Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kernel

nagyúr

válasz Wezuv #47810 üzenetére

Indító kondit indító relével szokták rákötni, ami egy bizonyos idő után lekapcsolja a kondit és csak az üzemit hagyja rajta. Az idő függ a motor teljesítményétől, az indítókondi kapacitásától és a választott időrelé méretezésétől (az indító relében hőkioldó van, ami az áram hatására melegszik és kapcsol le, ezért kell méretezni a motor indító áramához).

Nem tudom, hol láttál ilyen hőrelét, ha létezik egyáltalán, de szerintem sokkal általánosabb és kézenfekvőbb az áramrelés megoldás, legalábbis én ilyenekkel találkoztam mindenhol. Betonkeverő, körfűrész és hasonló gépek, de említhetném a hűtőszekrény kompresszorát is.

Újabban van a PTC-s megoldás is, aminek hidegen kicsi az ellenállása, belöki a motort, közben a PTC hamar felforrósodik, ellenállása megnő. Gyakorlatilag ugyanazon elven, mint a képcsövek lemágnesező köre.

Az áramrelé egyszerűen sorosan kapcsolódik a munkatekerccsel, a motor nagy indulóáramától meghúz, majd az áram csökkenésekor elenged, kondenzátort lekapcsolja.

Maga a relé igen egyszerű szerkezet, létezik külön kis doboz formájában is. Itt be van építve:

De a szokványos háztartási / háziműhely alkalmazásoknál simán megfelel a nyomógombos indítás, vagy akár egy fix 3 másodperces időrelé is.

Új hozzászólás Aktív témák