- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
pellesmartin #76633 üzenetére
Gyári töltők megoldásait vettem alapul.
Ctek azt mondja, hogy 10 napig tart 13,6 V-on, majd lekapcsol, figyel és csak akkor indul újra, ha 12,7 V alá esik a feszültség.
Optimate 6
Az akkumulátor automatikus karbantartó töltése
Az akkumulátor csepptöltése töltésből és nem töltésből (30-30 perces ciklusokból) tevődik össze, melyek időszakosan egymást követnek. 30 perces karbantartó töltést árammal, 30 perc áram nélküli időszak követ. Ez a ciklikus üzemmód segít minimalizálni az akkumulátor elektrolit (víz) veszteségét és egyben optimalizálja az akkumulátor állapotát, várható élettartamát meghosszabbíthatja. Az alacsony erősségű árammal való töltés (13.6 V töltési feszültség mellett) maximalizálja az akkumulátor töltöttségi szintjét, minimalizálja az önkisülés veszélyeit. 12 óra eltelte után a feszültség-megtartási teszt aktivizálódik.
Azokban az esetekben, amikor nem a zöld LED #5 világít vagy nem a LED #5 és 6 együtt, a feszültségmegtartási teszt 24 óra elteltével újra indul. Ez mindaddig ismétlődni fog, míg meg nem jelenik a Kifogástalan állapotban vagy a Rendben értelmezésű LED-s jelzés (LED #5 zölden világít vagy a LED #5 zölden és a LED # 6 sárgán világít). Jó akkumulátorok esetén a 12 órás ellenőrzési ciklus után a 30-30 perces töltési-nincs töltés ciklus aktiválódik. Időtartama 12 óra, mely után újbóli a 12 órás ellenőrzési fázis következik.
---------------------------------------------------------
Optimate 4Az akkumulátor automatikus karbantartó töltése
Az akkumulátor csepptöltése és ellenőrzése 30 perces ciklusokból tevődik össze, melyek időszakosan egymást követik. 30 perces karbantartó töltést árammal, 30 perc áram nélkül ellenőrzés követ. Ez a ciklikus üzemmód segít minimalizálni az akkumulátor elektrolit (víz) veszteségét és egyben optimalizálja az akkumulátor állapotát, várható élettartamát meghosszabbíthatja. Az alacsony erősségű árammal való töltés maximalizálja az akkumulátor töltöttségi szintjét, minimalizálja az önkisülés veszélyeit.
--------------------------------------------------------------Mondani sem kell, utóbbi lett végül számomra tetszetős is, meg egyszerű is. Lomtárból előkaptam a talán sokak által ismert peremtárcsás, konnektorba dugható időzítőt, ami 15 perces pöckökkel van ellátva, így 30 percre is pont be tudtam állítani.
A DC-konverter kimenetére iktattam egy kis diódás áramkört (akkus szerszámgép töltőköréből származik), ami áramszünet esetére nem engedi visszamerülni az akkut, illetve egy piros LED indikálja rajta a töltőáramot, amit 1 db tranzisztor működtet és két ellenállás, ha jól rémlik.
Ez azért jó, mert az autó szivargyújtó aljzatában töltök rá, ami egy lötyögő, bizonytalan dolog. De így látom, hogy mikor jelez a LED, azaz érintkezik rendesen, folyik az áram. A diódán eső feszültség miatt természetesen feljebb kell szabályozni a DC-konvertert, hogy az akkura 13,6 V jusson.
De nem végleges megoldás, a mechanikus időzítő helyett MOSFET-kapcsolóval tervezem majd, ilyen időzítővel, ami nekem már bevált más célra is:
https://mysku.ru/blog/aliexpress/52295.html
Lent a hozzászólások között látszik a multivibrátor rajza is. További részletek az időzítőről:
http://sxemy-podnial.net/c005-prostoj-tajmer/
Gyári töltőknél bevett megoldás a kimeneten egy open drain MOSFET a negatív ágba iktatva, ami több problémát is megoldhat: szikraelhárítás, illetve visszamerítés elleni lekapcsolás például. Így nem kell dióda sem a kimenetre.
-----------------------------------
#76635 Barret001Semmi különös, cellánként 2,5 V felett üzemi állapotba kapcsol a BMS, mindkét irányba vezet. Sokan nem tudják, a Li-ion celláknak van bizonyos önbalanszírozó hatása, de az cellánként 4,2 V-hoz közeledve kezd jelentkezni, egyfajta sajátos Zener-effekt (de csak én nevezem így, az érzékeltetés kedvéért). Öreg akkunál már nem, a belső ellenállás növekedése miatt. Nem véletlen, hogy laptopakkuban is ritkán látni balanszert (ellenállásos kisütőköröket, ami 4,25 V felett aktiválódik).
10,6 V viszont kevés. -
válasz
Az akku lassan megerett cserere.
Elotte azert nem artana egy nyugalmi aramot merni, marmint a robogo nem szivogatja-e az akkut.13,8V az ajanlott toltofeszultseg, 13,4 alatt szulfatosodik, 14-14,4 felett vizet veszit. Akkor is ha zseles, pardon AGM.
Rajtahagyhatod allandoan.
Mielott aggodnal, az osszes PB akkus ups, riaszto, veszvilagitas igy mukodik. -
Barret001
addikt
válasz
Én lerakom a robogót ősszel,tavasszal indul.10 éves akku. Nem gondolod hogy ott más baj lesz?
De a 12,6V-os megoldás működik,úgy hívják hogy csepptöltés.Az ólomakku ezt kifejezetten szereti!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GIGABYTE GeForce RTX 4060 EAGLE OC 8G (GV-N4060EAGLE OC-8GD
- TP-Link Archer AX73 AX5400 Router
- ÚJ TP-Link Archer AX55 AX3000 Router
- Intel Core i5-14600K 14-Core 3.4GHz LGA1700 Box (BX8071514600K) Processzor
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest