Hirdetés
Aktív témák
-
agabe
addikt
Milyen bosszantó, hogy bezzeg amcsiban a már alapból olcsóbb (2000$) AVR-280 -at [Akciósan 995$] - ért adják. Azaz majdnem az itteni jó árú 180ezres árában van...csak új, garis.
Itthon bezzeg ilyen akciók sosem lesznek -
KisApám
addikt
Az ARCAM AVR 280-ban nincs (ha jól láttam):
Dolby True HD
DTS HD
(bemérőmikrofon, HDMI 1.3 ???)Ez mennyiben érint pl. egy jó házimozizást? Vagy zenét?
̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori
-
8nemesis8
veterán
válasz Gál István #27192 üzenetére
Köszönöm a hasznos tippet, bár megvagyok én anélkül is egyenlőre csak érdekelt.
Köszi. -
KisApám
addikt
Egy kérdés:
az 1.2 és 1.3 HDMI között mi a különbség???
(az ARCAM AVR-280 1.2 HDMI-vel szerelt az eladó szerint)̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori
-
KisApám
addikt
BBéci szerint:
"Az 1.2 nem viszi át a HD hangokat."Lehet, hogy akkor inkább hanyagolom az ARCAM-ot...
[ Szerkesztve ]
-
Poplacsek
senior tag
válasz KisApám #27203 üzenetére
Viszont a mezei CD minőséget kb. olyan minőségben játsza, mint egy hasonló árú HD-s AVR a TrueHD v. DTS-HD anyagokat! Én csak nézek mióta megvan a Primare-m, sima CD minőségű zenei anyagok is úgy szólanak, hogy öröm hallgatni!
Ráadásul egy normális mediaplayerrel (Dune) tudod kódoltatni (egy gombnyomás a menüben) a TrueHD-t és DTS-HD-t és úgy küldöd át az AVR-280-nak.
Szóval azt tanácsolom, hogy jól gondold meg mire használnád leginkább! -
Johnny1982
csendes tag
Azért azt is tegyük hozzá hogy akkor van igazán értelme az audiofil erősítőknek, ha a hangfalak is azok.
-
BBéci
legenda
válasz jobnlk #27179 üzenetére
Mivel a Revel dipóljait jó ismerem, nem mondom azt, hogy felejtős az elképzelésed, mert azok rendkívül jó hangdobozok. Amennyiben az Infinity minősége megközelíti azokat, én beilleszteném a rendszerbe, bármennyire ellenkezik minden szabállyal.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
bajnokpityu
félisten
ha öregebb sztereot keresnétek helyemben inkább 8xxxes onkyiot vennétek, v 6xxes pioneert(reference szériából), esetleg toroidos optical class As denont?
vagy ajánlhattok egyebet is.99%,hogy DACról hajtanám flacos zenékre a rubikat.
30-50között ilyeneket találtam,alatta nem tetszenek ránézésre sem.rotelre nincs keret,cambridgeből csak a legújabbakat irják olyan jónak,mint amire emlékszem.
[ Szerkesztve ]
eladó topping dac
-
BBéci
legenda
válasz KisApám #27195 üzenetére
Olvastad a 27177-es hozzászólásomat???
Az Arvam AVR 280 hangja még az Onkyo 3008-nál is jobb. Még a Denon 3311-et is veri, a 4808 kapott ugyanannyi pontot. Félmilliós erősítő!!!Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
KisApám
addikt
Olvastam.
Csak érdekelt, hogy ha már nincs benne HD hangzás, no meg HDMI 1.3 akkor mennyi hátrányt szenvedek a jövőben, mert legalább 5-8 évre veszem...Sok hátrányt? Remélem nem
Vagy hogy talán egy Harman-Kardon AVR-360-as jobban megérné-e.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz KisApám #27214 üzenetére
A H/K 760 lenne vele egy szinten, ami a hangminőséget illeti, viszont az sem 3D képes.
Azt is már számtalan esetben elmeséltem, hogy az általam látott igazán komoly rendszerekben nem HDMI-n, hanem analógon viszik a lejátszóból az erősítőbe a hangot.
Nem HD hangzás, hanem dekóderek nincsenek az Arcamban.
Ha lenne rá pénzem, már régen nem lenne ez téma, mert a hirdetés megjelenésének pillanatában rohantam volna érte.
A Yamaha 1800-as is jobb vétel 90-ért, mint bármelyik új Onkyo.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
KisApám
addikt
Neked most milyen erőlködőd van?
Attól tartanék, hogy ha megvenném, dobálhatom ki a hangfalaimat utána, mert nem adná vissza azt a hangzást (PolkAudio TSi 200, Polk Audio CSi 5, Magnat Monitor Supreme 1000).
Most láttam Denon 3311-et is 280 000-ért HD-vel miegyébbel.
Bár igaz, a hangzás ahogy írtad nem adja vissza amit az ARCAM adna.
A hangfalak meg amúgy is visszatartó sötét erők ebben...A 3D képesség meg értelmetlen... majd ha 10 év múlva megfelelő TV lesz hozza, akkor talán...
(A HDMI 1.3 azonban nem lenne rossz meg a HD hangzás.)
Az új ARCAM-ok meg itthon megfizethetetlenek lennének számomra.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz KisApám #27216 üzenetére
A sajátom egy Denon AVR-3802, amit gyakran félreteszek, mert a tesztkészülékeket szoktam használni. Az AVR 600 kivételével az összes Arcam megfordult nálam, a 300-ast 10 hónapig használtam. Mindegyik jobban szólt, mint a 3802. Ez persze az áruk ismeretében nem is csoda.
Talán egy Denon 4311 már gondolkodóba ejtene, de az alatt egyértelmű, hogy Arcam AVR 280/300/350.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
KisApám
addikt
Az Arcam AVR 280/300/350 úgymond a régebbi sorozatok, de még mindig majdnem hogy "aranyáron" vannak.
Az ARCAM oldalán már AVR 400/500/600/888 vannak mint újak.Az ARCAM AVR 400, mint legkisebb verzió is 1700 font (kb. 530 000 ft)
[ Szerkesztve ]
-
jobnlk
csendes tag
Múltkor beszéltem az Absolutsound raktárosával telefonon, ö mondta hogy az új JBL Stúdió hangfal sorozatnak az ára le fog csökkenni a jelenlegi ES sorozat szintjére, de akkor nem igazán hittem el.
Aztán most megnézve a Streamaudio árait talán mégis igaz lesz?
JBL Stúdió 190 90000ft
[link]
JBL Stúdió 180 70000ft
[link]
JBL Stúdió 130 30000ft
[link]
JBL Stúdió 120 50000ft
[link]Halotta már valaki ezt a sorozatot szólni? Egyáltalán meg lehet valahol hallgatni itthon?
-
ricsik
őstag
válasz KisApám #27218 üzenetére
Az a hangzás amit képvisel pl egy Arcam és HD képes és Hdmi-s fél milla alatt nem kapni (inkább felette). Így akinek nincs ennyi pénze, vagy még a fele sem, áldozatot kell hoznia. Vagy egy régebbi készüléket kell venni, amiben nincsenek meg ezek, viszont jól szólnak, vagy venni kell egy újabbat, ami gyengébben szól. Mindenkinek és Neked is el kell döntened melyik utat választod. Olcsón Arcam hangzás HD képesen, HDMI-vel nem fog összejönni sajnos sokunknak. Szvsz.
-
KisApám
addikt
válasz ricsik #27220 üzenetére
DE azért nagyjából visszakanyarodtunk a hangfalakhoz azért:
KELL hozzá hangfal is.
Az én hangfalaim (PolkAudio TSi 200, Polk Audio CSi 5, Magnat Monitor Supreme 1000) nem igazán tudják leadni azt a hangot, amit az ARCAM kiad magából...
Mivel a hangfalak megvannak, hozzájuk kellene egy erősítőt rakni, és sajnos nem fordítva
-
BBéci
legenda
válasz bendeguz76 #27222 üzenetére
Szerintem az a Yamaha már elkelt, egy haverom is versenyben volt érte. Pana BD-játszóval, 10 db Blu-ray lemezzel 110000 forintért kínálták, az már brutálisan olcsónak mondható.
Az erősítő új ára 270000 volt, benne van az összes HD hang dekóder.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
törölt tag
válasz KisApám #27221 üzenetére
Minden hangsugárzó meghálálja, ha komolyabb forrás van előtte. Ettől függetlenül célszerű a leggyengébb láncszemet cserélni, csak hát ez nem mindig jön össze, illetve nem mindig tudja a tulajdonos, melyik cucc torka véres leginkább.
Amúgy meg ezekkel a csiriviri "modern" A/V erősítőkkel inkább csak a zsákutcába lehet betolatni.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz KisApám #27221 üzenetére
Már meséltem arról az élményemről, amikor tavaly ősszel hazahoztam a Denon PMA 2010AE erősítőt és bekötöttem a rendszerembe. Olyan szuperül szóltak a jó öreg Quadral Aurum frontsugárzóim, hogy alig akartam hinni a füleimnek. Pedig korábban volt elékötve néhány csúcskategóriás házimozi erősítő, Denon AVC-A1XV, Arcam előfok/végfok.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
bajnokpityu
félisten
az azért egy 600rugós sztereo.
mai 60rugós denon sztereok csapnivalók.régen volt egy 300Vm, simán alázta a mostani 500asat hangminőségre.melyik aurumod van?ribbonosak?
nem értezett meg a digit koaksz kábelem, igy optikain használtuk a 2106dacát.
hát még igy is élvezetes volt a Audiophile Reference IV flacból. aki esetleg nem hallotta volna,töltse le, nekem tetszett az a szám,amikor taps közben bejönnek a zenészek,elhelyezkednek, és zenélgetnek.amit még észrevettem, hogy a zongora egyik számban egész jó,másikon meg zavaróan hars.nem értem miért.nem ebben a lemezben voltak azok,amik rosszak voltak,de hogy ennyire végletes legyen azonos láncon, pont a zongora.
rubi viszont oda van a fúvósokért, meg az énekesekért, xilofonért. végre élmény volt idehaza zenét hallgatni.
eladó topping dac
-
bajnokpityu
félisten
válasz Dorian #27226 üzenetére
valahol avxen találtam egy tesztet az itthon kapható magyar DACokról.ott vetették össze többek között ezekkel.eléggé lehúzták.ahogy olvastam a viba 2. olcsóbb daca nagyon tetszett az embereknek, kb annyira mint a hivox lupusok.
ha gondolod, egyszer átugorhatsz (ha megérkezett a koaksz) a viba pocket dacot kipróbálni.utragagyi minimál tenyérnyi design,filléres árkategória,de azt mondta az eladó, h egy 80rugós marantz dvdre kötve bármiben űberelte a beépítettet.
eladó topping dac
-
python1
veterán
válasz Dorian #27226 üzenetére
Helló!
Lehet jobb választás a külső usb D/A konverter,mivel nincs köze az alaplapi hang driverhez,chiphez.
Nekem is van egy usb-s külső hang karim ami ráadásul THX 5.1- 2.1 2.0-ás akár laptopról is 106 db jel/zaj MP3 felkonvertáló, 96khz/24bit stb,az is 20-ezer volt.Millió beállítás.
KIRÁLY!!!!!!!!!!![ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz bajnokpityu #27227 üzenetére
Igen, valóban 600 pénzbe kerül az a Denon, de a példám jól érzékelteti azt, hogy egy hangdobozpár mennyit profitálhat egy nála magasabb kategóriába tartozó erősítővel hajtva.
(#27229) python1
Nekem valahogy szimpatikusabbak az optikai bemenetes külső DAC-ok, amiket CD-játszókhoz terveztek.[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
Lehet,hogy szimpatikusabbak de ha eleven gyenge az alaplapi hang chip akkor sajnos rossz minőségű jelet küld ki,és azt "rontja" tovább a külső DAK.
Ha meg laptopról szeretne az ember 5.1-et akkor viszont elengedhetetlen az usb-s megoldás.
Ja és nincsen akkora jitter korrekció probléma sem.[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz python1 #27231 üzenetére
Nem értek a számítógépekhez, ezért megkérdezem, miért jobb az USB-n kiadott hang az optikain (S/P-DIF) kinyerhetőnél???
[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
Ez egy elég bonyolult vagy is nem annyira, de vita téma.
Vegyünk alapul egy alaplapot nem high-end-re gondolok,az alaplapi hang chip általában elég gagyik éppen,hogy elmennek kategória,ezt itt sokan tanúsíthatják.
Tehát a hang anyagnak ezen a chipen keresztül kell,hogy haladjon ami eleven rossz minőségű,sokszor akkorát torzítanak,hogy eleven jól hallható,pattogás,kattogás van a műsorba.
Itt is igaz,hogy másik,külső komponenssel párosítva jobb a minőség,tehát az a lényege tömören,hogy nem kavar bele az alaplap többi hardvere a képbe.
Az alaplap gyártók gondoskodtak arról,hogy ha valaki jó minőségű hangot szeretne a deszkájára annak bizony ki kell nyitni a pénztárcáját.
Ez olyan mint a külső DVD/CD író.
Tonyo:ez azért is nem jó mert attól még az alaplapi hang chip fogja azt vezérelni.[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
válasz python1 #27235 üzenetére
nem lehet,h az alaplapi "hangkarik" összesen egy codecből állnak, és egy driverből?
csomót filóztam azon,h a 889Amra rákötöm a denont digiten,és megnézem, van-e bármi különbség.természetesen kernel streamet használva,tehát a mixerek kikerülésével,közvetlenül.
nem tudom pontosan okát, de az összeszedett zaj nálam mindig függött a drivertől.tehát nem attól,h mennyire gané egyéb alkatrészek vannak a lapon.egyébként az én kis szutyok usbs hangkarim is pattogott.rájöttem miért:rossz driver+gyenge proci kombó. ugyanis akár win7re váltottam,akár másik gépre tettem, meggyógyult.
ez egyébként alátámasztaná az elméletemet,h akár usb,akár lapra integrált, a driverek számolnak, a hardver összesen kodek,tehát ki-bemenet.aztán cáfoljon meg aki jobban ért hozzá.de a tapasztalatom az fix,csak a magyarázat értdekel
eladó topping dac
-
python1
veterán
válasz bajnokpityu #27237 üzenetére
Jó a meglátásod minden számol csak nem mindegy,hogy hogyan teszi és,hogy milyen chip teszi azt!!!
Meg lehet nézni a nagy erősítők-ben is ilyen chipek vannak,már mint komolyabb hangkarik ill külső hangkarik ban is megtalálhatók ezek, csak töredék pénzekért.
Nekem pl Maudio stúdió kártya van az egyik gépembe,tökéletes hangzással!
Jó minőségű fülessel szoktam tesztelgetni.
Természetesen az alaplapi chipet biosban eleven letiltom,sok felesleges vesződéstől megkímél.[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz python1 #27235 üzenetére
Ebből számomra nem derült ki, hogy miért jobb eleve (n-nélkül) az USB-re menő hang, mint az S/P-DIF-re???
A kiolvasó lézerfejből a jel egyenesen, a gagyi hangcsip megkerülésével kerül az USB kimenetre? Ezt nem tudom elképzelni.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
bajnokpityu
félisten
válasz python1 #27238 üzenetére
csak nem értettél.szerintem a chip semmit nem számol.
és végig digitális jelről irtunk BBélával.
nyilvánvalóan az analóg rész hulladék az összes alaplapin.nekem meg ilyenjeim voltak, analóg hang szeretet sorrendjében:
1. cmedia külső. 48kHz DA AD,optikai 7.1. brutto 5700Ft
2. xfi 192kHz,24bit,fullextra be tud kódolni DTS jelfolyamba akármit volt vagy 40eFT
3. turtle beach santa cruz. valami cristal chip volta rajta,elvileg tudta a 96kHzet.zajos volt,de olyan meleg hanggal,hogy na. 11eFt volt 10 éve fekete importban USAbol.
4. audigy 2zs. 192kHz,24bit. 30eFt volt 6 éve.
meg egy két még kommerszebb sbm volt.digiten nem nagyon próbálgattam őket 1:1ben.
[ Szerkesztve ]
eladó topping dac
-
python1
veterán
Ha Bios-ból letiltod az alaplapi chipet akkor nem fog áthaladni rajta,az a lényege,hogy a jobb minőségű chip kezeli.
Inkább ez lenne a lényege az usb-s megoldásnak,ebben rejlik a minőségbeli különbség.
Olyan ez mint az előerősítő és végerősítő története.
bajnokpityu: az már mindegy,hogy utána milyen formában kötöd össze a komponenseket digit hanggal vagy analóggal,lényeg a külsőben rejlik!
Nézzetek meg pár nevesebb stúdiót miket használnak.[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
sztem ugyanugy a lézefejből bemegy a prociba,onnan meg driveren át direktbe küldi az s/pdifre mindegyik esetben,ha kernelt streamet használsz.
mindenképp bemennek a kodekbe/chipbe,de nem mindegy,h onnan milyen gyorsan jön ki.
aztán lehet kamu egész,amit tippelek.
eladó topping dac
-
bajnokpityu
félisten
válasz python1 #27241 üzenetére
nevesebb studiok asion keresztül érik el a chipet,de ez sztem nincs olyan direkt,mint a kernel.tehát ott már több múlik a kártyán.
mondom,nekem nincs semmiféle mixer,semmi volume control.nulla állitási lehetőség.azaz van,de nem történik semmi,mert az egész felületet megkerültetem.
eladó topping dac
-
Dorian
félisten
Ha laptopról való zenélésről beszélünk, akkor nincs lézerfej, a flac, ape, stb. adatként megy USB-n keresztül a külső eszközre.
(Csak néha vagyok ma, nincs gépem hétfő estig)Egyébként jól át kell gondolni a különféle fejlesztgetések ár/érték arányát, mi éri meg és mi nem.Nálam az erősítő csere és a hangdoboz-tuning hatalmas eredményeket hozott, ezekhez képest a CD vagy erősítő DAC-a, laptopról vagy CD-ről, gránitlappal vagy anélkül, koax vagy optikai csak minimális változást okozott és ezek némelyike majd annyiba kerül, mint pl. a tuning.
[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
python1
veterán
válasz bajnokpityu #27243 üzenetére
Ja még ezt írni szerettem volna az MP3-as vitáknál.
Nyugodtan,bátran lehet használni EQ-t hiszen pont azokat a részeket dekódolják ki belőle amiket EQ-ni kell.
Sajnos elég "cigányos" életet éltem az utóbbi 2 -évben Német-Magyar,ami nem engedhette meg az otthoni nagy hifi hallgatását,ezért "kényszerültem" pc-s zenélésre.
Sok minden megváltozott azóta,kényelem,kényszer de mondhatom,hogy elértem egy olyan minőségi szintet pc-s zene ill film hallgatásban,hogy az otthoni technikához képest nem szenvedek semmiféle minőségi hiányt.
Mikor haza jutok akkor viszont minőségileg semmilyen különbséget nem vélek hallani a rendszerek között.
Olyannyira nem,hogy építek egy HIGH-END htpc-t amiről vezérelek majd mindent. -
törölt tag
"Nem értek a számítógépekhez, ezért megkérdezem, miért jobb az USB-n kiadott hang az optikain (S/P-DIF) kinyerhetőnél???"
Nem feltétlenül jobb, mindkettőt el lehet rontani. A gyenge hangkártyák csapnivaló digitális jelet adnak ki magukból, némelyik még át is konvertálja azt. USB és Firewire összeköttetésnél némileg egyszerűsödik a jitternek nevezett időzítési problémahalmaz és lehetőségünk van a külső eszköz PC-ről történő szoftveres vezérlésére is. Ellenben a legtöbb olcsó külső hangkártyában/DAC-ban nagyon gagyi az USB receiver rész, ezért az olcsó DAC-ok általában jobban szólnak SPDIF bemenetről táplálva. Célszerű vagy egy normális USB/SPDIF átalakító (KingRex, HiFace) beszerzése, vagy olyan készülék vásárlása, amiben már nívós az USB receiver, csak hát ezek nem olcsóak.
-
€uro
őstag
Sziasztok!
Egy meglehetősen "rossz" kiterjedésű szobába szeretnék egy erősítőt, hozzá hangfalakat, mélynyomót.
Kinéztem ezt: Yamaha RX-V367
Ezzel meg tudom azt csinálni, hogy az öt hangfalat szabadon konfiguráljam, majd ezeket a beállításokat elmentve, hol az egyiket, hol pedig a másikat használom? Az a probléma, hogy a rendszert tévézéshez és a számítógéphez is szeretném használni. De a tévé és a monitorom egymással szemben helyezkednek el. Tehát front hangszórókként mindig más és más hangfalakat szeretnék használni attól függően, hogy éppen hol vagyok.
Valamint ehhez az erősítőhöz szeretnék hangfalakat. Nem tudom, hogy milyet lehet hozzá használni. De nagyon drága szettet nem akarok venni. Kb. ötven ezerből szeretnék hozzá egy 5.1-es szettet. Ennyiért tudok hozzá venni valamit? Ajánlanátok valamit? Nem kell, hogy a max. teljesítményt kihozza az erősítőből, mert hatalmas hangorkánra nincs szükségem. Csak azt szeretném, hogy relatíve jól szóljon.
Segítenétek kérlek! Valójában szinte semmit sem értek ezekhez a kütyükhöz, de most szeretnék venni valamit a tévéhez és számítógéphez.
Köszönöm!
Eladó - Thermaltake TH280 V2 ARGB AIO Vízhűtés 32 hó GARANCIÁVAL 29.900.-
-
BBéci
legenda
AZ elképzelt külön konfigurálás azzal az erősítővel nem fog menni.
A jó hangzás és a nagy hangerő nem függenek össze. Minél jobb egy rendszer, annál jobban szól halkan és hangosan is.
-
€uro
őstag
Mutass nekem légy szíves egy olyan erősítőt, amit szabadon konfigurálhatok a kívánt módon!
Amúgy azt gondolnám, hogy ez alap funkció. Miért ne kezelhetné szabadon a hangfal kimeneteket egy erősítő? Ma, 2011-ben.
Eladó - Thermaltake TH280 V2 ARGB AIO Vízhűtés 32 hó GARANCIÁVAL 29.900.-
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest