- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sirandrish: Dohányzás Vége(!?)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 ajánlható?- Puskill PSK-D5M6400BH-16G
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Aktív témák
-
A procik is kopnak. Egy AMD-ben is pl. 8x-os (ebben a nyolcban csak félig vagyok biztos) túlbiztosítás van. Ami annyit tesz, ha egy kapu nem működik, akkor másik megy helyette. Ezzel növelik a stabilitást elsősorban, másodsorban az élettartamot. Annyit biztosan kibírnak, amíg lecseréled őket.
A hőmérséklet pedig igen is számít, mivel a szilicium érzékeny a hőre. Ha túlhajtod, és nem hűtöd rendesen, jóeséllyel fog hamarabb elpatkolni. Ugye itt kb 75 °C feletti hőmérsékletekről beszélünk. -
Azért ezek a Procik nem rövid távra vannak gyártva...
Mondjuk nem is hosszúra...
Nekem eddig még 1 AMD-vel sem volt problémám...
Föleg ,hogy TB helyett mostmár XP használok.
Így a melegedési probléma is mególdodott
:Y -
Lord Zero
addikt
a kérdés helyesen: hány voltot bírnak vajon a mai amd procik? :))
-
petyax
aktív tag
válasz
yarrofrobi #22 üzenetére
Mert a Thunderbird nagyon melegszik. Szerintem még egy Zalman se hűtené le 45-50 fok alá :))
-
gliskard
senior tag
Van (volt) egy régi 486DX4 100Mhz-es gépem, amit routernak
használtunk az utobbi 4-5 évben, elötte pedig ''serverként'' tengette
napjait. Szinte állandóan müködött, szerény számitásaim szerint
kb 6-8 évet folyamatosan müködött éjjel-nappla csak áraszünetnél
és költözésnél volt kikapcsolva.
kb. 2 éve egyre sürübben lefagyott rajta a linux késöbb pedig naponta,
ekkor ''nyugdijba lett küldve''. Nem vagyok biztos benne hogy a proci
ment tönkre, mert az alaplap, ISA ethernet kártya és a ram-ok is egyidösek voltak.
A mai igénybevételek és zsufoltabb chip-ek mellet szerintem
ennyit már nem birnának a procik...
[Szerkesztve] -
yarrofrobi
csendes tag
Miért van az, hogy az a hűtő, amit 1700+ -ra vettem alapjáraton is csak kb. 50°-ra hűti a 950- es Thunderbird-ot?
-
eziskamu
addikt
Igazából akkor lenne értelme a kérdésnek, ha az adott procira több 10 éven keresztül tartó munkát bíznál(pl házi atombunker irányító, és figyelő rendszere :D )
Amúgy lehetnek tényleg olyan feladatok amiknél szükség lenne több tíz évig folyamatosan működő rendszerekre, de nem pc-t alkalmaznának. Egy tanárom mesélte, hogy valami többprocis sun rendszeren dolgozott, és tönkrement az egyik cpu, de ő ebböl annyit vett észre, hogy lassabb a gép. Na azt nem hiszem hogy a pc-s szerver alaplapok is tudnák ugyanezt a hibatűrést produkálni. -
:DD :DD számold ki .hogy mennyi idő még lebomlik az anyaga a procidnak használat közben! :DD :DD
-
simonzé
addikt
Fúú, ez nagyon fontos kérdés. Meddig is bírja... Hmmm...
Megvan!
Kit érdekel? ;] Ne főjön meg két-három évig, szt jóvan. -
Esmein
nagyúr
Szerintem ha nincsen húzva 70 fokig nem sok baja történhet. azt mondják hosszútávon jó ha 60 fok alatt tartod terhelve, de szerintem minél hidegebb a proci, annál jobb. Ha húzod lehet már 56 foknál hülyéskedik, 54-nél meg nem, szal érdemes hűteni. A hőmérséklet azért jó valami, mert arra mindig lehet gyúrni. Minél hidegebb/halkabb, de szerintem 50 fok alatt már csak csendesíteni érdemes. Az is lehet összevissza mér a biosod, sőt több mint valószínű. 60 foktól semmi baja nem lesz de ha van lehetőséged kicsit vidd még lejjebb.
-
Monya78
veterán
Csak azért kérdeztem ezt a hőmérsékletes dolgot mert, most elővett a csendességi mánia, a VGA passzív, a Tápegységben is kicseréltem a ventit+plussz a rácsot is kivágtam előle, a procin lévő Spire Wishperrock IV pedig 12V-on is 20dB-eles, és ezt a proci ventillátort átraktam 5V-os-ra és így 100% terhelten felmegy 60 fok környékére.....
-
JaniS
senior tag
Idáig mindegyik AMD procimat hamarabb cseréltem, mint ahogy tönkrement volna. Azért mert nincs benne mozgó alkatrész még nem örökéletű. Félvezető és mint ilyen magasabb hőmérsékleten jobban hajlik a driftre. Személyes véleményem, hogy 60 fokon járatva sem fog hamarabb tönkremenni, mint ahogy kicserélnéd.
JaniS -
sziszegő
senior tag
Ha van rajta okos hűtés akkor sztem húzva is birlyák évtizedekig mivel mozgó alkatrász nincs benne csak ha megszakad az összeködtetés a cpu belül akkor lesz koki vagy ha fizikailag sérül.
-
Flashy
veterán
nem érdemes túlságosan idegeskedni ilyenen szerintem. ha nem jó szájízzel használod a gépedet hanem szinte nem mersz játszani az idegeskedéstől hátha melegszik és baja lesz akkor cseszheted az egészet.
-
rzoli
senior tag
Csatlakoznék az elöttem szólóhoz. Nekem 3 éve megy az 1,3-as Athlonom (nem XP) olyan 1430 körül, lekopogom, rendesen, win98 és XP alatt, nem szoktam kékhalált látni.
Z -
Flashy
veterán
szerintem egy kicsit ez a hűtés dolog túlzott mánia lett. szerintem a procinak semmivel se jobb 30 fokon mint 40 fokon.
azért szokták a 60at már magasnak mondani, mert sok alaplapnál a proci alatt méri egy IC a hőmérsékletet. ha erre azt mondod hogy de neked a prociban van érzékelő, akkor azt mondják rá hogy jó de lehet hogy az érzékelő a mag egyik oldalán van, a másik oldalon attól még lehet nagyobb hőmérséklet. -
petyax
aktív tag
Gondoljunk bele, hogy ma egy 2500+ -os barton 16000Ft. Most 2-3 év múlva egy ilyet megkapsz 5000Ft-ért. Nem mindegy, hogy meddig bírják? 2-3 évet még úgy is kibír, ha 60 fokon használod. (szerintem többet is).
Nekem van egy 4 éves Thunderbird procim 1300-as és 1400-on megy. 4 éve megy napi 8-10 órát 60-65 fokon (a bordát nem lehet szinte megfogni) és semmi baja.
Ha nem kap túl nagy fesz-t (max. 1.8V bartonnál), akkor menni fog pár évet. Azért ha 60 fok körül van nem árt rá egy jobb hűtő! :)) -
Monya78
veterán
Itt nem pont magamra gondoltam, hisz még plusz feszültséget sem tudok adni a procinak, hanem úgy álltalánosságban....
És a proci üzemi hőmérséklete sem tiszta számomra...., hisz az AMD-nél megadják azt a 90-95 fokot max. nak, közben pedig azt modják ha 50-55 fok környékén van, hogy jobban kellene hűteni... -
MasOyama
őstag
kb. 50 ezer óra. :)
-
Flashy
veterán
honnan tudnánk?? ha izgulsz akkor ne húzd. az egyértelmű, hogy _nem jó neki_, de senki se tudja megmondani hogy _mennyire nem jó_. hallottunk már tönkrement procikról, de semmire nem lehet következtetni, még arányt se lehet megállapítani hogy hány prociból hány ment tönkre, nemhogy azt hogy mitől ment tönkre.
-
Monya78
veterán
Ha szanaszét húzzuk, és 60-70 fokon járatjuk őket? Akkor meddig bírják??
-
lacko22
aktív tag
Ha persze normálisan használom.