén is, és azt bizony Nimmrodynak kell majd kifizetni adott esetben. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Óra topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Házimozi haladó szinten
- Arena Breakout: Infinite
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VoLTE/VoWiFi
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Mac Mini 2020 M1 8GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4619, 100% Akksi
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
- HP EliteBook 640 G9 - i5-1235U 16GB 1000GB 1 év garancia
- AKCIÓ! ASRock A520M R5 4500 8GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Zalman T3 Plus DeepCool 400W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest