- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tornas
őstag
Van egy Sony Trinitron TV (50 valahány centis) aminek az a baja, hogy a színesről random átváltanak fekete-fehérre. Átlag félóra színes és félóra ff, de ez az időtartam néha változik. Maga a kép hibátlan csak néha nincs szín. Mi lehet ilyenkor a baja és javítható-e?
-
tornas
őstag
Üdv Mindenkinek!
Lehetséges, hogy ezek a japán Nippon Chemi-Con kondik ennyire jók lennének?? Mert én nemrég találkoztam egy ilyennel szerelt Compaq AT-s tápegységgel.[link]
-
tornas
őstag
válasz
moha21 #37565 üzenetére
Ez nekem is új, mert én ilyen jelenséggel nem találkoztam, pedig jó párszor cseréltem ilyen "hagyományos" izzókat. Viszont, egyszer az egyik izzóm (60 W-os és ~230 V-os) elkezdett rendszertelenül (néha-néha vagy gyakrabban) villogni. Na, mondom ez kontakt-hiba valahol. Miután végignéztem mindent és nem találtam meg a kontakt-hiba helyét, akkor egyszer csak mondja nekem az apósom, hogy inkább cseréljem ki azt az izzót. Kicseréltem és megszűnt a villogás is. Vagyis eleve nem volt kontakt-hiba sehol sem, hanem az az izzó volt a ludas (gondolom, valahol sérült volt a bevezetés vagy akár az izzószál is).
-
tornas
őstag
válasz
moha21 #37412 üzenetére
Ívhegesztésre lenne használva...
"Kazánlemezeket" kellene szépen megcsinálnom, amik 2 és 4 mm vastagok. Végül is megfelel nekem oda váltófeszes 140 A-os hegesztőm is. Ha egy kicsit birkóznom kell a lemezekkel, akkor előveszem a 200 A-os ~400 V-os hegesztőt is. Szerintem elég lesz oda a 2,5-es esetleg a 3,25-ös elektróda is. Rutilos elektródák vannak itthon (2,5-es, 3,25-ös és 4-es).
Nem vagyok egy nagy hegesztőszaki, inkább csak alkalmanként hegesztek néha a ház körül. Csak egy kicsit meg fogott az egyenárammal való hegesztés lehetősége.
Ezért gondolkoztam egy kicsit, de aztán inkább marad az, hogy gyűjtök egy normális hegesztőinverterre.
Ezeket a barkácsáruházi cuccokat mennyire érdemes figyelembe venni? Esetleg, mint alkalmi és rövidebb ideig történő felhasználás szinten mennyire ütik meg a mércét? Egyáltalán melyik márkát, típust érdemes választani? Én max. 160 A-esben gondolkozom.
-
tornas
őstag
válasz
vodkaboy22 #37409 üzenetére
Köszöntem szépen!
Akkor inkább gyűjtök egy rendes inverteres hegesztőre. Gondolom ezek az olcsóbb megoldások, amiket a barkácsáruházakban is lehet kapni, azok valszeg olyanok is. Pl. a Budget (MMA-hoz 150 A és TIG-hez meg 160 A és 40k akciósan), LUX (160 A és 65k), stb márkák.
-
tornas
őstag
Üdv!
Adott egy 140 A-os, ~230 V-os hegesztő (söntös áramszabályozással), aminek a szekundere 48 V-os váltófesz. Érdemes lehet megfelelő hídba kötött egyenirányítóval egyenirányítani a kimeneti feszt és így hegeszteni vele?
Vagy inkább érdemes lenne inkább még pufferelni kondival+ fojtóval?! Azt gondolom, hogy szimpla hullámos egyenáram még lenne sokkal jobb, mint a váltóáram. Ha igen, akkor mekkora kapacitású kondit (konditelepet), és mekkora induktivitású fojtót érdemes hozzá beszerezni illetve készíteni. A fojtóhoz való huzal vastagság természetesen a legnagyobb áramra lenne méretezve.
A diódáknál milyen paramétert érdemes figyelembe venni (az áramerősségén és a feszültségén kívül) a hegesztés szempontjából?Az átalakítás esetleg költségei nem feltétlen érdekelnek, hanem inkább az, hogy kivitelezhető lenne-e ez "egyszerűbb" formában.
A válaszokat előre is köszöntem!
-
tornas
őstag
válasz
csabyka666 #37374 üzenetére
Nem fog...
-
tornas
őstag
válasz
csabyka666 #37370 üzenetére
"A ventiszabályzó nem fog hatni az alaplapra, igaz?"
Mivel egy molex-ről fogja a kakaót kapni az összes ventilátor, így biztosan nem.
"Hasonló elven ezt én is megcsinálhatom?"
Minden további nélkül...
De a fordulatszám visszajelzéshez annyi alaplapi csatlakozó kell, amennyi ventit a szabályozón használnál. Ha 4-et, akkor 4 db alaplapi 3 pin-es csatlakozó kell, hogy legyen az alaplapodon. És mindegyiken támogatott legyen a fordulatszám-kiolvasás.
-
tornas
őstag
Sok Mikulás-csomagot Mindenkinek!
Találtam egy olyan kapcsolási rajzot egy 3 fázisú tápegységről, amelyben a 3 fázis egyenirányítása 2 db Graetz-híddal van megoldva+ utána a puffer.[link]
Én érdekesnek találom ezt az alkalmazási módot a hidaknál. Csak szerintem az egyik híd 2 fázist kap, míg a másik 1 fázist és a nullát kapja meg, mégis közösítve van a két híd pozitívja és a negatívja. Ez hogy lehet??
-
tornas
őstag
válasz
gyenesmartin #37032 üzenetére
A Hitachi meg a Matshita/Panasonic is a legjobbak között van.
-
-
tornas
őstag
válasz
Kernel #36887 üzenetére
Én a csehszlovák pillanatpákámat (kb. 25 éves) 2,5 mm2-es huzallal szoktam használni és nincs problémám vele a tartósabb használat során sem. És nem melegszik jobban a páka, mint amikor a 1,5 mm2-es huzalt használtam, csak hamarabb "elégett".
A huzalt még azzal szoktam "tuningolni", hogy a vastagabb huzalra rátekerek néhány menet vékonyabb huzalt és a végén egy kicsit csúcsosítom. A lényeg az, hogy a vastagabb huzal felforrósítja a vékonyabb huzalt is. Így tudok akár SMD-ket is forrasztani.
-
tornas
őstag
válasz
moha21 #36868 üzenetére
"Mi a helyzet feszültség minimumnál?"
Gondolom, a feszültség minimum nem azonos a negatív csúccsal. Inkább az lehetne kérdés, hogy milyen lehet a zárlat, ha az a felfutás vagy a lefutás egy adott pontján (negatív és pozitív oldalon egyaránt) keletkezik. Szerintem...
" Vagy a könyv azt is maximumértéknek veszi, tehát a negatív csúcsérék is számít ugye?"
Elvileg igen, mert végül is csak a polaritás "fordított" a negatív csúcsnál.
Ez a forrásod? [link]
-
tornas
őstag
válasz
moha21 #36837 üzenetére
A 2 kV sem mindig 2 kV. Rémlik nekem pl. 2,5 - 3 kV körüli leadott váltófesz (feszkétszerezővel 5 - 6 kV egyenfesz).
"Egyébként önmagában is lehet hegeszteni a mikró 2kV-os szekunderével ezt tapasztalatból mondom, de nem ajánlom senkinek."
Erre elég a szekunder köri leadott kb. 500 mA is?
-
tornas
őstag
válasz
PH-User #36835 üzenetére
Ha áttekered az egészet, akkor valóban nem.
Önmagában a mikrótrafónak van egy pár menetes, 4 V körüli szekunderje (legtöbbször piros a szigetelése), ami a magnetron katódjának a "fűtését" biztosítja. És van a sok menetes szekunderje is ami biza 2 kV körüli feszt ad le, mint gyorsító fesz (feszkétszerező kapcsolással kombinálva --> 4 kV).
-
tornas
őstag
válasz
Lompos48 #36831 üzenetére
"Nem tud sugározni/mérgezni/gyilkolni. Max. rázni."
Azt viszont rendesen, sőt ha úgy vesszük, akkor gyilkolni is tud --> 2 kV váltó.
Viszont önmagában nemigen használható, mert amennyire jól tudom, akkor még túl is van gerjesztve a vasmagja és ezért melegszik elég gyorsan valamint nagy az üresjárati áramfelvétele is.
-
-
tornas
őstag
válasz
sörösló #35885 üzenetére
"Mikázni akkor kell ha a szeletek lekoptak a szigetelésig. Macerás dolog, nagy gyakorlat vagy óvatosság és sok türelem kell hozzá. Vékonyra köszörült vasfűrészlappal vagy vésőszerűen köszörült szikepengével próbálkozhatsz."
A laposfejű "órás-csavarhúzó" (kisebb-nagyobb, motor forgórészének a méretétől függően) is jó lehet?
-
tornas
őstag
Üdv!
A mikrosütő teljesítmény-szabályozása hogyan valósul meg egy olyannál, amin csak az időzítő és egy fokozatválasztó tekertyű van?
A legtöbb ilyen mikrosütő kapcsi rajzokon semmi ilyet nem látok (triac vagy valamilyen teljesítmény-tranyó), legfeljebb a grillező fokozatát (amikor csak grillez valszeg max.-on pl. 1000 W-on) tudom elkülöníteni.
Arra tudok gondolni, hogy kisebb teljesítményen a mikrotrafóra a fesz (~ 230 V ciklikusan van ráadva (pl. 10 s.-ig megy majd 10 s.-ig nem megy, fullon meg folyamatosan van a ~230 V ráadva). Amit valahogy az időzítő/fokozatválasztó old meg valahogy pl. egy relével.
-
tornas
őstag
válasz
venember83 #35530 üzenetére
Ha fordítva kötöd a feszt a PC ventire, akkor az egyszerűen nem indul el.
-
tornas
őstag
-
tornas
őstag
A kapacitás-vesztett kondik miatt is eldurranhatnak a kapcsolótranyók idővel. Ilyenkor "gyakrabban" történik meg a töltés-kisütés ciklus a kondiknál, mert nem tudnak rendesen feltöltődni és nagyon hamar ki is sülnek. Rákapcsolt fogyasztóval meg még inkább. A kondik ESR értékének a növekedéséről már nem is beszélve.
Ahogy az autók belsőégésű motorja sem ér semmit sem váltó nélkül, úgy a kapcsitáp sem ér semmit sem a kondérok nélkül.
-
tornas
őstag
"A kapcsoló üzemű tápok kevésbé tolerálják az éjszakai tranzienseket,
esetleges feszültség ugrásokat, mint a hagyományosak."Inkább arról van szó, hogy ha folyamatosan áram alatt vannak a kapcsi-tápok, akkor a kondijai idő előtt fognak kiszáradni a melegtől. A PC-ket (meg minden olyat, amiben ilyen tápegységek vannak) is célszerű áramtalanítani. Igazság szerint a legtöbb (leadott egyenfeszű) trafós adapter is rendelkezik elkokkal, így ezeket is célszerű áramtalanítani.
-
tornas
őstag
válasz
DonThomasino #31980 üzenetére
Nincs esetleg felcserélve a polaritás? Mármint, nem fordítva van bekötve az akku?
-
tornas
őstag
Szerintem ez csak egy kis kondi...
Arra talán jó lenne, hogy ha pl. a hűtő dugvillája mellé dugom be, akkor ne zavarja a TV-t, amikor kinyitom és becsukom a hűtőajtaját (--> a lámpa felkapcsol illetve kikapcsol).
Illetve hirtelen nekem erről eszembe jutott egy régi rendőrvicc:
A rendőr hazajön a munkából és első útja a hűtőhöz vezet. Kinyitja, kiveszi a sörét, majd az asszony után ordít: hányszor po..tam már el, b+, hogy ne hagyd égve a villanyt a hűtőben!
-
tornas
őstag
válasz
moha21 #31793 üzenetére
Az biztos...
Meg aztán ilyenkor jobban is melegszik a 3 fázisú motor 1 fázison.
Még annyit, hogy csillagba kötve az ilyen motor 230 V-ról gyengébben megy, mint ha deltában adom rá a 230 V-ot. Nekem legalábbis így viselkedett. Meg aztán csillagba kötve a 230 V két tekercsre oszlik el, deltában meg csak egyre. A kondival meg a másik két tekercsre is jut szufla, csak ha jól tudom, akkor 90 fok késéssel.
-
tornas
őstag
válasz
moha21 #31760 üzenetére
Szia!
Gondolom a motorod 380 V (csillag) / 220 V-os (háromszög). Egyszer én úgy próbáltam ki, hogy a csillagot átkötöttem deltába, majd két pólusra ment az egy fázisú 230 V, valamint a harmadik pólusra a kondi egyik drótja ment, a másik drót meg a fázisra. Nekem működött... Asszem a kondi itt is 16 mikrós volt.
-
tornas
őstag
-
tornas
őstag
Találtam a teljesítményelektronikával kapcsolatos cikkeket. Gondolom, érdekelhet itt valakit.
Elektronikus áramkörök és ipari elektronika - Teljesítményelektronika
Teljesítményelektronika alapjai
Teljesítményelektronika -
tornas
őstag
válasz
sörösló #31255 üzenetére
+1
Két éve kaptam egy ilyet az apósomtól: Ganzuniv 3
Szélsőséges esetekben én is ezt szoktam használni. Vigyázok is rá rendesen, mert ez egy kincs.
-
tornas
őstag
Basszus...
de hát akkor meg minek kell olyan konnektor, ami gyakorlatilag használhatatlan.?!
A legtöbb ember a vonatokon laptoppal, mobillal és tablet-tel utazik, amiket kapcsolóüzemű táppal töltenek. Mást nemigen használnak azokon kívül.
Nem értem a MÁV-ot sem: eleve nem jól építik ki (nehogy véletlenül minőségi munka szülessen), aztán jönnek a panaszok és akkor egy vállrándítással (piktogram) elintézik. Nem ám a probléma megoldása fekszik nekik... Ezért áll a csőd szélén...
Mindegy... A 3. generációs IC kocsikon is hangoztatják, hogy van Wifi. Hát, én még nem tudtam rendesen használni (csak egyszer, de az is bűn lassú volt), pedig már utaztam vele jó párszor...
Grat a versenyhez!
-
tornas
őstag
válasz
Lompos48 #30513 üzenetére
A forgóvázakon található generátorok a régebbi kocsik tulajdonságai. Ma már inkább a mozdony fűtési fővezetékét (1500 V, 50 Hz) használják fel a kocsik áramellátására. Többek között az akkuk töltésére is. Az IGBT-s töltőket közvetlenül megelőzték a tirisztoros töltők. Négyszögjeles 230 V-ot kapnak legtöbbször a konnektorok is szintén a fűtési fővezetékről IGBT-s inverteren át.
Ahol ezt a piktogramot láttam, az is új kocsi volt.
-
tornas
őstag
A magyar vasút kék személykocsijain szoktam látni olyan piktogramot, ami egy laptopot (töltőkábelével együtt) áthúzva jelöl. Egy külön ~230 V jelzésű címke társágában van mindig a konnektorok fölött.
Milyen jelalakja lehet annak 230 V váltófesznek, ha a laptop töltésére (elgondolásom szerint) nem alkalmas? Az rendben van, hogy a szinuszos vagy a négyszögjeles 230 V-ot mivel lehet etetni. De ezt...??
Ma láttam a vonaton egy emberkét is, aki ilyen konnektorról töltötte volna a mobiltelefonját, de 5 percenként állandóan ki-be dugdosta a töltőjét kb. 1 órán át. Magát a telefont láttam hogy világít a kijelzője. Nem tudom, hogy ez hirtelen összefüggésben van-e a piktogram jelzésével.
-
tornas
őstag
válasz
darvinya #30497 üzenetére
Meg még rajta kívül nagyon-nagyon sokan...
Sőt, szinte mindenki orosz rulettezik, mert hirtelen pl. én sem tudom, hogy van-e a TV-mben vagy a mikrohifi-mben varisztor. A hűtőmben biztos nincs...
Szerencsére a túlfeszek elég ritkák, akárcsak a villámcsapás.
De olyanról már halottam, hogy a konnektorba a nulla helyére is fázist (két fázis --> 400 V) kötöttek az "ügyesek".
-
tornas
őstag
válasz
darvinya #30487 üzenetére
Nyilván kapott egy túlfesz löketet és a csattanásával (egy bizonyos fesz felett nagyon jó vezetővé válik és eldisszipálja a túlfesz energiájának java részét. Olyan, mint ha rövidzárat csinálna.) megvédte a tápegységet, utána gond nélkül beindítható újra a tápegység, pláne ha a varisztor a lábairól is elszállt. Csak a nincs ez pótolva, akkor a következő túlfesz löketnél már a táp fog elszállni.
Sok ATX tápegységben nincs is varisztor...
-
tornas
őstag
válasz
totya694 #30483 üzenetére
Az inkább egy termisztor akar lenni, amit egyre gyakrabban a primer kondihoz közel helyeznek el, gyakorlatilag vele együtt sorba kötik. Ha ez durrant volna el, akkor nem működött volna tovább a tápegység, mert a termisztort mindig sorba kötik (szakad a teljes primer kör).
A varisztor pedig rögtön a bemenetnél van és egyből a fázisra és a nullára van kötve. Legalább AC 320 V-os varisztor kell oda, de találkoztam már AC 400 V-ossal is tápokban.
Feszültség választós (230/115 V-os) tápokban két kisebb varisztor található párhuzamosan kötve, az egyenirányító után és a két varisztor közé fut be a bemeneti fesz-választó kapcsoló egyik drótja. Legtöbbször ez akkor szokott eldurranni, amikor átkapcsolják (illetve természetesen külső túlfesznél is
) 115 V-ra.
Ilyenkor a bizti is elszáll a tápban. Néha a termisztor és a primer pufferkondi is szétrepül (összefröcskölve a táp belsejét). Ha nincs varisztor, akkor komolyabb bajok következnek...
A alábbi képen a varisztort (narancs-sárga színű legtöbbször, de van sötétkék is, esetleg ez is zsugor-csöves) én a ferritgyűrű alatt keresném, amit pirossal be is jelöltem.
-
tornas
őstag
válasz
diamondface #30476 üzenetére
-
tornas
őstag
válasz
tigerscorpio #29761 üzenetére
Köszi szépen és közben én is nézegettem és az Elektrodroid mellett döntöttem. Talán ez az egyik legjobb app Androidra.
-
tornas
őstag
válasz
moha21 #29753 üzenetére
Az biztos, hogy a leírt kísérletek eredményeit illetően lehet is jóslatokba bocsátkozni.
Mindig is óvatosan kezelem az ilyen a "semmiből is energiát állítok elő" embereket. Tisztán a "semmi" és a "nem kézzel és ésszel fel nem fogható valami" között is van némi különbség.
De azért érdemes néha pillantásokat rájuk vetni, mert végül az ember nem tudhatja, hogy mi az amivel érdemes lehet(ne) foglalkozni, próbálkozni!
-
tornas
őstag
Találtam ezt az oldalt. Elég érdekesnek tűnik...
-
tornas
őstag
Ismer valamelyikőtök elektronikai freeware alkalmazást (egyszerűbb számolgatásoktól a komolyabb áramkörök ellenőrzésére is alkalmasig akár) Android-ra? Létezhet ilyen? Elméletben igen...
-
tornas
őstag
válasz
moha21 #29241 üzenetére
Én azt tapasztaltam hogy az egyenfeszültséggel (48 x 0,9 V) hajtott porszívómotor jóval gyorsabban forog, mint váltófeszültségnél (48 V).
A négyszög-jel viselkedését így írnám le:
- A kvázi-szinusos UPS által szolgáltatott négyszögjel "úgy néz ki", hogy a két pólusváltás között "hosszabb" idő telik el, így lényegében fix feszültségű egyenfeszültséget ad, csak ütemesen és szaggatva változtatja a polaritását. Nincs fel- és lefutás, csak polaritásváltás. -
A szinusz jel meg ugyebár szépen felfut, lefut és polaritást vált, majd megint "lefut,felfut" és megint polaritást vált, és így tovább. Lényegében a generátor forgómozgása miatt van ez. Három fázisnál a 120 fokos eltolások szintén emiatt vannak, mert a generátorban is a tekercspárok 120 fokos szögben helyezkednek el (3x120 fok).
Lényegében az effektív 230 V váltófeszültség csúcsértéke 320 V. Ha folyamatosan a csúcsérték 320 V-ot kapnánk, akkor a 230 V-ra méretezett cuccok túlterhelődnének. Négyszögjelnél a csúcsérték hosszabb ideig tart és ez okozhatja a túlterhelődést. Elméletem szerint...
-
tornas
őstag
válasz
vodkaboy22 #29191 üzenetére
Egyszer régebben (tavasszal márciusban) egy normál méretű reklám szatyorba (nem a (tesco-sakra gondolok, hanem a kicsit "komolyabbakra"
) raktam pár holmit és sokáig kint maradt a teraszon. Vele egyidőben szintén csomagoltam el cuccokat ilyen reklámszatyorba, de azokat a sufniba tettem el. Annyi a különbség, hogy a sufniba csak a napfény nem jut be. Magam is meglepődtem 8 hónappal később - amikor november közepén el akartam hordani a teraszról a szatyros cuccokat - mert bár a szatyrok látszatra épek voltak, de ahogy hozzájuk nyúltam, szétporladtak. A sufniban lévő szatyroknak nem volt semmi bajuk.
Én azt gondolom, hogy a műanyagok gyorsabb lebomlásához szükséges a napfény. De ha a föld alá kerülnek, akkor jóval lassabban bomlanak le.
-
tornas
őstag
Az "ónbajusz" nevű jelenség miatt történik ez. Lényegében rövidzárlat keletkezik a két (egymáshoz nagyon közeli) forrasztási pont között.
Bővebben (angol nyelvű):tin whisker
-
tornas
őstag
válasz
kjani18 #28882 üzenetére
12 V-on 1200 W-ban gondolkozok elsőre. 300 W-os (25 A) egységekre bontanám (már csak a több +12 V-os ágakkal rendelkező ATX tápok miatt is) le és 4 db, 300 W-os, 12 V-os egységet terveznék megépíteni.
1200 W-on, 12 V-os spot- és/vagy autósizzókkal szerintem rettenetes mennyiségű meleg keletkezne. Az alaplap (amin az egész 12 V-os rész el fog helyezkedni) méretét is meg kellene növelnem, hogy ne legyen túl nagy a zsúfoltság és a forróság sem.
Mindenki másnak szánt hsz.:
Itt viszont van egy 12 V-os spotizzós műterhelés, csak minden izzó egy termisztorral (ha minden igaz, akkor egy NTC-vel) van sorba kötve. Szerintetek ez jó megoldás lehet? -
tornas
őstag
Köszönet Mindenkinek az infókért!
-
tornas
őstag
válasz
Lompos48 #28873 üzenetére
Ismerem ezt a fajta tokozott ellenállást, de sajnos csak pár darabom van belőle. 3 db 50 W-os és 0,27 ohmos, valamint 2 db 25 W-os és 0,15 ohmos.
Azt hiszem, most már ideje tekerni egyet...
Van nekem még zöld színű, REMIX márkájú változtatható ellenállásaim (22 db) is. Értéke 5,1 ohm és 10 W.. Gondolom a teljesítménye nem csökken az ellenállás-érték csökkentésével, csak kisebb áramerősséggel terhelhetem ilyenkor (--> kisebb feszültséggel).
Jól tudom?
-
tornas
őstag
válasz
darvinya #28772 üzenetére
Az 5 %-ot azt tudom...
Itt van példának, ennek a tápegységnek a címkéje:
A +12 V1-re (17 A a terhelhetősége -->204 W), ráraknék összesen annyi ellenállást (terhelést) amennyit csak elbír. A +12 V2-re szintén és a +3,3 V-ra, a +5 V SB-re és az +5 V-ra is.
Minden feszre először csak kis terhelést rakok, aztán fokozatosan növelem őket az ellenállások rákapcsolgatásával (szimmetrikusan és aszimmetrikusan is, vagyis hol csak az egyik feszre, hol a másik feszre adok csak terhelést --> keresztterhelés). Addig amíg bírja. Az eredmény jobb esetben egyszerűen lekapcsol, rosszabb esetben eldurran és/vagy kigyullad miközben akár a kismegszakítót is lenyomhatja.
Ja, és közben nézem a feszeket is, hogy hogyan viselkedik minél nagyobb terhelés hatására. 5 %-nál nem térhet el egy jobb minőségű cucc esetében. A szkóp sem hiányozhat ilyenkor, de az egyelőre nem áll rendelkezésemre.
Igazából erre használnám fel ezeket a huzalellenállásokat. Ha esetleg nem lenne elég, akkor tudnék még venni. De először még kísérleteznem is kell velük. Ha nem válna be akkor jöhetnek a 12 V-os, 50 W-os spot-izzók (kifejezetten a 12 V-ra, a kisebb feszekre ott vannak a REMIX változtatható ellenállások) vagy gyűjtök rendes teljesítmény-ellenállásokra.
-
-
tornas
őstag
válasz
Reggie0 #28754 üzenetére
A kisebbik átmérőjűből 10 métert vettem, a másikból meg 35 métert (nagyon olcsó volt, ezért vettem többet is). ATX tápegységhez használnám terhelő-ellenállásnak (3,3 V; 5 V; 12 V és +5 V SB) próbaképpen. Kezdő adagnak szántam az eddig megvett métereket.
Valszeg porcelán csőre fogom feltekerni őket és a két drót között hézagot is hagyok. A hűtését ezzel a ventivel oldanám meg, elsőre. De lehet hogy kell még ventilátor. Egy "alaplapra" raknám fel őket, és fölöttük lesz(nek) a hűtőventi(k).
-
tornas
őstag
Üdv Mindenkinek!
Adottak ezek az ellenállás huzalok:
1,46 ohm / folyóméter ellenállású; 0,6 mm átmérő és lakkozott konstantán huzal akar lenni.
A másik 0,35 ohm / folyóméter ellenállású; 0,35 mm átmérőjű, szigeteletlen sötétszürke színű huzal akar lenni. Az eladó nem tudta megmondani, hogy milyen anyagból van a drót.
Milyen anyagú huzal lehet ez?
Szerintetek ezekből az ellenálláshuzalokból milyen terhelhetőségű (W) ellenállások tekerhetők? Azt ki tudom számolni, hogy az adott R értéken és adott U értéken mennyi áramerősség keletkezik. Csak az a kérdés, hogy ezek a huzalok mennyi amper-t bírhatnak el látható izzás illetve elégés nélkül?
-
tornas
őstag
Ismerem ezt a típust is, és nekem meg a KBPC5010 típusú van 50 A-os és 1000 V-os változatban, azt hiszem 10 db van a fiókomban. Ha ezeket párhuzamosan kötöm be, akkor már egész jó vagyok --> 500 A
Az biztos, nagyot változott világ az elektronika terén.
Lompos48: Amikor először megláttam, én azt hittem hogy ezek tirisztorok akarnak lenni a Gate elektródák miatt. Érdekes... és kösz a választ is.
-
tornas
őstag
Üdv Mindenkinek!
Ismeri valamelyikőtök az alábbi képeken látható egyenirányítót? Valóban 25 A-os és 700 V-os? Eddig egy 100 VA-os trafó (Pri: 230V, szek: 2x12V) szekunder köréhez volt csatlakoztatva, autóakksi-töltő gyanánt. A töltőáram ellenőrzésére egy 24 V-os izzó szolgált (ami pontosan ugyanúgy nézet ki, mint a hagyományos 230 V-os körteizzó) a Graetz-híd után. Eddig nem mertem 24 V-nál nagyobb feszre kötni.
A neten semmiféle infót nem tudtam összevadászni róla, és a dióda-katalógusokat is hiába bújtam.
Eddigi megállapításaim:
-CKD gyártotta (a címkéje szerint) talán 20 vagy 30 éve is akár.
-Látható ez a felirat rajta: D25/700 Typ07. Ebből elsőre arra következtetnék hogy 25 A-os és 700 V-os lehet.Egyéb feliratok rajta: TAKF2 vagy TAHF2 és bekeretezve a 07 (talán).
CKD logo
Képek róla (róluk, mivel 4 db van belőle és Graetz-hídba vannak kötve):
-
tornas
őstag
Erre valaki?
[link]
-
tornas
őstag
Valamint erről van valami véleményetek?[link]
-
tornas
őstag
"Antik" elektrotechnika kedvelőinek is.
kjani18:Én a helyedben azért lementeném a cikkeket, mert a link nem biztos, hogy örökké élni fog.
-
tornas
őstag
Akiket érdekel a híradástechnika, azoknak itt egy kis csokorra való
-
tornas
őstag
válasz
Lompos48 #24589 üzenetére
Az alul méretezés is benne van abban, hogy motor a "vákuumban" jobban felmelegszik az elégtelen hűtés hiányának a hatására. Nyilván megfelelő méretezésnél kevésbé melegszik jobban a motor "vákuumban", mint az amelyik alul méretezett. Ezzel csak arra utaltam, hogy a ugyanaz a motor (legyen az alul vagy felülméretezett) az elégtelen légszállítás miatt jobban felmelegszik, mint ha normális a légáramlás körülötte.
Más:
Hallottam olyat, hogy a ~230 V-os pákákat a műszerészek nemigazán szeretik, illetve nem használják a panelok forrasztásakor, meg egyéb más esetekben is. Mi ennek az oka? Esetleg a ~230 V? -
tornas
őstag
válasz
sörösló #24588 üzenetére
Valami már pedig okozza a savasságot. Ez pedig csak a sósav lehet. Apósom is régen bádoglemezből és sósavból készített magának forrasztóvizet és egy kis szalmiáksót (ammónium-klorid) is adott még hozzá. De a krém (TS 570) is savas egy kicsit és itt is a sósav lehet a ludas. Maga a cink-klorid is veszélyes anyag az emberre nézve.
A cink-klorid is korrozív (és a nátrium-klorid is alias konyhasó) nem csak a sósav. A sók inkább elektrokémiai reakciókat indítanak be a fémeknél, míg a savak és lúgok ezenfelül vegyi reakciókat is beindítanak. Ezért kell eltávolítani minden felesleges forraszmaradványt a panelról. A gyárakban is mossák a panelokat.
Ha megnézem a forrasztóvizem (CSEPP-Finomvegyszer Bt.) címkéjét akkor azon is látom, hogy 22,5 % aktivizálható klórt tartalmaz. A szalmiáksó és cink-klorid mellett. A klór forrása pedig a sósav.
-
tornas
őstag
válasz
sörösló #24586 üzenetére
Igen, érdekes dolog a fizika, ezért is szeretem.
//"A csökkentet szívási teljesítmény a fogyasztás érdekében vagy csak hogy ne szívjon annyira?"
Ez esetben mind a kettő érvényesül.A csökkentett szívási teljesítmény alatt azt értettem, hogy ne szívjon annyira. Ilyenkor kevesebb a gép fogyasztása is. Kisebb percenkénti fordulat, kisebb nyomaték, ergo kisebb teljesítményfelvétel a hálózatból is.//
A fenti sorok alatt a TRIAC használata miatt fellépő következményre értettem. Mert a fordulatszám jelen esetben nem a terhelés miatt csökken le. Így megállja a helyét a kijelentésem, szerintem.
Azzal viszont teljesen egyetértek, amikor befogom a csövet, akkor lényegében "vákuum" keletkezik, ergo nincs (van, csak minimális) légellenállás és így tud maxon pörögni a motor. Viszont hűtés hiányában hamar túlmelegszik, ezért kerülendő az amikor elzáródik vagy eldugul a cső!
Háztartási körülmények között elég nehéz vákuumot létrehozni, hogy megtudjak győződni arról, hogy hogyan változnak a teljesítményadatok.
De, ha egyre jobban terhelem a motort (vagyis egyre lassabban forog), akkor egyre nagyobb a felvett teljesítménye a hálózatból. Pl. vastag szőnyeget porszívózok. Üresjáratban kisebb a felvett teljesítménye, mint ha terhelve van. De akkor hogyan csökkenhet le "vákuumban" a felvett teljesítmény, ha felszökik a fordulatszám? Végül is a vastag szőnyeg porszívózásakor is a levegő szívása akadályokba ütközik (a szőnyeg meg a padló miatt is). Ekkor is magasabb egy picit a gép hangja (magasabb fordulaton pörög, mert ugyanazt a légszállítást próbálja produkálni), de teljesítménye (felvett-leadott) inkább nő nem pedig csökken. Nincs itt valami paradoxon? Érdekes....
Egyenáramú soros motornál van még olyan, hogy azt mindig terhelve kell használni (mozdonyok), mert képesek addig gyorsulni, míg szét nem esnek. Ekkor azt hiszem, hogy az áramfelvétel itt is nő.
Egy kisflexre ez mindenképpen igaz, de ott a tengelyt szilárd anyag akadályozza a forgásban. Míg egy porszívó motornál a légnyomás változás másképp van hatással a felvett teljesítményre. Gondolatom szerint...
De ha belegondolok, akkor ha sokáig porszívózok egyhuzamban egy nagy szőnyeget, akkor nem azért melegszik fel annyira a motor, mert a felvett nagyobb teljesítmény miatt több lesz hőveszteség, hanem mert a légszállítás elégtelensége miatt hamarabb fel(túl)melegszik
//"Ha lukat nyitsz a szívócsövön akkor tényleg nem szív annyira, de az energiafelvétel nő."//
Ez csak azért érdekes számomra, mert ha nagyobb a felület, akkor könnyebben tudja a levegőt szívni. vagyis kevesebb energiát kell belefektetni a motornak a levegő szívásába. Hacsak egy orrlukadon lélegzel és úgy kezdesz el futni, hamarabb el fogsz fáradni, mert tudsz elég levegőt beszívni. Ergo több erőt kell kifejtenie a tüdődnek, hogy ugyanazt a levegőmennyiséget egy egységnyi idő alatt akarod belélegezni kisebb felületen (keresztmetszeten). De ha orron-szájon át veszed, akkor már könnyebb a dolgod. Nem?
Arra kíváncsi lennék, hogy tökéletesen vákuumban hogyan alakulna egy ilyen motor teljesítmény felvétele (én is azt feltételezném, hogy alig lenne felvett teljesítménye, a légnyomás /légellenállás/ hiánya miatt) és utána forgás alatt légnyomásos teret hoznék létre körülötte, és akkor hogyan változna meg. Jelen esetben meg a felvett teljesítmény növekedését jósolnám meg.
Tényleg nagyon érdekes dolog a fizika. Öveged Professzort meg nagyon szerettem srác koromban.
-
tornas
őstag
válasz
sörösló #24580 üzenetére
Sajnos, a vadkapitalizmus sosem az ésszerűségéről volt híres! Az embereket szinte rá kényszerítik, hogy szemeteljenek (minél többet vásároljanak) és utána megetessék velük a saját szemetüket. Mi EU-sok demokratikusnak vélt jogainkkal élve nem esszük meg amit kidobunk, csak megvesszük és utána kidobjuk. A hulladék majd jó lesz általad említett kontinensen élőknek. Amiben olvasztják az ólmot az ottaniak, ők ugyanabból az edényből is esznek!
Mindenféle szabványokat kitalálnak az USA-ban és az EU-ban is. De pl. Afrikában nemigazán születnek szabványok...
De mit érnek a szabványok, ha ésszerűtlenek azok is és inkább a piachoz illeszkednek, nem pedig a környezethez. Állítom, hogy van olyan EU-s (értelmiséginek vélt) emberke, aki szerint India egy másik bolygón van. És ilyenek is hozhatnak létre szabványokat. Na ne....
Én idegesítő dolognak tartom ezt a mai nagyon komoly bőségzavart az EU-ban. Épelméjű átlagember a legjobbat akarja az adott összegért. Csak győzze türelemmel, mire megtalálja...
A "Föld" alatt az egész bolygót értettem, tehát ha kevesebb szemét keletkezik, akkor kevesebbet kell szemetet égetni.
OFF
-
tornas
őstag
válasz
Lompos48 #24579 üzenetére
Igen, ismerem a savas tulajdonságát. A sósav a legfőbb savas összetevője, ha jól tudom. Ez ugyan nem támadja meg a rezet, de erősen korrodál.
Leggyakrabban rézvezetékekhez használom én is. De ha a panelon akarok valamit beforrasztani, akkor a beforrasztandó cucc (legyen az egy kondi), lábait kenem be vele. Majd felviszek rá egy kis ónt, lehűl, eltávolítom róla a maradékot. És utána már csak a forraszanyagot használom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gurulunk, WAZE?!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Linux kezdőknek
- Azonnali fotós kérdések órája
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Kerékpársportok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- Samsung 840 SSD 120GB újszerű, 100/100
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged