Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• And

veterán

válasz Winner_hun #3230 üzenetére

''Elkezdtem itthon keresgélni, 91,2 ohmosat találtam (fehér, barna, vörös, arany)''
    Az nem inkább 9.1kΩ-os? A vörös (2) százas szorzót jelent (=10^2).
    ''Ezzel, ha a táp 5V-os ágán pontosan 5V-ot ad le, akkor ha mindent jól számoltam akkot 3,176 voltot kéne, hogy kapjak.''
    De mégis hol kéne 3,176V -ot kapnod, a leden? És hogy jött ki?
    ''Úgy mértem, hogy a multiméter pozitív mérőrészére ráforrasztottam az ellenállás, azt dugtam 5V-ra (megmértem utána és 5,06V jött ki rajta)''
    Talán sikerült megmérned (?), hogy egy ellenálláson nem esik feszültség, ha nem folyik rajta áram. A műszer (feszültségmérő) felé legalábbis nem nagyon szokott.
    ''A multiméternek viszont valahogy sokkal több feszt mutatott, pontosan 4,60V-ot. Vagyis az ellenállással ''csak'' 0,46V-ot esett a feszültség.''
    Kutya legyek ha értem, mit terheltél mivel és hogy hol mértél :O.
    Egyébként meg ne gondold, hogy ledek elé muszáj tizedohm-ra pontos ellenállást tenned. 5V-os tápra kék v. fehér ledhez (egy darabhoz) bőven jó a 100Ω-os előtét. Sőt, mivel ezek általában - típustól függően - inkább 3V felett nyitnak, az áram még kevesebb is lesz 20mA-nél. Ha pl. 4V körüli a nyitófesz, az áram nagyjából (5V-4V)/100Ω= 10mA-re áll be.

Új hozzászólás Aktív témák