Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Öregszem
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- A fénynél gyorsabban
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
mezis
félisten
válasz Tompo92 #41078 üzenetére
Üdv.!
Egy érzékeny fázis ceruzával nézd meg a laposod fém részét. Lehet, hogy halványan, de világítani fog.
Régebben már írtam erről itt a fórumon. FuSi laptop két, "borotva kábeles" (védőföldelés nélküli) eredeti tápegységénél is 80 V körüli feszültséget mértem a lapos fém részei és a védőföld között egy 100 MOhm-os műszerrel. Vagy a DC - 230 V-os csatlakozó között 100 MOhm körüli értéket.
Gondolom nem véletlen, hogy a laposok tápegységét is ilyen ormótlan védőföldeléses csatlakozókkal készítik mostanában. Inkább a hangfrekvenciás vezetéknél szakítsd meg a földhurkot pl 1 - 2 mikroF-os bipoláris kondenzátorral.
Az a hangfalad nincs véletlenül kapcsolatban kábel TV-s hálózattal ? Mert akkor oda egy galvanic islator kellene.
[ Szerkesztve ]
mezis
-
Kernel
nagyúr
válasz Tompo92 #41078 üzenetére
Egy időben én is alkalmaztam ilyen trükköt, a számítógép és a hangrendszer/TV között előálló földhurok miatt.
Hátránya annyi lehet, hogy így az egyik rendszer csak a jelkábelen keresztül kap védőföldet. Ha egy zárlatos alkatrész miatt (zavarszűrő kondenzátorok a tápegység bemeneténél, netán egy zárlat a trafó primer-szekunder között) hálózati feszültség kerülne készüléktestre, akkor a földelt oldalon a zárlati áram a védőföld felé folyik, biztosítékot lenyomja.
Másik oldalról viszont zárlat esetén az áram az összekötő jelkábel(ek) valamint csatlakozók GND ágán fog a földelt készülék irányába haladni, ahol a csatlakozókat, bekötéseket ki is égetheti, tetemes károkat okozva. Tehát itt leginkább abban lehet bízni, hogy ilyen zárlatra remélhetőleg kicsi az esély. Villámkár esetén pedig talán mindegy, mert valószínűleg így is, úgy is elszálltak volna dolgok.
Vagy esetleg úgy lehetne védeni a jelcsatlakozásokat, hogy a két rendszert összetestelni egy árambíró vezetékkel. Például erősítő fémváz - PC fémváz összekötése. Ez egyúttal megvéd az áram alatti ki-be dugdosások miatt esetleg előálló károktól is.
Múltkor fejtegettem, hogy egy készüléknél mitől függ, hogy azt földeléses csatlakozóval szerelik vagy nem.
Jelenleg nekem úgy van megoldva, hogy az erősítő gyárilag sem földelt dugós, így ott nincs földhurok, az erősítő máshová nem is kapcsolódik. A TV és a számítógép esetében mindkettő földelt ugyan, de az összekötő HDMI-kábelt az így előálló földhurok semmiben nem zavarja.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
darvinya
titán
válasz Tompo92 #42562 üzenetére
Egy irdatlan zár keletkezett, emiatt a iPhone és az erősítő ment a levesbe.
iPhone-nak nem csak az aksija ment tönkre, hanem az egész.
Erősítőben pedig az IC biztosan és egyéb alkatrész ment tönkre.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz Tompo92 #42562 üzenetére
Igazság szerint régebben ez úgy működött, hogy aki nem ért hozzá, az nem egy fórumot keresett, hanem elvitte egy szervizbe. Fórumon keresztül nem megállapítható a hiba, annyi sejthető, hogy a telefon töltője miatt keletkezett a kár.
Nem tudom, milyen töltőt használsz, gyári eredeti, vagy valami kínai utánzat, de utóbbiak szigetelése a hálózat felé nem a legtökéletesebb. Vagy az is lehet, hogy csak a beépített zavarszűrő kapacitáson keresztül kapott hálózati brummot, káros feszültséget az erősítő bemenete.
A problémát itt az jelenti, hogy bedugáskor először a Jack-dugó csúcsa, melegpontja érintkezik, míg a GND csak később, ez pedig elég veszélyes tud lenni az érzékeny bemenetekre, vagy a telefon kimenetére is.
Ha először összedugod a Jacket, majd utána dugod a töltőt a konnektorba, akkor lehet, hogy semmi baj nem történik. Azért csak lehet, mert ha a töltő primer-szekunder között keletkezett kártékony átvezetés (gagyi töltő esete), az ellen a szakszerű dugás sem véd.
Ezért legbiztosabb, ha töltésen lévő szerkezetet egyáltalán nem dugdosunk máshová. Volt már a fórumon, aki egy tabletet és egy TV-t vágott agyon egyszerre, egy ilyen dugással (neki is töltésen volt a tablet.)
Tehát itt tönkremehetett a telefon kimeneti IC-je, ha zárlatos lett, emiatt szívta le rohamosan az akkut.
Károsodhatott az erősítő bemenete, de ez külön vizsgálatot igényel, többféle hiba is elképzelhető. Önmagában egy erős brummtól, ezzel járó pillanatnyi túlterheléstől nem nagyon szokott károsodni a végfok, vagy a tápegység. Mélysugárzónak nem tesz jót, de akkor zörögne a hangszóró, ha szétszakadt volna benne valami.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Tompo92 #54437 üzenetére
Ha van benne BGA IC, az is okozhat ilyet, amikor elválik, eltörik valamelyik gömbforrasztás. Ez alapvetően hőtágulásfüggő, de nem mindig mutat szabályosságot.
Vagy lehet egyéb termikus hiba, akár alkatrész belsejében, akár azon kívül.
-
Kernel
nagyúr
válasz Tompo92 #54658 üzenetére
Nincs jelentősége, a mágneses erővonalak magában a fémben záródnak ilyenkor, a mágnes és a vaslemez között. Ez semmit nem zavar, semmire nem hat, onnan ki nem lép. Vagy csak minimálisan (persze az sem befelé, mert befelé árnyékol a vas), de ha erősebb lenne, akkor sem számítana.
Plazma TV vaslemez hátára is rátapasztom a kis DVB-T antennát, semmi gond.
BGA vagy egyéb termikus hibát múltkor említettem, az sokkal esélyesebb. De nem is jó kifejezés, mert a mágnes egyáltalán nem esélyes.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC: Új i7-12700KF/14700KF - Új RTX 4060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- Eladó Xiaomi Redmi Note 11 Pro LTE !
- Gamer PC // i7 8700 // RTX 3070 // 16gb 3200MHz RGB ram // vízhűtés // SSD+HDD + Ajándék billentyű
- Logitech Logi Dock Dokkoló
- Tado Smart AC Control V3 + okosotthon, klímavezérlés, klíma okosítás
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest