Aktív témák

• guga

Közösségépítő

[kép]

Egy fiatal tölgyfa elszáradt leveleit fotóztam, ahogy fújta a szél s megállt mögöttem egy féllábú ember mankóra támaszkodva, félszemmel láttam.
    A fiam Levente ott állt mellettem a kerékpárjával és hunyorgott a naptól. A féllábú ember úgy állt ott, mint aki valaki, éreztem hogy Ő a telek tulajdonosa és ösztönösen elkezdtem neki magyarázkodni, hogy csak a tölgyfát fényképezem.

Egy hirtelen gondolattól vezérelve azt hazudtam neki internetes újságíró vagyok és egy pillanatig hittem is benne, hogy igazi rámenős és kényes kérdéseket fogok feltenni.

-Zoltán vagyok... és (nyújtottam a kezem csak nem tudtam hogy miközben a mankóra támaszkodik tud e velem kezet fogni). (tudott)

Ferenc, Becskei vagy mi, elharapta a szó végét és nyújtotta a kezét s közben mélyen a szemembe nézett.
    Motyogott az orra alá és miután megkérdeztem merre lakik és mióta mutatta az irányt, hogy ott az alsó sorban, 1946, de mióta az asszony rám gyújtotta a házat szabad vagyok.

-hogy égett le a háza? Kérdeztem őszinte elképedéssel.

A fiam, meg az asszony is dohányzik...nézett rám sandán, cinkost keresve.

-az egész ház leégett, lakhatatlan?

Csak a konyha meg az előtér, de leomlott a tető is, lakhatatlan, a kulcsi önkormányzattól kapta az asszony ezt a tanyát, mutat körbe.

-magyaráz még focistákról, tehén istállóról, s közben a szememet fürkészi és Ő is próbál információt nyerni, hogy ismeri a Kiss Csabát?

-nem, még senkit sem ismerek, egy éve költöztem ide és csak a hétvégéken járunk ki. Csak a telekszomszédokat...
    Lábát hogy vesztette el?

Elmeséljem? Néz rám értetlenül, nincs hozzászokva, hogy szóba állnak vele. Kaján tekintet és mondja hogy csúnyán berúgtam, s volt az egyik szomszédnak egy kútja, inni akartam belőle és belezuhantam.
    8 métert zuhantam, az alsó lábszárcsontomat egy halott embertől kaptam, beültették, de elfertőződött, utána kicserélték platinára de befeketedett.
    Mondta a doktor, hogy le kell vágni.
    Ha le kell hát vágja le doki, maga tudja.

-nehezen törődött bele?

Muszáj volt, de 5 éves herce-hurca volt, mán én nékem jobb a mankó, tudja ha elfáradok csak rátámaszkodom.
    -hisz Istenben?

Néz rám elkerekedett szemekkel. Úgy a magam módján, már sokszor megakartam halni, de nem sikerült.

-lába miatt?

Az is, meg sok más, de nem engedte, itt vagyok és mutat előre a mankójával, menjünk és meggyorsította a lépteit én meg úgy mentem mellette, hogy ha esetleg eldőlne a földbuckákon, akkor elkapjam, de hát mi vagyok én, Isten?
    1946 óta itt lakik,

-Apámmal egy idős.
    Mondtam is neki.

Üdvözlöm.

-Gyulán él.

Nem jártam még ott, arra. Még nem jártam sehol.

[kép]

Aktív témák