Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
easy...rider
őstag
Üdv mindenkinek!
Pár kérdésem lenne hangfalépítéssel kapcsolatban
Egy jó Center hangfalat szeretnék építeni, és ezért érdeklődök.Van egy Jamo S506 HCS 3 szettem, ebből a gyári szatelliteket már lecseréltem, mert gyengusak voltak, S604-re, és a Center csere még hátra van.
Mivel Jamo nem gyárt emberi árfekvésben normális Centereket, ezért úgy gondoltam építek egyet.Arra gondoltam hogy az egyik gyári magas sugárzót megtartanám vagy az eredeti szatellitekből, vagy a Centerből (attól függ melyiket nem tudom eladni ) mert ugyan az a magas van bennük mint a nagy Frontokban. És így a magastartomány hangja ugyan olyan lenne mint a Frontoké. Ez jó ötlet?
Ha igen akkor gondolom be kéne mérni a magasat, hogy hogyan szól.
Ezt mivel tudom megcsinálni? Ha kapcsolási rajzot küldtök egy mikrofonhoz, az is jó mert meg tudom építeni.Az épített centerbe Videoton mélyközép hangszórókat terveznék tenni mert jókat hallottam róluk. Érdemes ezeket használni?
Ha majd oda jutok tudtok segíteni a megtervezésben?
Előre is köszönöm a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
válasz szaszlaci #10028 üzenetére
Méricskéltem a HOLM Impulse-1.4.2.0 progival.
Erősítőm most egy kb 10 éves Panasonic hifitorony volt, mert házimozi erősítőm most még nincs. Ez lehet befolyásolta az eredményeket. Meg mikrofonnak is egy egyszerűbb Genius mikrofont használtam.Az első mérésnél egy kábellel közvetlenül kötöttem össze a hangkártya kimenetét és a hangkártya mikrofon bemenetét. Itt nekem úgy tűnik hogy egyenletes a mérés, szóval a hangkártyában nincs probléma a mérést tekintve.
KÉK vonalat figyeljétekA következő két képen a magas benne volt a hangfalban, fix helytől szólt.
Az első képen mind a 3 tesztetnél 15cm-re volt a mikrofon a magas sugárzótól:A második képen 3 különböző távolságra, 1,5m, 1m, 10cm
Az utolsó méréseknél kiszedtem a magassugárzót, a kezemben volt mérésnél, és itt is 3 távolságból mértem le. 1,5m 1m, 15cm
MOD: úgy látom elfelejtettem beklikkelni hogy mutassa mind a 3 eredményt, ezért szerintem 1m és 15cm mérések vannak rajtaMi a véleményed, milyen a magas sugárzó?
[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
válasz szaszlaci #10066 üzenetére
Ott még nem szereltem ki a magasat, ezért van a mélytartománynak is hangja, mert mind a 2 hangszóró szolt.
Ki van kapcsolva a mikrofonerősítés, nincs zaj alap esetben.
A mikrofon hangereje asszem 90%-on volt.
Sajna a másik mikrofon amit ajánlottál, nem találtam sehol Úgy tűnik már nem kaphatóOK megpróbálom azt a progit is holnap, a linken amit küldtél, azt a bemérőprogit találtam : P
[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
Én most úgyis elutazok 2 hónapra, aztán mind1 mikorra érkezik, mert addig nem tudok foglalkozni vele. Vaterás picit drágább, (darab árra) meg a posta is rájön még aztán inkább megrendelem ezt a kettőt innen
(Az egyiket meg meghirdetem majd)
A nagyker ára, 1,3$ amúgy de csak 1000 darabos tételben rendelhető.
Van rajta kis haszonrés ha 5$ darabáron mérik.Láttam amúgy több fajta mérést is. Van ez a "hangnyomásos" mérés, itt tudom hogy az a jobb, minél inkább vízszintes az érték.
De láttam olyan mérést ahol 3 tengelyen ábrázolták a mért értékez, és ilyen hegyes-dombos volt : P
Tudjátok mire gondolok? annak mi a lényege, meg hogy lehet olyat mérni?[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
válasz shalafi66 #10089 üzenetére
Köszi a tippet!
Lehet hogy szeptemberre lesz valami az új hangszórókból?
Vagy esélytelen?Amúgy Center építéshez milyen hangszórokat ajánlanátok? Max olyan 8000 forintos árkategóriáig mert kettő kéne belőle, meg még egy jó hangváltó, a doboz, aztán máris költséges. Kisebb árkategória is jó nem feltétlen akarom elsőre kimeríteni a keretet
Vagy érdemesebb egy mélyközéppel megoldani egy center sugárzót?
[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
válasz shalafi66 #10127 üzenetére
Center hangfalhoz tudsz ajánlani hangszórókat?
Amikből jót ki lehet hozni. Ha több árkategóriában is tudnál mondani, nem feltétlen csak H2000, más is szóba jöhet ha van tapasztalatod. Én még szűz vagyok a témábanVagy tudni kéne hogy milyen a magassugárzóm diagramja hogy mélyközepet ajánlj?
(igaz majd csak szeptemberben lesz aktuális az építés, de érdekel hogy mit érdemes.
amúgy 16cm körüli mélyközépekre gondoltam. Jó választás lenne?)[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
válasz shalafi66 #10130 üzenetére
Frontok meg surroundok is vannak, Jamo S 506 és S 604, csak a Jamo nem csinál emberi árban jó centert. Ezért akarok építeni.
Van még S 50 CEN centerem, és S 502 surroundok is, de ezeket cserélni akarom.
Eredetileg S 506 HCS 3 szettet vettem(5.0 szett), de lecseréltem a surroundokat, és már csak a center csere van hátra
Viszont a magas ugyan az van bennük mint a nagy frontokban, az S 506-okban, ezért az a terv hogy valamelyikből kiszedem a magasat hogy az ugyan az legyen, mindben elől, és azzal a magassal, meg két mélyközéppel építek egy centert.Ez csak egy naiv kérdés, de arra ugye nincs esély hogy mondjuk a mostani center hangváltóját használjam fel az új megépítéséhez?
[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
válasz szaszlaci #10137 üzenetére
Csak azért szeretnék két mélyközepes centert mert az a trendi : P
Amúgy azt halottam hogy a centernél jobb hogy ha két mélyközép van.
Mert nagyobb felületről szól, nekem meg 42"-os TV-m van. Meg a centeren is szól effekt, meg a beszéd és az inkább mélyközép tartományon szól nem?
Meg még egy dolog hogy a frontokban 2×16 centis mélyközép van, aztán nem szeretném ha hangerőben lemaradna a center.Persze ezeket nem mint hozzáértő, csak mint egyszerű user
[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
válasz szaszlaci #10167 üzenetére
Én itt szoktam nézelődni:
http://elektroexpressz.hu/spl/168806/Nyomogombshalafi66
Milyen hangszórókat alkottál? Pár adattal megdobsz?
Esetleg mérted már őket?[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
Mi a véleményetek ezekről az ellenállásokról?
[link]már előre tervezem a hangváltót
( amúgy a postaköltséget csak egyszer kell kifizetni. ha 20 darabot rendelek, akkor is 7$ ) -
easy...rider
őstag
Egy új témában kérném ki a véleményeteket meg a segítségeteket.
Nézegetem a hangfalkábeleket, és kezdek összezavarodni. Az alábbi fajta kábelekről tudok:
Réz
OFC réz
OFC TPC ónozott réz
SPC ezüstözött réz
tiszta ezüst
(itt tudom a rövidítések jelentését)vannak ezekből árnyékolás nélküli, árnyékolt, teflon szigetelésű, csavart érpár, párhuzamos érpár, egymástól távol fekvő párhuzamos érpár, meg nem tudom még milyen fajták.
Ezeknél mik a pozitívumok, meg mik a negatívumok? Mert nem találok egy épkézláb leírást a témáról
Annyit tudok hogy a réz az jó, csak a magas meg középtartományban nem olyan jó az átvitele,
Az ezüstözöttnek már jó a közép és magas átvitele is,
Gondolom a szín ezüstnek a legjobb,
A távol fekvő párhuzamos érpár jelentősége gondolom az indukcióban keresendő, hogy zavar indukálódását csökkentik a távolság növelésével.Nekem a frontok meg a center 6 mm2-es ezüstözött csavart érpárú vezetékekkel vannak bekötve. Ezeket nem tervezem cserélni, de gondoltam a surroundokhoz menő vezetékeket lecserélem, mert azok szimpla 2,5 mm2-es réz kábelek, és 12méter hosszúak.
Ilyen hosszúságban nem gondolkodok ezüstözött kábelekben, inkább OFC 4mm-es rézkábel lesz, mert azért csak 24méter összesenViszont a frontok belsejében kicserélném a mostani (tudtommal) 2,5 mm2-es réz vezetékeket valami jófajta ezüstözöttre, és majd az épített centerbe is ilyet tennék.
Ezért próbálok fejtágítani ebben a témában.
A másik amit még nem értek, hogy két ugyanolyan típusú,
(úgy értem ugyan olyan SPC 4 mm2-es párhuzamos érpár mondjuk mindkettő) csak más gyártótól, azok között mekkora lehet a különbség? Mert árban nagy különbségeket látokA másik még hogy ezek a baromi drága kábelek mivel tudnak többet mint egy egyszerűbb hasonló vastagságú kábel? Ha linket adtok a témában az is elég. Ha angol az is jó lesz
Előre is köszönöm a választ!
[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
válasz szaszlaci #10269 üzenetére
Ha kedved támad kábel fejtágításra, akkor ezt a linket találtam:
http://www.roger-russell.com/wire/wire.htm
Ő a McIntosh egyik mérnöke, szóval biztos képben van
Még nem olvastam a véleményét, de egy oldalon hivatkoztak rá, és ott nagyjából az volt, hogy a drága kábelek ellen van, mert igaz vannak különbségek, de leginkább parasztvakításÍr többfajta vezetékről. Rész, ezüst, OFC, meg sokfajtáról. A napokban átböngészgetem az oldalt
-
easy...rider
őstag
Sziasztok!
Ha emlékeztek még, akkor házimozihoz Centert akarok építeni.
A helyzet most az, hogy a centerhez nem tudnék ugyanolyan melyközepeket felhasználni mint amik a Frontokban vannak, mivel a frontok Jamo S 506 hangfalak.
Magasból tudok ugyanolyat tenni, mert az egy S 502-ből tudok szerezni, de mélyközepet nem.Érdemes lenne e 30000 forintot ráköltenem még egy ugyanilyen (új) Jamo S 506-ra, hogy annak a mélyközepeit felhasználva egységes legyen?
Ha megvenném ezt a hangfalat, akkor nem lenne gondom például a hangváltóval sem, mert az benne van, meg más szempontból is egyszerűbb lenne az élet, és "csak" egy másik doboz kellene összerakni neki.Ha a Hangszóró 2000-től vásárolok, akkor hangszórókkal, hangváltóval, előlap takaróval, szerintem 15000 körül jövök ki, szóval az extra költség kb 15000 forint.
Szerintetek megéri?Komoly eltérés lehet ha más mélyközepek vannak a centerben mint a frontokban?
Előre is köszönöm a véleményeket!
Amúgy megérkeztek ebay-ről a Panasonic WM-61A mikrofonok, úgyhogy lesz majd mivel mérni
[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
válasz shalafi66 #10596 üzenetére
Kár hogy nem vagytok azonos véleményen
Így most nem egyszerű a dolgomAmúgy reálsi kalkuláció a két mélyközép, plusz hangváltó, plusz járulékos költségek összesen kb 15000 forint?
Lehet végül rászánom a plusz pénzt, mert aztán úgyis ezt hallgatom még vagy 10 évig
Mert a frontok hangja nekem tetszik, zenére is jók, akkor ha egy ilyenből rakok össze egy centert, akkor az csak nem lesz rossz.
(ha segítetek megtervezni, meg jól összerakom)Amúgy a mélyközepeket (meg a magasakat) hogy szoktátok mérni? beépítve egy sima dobozba, az elé meg 1 méterre a mikrofon egy állványon?
gondolom a hangfalnak állványon kéne lennie hogy a padlótól ne legyen visszavert jel, vagy nem? -
easy...rider
őstag
szaszlaci , shalafi66
Látom jó kis szóváltást indukált a kérdésem
Kárt hogy nem tudok többet fórumon lenni, akkor hamarabb válaszolnékGondolkodtam ezen a zárt / reflex dolgon.
A frontok reflexek (azt nem tudom hogy ezen belül milyen típusú reflex), de a centernek gondolkodtam hogy mi lenne a jó. Ha reflexet szeretnék, akkor nagyobb kéne hogy legyen mint a zárt ugye?
Én mint laikus úgy tudom hogy a reflex-el több mélyet kapnék. Az igaz hogy a Dolbi 5 (vagy 7) darab teljes sávszélességű csatornából (frontok, center és surroundok), és egy korlátozott (mélynyomó) áll de nem sok mély van a centerre keverve. Azért a hangmérnőkők tudják hogy az ütős mélyet a mélycsatornára kell keverni.
Pláne hogy úgyis mindegy milyen irányból szól a mély, mert nem tudja az agyunk megállapítani
Közép meg magastartományon tudtommal nem sokat számít az hogy zárt vagy reflex e a doboz.
Én így tudom a dolgokat, ha valaki jobban tudja akkor nem veszem zokon a korrigálástMenyivel kellhetne nagyobb doboz a centernek, ha reflex lenne?
Mert vízszintesen van hely hogy nagyobb legyen a hangfal, de a mélység és a magasság korlátozott. Meg ott tényleg nem meghatározó a mély.
(tudom hogy mérés nélkül nem lehet megmondani pontosan a ládaméretet, de gondoltam egy saccméretet hátha tudtok) Vagy akkora kéne legyen mint a front?
Meg még egy kérdés, hogy hangszórósorrendet akkor meg kell tartani?
írtad shalafi66 hogy fontos. Legalább is így értettem. Mert nekem most mélyközép - mélyközép - magas a sorrend, de centernél a tipikus mélyközép - magas - mélyközép sorrendet gondoltam használni.Turbina33
szerintem azért nem hallod ki a mélyet, mert rosz részében ülsz a szobának
Ha annyira hangos hogy mozog alattad a heverő, akkor azért nem hallod mert állóhullámban ülhetsz -
easy...rider
őstag
Üdvözlet!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy hangváltóval megoldható e az ha ugyan olyanok a hangszórók, de az egyikben 8 ohmosak vannak, a másikban meg 4 ohmosak?
Mert a szitu az hogy még mindig a Center-hez vadászom a hangszórókat. Ugyanis nem tudok olyan Frontot venni amilyenem most van, csak egy másmilyen polchangfalpárat, amiben ugyan azok kinézetre és méretre a hangszórók, viszont lehet a tekercselése más.
(mivel itt egy mélyközép van, és ez is 6 Ohmos, a frontban meg kettő mélyközép van és az is 6 ohmos)Megoldható e hangváltóval az, ha ebben különböző lenne és ebből csinálnám meg a centert?
Mármint hogy az is 6 ohmos legyen, meg hangzásban se legyen emiatt probléma
mert azért ha az center 8 ohmosra sikerül, a frontok meg surroundok 6 ohmosak, akkor az másabb lessz.csak párosával tudok hangfalat venni, és a frontból egy pár 75000 forint, ezért ez ki van zárva, viszont ebből a polchangfalból egy akciós párat tudok venni 27000-ért
[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
válasz szaszlaci #11479 üzenetére
Köszi a választ, sajna tényleg nem értek hozzá, és csak parasztlogikával dolgozok
A végén szerintem az lesz hogy veszek külön hangszórókat, aztán a center más lesz. De gondoltam megpróbálom ezt hogy hátha megoldható hogy egyforma legyen. Inkább ráköltök most többet, mert úgyis ez a szettem marad elég sokáig.
Csak nem akar összejönni hogy egy olyan frontot vegyek mint amilyen most van, mert csak párosával adják őket. Viszont így 70000 felett lenne, ennyit biztos nem költök rá.
Közben meg találtam ezeket a polchangfalakat, amikben nekem úgy tűnik ugyan olyan a hangszóró, csak gondolom hogy az impedancia különbözhet. Mert szemre különbséget nem látok. Ennek az árát meg szívesen rászánnám, mert 27000 forint körül lenne.
De az impedanciával lehetnek akkor gondok?
Mert gondolom a frontban van két 3 Ohmos sorba kötve, ebben a polchangfalban meg egy 6 Ohmos lehet (Jamo 6 Ohmos hangfalakat csinál).Akkor gondolom az nem működik hogy két 6 Ohmos mélyközéppel a hangfal maradjon 6 Ohmos.
(Sajnos külföldön vagyok és nem tudom szétszedni meg megnézni az otthoni frontokat hogy abban hogy is van megoldva a két mélyközép, viszont ezekből a polchangfalakból vettem idekint egy párat, surround hangfalaknak, ezeket szét tudom kapni)
Mérhető multiméterrel hogy hány Ohmos a hangszóró?
[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
Sziasztok!
ha még emlékeztek, akkor én szeretnék Centert építeni egy Front hangfalból.
Sikerült ugyan olyan Front hangfalat szereznem amilyen nekem van most a házimoziban, és ebből építenék Centert, hogy ugyan olyanok legyenek a hangszórók a Centerben mint a Frontokban.
Megérkezett a Panasonic WM-61A jelzésű mikrofonom is, és a korábban általatok ajánlott módon meg is építettem.
Már csak annyi kérdésem lenne hogy technikailag hogy is folytassam le a mérést. Ez egy két utas hangfal, két mélyközép, és egy magassugárzóval.
milyen magasságba, milyen távolra helyezzem el a mikrofont?
Mindhárom hangszóró előtt futtassak le mérést?
Légyszi írjátok meg hogy hogyan és melyik progival csináljamElőre is köszi!
-
easy...rider
őstag
válasz szaszlaci #12544 üzenetére
A magas elé nem teszek kondit, mert nem szedtem szét a hangfalat, mert amúgy is az eredeti hangváltót fogom használni Csak egy új dobozt építek neki.
Lemérem most őket, aztán linkelek majd eredményeket
köszi az infókat!
Még annyit kérdeznék, hogy a hangfal elhelyezése a szobában mennyire számít? most a falhoz közel van téve, kicsit elfordítva hogy a szoba közepe fele nézzen. (mert ott szoktam filmezni)
[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
válasz easy...rider #12558 üzenetére
És a progi linkjét is elkérhetem, mert eddig én mást használtam, és nem taláálom az SPLab-ot
-
easy...rider
őstag
válasz shalafi66 #12574 üzenetére
Te mivel szoktál mérni?
mert én próbálkoztam ezzel az LSPLab-bal, de nem tudom melyik opciót kéne válasszam. nem tudok egy normálisat mérni vele.HOLMImpulse-al mértem végül, annak itt vannak az eredményei:
a kék a mikrofon a magassugárzóval volt egy magasságban,
a pirosnál a mikrofon a felső mélyközéppel volt egy magasságban,
a zöldnél a mikrofon az alsó mélyközéppel volt egy magasságban,nem tudom messzebbről, mert eddig ér a mikrofon, de majd átrakom a gépet ha fontos.
így néz ki a hangfalam -
easy...rider
őstag
válasz shalafi66 #12614 üzenetére
egy új dobozt terveztem neki építeni.
Most szétszedtem a hangfalat, és méricskéltem hogy belül mekkorák a méretek.
Két légtér van benne, az egyiknél a méretek:
a felső légtér: 297 magas 170 széles 264 mely
az alsó légtér: 665 magas 170 széles 264 melymindkettőben van egy-egy reflexcső. Parasztlogikám szerint, most az a gondom, hogy a két különböző méretű légtér, az különböző mélytartományt (esetleg középtartományt is?) jelent.
Nekem a centernél nem lenne olyan fontos a mély hangok kiemelése, de attól félek hogy a középtartomány is megváltozik ha más lesz az űrtartalom az új doboznál. Mert első nekifutásra arra gondoltam, hogy a felső légteret "lemásolom kétszer", ezt úgy értem hogy a center doboza szintén két légtérrel fog rendelkezni, ezek akkorák lesznek mint a fentebb említett "felső légtér" és a klasszikus módon középre teszem a magassugárzót. Mert a hangváltón ugyan oda van kötve a két mélyközép (párhuzamosan), csak a dobozban külön légterük van.
De most az futott át a fejemen, hogy ha más űrtartalmú dobozokban vannak a mélyközepek, akkor ha a centerben ugyanakkorában lesznek, akkor lehet a középtartomány hangosabb lesz mint a magas. Mármint a mérésnél amit mértem, az átvált domború alakúra.
Ez lehet hogy így lesz?Lehet nem írom le rendesen a dolgokat, nem vagyok egyértelmű, de remélem értitek mire gondolok
A másik kérdés ami még foglalkoztat, hogy ha a magassugárzó középre kerül, akkor abból lehet e bonyodalom?
Ui: esetleg Skype címedet nem adnád meg, hogy kicsit kifaggassalak, mert egyszerűbb lenne mint itt írogatni. Nagyon megköszönném!
[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
Sziasztok!
Kitudtok segíteni Reflex csővel kapcsolatos kérdésben?
A doboz amit "után építek" (másolok) 50mm-es belső átmérőjű, és 117mm hosszú reflexcsővel van szerelve, viszont ilyen átmérőt sehol sem kapok. Hogy tudnám ezt "kiváltani" egy más átmérőjű csővel amit be is tudok könnyen szerezni?Gondolok itt arra hogy 45-ös átmérőjű de rövidebb, vagy valami hasonló. Van erre valami képlet amivel ki lehetne számolni azt hogy mivel tudnám helyettesíteni?
Tudtok még ajánlani valami cikket, ahol leírják azt hogy miben is változtat egy reflexcső a hangfal hangján?
Köszi előre is!
-
easy...rider
őstag
válasz szaszlaci #12829 üzenetére
köszi.
Szerintem veszek ebből az 55mm-esből aztán hosszában kivágok belőle majd kiszámolom hogy mennyit hőlégfúvóval ráhajtom egy 50-es vascsőre, aztán össze műanyag hegesztem a vágás mentén. Jobbat nem tudok
Lenne 50-es cső egy boltban, 1800Ft darabja, és kéne 4 belőle, szóval marad a hörcs.
Vagy veszek 50-es PVC csövet, csak annak meg a végét kéne "kihajtani" hogy tölcsér legyen
[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
Köszönöm a válaszokat, holnap még egyszer átrágom rajtuk magam, aztán meglátom mi lesz
A vas csövet nem akartam benne hagyni, annak annyi lett volna a funkciója, hogy a meghajlított műanyag reflexcső, cső maradjon és ne ovális legyen
-
easy...rider
őstag
Egy hangfalat építenék át, és segítségre lenne szükségem
Korábban írtam már ezzel kapcsolatban, de akkor nem sok segítséget kaptam, ezért saját fejem után menve megépítettem egy verziót, és majdnem jó lett, de kicsit másabb a hangja mint az eredetinek. A mély férfi beszédhang másképp szól rajta kicsit mint az eredeti verzión, ezért gondoltam újra próbálkozok.
Az eredeti hangfal két légtérrel rendelkezik,
az 1. légtér: 13,5 literes, egy darab reflexcső 50x120-as,
a 2. légtér 30 literes, egy darab reflexcső 75x135-ös és ennek a belső vége is lekerekített.
olyasmi mint ez:Az új hangfal szűkösebb helyre kerül, ezért az átépítés, és a hangszórók elhelyezkedése is másabb. Konkrétan az eredeti egy álló front két mélyközéppel, és ebből egy center lesz.
Az lenne a célom hogy az új doboz hangja nagyon hasonlítson a régihez. A megtervezésében tudnátok segíteni?
[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
válasz szaszlaci #13164 üzenetére
Általában úgy volt hogy kérdeztem valamit, kaptam valami infó, aztán shalafi mondott valami mást, vagy azt mondta hogy van ami nem úgy van mint ahogy mondod, aztán veszekedtetek, én meg féltem bármit is kérdezni
Nem cél hogy DRC legyen (remélem ez a jelentése), hanem az hogy a doboz akusztikája minél inkább hasonlítson az eredetire. Hogy minél inkább úgy szóljon mint az álló hogy ne üssön el tőle a hangja.
Nekifutok újra a leírásnak, mert kimaradtak dolgok, meg el is írtam egy dolgot
Szóval az eredeti álló hangfal adatai: Két légtér van benne, két mélyközép és egy magas.
Az 1. légtér: 297x170x264 mm, 13,33 literes, egy darab reflexcső 50x120-as
A 2. légtér: 665x170x264 mm, 29,85 literes, egy darab reflexcső 75x145-ös és ennek a belső vége is lekerekített.
Mint ez:Az új doboz max méretei 950x300x202 lehetnek (külső méretek). Ennél elérhető hogy ugyan akkora űrtartalmú légterek legyenek mint az eredetiben vannak, de akkor nagyon szélre kell hogy kerüljenek a hangszórók. Meg mivel nem értek annyira hozzá ezért nem is tudom hogy csak ennyi számít e, hogy ugyan akkora legyen a doboz, meg a reflexcső, aztán kész Vagy minek kell még egyformának lennie?
Ha kihasználnánk a max területet akkor KB így nézne ki a hangfal:
Az 1. légtér: 297x170x264 mm, 13,33 literes (ugyan az mint az eredetiben)
A 2. légtér: 616x170x264 mm, 27,74 literesHa viszont maradnánk valami barátibb méretnél akkor igaz változna az űrtartalom, de jobb lenne a méret, és ekkora méretű lapjaim vannak is levágatva.
Az 1. légtér: 297x170x264 mm, 13,33 literes (ugyan az mint az eredetiben)
A 2. légtér: 416x170x264 mm, 18,74 literesA kérdés az hogy el lehet e érni ugyan azt (vagy nagyon hasonló) hangzást ezekkel a méretekkel, és ha igen, akkor hogyan?
[ Szerkesztve ]
-
easy...rider
őstag
Hát igen nálam megváltozik az elhelyezés. magas-mély-mély => mély-magas-mély
Ráadásul vízszintes lesz nem függőleges
Igen a mélyítésre én is gondoltam, de abba az irányba is kötöttek a méretek.
Jamo S 506 a frontok típusa.Nem DRC akkor. Egyszerűen két különálló reflex, és minkét cső a külvilág fele van.
Azért vetettem el, mert a hangváltóhoz nem akartam nyúlni, de ha muszáj akkor megcsinálom.
Kétutas, két darab méllyel. A hangváltóban ugyan oda, párhuzamosan vannak kötve. Azért írtam mélyközepet, mert a magas az egy csipogó csak.
Válltórajzom asszem van, csináltam egyet, csak nem tudom hogy meg van e még. -
easy...rider
őstag
válasz easy...rider #13201 üzenetére
-
easy...rider
őstag
válasz szaszlaci #13203 üzenetére
Igen, a hangfaltervező progi is ezt mondta, hogy az egyik ha jól emlékszem akkor 50Hz-es kiemelést csinál, a másik meg 40Hz-es kiemelést. A hangváltó meg támogatja a biamplifikálást, ezért ilyen a váltó.
Az nem probléma ha a mély hangok nem jönnek annyira a centerből, annyi lenne a lényeg hogy minél alacsonyabb frekvencián találkozzon a center frekvenciaátmenete a frontal
Nem baj ha nem egy mélynyomóHangfalelrendezést kiszámoltam, mert nem túl nagy a szoba, kb ott kell lenniük. De lehet most arrébb vannak mert pakolás volt a szobában. A center tényleg lehetne fentebb, de a székek ilyen "fekvős" fotelek, ezért a fülmagasság valahol 100 centi magasan van.
Ha más nem, az elkot kicserélni, az eredeti nyákterven a magas előtt még fólia van.
A hangváltóhoz eddig nem nyúltam, eredeti. A rajzot meg én csináltam a váltó alapján. Szóval nem tudom mire gondolsz az alatt hogy a terven fólia van
Viszont gondoltam hangváltó tuningra, de majd idővel, mert abból most kevés van. Ezért nincs sok lehetőségem dobozokkal próbálkozni, meg azért nem olcsó összerakni egy ekkora dobozt, meg sok idő, energia. Kb 3-4 ezer forint volt összerakni ezt a dobozt. -
easy...rider
őstag
Elnézést, szakadozik a netem és sikerült kétszer elküldeni
-
easy...rider
őstag
válasz szaszlaci #13205 üzenetére
A www.házi-mozi.hu oldalon sok infó fent van.
Lemérem majd a frontot, meg az új centert, mármint a frekvenciaátmenetét, aztán felteszem az eredményeket
-
easy...rider
őstag
Sziasztok!
Olvasgattam hangfal csillapítóanyag használatáról, de sajnos nem sok infót találtam azzal kapcsolatban hogy mennyit és hogy is kéne használni. Ezért a segítségeteket kérném ebben a témában
Egy Jamo S506 hangfalat és egy épített centert "tuningolok". Az S506-ban gyárilag benne lévő csillapító anyag rettentő kevés, mutatóban van benne egy kevés, nagyon kis sűrűség akusztikus szivacs.
A frontok Jamo S506 gyári hangfalak, két légtérrel rendelkezik, a fenti kb 12 literes és ebben van az egyik mélyközép a magassal, a lenti 27 literes és ebben egy mélyközép van. Ahhogy kalkuláltam mindkettőnek 48~50Hz körüli a kiemelése, mert másmilyen bennük a reflexcső. Mindkettő reflex és a fala 12-es MDF. Úgy emlékszem ezek a paraméterek.
A centerem egy épített center. Szintén egy Jamo S 506 hangszóróit használtam fel a megépítéshez. Reflex lett ez is, két légtérrel, de itt korlátozottabbak a méretek ezért egy 12 és egy 17 literes légtérre futotta, de megpróbáltam a reflexcsüveket úgy hangolni hogy minél közelebb legyen az eredetihez. (Legalábbis progival szimuláltam és próbáltam a legközelebbire beállítani a görbéket)
A surroundok Jamo S604 hangfalak, S506 dobozokba átszerelve, úgy hogy a lenti légterét üresen hagytam az 506-nak, mert ennél csak 1 mélyközép van. Az 506-ban 2 van így a dobozában a lenti üresen maradt.
Kérlek segítsetek kitalálni mennyi csillapító anyag is kéne. Ha mérni kell hangfalat, azt is tudok mert van mérőmikrofonom. (A típusa nem ugrik be, de az a kis elektret amit ajánlani szoktak)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen notebookot vegyek?
- Hardcore café
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Facebook és Messenger
- Akciófigyelő: Most kell bringát venni? A OneSport akciósan kínál két biciklit is
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BestBuy topik
- Hobby elektronika
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- Sigma 150-600mm Sports objektív + táska ( Nikon )
- Nintendo Switch Oled / Farming Simulator Játékkal / Dokkolókkal / 12 hónap jótálással
- Samsung Galaxy S23 Ultra 12/512GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Eladó Nintendo Switch V2 rengetek kiegészítővel + eladó játékok
- DARTH MALAK GAMING PC // Core i7 930 // 8GB DDR3 // SSD+HDD // MSI GeForce GTX770 Twin Frozr 2GB
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest