Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Thunder78

őstag

válasz golyani #151 üzenetére

Hi!

Mindenképp egy dobozba akarod szerelni az erősítőt és a hangszórót?
    Szerintem jobban járnál, ha külön dobozokat gyártanál nekik, márcsak a minőség szempontjából. Ugyan ebben a katagóriában nem fogsz sok különbséget tapasztalni, de a későbbi esetleges fejlesztések szempontjából egy jobban variálható set-et kapsz és nem jár túl sok pluszmunkával.
    Doboz anyagának mindenképp az MDF-et javaslom. Mivel nem túl nagy teljesítményű a hangszóród, a 16mm-es MDF lap tökéletesen megfelel, középtájon azért javaslok egy keresztmerevítőt beépíteni. A méreteken is illenék egy kicsikét változtatni, az általad megadott méretek, csak egy 1,4-1,5 l-es térfogatú dobozt adnak, ezt érdemes lenne legalább 3-4 l-re föltornásznod, mondjuk egy 24x14x19-es (ma x szé x mé) dobozzal. Hangminőségben mindenképp visszajön a ráfordítás, a reflexcsövet én pedig előre tenném. De nem csak simán egy lyukat. Lehet kapni kis műanyag csöveket, azt kellene egy max. 4 cm átmérőjűt beszerezned, ami 8-12 cm hosszú legyen és a belső végét 45-60°-ban vágd ferdére. Beszereléskor a cső rövidebbik oldala legyen a hangszóró felé, tehát a belső nyílás mutasson kicsit a hangszóró irányába. Így lesz is értelme a reflexcsőnek. Ha vállalkozó kedvű vagy, próbálgathatod is variálni a cső hosszát, és a vágás szögét, ekkor hangolod a reflexnyílást, hogy melyik frekvencián szólaljon meg, adott esetben lehet hogy a cső forgatásával is tudsz eredményt elérni.
    A doboz belsejét mindenképpen béleld ki, ezzel rezonanciát és hangvisszaverődést csökkentesz.
    Hát röviden ennyi. Remélem tudtam segíteni.

Thunder78

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés