- Út Korea turistaparadicsomába, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- ATK Blazing Sky X1 Ultimate Metallic Red gamer egér
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- GoodSpeed: Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Árnyékos sarok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bargab
tag
Sikerült megoldanom a telepítést, leírom röviden, hátha valaki belefut ebbe a problémába.
– Eternet kábelen kapott netet a gép.
– Mivel nem volt fölös DVD meghajtóm ezért a hdd-t kivettem és usb-n keresztül egy másik gépen telepítettem egy Ubuntut, mintha pendrive-ra készülne, csak pendrive helyett a külső házban lévő hdd-t adtam meg. A telepítéshez az Universal USB Installer progi segített.
– Ment vissza a HDD a gépbe, ami kis gondolkozás után felismerte mint egy Ubuntu bemutató verzió, amit már véglegesre tudtam telepteni.
– A Techrepublic cikke alapján már szépen fel is ment rá a Nextcloud.
Helyi hálózaton próbálgatom, amikor van egy kis szabadidőm, már csak azt kell megoldanom, hogy kívülről is hozzá tudjanak férni a userek az adatokhoz. Ennek még utána kell néznem, nem nagyon értek a szerverekhez és a port nyitáshoz. -
zsolt501
nagyúr
Tudom javasolni az OpenMediaVault rendszerét.
-
aFoP
csendes tag
Helló! Ha N40L-etek van az nem tudja a hardware Raid-et...van benne alaplapi SATA controller ami - ha olyan OS-t raksz rá - majd alapja lehet egy software RAID-nek. Persze lehet bele venni HW RAID kártyát. Nekem Ubuntu server 12.04.3 LTS van az N40L-en. Az OS 2*250GB RAID1-en fut (szoftver RAID1 mdadm-mal, az adatok 2*2TB WD RED-eken szintén szoftveres RAID1-ben.
Ha újra akarod telepíteni akkor tudom ajánlani természetesen az Ubuntu server-t (egyébként lehet hozzá támogatást venni a Canonical-tól ha már cég vagytok, de szerintem nem fog kelleni megtalálsz mindent a neten). Viszont ha tényleg csak fileserver szolgáltatásokra kell és nem akarsz sokat szarakodni a rendszer összerakásával akkor van egy még egyszerűbb megoldás, egy Debian alapú appliance, ami pontosan filserver szolgáltatásokra van kitalálva és optimalizálva: TurnKey Fileserver
A RAID bekonfigolása után gyorsan és egyszerűen felmegy, ahogy a nevében is benne van "kulcsrakész" linux...és ezt pont egy kis cégnél fel is telepítettük. Webes felületen lehet majd manage-elni. Sokan használnak még Zentyal-t, csak azért nem ajánlom mert még nem próbáltam, majd valaki más biztos leírja a tapasztalatait. De ne kliens oprendszert rakj rá szerintem mint pl Win7, amit felsoroltam mindhármat lehet webes felületről is manage-elni, nem kell csak parancssort használni. -
Dave™
nagyúr
Elvileg igen, próbáld ki. Azt nem tudom a konfigot itt is a diszken tárolja-e, de ebben a gépben minden további nélkül használhatod csak az egyik felét is a tükörnek. 4 winyóval már 1+0-t is használhatsz (nem tudom hirtelen, hogy a microserver is támogatja-e), ennél 2-2 diszket RAID0-ba fűz, majd ezt a két RAID0 tömböt tükrözi. Ez jóval gyorsabb írásban és olvasásban is, sőt, duplikálva is van.
-
nvyktor
aktív tag
Hát nem.
Ez nem maga az OP rendszer, ez csak egy hozzá való user licensz.
Win Server esetében meg kell venni magát a rendszert (Standard 150k HUF + Áfa-tól), ÉS meg kell venni annyi user CAL-t, ahány user csatlakozik a géphez.Ez utóbbiból találtál egy 1db-os "csomagot".
Önmagában semmire sem jó... -
fogtunder
nagyúr
ha van szabad licensz, akkor jó lehet a win 7, ismerős környezet, ismerős problémák.
ha állítottál már be nas-t valaha, akkor az xpenology nem bonyolult, telepíteni sem az. kapsz két file-t, az egyiket kiírod egy pendrive-ra, bebootolsz usb-ről, hálózaton megkeresed a szervert, létrehozol egy tömböt a hdd-kből, feltöltöd a másik file-t hálózaton keresztül, újraindul és már állíthatod is be a megosztásokat és felhasználókat. tud elég sok fajta RAID-et, könnyű lemezeket hozzáadni később. átlag felhasználóknak készült, nem kell terminal ablakba menni szinte semmiért, webes felületen szépen végig lehet klikkelgetni.
-
fogtunder
nagyúr
hát, ha adattárolásra és megosztásra olyan oprendszert szeretnél felrakni, ami nem tud sw raid-et, akkor koncepcionális bajok vannak.
a hw raidnek a proci tehermentesítése lenne a lényege, de az alaplapi integráltak egy csomó számolást így is a procira bíznak, plusz abban a felhasználásban, amit írtál, ez nem lesz limitáló tényező, a RAID-1 pedig gyakorlatilag zéró terhelést jelent.
ajánlom, hogy nézz szét a NAS oprendszerek között (Open Media Vault, FreeNAS, Nas4Free, Xpenology), ezek relatíve egyszerű megoldást kínálnak a problémádra. itt most már egyre többen az Xpenology-ra tértünk át, nagyrészt mindenki elégedett vele.
(#4104) radi8tor1: értem én, de a Zpool bővítése akkor is körülményes nekem kissé. vagy az egész vdev-ben cseréled az összes lemezt, vagy hozzáadsz vdev-et, amik meg egyenként bebukhatnak. minél többet olvasok róla, annál inkább látszik, hogy az enyémeknél grandiózusabb célokra tervezték a technológiát
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Futás, futópályák
- Milyen videókártyát?
- Filmgyűjtés
- Vírusirtó topic
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Asztali PC , i5 7400 , 1660 Super , 16GB DDR4 , 480GB SSD
- Lenovo ThinkStation P510 Workstation , E5-1650v4 CPU, 32GB DDR4, 512GB NVMe SSD, M4000 8GB VGA, Win
- Dell Precision 5820 Workstation , Xeon W-2133 CPU, 32GB DDR4, 1TB SSD SSD, P2000 5GB VGA, Win 11, Sz
- Garanciális Gamer Számítógép, PC (RX 590 8GB, I5-7500, 16GB RAM, SSD) Beszámítás! Posta ok (48)
- Garanciális Gamer Számítógép, PC (GTX 1660Ti, I3-10105, 16GB RAM, SSD) Beszámítás! Posta ok (47)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3431, 94% Akkumulátor
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 14 M4 Max 36GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Logitech G513 Carbon Tactile DE (3)
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest