- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- <Lacy85>: Időmilliomosok előnyben - Játékfejlesztés #1
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- urandom0: Kicsit most elfáradtam...
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
Új hozzászólás Aktív témák
-
Imco
őstag
válasz
liksoft #10127 üzenetére
Persze! Csak igy költséghatékonyabb! Ha szoftveres hibát kilöttem akkor mennék a hardwer felé. Persze ha van otthon egy tápja akkor kezdhetné igy is. De lássuk be hogy erre kevés az esély. Az átkondizás meg tapasztalatom szerint /már ha nem látványos a hiba / kis százalékban jön be. Igaz a ráforditott összeg sem túl nagy!
Remegő kezű home usernek "nagy" kihivás. Én is inkább mást kérek rá.
- mivel türelmetlen, remegő kezü ember vagyok!
Szerintem...
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #10089 üzenetére
Na igen, sajnos valami ilyesmire gyanakodtam én is, köszönöm válaszod!
Ezek szerint találkoztál már ilyennel.
Nővérem ismerőse valami biztonságtechnikai informatikus, az ő gépéről készült a másolás, lehet, hogy ő állított be alapból ilyen hülyeségeket a gépén?Pl. épp a szakmája miatt egy kicsit paranoiás (
), ezért beállította, hogy a gépéről készült másolat más gépen ne jelenhessen meg? Mondjuk jelen esetben sok értelme nincs, nem az volt a cél, hogy nővérem ne tudja megjeleníteni más gépen. (mondjuk igaz, a másolatok készítését nem ő végezte, akkor lehet, hogy eszébe jutott volna leszedni a védelmet)
Tehát ha jól értem, jelen esetben akár fejre is állhatok, akkor se fogom tudni lementeni az adatokat a kulcs nélkül. És újból össze kéne kötni az eredeti géppel, megoldani a fájlvédelem mellőzését, és ismét másolni. Hmm, hát mókás lesz, mert a srác külföldön van. Na, ezek szerint szívás. Továbbítom a jó hírt.
Köszi a választ! -
iteq47
csendes tag
válasz
liksoft #10052 üzenetére
>>Ha nem tudod mit írtam, akkor az OS működése környékén kéne egy "kevés" információt még összeszedni. Vagyis vagy utána olvasol (nem ebbe a témába való, és hosszú), vagy megkérsz valakit, segítsen Neked.
hi!
nagyrészt tudom h mit írtál. amennyi erőt belefektettél ebbe az üzibe, kb 3x leírtad volna amit nem értek. egyszerűen csak arra kértem volna kis felvilágosítást h swap es temp alatt mit értesz:S szó sem volt teljeskörű felvilágosításról. nem azt írtam h kezd már el betűzni h mi micsoda... köszi. -
maxrad1580
aktív tag
válasz
liksoft #10032 üzenetére
Mekkora sügér vagyok
Megvan az új vinyó a gépben ahogy tanácsoltad lecseréltem a régit
Egy 80-as WD 5200 rpm
Tegnap beletettem a HP notiba na hajrá telepitek
Lemez be boot aszongya a gép rossz Hdd inditsa újra a gépet
ezt eljátszottam vagy 20-szor vinyó ki jumper át stb szenvedés
ekkor rájöttem hogy nem xp lemezt tettem bele azért nem bootolt
előtte a biosban találtam valami Hdd test menüt amit 50 percig csinált a gép
Azt szeretném kérdezni hogy azzal nem csináltam hülyeséget hogy ezt lefuttattam? -
liqquid
tag
válasz
liksoft #10021 üzenetére
Mit értessz energiagazdálkodás alatt? Miközbe használom a gépet addig bajlódik a winyó, ha nem akkor nem hiszem. Be van rajta kapcsolva h 20 perc múlva leállítsa a winyókat, de ugye szokott menni a torrent és ha megy gondolom nem állítja le, de nem tudom mi érdekel ezzel kapcsolatban? Nekem ez a kérdés így önmagába kevés
Mire gondoltál ezzel kapcsolatban? (Vista van fent, úgy gondolkozz a beállításokon)
-
djpety
tag
válasz
liksoft #9887 üzenetére
Igen, de itt alapvetően a Partition Magic művelte ezt, amikor kék halálba vitte a windowst. Tehát nem hardveres hiba, hanem kompatibilitási.
Szerk: Persze, te jobban értesz hozzá
csak eszembe jutott hogy egyszer ez segített a partíción, és kipróbáltuk. Én nem dolgozom adatmentőként. Viszont a mentés tényleg létfontosságú, de ugye mint mondtam itt nem ez volt a gond
-
djpety
tag
válasz
liksoft #9885 üzenetére
Hello! Azért ez a testdisk már másik ilyen elveszett partíciót is mentett meg (és ott fotók is voltak a gépen, ami pótolhatatlan ugye)! Nagyon hasznos program, sok fájlrendszert ismert. http://www.cgsecurity.org/
-
liqquid
tag
válasz
liksoft #9883 üzenetére
Na, haverommal sikerült megoldani könnyedén a problémát, mint mondottam a fájlok nem sérültek mert más programmal láttam csak a win nem látta a fájlrendszer valami pici részének sérülése miatt, de egy testdisk-6.10 elindítása után és pár lépés után na meg 1 reboot után helyreált szépen, a program kijavította a fájlrendszer felismerésében lévő hibát és azonnal látja is a win és szépen lehet kezelni mostmár.
Itt mint mondottam nem adatmentésre volt szükség, csak a fájlrendszer felismerésében volt a bibi, de így kénytelenek voltunk mi megoldani, legalább sikerült!
-
liqquid
tag
válasz
liksoft #9879 üzenetére
Jó elhiszem neked, régen én így ismertem h fat tábla de akkor úgy mondom hogy a winyón lévő fájlrendszer, és nem adat menteni akarok, hanem csak az NTFS fájlrendszert ami jelenleg is rajta van a winyón láthatóvá tenni a windows számára, én látom hogy vannak erre programok neten (Partition Recovery Tool), de ha ilyen programokkal nem lehet megoldani hogy lássam win alól akkor mond hogy nem lehet. De ha ez meg így van akkor ezek a programok mire lennének jók???
-
liqquid
tag
válasz
liksoft #9877 üzenetére
Aha, látom, midnen fájl teljesen rendben van rajta, úgy ahogy volt. Nincs ennek olyan változata ami csak helyreállítja a FAT táblát hogy lássa a win is a Fájlokat rajta? Mert igazából csak ennyi kéne. (nem gond h regelt verzió kell hozzá pl.) Csak h van e olyan mert nem vagyok pesti te meg gondolom igen és hosszú út lenne elutaznom oda emiatt, csak van rá valami megoldás, a fájlok rendben vannak végülis
Hmm???
-
liqquid
tag
válasz
liksoft #9875 üzenetére
Ja bocs, én voltam hülye, azt még nem lőttem ki, mostmár megvan így alkot valamit!
Na mostmár látom meg midnen, de sok lehetőséget kínál, hogy használjam? Mire kattintsak? Elnézést, de még ezt a programot soha nem használtam és nem túl magyar most ez nekem sajnos így 1.re
-
liqquid
tag
válasz
liksoft #9871 üzenetére
Köszi, megpróbálom, de azrét az jobb lett volna h ne kelljen újra midnent ide oda másolgatni hogy csak címzést adni valahogy a meghajtónak
de ha nincs erre lehetőség akkor így csinálom, kénytelen vagyok, de ha van 1 olyan alternatíva akkor azt szivesebben fogadom mert olyan ördöngős nagy gond nem lehet azért amennyire én ezt látom...
-
liqquid
tag
válasz
liksoft #9868 üzenetére
És még annyit hozzáfűznék hogy amikor előzőleg a wd-t mélyformáztam, 2 külön partíció volt ugyanígy, hogy nem látta a 2.at a win, 1.nek töröltem az 1ik partíciót, és meglepődésemre megjelent a win-ben a másik abban a pillanatban, persze utánna azt is töröltem és 1be letisztítottam az egész felületet, de csak azért modntam ezt hátha segíthet valamiben.
-
liqquid
tag
válasz
liksoft #9866 üzenetére
Sajnos ezt tudom én is, de ezért furcsa ez számomra mert a fájlrendszert ugyanúgy kellene mind a 2nek látni... Beraktam képet és nem ír rá fájlrendszert csak hogy 500GB és mást semmit nem ír az ég világon
. Ezen kívül viszont ha 1 másik programmal néztem amivel mélyformáztam a WD winyót (Active KillDisk Suite), azzal pedig láttam rendesen mindent, úgy ahogy midnen volt! Rakok be akkor még képet miről is beszélek :
[link1]
Itt nem látható hogy mi van rajta, csak hogy 500GB és kész...[link2]
Itt pedig látható szépen, úgy ahogy volt eredetileg, egy furcsaság ragadja meg a szemem, 2 üres rész van a Hitánál, mikor csak 1nek kellene lennie ha midnen igaz, valami bibi ott lehet sztemA WD-nél csak azért van 2 mert a 2. üres rész még nem lett partícionálva. Mondjuk lehet tévedek, ki lehet javítani
.
Így tudsz valamit mondani, mit tudnék tenni? Mert ha minden igaz jók még ott az adatok meg megvan a partíció is csak a Vista valami oknál fogva nem látja.
-
liqquid
tag
válasz
liksoft #9864 üzenetére
Na nagyjából már kezdek rájönni a hibájára, mivel nem volt kompatibilis a 64 bites vista-val a partition magic így gondolom h lássa mi van a winyón konvertálhatott valamit, és most 32bites programba látom, de ha 64 bitesbe akarom akkor ott meg nem :S .
Valahogy csak vissza lehet konvertálni vagy valami, nem? Csak rá valami helyreállító program, hogyha vannak adatok a winyón de nem látszik rendesen az adott rendszerbe a partíció, viszont az adatok az adott rendszerbe lettek ráírva akkor csinál visszaállítja mondjuk a FAT táblát, hmm???
Csak kell lennie valami megoldásnak.
Rákerestem ilyesmire: [link]
Csak most nézem hogy ez nem kompatibilis megintcsak 64-biten
. Valami netán ami igen?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9847 üzenetére
"alaplapi VGA-s 256 rammal ellátott gépre csak akkor teszek 3 winyónál többet, ha azt 500-600W-os táp hajtja."
Ezt ilyen biztos ami tuti alapon? Csak hogy mindenképp legyen kellő tartalék? Mert gondolom egyébként elég lenne kisebb táp, de persze szakemberként gondolom jóval elővigyázatosabb vagy, ismerve az esetleges kockázatokat...
Bocsi, hogy most így kiemeltem ezt a szövegrészletet, csak érdekelne. -
liqquid
tag
válasz
liksoft #9847 üzenetére
Ezeket már ha úgy vesszük próbáltam h csak a winyót hagytam bent, de amúgy alapból 2 winyó volt a gépbe most csak 1 újat beledobtam h legyen valami rendszerwinyó me a másik 1 terrásra nem akartam rakni az nem erre van nekem.
Igazság szerint akkoris azon csodálkoztam hogy format után semmi hiba addig meg csak nőtt, és ez akkor csak akkor léphet fel ha írom vagy netán olvasom a fájlokat. Az ilyesmit viszont úgy tudom garanciába se lehet visszavinni...
Amúgy amit te is mondtál midnenképp az olvasásnál lehet a gond mivel rendszerwinyó így minden indításnál meg hazsnálat során is folyamatosan olvasgatja a pc.
Még azt hallottam lehet hogy 1 mélyformázás letisztíthatja úgy hogy utánna ráírva az adatokat meg az új szektorokat lehet már nem lesz ilyen gond, bár ez csak feltételezés nem biztos de 1 próbát lehet megérne, régen dosba tudtam hogy kell de most vista alól hogy tudnám ezt megvalósítani, van erre valami príma program?
-
liqquid
tag
válasz
liksoft #9844 üzenetére
Magyarul csak szart vehetek szinte meg, mivel minden kínai...
Ez nem vigasztal, de megmérhetem a dolgokat ha gondolod csak mondjad hogy mit és hol mérjek rajta és mi és hol mennyinek kellene lennie.
Ha leírod pontosan melyik kábelen mit kéne mérnem, akkor szivesen lemegyek a műszerért és átmérem a kábelvégeket.
-
liqquid
tag
válasz
liksoft #9841 üzenetére
Írtam már h milyen tápom van de belinkelem a hozzászólást ez a legegyszerűbb. A kábel is ki lett cserélve amúgy azt is írták hibának. Hőmérsékletre nem tudom miért írod hogy a hita jól szokott mérni, azzal semmi gond a Western Digital winyóval van baj.
Na itt a hozzászólás:
(Amúgy kicsit furcsa nekem ez az egész és rohadtul bosszantó, régen vettem gagyi gépeket még kisebb koromba és soha nem volt velük semmi gond, most meg mindenhol olvasok utánna hogy mit érdemes venni, megveszem a komoly gépet és akkor ez meg szarul szuperál... manapság már a pc-k 50%-a amit árulnak szar? Meg régen volt Codegen tápom meg rengeteg még annál is szarabb nevenics fos és azzal működtek a winyók mostmeg már minden kis dolog baj? Érdekes ez számomra, mintha visszafelé fejlődne a technika vagy nem tudom...
)
-
liqquid
tag
válasz
liksoft #9827 üzenetére
Na találtam 1 képet, mikor 131 gyenge szektor volt még. ez későbbiekben volt 175 is. Vizsgálat alattiak de nagyon gyorsan növekedtek, volt olyan fájl amit nem tudtam már beolvasni. Azt h milyen kritikus tápellátásról meg hőmérsékletről meg tuningról beszélsz azt nem vágom, gondolom ezeket elírhattad mert az én winyómnál ezek már ki lettek zárva... Tuning pl. fel se merült de a hőmérséklet se ment még 31 fok fölé...
Na itt a kép, remélem erre már tud valaki kézzel foghatót mondani:
-
csiga8
senior tag
válasz
liksoft #9826 üzenetére
A régi 320-as Seagate vinyóm ( pata) is a gépben van, annak egy partícióján az Ubuntu tanyázik, ha lenne időm, ismerkednék vele...
Szóval úgy vannak telepítve, hogy láthatják egymást a Hitával, de az OS-ek boot menüből nem látják egymást.
Ha a Seagate-ról ubuntuzok, akkor csendbe van a Hita, most néztem meg.
Ezek szerint az XP (SP3, nagyvállalati licences ) nyavalyáskodik velem.
Ezzel a gonddal gondolom akkor máshova forduljak... -
cascada
senior tag
válasz
liksoft #9816 üzenetére
Értem
Köszi, csak reménykedtem hátha tudja figyelni, amikor kattan a winyó ( gondolom gyorsan ujraindul, mennyi a feszültségesés, de ezek szerint nem lehet ). A két winyó 35 és 23 fokos.
Tapasztalataid alapján mit mondanál, mi lehet a gond? A táp? Nem nagyon szeretnék már küldeni erre a gépre. Mennyi ideig fog ez még igy elmenni? ha romlik a winyó állapota akkor a HD Sentinel jelezni fogja? És a napi sokszori kattogásnál már nagy gáz van?
Adatok mentve vannak azért nemkár..
Köszi -
icons
addikt
válasz
liksoft #9817 üzenetére
Leszedtem a HD Sentinelt, mit kellene látnom, hogy tudjam mi van vele? (54fokos, és 86%osra mondja a kondíciót, ha rámegyek a SMART fülre, akkor a Reallocated Sectors Unit előtt van egy sárga háromszögben felkiáltójel, de a státusznál azt írja erre is: "OK (Minden rendben)". Egyébként ez az érték 0-ról 9-re ugrott fel.
-
T-unit
őstag
válasz
liksoft #9792 üzenetére
Igen nekem is ez volt az első ötletem,csak sok fontos adat van a régi vinyón,és gondoltam átpasszolom az újra, mert úgyis egy másik OS-t is akartam régi vinyóra.Mondom, leírás szerint jumpereltem AB(bal szélső 2) pint maxtoron h menjen be master-be,de akkor meg csak samu-ról akart bootolni és biosba se látta se IDE-s dvd írót,se maxtort,nemértem.
Ha másnak sincs jobb ötlete azlesz.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9747 üzenetére
Kernel és liksoft, ismét le vagyok nyűgözve.
Ennél érthetőbben kétlem, hogy megtaláltam volna szakkönyvekben
Ismét kicsit felhomályosítottatok a dolgok hátteréről, köszönöm.
Tehát ha jól értem, a lényeg, hogy azoknál a kábeleknél, ahol nincs "szakadás" az egyik érben, ott sima jumpereléssel meg lehet oldani, hogy akármelyik végére kerüljön az eszköz (amennyiben két eszköz van), amelyik kábelnél viszont hiányzik egy darab az érből, ott mindenképp a masternek kell a kábel végére, a slave-nek a közepére kerülni. Egy eszköz esetén viszont mindenképp a kábel végére kell csatlakoztatni a vinyót, a kábelvég elektromos lezártsága érdekében (hogy ne legyenek zavarok).
"Sok munkád lehet a keresésben." Azt hiszem, legfeljebb három percet töltöttem el ezzel, nem volt nagy cucc a kereső segítségével megtalálni
(pl. "közép" vagy "közep*" szótöredékek, stb.
)
U.i. egyébként most csak magamnak foglaltam össze a dolgokat...
-
szkt
csendes tag
válasz
liksoft #9693 üzenetére
Általam szakembernek tartott informatikus megnézte a vinyót a vinyóról levett elektronikát egy 160-ra rátette az müködőképes lett . A 160-as elektronikája a 200-ast nem mozditotta meg a további továbblépéshez egy hasonló vinyó kellene . Az informatikus azt mondta , hogy a fejmotorokkal van a baj . Számomra fontos dolgok vannak a vinyón ezért erőlködök .
-
Imco
őstag
válasz
liksoft #9695 üzenetére
Feltettem! A sentinel a NASA hozzá képest!
Szolid hőmérő ami particónként jelzi a hőmérsékletet!
Még jó hogy a tálcára csak vinyónként teszi ki.
Egyszerű figyelő. Tudása abban kimerül hogy riaszt a beállitott értéknél, ill. eldönthetem hogy mit csináljon a géppel /kikapcs, hibernál, stanby/ email értesitési lehetőséggel kiegészitve. Szerény képességű progi, szerény gépigénnyel.Többszörre is ugyanazokat az értékeket mutatja mint a sentinel. Ez alapján van annyira megbizható mint az. Senki nem fogja eldobni a sentinelt miatta. Szerintem...
-
Core2duo6600
veterán
válasz
liksoft #9655 üzenetére
És akkor hogy lehet megoldani ?
Nem csodálkozom, hanem keresem a megoldást, amivel újra fel lehet éleszteni az AHCI -t, hogy felimserje a rendszer.
Ezért keresek erre egy progit.
Amúgy garis, de ha vissza is viszem biztosan, ide módos gépben nézik meg, akkor meg menni fog.És nem csak nálam még 1 esetről biztosan tudok.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9496 üzenetére
Hű, hát igen, ez nem egyszerű... Ez a baj, hogy hatszáz oka lehet.
Mindenesetre egyre valószínűbb, hogy már nem fogjuk tudni megoldani a dolgot, adatmentő céghez vinni nincs pénze a havernak, és mivel azóta sokszor használta a rendszert, ezért egyre csökkentek az esélyei, a chkdsk nem helyezett el könyvtárat az elveszettnek tűnő adatokkal (Total Commander keresője mondjuk rálelt volna), az én gépemmel meg nem tudjuk összekötni a vinyóját átalakító híján...
Ha move-ot nyomott volna copy helyett, akkor még érteném az adateltűnést, de nem erről van szó. Az Asztalra elhelyezett dolgokat egyszerűen kisöpörte a vinyóról, marha jó.
Ez tanulság volt számomra is, hogy bár eddig se tettem, ezután se tegyek soha semmi fontos adatot az Asztalra... (vagy használjak Linuxot?) -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9494 üzenetére
Oké, akkor már csak érdeklődés szintjén: ha másolgatás közben fagy le a gép (épp a vinyóról másolt a pendrive-ra, NEM áthelyezett, ezért furcsa), akkor elképzelhető, hogy egyszerűen törlődik az adat?
Vagy csak az Asztalt nem szereti valamiért?Szerk.: köszi az eddigi válaszokat is neked és Kernelnek, és bocs a sok kérdésért!
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9488 üzenetére
chkdsk-et már lefuttattattam (uhh, csak sikerült leírni), át is helyezett rossz szektorokat, de az adat továbbra sincs meg, pedig a chkdsk eredményében reménykedtem. Annyi eredménye lett, hogy már nincs hibaüzi, és az Asztalon lévő háttérkép is visszaállt (az is eltűnt korábban, mivel a "profilhoz" tartozik).
Magyarul mégse reménykedjünk? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9464 üzenetére
Időközben megtudtam a pontosabb részleteket, hogy mi is történt:
elég elszomorító a helyzet, rögtön kezdem azzal, hogy a rendszert azóta már sajnos sokszor használta, írt-olvasott róla (telepített is rá, stb.), tehát nagy valószínűséggel búcsúzhat az adataitól.
Egyébként laptopos vinyóról van szó.
Valószínű, hogy sok értelme már nincs ráküldeni GDB-t.Pendrive-ról másolgatott adatokat a vinyóra, a pendrive-ról letörölte, a vinyóról meg egyszerűen eltűntek az adatok... Mondtam neki, hogy akkor legalább a pendrive-ra küldjön rá egy GDB for FAT-et, ezzel szerencsére az adatainak kb. 30%-át sikerült visszaállítani, ez is valami. (Ez is csak azért ilyen alacsony arány, mert persze a pendrive-ra is került azóta adat...
Szóval elkövette a legsúlyosabb hibákat.)
Már tökmindegy-alapon tanácsoltam a chkdsk-et, az pedig sok hibás szektort helyezgetett át. A probléma egyébként az volt, hogy az adatait éppen le akarta menteni (!!) pendrive-ra, amikor LEFAGYOTT a gép, ez TALÁN a sok hibás szektorral hozható összefüggésbe, de a fene tudja...
Viszont azt érdekesnek találom, hogy teljesen eltűntek az adatai! Ami még hozzátartozik, hogy a korábban említett hiba előfordulása után (!) végezte el a másolgatást a vinyóra, amiután a fagyás bekövetkezett.
A chkdsk után többé nem látta a hibaüzenetet! De az adatait sem. (Persze a hibának semm köze a chkdsk-hez.)Ilyenkor miért tűnik el az örök bitmezőkre az adat? Valami hibás szektor lezáródik, ezzel magába rejtve az adatot, vagy hogyan kell ezt elképzelni?
-
Hedgehog87
csendes tag
válasz
liksoft #9463 üzenetére
Hát nekem is az volt az első tippem de 3 különböző tápegységnél is produkálta a hangot és utána megfogtam és lehúztam a vinyóról a tápkébelt és úgy elindítottam és akkor megszűnt a jelforrás, ebből kiindúlva hoztam azt a konkrúziót hogy a vinyó a zaj forrása, és mit lehetne tenni? ez garos dolog? vagy hangszigeteljem le a vinyót
Köszi
-
DeFranco
nagyúr
válasz
liksoft #9427 üzenetére
Sziasztok!
Samsung SP1654N winchesterem van (azt hiszem ez a tipusa, 160 GB, PATA, 7200 RPM, 8 MB cache).
Samsungos HDD tesztelő programmal teszteltem, majd ott kutakodva valamilyen "set... mode" opciót kiválasztva beállította automatikusan, hogy az eredeti UDMA 2 mód helyett mostantól a max sebesség UDMA 5. Nem számítottam rá, hogy automatikusan beállítja, akkor nem mászkálok felelőtlenül, de már megtörtént.
A kérdésem az lenne, hogy ezzel elronthattam-e valamit, tekintettel arra, hogy az eredeti beálítás nem ez volt, vagy bízzak a programban, és jól van ez így?
Remélem nagyjából jól rekonstruáltam a történteket, már tele van pakolva a vinyó, úgy hogy nem nyúlkálnék most már a programmal bele a pontos opció megnevezésért.
Ja, és az lehet, hogy ennek a vinyónak max ATA100 az adatátviteli módja, és nem ATA133? Mellette van egy 80GB-os maxtor, az simán ATA133-as.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9196 üzenetére
Utánaérdeklődtem az alaplapom topicjában, elvileg a PCI-E freki fix 100-asra való stabilizálásával nem lehet gond tuningnál, tehát elvileg a Hitachi vinyó se feltétlenül reagál "allergiásan".
Azt mondják, hogy ez egyébként is legfeljebb instabil adatátvitelt, adathibákat, tömörítésnél CRC-hibákat okozhat, tehát hardveres gondot nem okoz(na). (priti is ír erről: [link], [link])
Az alaplapom manualjában volt egy kép, amiből lehet(ne) következtetéseket levonni a működésre vonatkozóan:Mint Gorneck23-tól megtudtam, lényegében arról van szó, hogy ott jön be a képbe a PCI Express összefüggésben a SATA-vezérlővel, hogy ugyanaz a vezérlő felelős mindkettőért (és a többiért is), így instabilitás esetén magával viheti a HDD-t is, ahogy Te is mondtad. Végre talán sikerült kicsit letisztázni.
Köszi liksoft, hogy felhívtad erre a figyelmem, ebből is tanultam valamit.
-
BK87
senior tag
válasz
liksoft #9424 üzenetére
Már a vista feltelepítése óta lassúnak érzem a rendszert, de nemnagyon vettem észre a processzorváltás után sem semmi teljesítménynövekedést, ha egyszerre futtatok 2-3 programot.Tuning meg akár van, akár nincs, mindehogy UDMA 5-ben megy a lemez.Az probléma lehet, hogy az ATA 133-as vinyóm egy kábelen van a szintén ATA DVD íróval?
-
Imco
őstag
válasz
liksoft #9419 üzenetére
Igazad van! Magam is igy gondoltam! Érdeklödünk, referenciát gyüjtünk, árakról tájékozodunk. Majd mindezt összevetve, kiértékelve hozunk egy döntést. Ez lesz az ami egy szakira, cégre vonatkozik, és gyakorlatilag eldönti az adataink sorsát.
Tehát ne "gyötörgesse" mindenki az elgyötört vinyót még pluszba!
Bocsi, ha félre érthető voltam! -
Dilikutya
félisten
válasz
liksoft #9379 üzenetére
Na, ezt már el tudom képzelni. A két HDD között van 4-5 év, az alaplap 2002-es eredetileg, 2003-as bios-frissítés rajta van, a Seagate, 99/00 körüli. Valamelyik este ráváltottam a Commanderben, és egy pillanatra eltűnt a meghajtó, majd visszajött. Lehet ám, hogy az elektronika kezdi megadni magát:
Az illesztőprogram vezérlési hibát talált a következőn: \Device\Harddisk1\D.
Paritási hiba van a következőn: \Device\Ide\IdePort0.
A(z) 'ST320410A' eszköz (IDE\DiskST320410A_______________________________3.34____\4636304730425037202020202020202020202020) eltűnt a rendszerből az eltávolításra való előzetes felkészítés nélkül. -
Dilikutya
félisten
válasz
liksoft #9373 üzenetére
Kábel végére a master megy, a közepére a slave, és a távolabb eső megy az alaplapra. Nem tökhülye vagyok, csak a probléma okát nem értem.
A cable select funkciót mondjuk nem vágom, de még mielőtt írtad, kipróbáltam, de azzal nem is látta a rendszer a Seagate-et.
Egyébként most épp jó, de nem merem újra indítani.
-
Dilikutya
félisten
válasz
liksoft #9363 üzenetére
A jumper jól van beállítva, viszont a másik magyarázatoddal nem igazán tudok mit kezdeni
. Amúgy véletlenszerűen képes elindulni is, de később újból elindítva megint nincs rendszerlemez a bios szerint
.A probléma nem hirtelen jelentkezett, attól apillanattól fogva megvolt, hogy először próbáltam betenni a gépbe. De azzal, hogy nem szeretik egymást, továbbra sem tudok mit kezdeni
.
-
DeFranco
nagyúr
válasz
liksoft #9358 üzenetére
Mentettem. Tapot csereltem, kabelt uj 80 eresre csereltem. kozben kiderult, hogy PIO modba kerult, amibol nem is lehetett visszaallitani. Plusz a rendszernaplot sem lehetett megnezni, mert serult lett.
Vegso eselykent rendszervisszaallitas, ami azt eredmenyezte, hogy a felhasznaloi fiokom is eltunt. Most meg atnezem WinPE-vel a maradek menteni valot, aztan reinstall.
Aztan a valahol ajanlott Samu HDD teszt programmal tervezem tesztelni, csak kell szereznem hozza egy mukodo floppy meghajtot.
-
Thief87
csendes tag
válasz
liksoft #9348 üzenetére
Most próbáltam! Sajnos nem sok jót
Teljesítmény: 100%
Kondíció: 2% Kritikus(A lemez felületén található 880 hibás szektor, mely(ek) tartalma a tartalék területre lett áthelyezve.
A lemez önteszt során talált 81 hibás szektort.
A szektorok javításának számából ítélve a hibás szektorok összefüggõ területet alkothatnak.
A lemez felületén található 100 gyenge szektor, mely(ek) késõbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos idõközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen elõforduló újabb problémákat.)Javasolt az adatok azonnali mentése az adatvesztés elkerülése érdekében.
Akkor sajnos ez kuka ahogy látom!
Vagy lehet rá vmi megoldás? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9305 üzenetére
Köszi a helyreigazítást!
(#9307) audi100td: low-level format vagy zero fill? [link]
"When most users today talk about "low-level formatting" a drive, what they are really talking about is doing a zero-fill. That procedure will restore a functional drive (that is, one that does not have mechanical problems) to the condition it was in when received from the factory.""modern drives do not need to be low-level formatted by the end user, and in fact cannot be LLFed outside the factory due to their precision and complexity. However, it seems that the need to LLF hard disks on the part of users has never gone away. Like some primordial instinct, many PC users seem to have a fundamental desire to LLF their modern disks. Maybe it is built into the genetic code in some way yet undiscovered. ;^) In fact, even if it were possible, the vast majority of the time that someone "needs" to LLF a hard disk today, it is not really necessary. Many users jump quickly to wanting to try an "LLF" whenever they have a problem with their hard disk, much the way many jump to re-installing their operating system whenever it gives them trouble.
Hard drive manufacturers have created for modern drives replacements for the old LLF utilities. They cause some confusion, because they are often still called "low-level format" utilities. The name is incorrect because, again, no utility that a user can run on a PC can LLF a modern drive. A more proper name for this sort of program is a zero-fill and diagnostic utility. This software does work on the drive at a low level, usually including the following functions (and perhaps others):
Drive Recognition Test: Lets you test to see if the software can "see" the drive. This is the first step in ensuring that the drive is properly installed and connected.
Display Drive Details: Tells you detailed information about the drive, such as its exact model number, firmware revision level, date of manufacture, etc.
Test For Errors: Analyzes the entire surface of the hard disk, looking for problem areas (bad sectors) and instructing the integrated drive controller to remap them.
Zero-Fill: Wipes off all data on the drive by filling every sector with zeroes. Normally a test for errors (as above) is done at the same time." -
Sk8erPeter
nagyúr
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9267 üzenetére
Pedig őstagként talán lehetne több esze is...
Esetleg erre tudsz valamit mondani? De szólj nyugodtan, ha rossz topicban próbálkozom, csak azért gondoltam, hogy itt (itt is) teszem fel a kérdést, mert többek közt elsősorban HDD-kkel kapcsolatos (SATA- és IDE-portok ellenőrzése, van-e új hardverelem csatlakoztatva).
Tehát van annak értelme, ha kikapcsolom a hardverelemek (pl. legfőképp HDD) felismertetését? Ha igen, egyáltalán hol lehet ezt megtenni?
Gondoltam még arra is, hogy esetleg a /fastdetect kapcsolót ki kéne szedni, mert elvileg ez letiltja a párhuzamos és soros portok ellenőrzését, viszont azt írják, hogy "Because the /fastdetect parameter permits Plug and Play (PnP) to detect devices on these ports and prevents detection of unsupported devices, it typically results in a faster, more reliable boot."A /noguiboot kapcsolót már kipróbáltam, gondolván, hogy talán ezzel sem dolgoztatja a vinyót (nem kell betöltenie a grafikus felületet bootolásnál), de stopperrel mérve (!) sem értem el ezzel semmiféle gyorsulást.
Tudom, hülyeség, de újabban azt szeretném elérni, hogy a boot lehetőleg kevesebb ideig tartson, sokszor gyorsan lenne szükségem a gépre.
Gondolom itt elsősorban a HDD a szűk keresztmetszet.Előre is köszönöm!
-
válasz
liksoft #9204 üzenetére
Azt hiszem gyakori látogatója leszek ennek a topicnak majd...a 120 céges gép fele 2003as beszerzésű, Maxtor 2F040J0 40Gb hdd-vel. Nem jók a tapasztalataim a Maxtorral.
A 100 gb alattiak már nagyon régóta forgalomban vannak. Várható élettartam meghatározható-e nagyjából ezeknél? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9196 üzenetére
Pedig mondtam már fateromnak, hogy cserélje már ki azt a rohadt tápegységet (Deer 300W, nem igazán nevezhető tápegységnek). És már konkrét ajánlatot is mutattam neki... (pl. FSP 350PNF az olcsóbb minőségi kategóriából)
Akkor utánakérdezek ennek a tuningos dolognak!
Köszönöm szépen a válaszokat liksoft! Neked is Kernel!
Most elég sokat okosodtam, hála nektek. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9193 üzenetére
Ja igen, azt tudom, hogy a chkdsk normális, sőt, még segít is sokszor, pl. az én gépemen teljesen normálisan lefutott a másik gép instabil Maxtor vinyójának ellenőrzése, áthelyezgette azokat az "elárvult" fájlokat - ez is azért történik, mert hibás szektor keletkezik? És mitől lehet az, hogy a másik gépen nem volt hajlandó a chkdsk lefutni, ez mivel van összefüggésben?
Miután ez a chkdsk lefutott, a vinyóról a rendszer már a másik gépben is teljesen normálisan futott. Persze HD Sentinel rengeteg hibát jelez... Ha jól emlékszem, 13 szektorhibát ír.
Sajnos most jövök rá, hogy elképzelhető, hogy egy tápágon volt a Hitachi és a szar Maxtor.Tehát akkor ezek szerint lehet, hogy az az oka?
Ja, igen, még egy fontos kérdés, és aztán kifogyok a kérdésekből
:
meglepett, amit írtál, hogy "Ha viszi a SATA órajelét is, akkor ne.", a BIOS-ból történő procihúzás (tuning) viheti magával a SATA órajelét is?
Ezt hogy lehet megtudni/elkerülni? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9191 üzenetére
Megmondom őszintén, ezek közül egyik sincs.
Nem tudom, ez a hibás szektor dolog esetleg összefüggésbe hozható-e azzal, hogy van itthon egy másik SATA-s Maxtor vinyó, ami eléggé haldokolni látszik, nagyon instabilan működik, és egyszer egy másik gépen épp nem akart elindulni róla a rendszer, mindig megállt valahol, aztán elindult volna egy chkdsk, de ment le a folyamat - ekkor áttettem az én gépembe, ott "elárvult" ("orphaned") fájlokat helyezgetett át, de eleinte fura kattanás hallatszott, na mindegy, szóval ingadozó teljesítmény "áthathat" egy másik vinyóra (konkrétan a Hitachi-mra, amin a hibás szektor lett)? Vagy ez tök független dolog?Szóval lehetőleg ne húzzam a procit? Ez azért nem túl jó hír, mert már terveztem egy kisebb tuningot.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9186 üzenetére
Az a baj, hogy amikor ezt az új TB-os vinyót particionáltam és formázgattam, akkor totál elfelejtettem, hogy a swap-ot az elejére kéne csapni, most meg már jól rápakolgattam párszáz gigát, és a lakásban már nincs ekkora tárhelyű vinyó, amire át tudnám addig pakolászni a cuccokat, pedig ahhoz újra kéne particionálni
Szóval ideje lesz jópár kétrétegű DVD-t megírni meg lementegetni ismét, mert azért örülnék neki, ha ezzel is gyorsulást tudnék elérni.
Bár sokszor azt mondják, ha nem használ az ember memóriaigényes alkalmazásokat, akkor akár ki is lehet 2 GB-nál már kapcsolni a fenébe a swapot, de ki tudja, mikor akarok pl. videoszerkesztőt vagy durvább igényű játékot használni...(#9187) Kernel: ez a durva, csattanásszerű visszacsapódás a régi vinyónál nem tesz nagyon rosszat a fejnek?
Amúgy a Hitachi-t azért választottam, mert a másik vinyós topicban agyba-főbe dicsérték, hogy az egyik legmegbízhatóbb márka, érdemes azt venni.
Mondjuk tény, gyorsaságra eddig nem is lehetett panaszom: [link] amikor ezt írtam, a zaj még nem volt zavaró - azóta kerreg, mióta a rendszer rajta van
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Evo 840 250GB 2,5" SATA SSD
- Lexar NM1090 PRO 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-13.000 MBs - Eladó!
- Lexar NM1090 PRO 2TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-13.000 MBs - Eladó!
- Eladó kiskergaris 18TB-os Seagate EXOS X18 Enterprise HDD
- WD Black SN770M 2TB M.2 2230 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 5150-4850 MBs - Eladó!
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3454, 94% Akkumulátor
- AKCIÓ! HP EliteBook 830 G7 i5-10210U 16GB 512GB 1 év garancia
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E5550, E5570, 5590, 5500, 5501, 5510, 5520 / SZÁMLA + GARANCIA
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Z Fold7 Blue Shadow Hajlítható nagyképernyős élmény 12/512 GB-2028. 09. 03
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest