Hirdetés
- Meggyi001: A Lidl Silvercrest kenyérsütő jó?.........Jelentem:Jó!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- sziku69: Szólánc.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Űrhajózás 2023 - Összefoglaló írás
- kilepoblog: Tanári fizetések: magas béremelést jelentett be az államtitkár - és a VALÓSÁG
Aktív témák
-
Lidi
aktív tag
Én is szoktam nyákot csinálni, de én csak kinyomtatom a rajzot, ráragasztom a nyákra, így bepontozom, majd kifurom, és utána összekötöm a lyukakat maratásálló filcel.
Én is gondolkodtam foto eljáráson, hgl lámpa mennyibe kerül, és hol lehet kapni ? -
-
Proxxon
csendes tag
Nekem az a tapasztalatom, hogy a fotolakkok nagyon hamar lejárnak. Nekem is volt olyan, hogy fasza volt aq levilágítás is, meg minden, de nem lehetett előhívni. A végén rájöttem, hogy a lakknak lejárt a szavatossága. Vettem egy új flakont, és tökéletes volt megint minden.
Erre nekem azt javasolták, hogy amikor megveszek egy új flakon fénymásolólakkot, akkor fújjak le vele egy rakat nyákot, és azt sötét helyen tárolva tovább eláll. Mondjuk kéne hozzá pár négyzetméter... -
igen:)
de nem nagyon fotóztunk, uv-ztünk...pedig volt felszerelés. de nagyon vigyáztak rájuk. eagla-t is használtunk egy párszor. ez is inkább csak kudarc volt.
elöször érdeklet a dolog, még elsőbe. aztán mondták, hogy vannak kényelmesebb, egyszerübb eljárások a nyák gyártásra. innentől kezdve csak untam az egészet.:)
már tök rég épitettem bármit is. inább csak itthon gányolok, ha valami elszáll, vagy kontaktos lesz. -
And
veterán
Üdv! Nekem a lézernyomtató - persze munkahelyi - és pausz páros vált be igazán. Eddig csak 3 x 6W-os fénycsöveket használtam, ez persze igen hosszú levilágítást eredményezett. Nemrég szereztem 80W-os higanygőzt, remélem azzal jóval gyorsabb lesz. Leszedtem a buráját (ami erősen ellenjavalt, mert azzal is jó eredményt ad, de nekem csak így fog beférni a zárt dobozba). Újságmellékletként kapott fóliát szépen, gyorsan világította a Hgl. A lézernyomtató a hőálló fólián szakadozott képet ad, és az tényleg elég drága. Van tintasugárral nyomtatható fóliám is, de még nem próbáltam (pedig egy vagyonba került). A magyar TN120 fotolakkal egy alkalommal rengeteget szívtam, azóta kizárólag Positiv20-at használok. Az előhívó oldatot meg mindig - még friss fotolakk esetén is - kicsivel töményebbre készítem az előírtnál, mert azzal szinte el sem kezdi oldani a lakkot, pedig a levilágítás biztosan jó, a rajzolat már szemmel is jól látható.
-
PapaMaci
őstag
Nos ezeket a ''macerákat'' sporolhatod meg.
Nyomtatástol 10 perc alatt kész nyákot tarthatsz a kezedben.
Nekem meg kvarclámpám, meg kemikáliák nincsenek itthon, laser nyomtato viszont van.
Félreértés ne essék, nem vagyok érdekelt az eladásban, csak tényleg nagyon kényelmes! -
Proxxon
csendes tag
Én is főleg a fotót használom.
Maszk: pauszpapírra tintasugarassal legtöbb tintával (sok tintától pausz hullámosodik, száradás után kisimul).
Nyák tisztítás: szuperdol súrolópor + körömkefe, eltüntet nagyobb szennyeződéseket, zsírtalanít (apró karcok nem probléma), szárítás hajszárítóval.
Ezután Positiv20, vagy TN120 (magyar) felvitele, konvektoron szárít, por ellen száradásig letakar.
Maszk rá, cellux rögzít, 10mm vastag A4 plexivel leprésel.
Megvilágítás 300W higanygőzös kvarclámpa kb. 50 cm-ről, 1-2 percig (lámpa teljesen felfűtve!)
Gyári előhívófolyadékban előhívom, ellenőrzöm, javítom, maratom (víz+sósav+hidrogénperoxid) -
faster
nagyúr
Jaj, de jó kis topik ez. :C Nagyon régóta nem csináltam nyákot otthon, akkor még csak a festegetős-vaskloridos módszer volt... több, mint 10 évvel ezelőtt. Elárulná valaki, mi az a PNP, és milyen progikat használnak manapság nyáktervezéshez?
[Szerkesztve] -
Szeni
aktív tag
Kicsit részletesebben kellene, mert itt több hiba is lehet.
1. Nyomtatás tükörképben. (Így a nyomat fekszik a nyákra, nem világít be alá.)
2. Lakk ne legyen vastag.
3. Adott lámpához ki kell kísérletezni az előhívási időt. Milyet használsz? Nem szabad túl soká, mert egy idő után átjut az UV a nyomat szélein. Nem szabad túl közelről megvilágítani -> beesési szög.
4. A zelőhívó oldat ne legyen túl tömény. -
PapaMaci
őstag
Amiikor legutobb vettem ilyen foliát 700.- HUF volt egy A/4-es ennyeért nem kezdenék neki, hogy foliát gyártsak. Ráadásul ez biztosan müködik, és jo. Amugy meg nagyon is házi, mert ha nincs lézered, van titásod, vagymátrix, megszerkeszted gépen, és ráfénymásoltatod a foliára. Rajoltam én annyit, és a felét elb@sztam. Ez a legjobb ottthoni hidd el!
[L]http://www.sagax.hu/SD6pnp_transfer_film.htm[/L] -
Proxxon
csendes tag
Hallottam, hogy nem feltétlenül kell megvenni a méregdrága PNP fóliát, hanem lehet helyettesíteni valami filléres speckó papírral is.
-
Proxxon
csendes tag
A PNP-nél lézernyomtatóra, vagy fénymásolóra van szükség, ami nem minden háztartásban található meg. Ezért ezt nem nevezném otthoninak. :(
-
Proxxon
csendes tag
:t Tapasztalatokat, kiforrott technológiákat várok ide olyanoktól, akik otthoni körülmények közt készítenek nyomtatott áramköröket. :t
:U Én szinte már mindenhogy készítettem nyákokat, úgyhogy tanácsot én is tudok adni. :U
Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad T14 Gen2i 14" FHD IPS érintő Ryzen 5 PRO 5650U 16GB 512GB magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- Nikon D3300 + Nikon 18-300mm f/3.5-6.3 G AF-S DX ED VR objektív + tartozékok
- ÚJ !! MacBook Pro 14.2" INCH (M4 PRO - 2024) 14C / 20C / 24 GB / 1 TB / 100% AKKU - Magyar
- Crucial Ballistix Sport LT 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz
- Kingston NV3 1TB (SNV3S/1000G)
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest