-
LOGOUT.hu
Haladó szintű hálózati témák topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz MasterMark #12477 üzenetére
Esetemben a routeren fut a DHCP server, ha az kiesik semmi nincs (pl. tönkre megy). Se internet, se belső háló. Mondjuk az gáz, ha a belső háló is lehal. Mert se hálózati nyomtatás, se belső fájl megosztás nem megy.
Pár eszközről van csak szó aminek jobbnak láttam az állandó ip-t.A pool csak azért ötlött fel bennem, mert ilyen előre beállított pool nem rémlik a Mikrotik-ben, mint pl. a TP-Link routerben (100-199).
Ha nincs beállított pool, akkor a teljes címtartományt oszthatja a DHCP server ( pl.:1-254 közt). Ha jól tudom. -
törölt tag
válasz MasterMark #12422 üzenetére
DHCP Pool, amennyiben be van állítva. pl.: 192.168.0.100 - 192.168.0.199-ig. Mi a helyzet a 2-99 és a 200-254 címekkel? Ezek kioszthatóak kézzel fix címnek ebben a hálózatban?
Egy kicsit foglalkoztam Mikrotik routerrel is, ott nem volt ilyen előre beállított pool.
Ha jól emlékszem.
Melyik a jobb megoldás ha egy eszköznek fix ip-t szeretnék?
A DHCP pool-ban Address Reservation MAC címmel vagy fix ip a pool alatti-feletti tartományból? A default GW mindegyik esetben a 0.1 lesz. -
törölt tag
válasz MasterMark #12423 üzenetére
O.K. Ránézek később, van itthon is ilyen eszköz.
Köszi szépen. -
törölt tag
válasz MasterMark #12419 üzenetére
DHCP menüben csak 3 opció van:
-DHCP szerver on/off + a tartomány beállítása,
-DHCP Client List,
-Address Reservation.
DHCP kliensre semmi opció.Furi nekem ez az egész. Most a jelenlegi beállításokkal az internetet jelző led narancssárga. Holott van internet az eszközökön.
-
törölt tag
válasz MasterMark #12415 üzenetére
Ahha. Régebbi TP-Link routerekben még nincs ilyen, ezért volt furi.
A DHCP-t azért illik kikapcsolni ekkor is? Nem? -
törölt tag
Sziasztok!
Jó rég voltam erre, 500 új hozzászólást nyálaztam át. Mindig tanul az ember.
Véleményt és kritikát szeretnék, amennyiben valahol vétettem. A tényállás a következő.Kis "irodai környezet" 5 helységgel amelyek elég távol vannak egymástól, hogy egy WiFi-vel le lehessen fedni.
Az internet szolgáltató kiépítette a "bővített" hálózatot, amit 4db mezei TP-Link 840-es routerrel és 1db mezei 8 portos TP-Link switch-el oldott meg. Az ISP bejövő kábele a switch-be kötve. A switch-ből kábelek az irodák felé.
-Iroda1:1 db 840-es router,WAN portjába a kábel,
-Iroda2:ugyan az, mint Iroda1,
-Iroda3:ugyan az, mint Iroda1,
-Iroda4:ugyan az, mint Iroda1,
-Iroda5:2db kábel a switch-ből,egyik a PC-nek a másik meg bárminek (hálózati nyomtató lesz)(ezért is született meg ez az iromány).A négy router mindegyike AP-módba állítva (van ilyen menüpont a setup-ban), viszont a WAN-ba jön a kábel.(??????)
WiFi SSID beállítva az iroda nevének megfelelően, aktív DHCP szerverrel a 192.168.0.100-192.168.0.200 tartományban.
A PC is DHCP-n kapott IP címet, de Ő az ISP eszközétől a 192.168.11.0/24-ből. Ez egy mikrós kültéri egység.
Az Iroda5-ben van 1db helyi nyomtató(bérelt). Fölmerült az igény, hogy legyen hálózaton inkább. Így tudnának a többi irodából is közvetlen nyomtatni. Az egész működésével semmi gond nem volt, ment a "zinternet" és mindenki örült.
Viszont a nyomtató hálózatra lógatása okán, jobban ránéztem a hálózatra. Így derült ki a fenti kép. Ami számomra elég furi.
1: Én úgy tudom, hogy ha AP-nak használok egy "mezei" routert akkor:
-DHCP off,
-kábel a LAN portba,
-Static IP cím ami nem a router tartományában van,
-WiFi-t belőni még a DHCP off előtt.2: Megkavart kicsit a switch-be kötött mikrós bejövő kábel. Hol az az eszköz ami legelőször kommunikál az ISP-vel? Merült fel bennem a kérdés.
Volt ilyen mikrós netem 4-5 éve. Akkor (most is) a tápfeladóból a POE megy fel a kültéri egységhez, a LAN meg a router WAN portjába.
Akkor még MAC alapján volt a router felengedve a kültéribe. Router csere esetén új MAC (telefonos üi.) vagy az új routeren MAC Clone a régi router MAC címével (ez gyorsabb üi. nélkül kivitelezhető).
Ez ügyben beszéltem egy technikai szakemberrel az ISP-nél. Új módszert alkalmaznak, nincs MAC címhez kötve a felhasználói router vagy eszköz.
Kábel a WAN-ba és AutoDetect a beállításoknál.
Most én úgy gondolom a kiépítésből adódóan, hogy olyan mintha 4 bejövő kábel lenne kihúzva a 4 router-hez. A PC és a nyomtató kábele (Iroda5) meg közvetlen a kültérire lenne kötve. E két kábelen levő eszközöket a kültéri routolja.
Ez elég faramuci? Nem?3: Ez így a hálózati nyomtatás szempontjából szerintem elég problémás felállás. Van egy eszköz (a kültéri) amihez nem férek hozzá és ahhoz kapcsolódik közvetlen a nyomtató. Annak meg csak egy fix cím lenne a jó. Ugye?
Többször átgondolva a jelenlegi helyzetet és az elérni kívánt célt. Arra a megállapításra jutottam, hogy egyszerűsíteni kéne a hálózaton.
Van eddig 5 eszköz amin DHCP szerver fut (a négy TP-Link WiFin 192.168.0.100/24-192.168.0.200/24-ben, de akkor is!!). Az ötödik az ISP eszköze.A végeredmény a következő lett:
-Iroda4: 1db 840-es TP-Link, ISP-LAN a WAN portba, DHCP:on (default setting tartomány 192.168.0.1/24), WiFi:on,
Iroda5 PC és a nyomtató ide kötve (LAN1 és LAN2), kábel a switch-be (LAN 3),
1db TP-Link switch amiből kábelek az Iroda1-3 felé.
-Iroda1-3: Mindegyik 840-es router AP módban, LAN1-be a kábel a routerből, DHCP:off, WiFi:on.
Static IP címek:
-Iroda1:192.168.10.1
-Iroda2:192.168.10.2
-Iroda3:192.168.10.3Leteszteltem, működik. A tracert 8.8.8.8 szépen kimegy bármelyik végpontról, ugyan azt az utat mutatva a célig.
Beüzemeltem még egy hálózati nyomtatót az Iroda4-ben a switch-re kötve. A routerben AddressReservation beállítva a PC-re és erre a nyomtatóra.
A nyomtató telepítés sikerült, működik.
Aztán egy notival az egyik tetszőleges WiFi-ről is sikeres volt a nyomtató telepítés.
Az Iroda5-ben lévő bérelt nyomtatóval nem tudtam mit kezdeni, nem kommunikált a LAN portján. Gondolom tiltva van a hálózati nyomtatás.
Amit admin jelszó hiányában nem tudok átállítani. A rendszer infója ugyan mutat egy ip címet (192.168.1.56), ami gondolom egy régi beállítás maradványa. Nem nagy gond, mert a héten ez le lesz cserélve. Az új beüzemelésénél meg ott leszek. -
törölt tag
válasz Hegyirabló #11881 üzenetére
A Tkom egy nagy szolgáltató, rengeteg ügyféllel, rengeteg géppel. Mondjuk x számú gép bot fertőzött és ezeket rendszeresen használják terheléses támadásra. Akkor az ip-k bekerülnek ilyen listákra. Aztán van olyan webmester, aki nem ip címenként szűr, hanem egy egész tartományt kizár néhány vagy több tíz-száz ip miatt. Ezellen a szolgáltató sem tehet szinte semmit. De felnyomott szerverek miatt is romlik ilyen tekintetben a szolgáltató címtartomány "jóhíre". Nagyjából és felületesen.
Ilyen esetben egy VPN hamarabb megoldja a problémád, mintsem a tartomány vagy a címed lekerül ilyen listáról. -
törölt tag
válasz Hegyirabló #11879 üzenetére
Kezd érdekes lenni.
Ahol ezeket a listákat használják szűrésre, azokhoz az oldalakhoz nem fogsz tudni csatlakozni.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Hegyirabló #11877 üzenetére
Ez a vezetékes net? Nézd meg a mobilt is.
-
törölt tag
válasz Hegyirabló #11875 üzenetére
A myipadress oldalon az első két sor : my ipdress is ipv4, ipv6 (amennyiben van). Azt külön-külön (először az ipv4-et majd az ipv6-ot) beileszted a másik oldal domain name sorába és megmondja, hogy fekete listás-e a címed vagy nem. Ha ez kész átváltasz mobil netre és ugyan úgy leellenőrzöd.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Hegyirabló #11873 üzenetére
-
törölt tag
válasz Hegyirabló #11871 üzenetére
Valószínűleg a szolgáltatód olyan tartományban van, amely bizonyos feketelistákon szerepel és egész tartomány van kizárva azon lista alapján. Amiket nem érsz el, ott valószínűleg ilyen listákat használnak határ védelemre. Nem konkrétan a szolgáltatód címe van tiltva, hanem az egész tartomány. Túl sok mindent nem tehetsz, még a szolgáltatód sem. Mivel az egész tartományt még Ő sem tudja kivetetni arról a bizonyos listáról.
Nálunk kis mikrós szolgáltatónál van hasonló. -
törölt tag
Sziasztok!
Az év utolsó napjára beesett egy viszonylag egyszerű felkérés. Aztán szerintem nem is olyan egyszerű, miután felderítettem a hálózati topológiát. Azért is ide írok, mert van egy kamera rendszer is a hálózaton, két router és mindegyiken fut DHCP server is.
Az alapfeladat az lenne, hogy kellene egy Minecraft szervert csinálni egy helyi gépen, amin a sógorom fia a haverjaival játszana. Ehhez portforwarding beálltások kellenek. Ez önmagában nem megugorhatatlan feladat, a tutorialok alapján. Viszont van egy érdekes topológia a kamera rendszerrel. Amit egy illető rakott össze és ráakasztotta a meglévő rendszerre.
Az alap routert (router1) még én állítottam be évekkel ezelőtt, aztán bekerült még egy router (más által) és erre lett a kamera rendszer rátéve.
Felmerült bennem jó néhány IT biztonsági kérdés. Jelenleg a második routeren vannak beállítva a kamerák UPnP elérései és ezen a routeren kellene csinálni port forward-ot is a MC szervernek.
A topológia:
Router1 (TP-Link TL-WR1043ND)/WAN=Digi kábelmodem,
-ezen Wifi háló beállítva (jelszóval),
-további eszközök UTP kábellel.
-DHCP server (192.168.0.100-192.168.0.199 tartományban).Router2 (TP-Link TL-WR740N)/WAN=Router1 LAN portjából UTP kábel,
-Wifi (jelszó nélkül),
- az egyik LAN portjára csatlakozik a kamera rendszer,
- másik LAN porton a PC amire a MC server kéne,
-DHCP server(192.168.1.100-192.168.1.199 tartományban,
- a kamera rendszer UPnP beállításai.Mekkora igénybe vételt jelent ez a WR740 kis routernek, ha kivűlről a valós idejű kamera képeket akarják nézni?
Ha itt fut a MC server, az is generál valamekkora forgalmat. Elég ide ez a "kis" router?
Biztonsági szempontból én átpakolnám egy teljesen másik hálózati eszközre a kamerákat.
Továbbá a két DHCP servert is sokallom, felesleges címfordítások, eszköz erőforrás, stb, ,,,,, .
Szeparált VLAN lenne az elengáns megoldás, de ezek az eszközök nem tudják.
Mit ajánlanátok? Hol kellene változtatni? Lenne nekem is ötletem, további erősebb "lakossági", nem VLAN képes erősebb eszközök beiktatásával. A jelenlegiek lecserélésével. -
törölt tag
válasz MasterMark #10042 üzenetére
Van Amazonon is.
[link] -
törölt tag
válasz MasterMark #10039 üzenetére
5-ből 3-at elszúrok, hiába egyengetem. Néha kell szerelnem, de inkább áldozok rá. Mert nagyon kényelmes.
-
törölt tag
válasz bambano #10031 üzenetére
Olyan aljzataim vannak, amelyeknek a homlok vége nyitott. Bármilyen hosszan kitudom belőle tolni az érvégeket. Látom szemmel, ha nem jó a szin sorrend és kihúzom, javítom.
Hagyományos esetben, krimpelsz, kábelteszter, levág, újra próbál, amíg jól nem illeszkednek a szinek.
YT.on láttam ilyen fogót. Vennék, ha találnék. Néha kell szerelnem, de akkor rohadtul kikezdi az ujjaimat az erek rendezése és elhibázom többször a sorrendet.
-
törölt tag
Sziasztok!
Krimpelő fogót keresek, olyat ami levágja a nyitott végű RJ-45 csatiból kilógó érvégeket. Van normál fogóm, csak béna levagdosni sniccerrel.
Kínálat van bőven, csak fárasztó annyi képet végig nézni.
Van erre valamilyen szabvány elnevezés?
Keresek ugyanilyen csatit is, kábelt is, boltot is. -
törölt tag
Fölmerült egy későbbi bővítés lehetősége is a nap folyamán. Kellene a kerthelyiségbe is majd netet csiholni.
A gond az, hogy most a routerhez csak 2 kábelt tudtam lefűzni. Sajnos anno kis keresztmetszetű cső lett bevésve. Az egyik kábel a POE a kültéri vevőnek, a második kábel az a router LAN1 portjára van dugva. Most annak a végén egy másik router van kötve, a gyenge WiFi lefedettség miatt.
Ezt az egy felmenő LAN-t egy valamilyen switch-el lehetne elosztani? A lényeg, hogy egynél több, külön konfigolható eszközt tudjak rákötni. -
törölt tag
válasz 4Grider #8681 üzenetére
Másik kérdésem POE-re vonatkozna.
Mikrós netem van, a kültéri vevő POE-n van tápolva. A routert és a POE injektort akarom másik helységbe költöztetni. Jelenlegi kábeltípus az injektor és a külső egység közt CAT 5E.
Pontosan ez van szitázva a kábelre:UNIO KABEL UTP CAT 5E 2010.11.16. 121M
Ezt a kábelt meghagynám befűzve, mert lehet később mégis visszakerül a router.
A tetőn most nem tudom bolygatni a vevőt hogy új kábelt dugjak bele. Ezért áramtalanított állapotban a padlástérben vágnám el és újra krimpelném, figyelembe véve az eredeti színsorrendet.
Az új feljövő POE kábelt meg egy UTP toldóval kötném össze a vevőegységgel.
Toldó típusa:VALUELINE UTP CAT5 (VLCP89005W)
Az új kábel típusa CAT6.
Ez van rászitázva:CAT6 U/UTP unishielded 4x2xAWG24/7 STRANDED 100OHM 250MHz EIA-TIA 568 "617-766" 284M
Van-e hiba az elgondolásomban? -
törölt tag
Sziasztok!
Otthoni hálózat átalakítás miatt utp kábeleket kell fűznöm és utána krimpelnem. A szabványos bekötéssel kapcsolatban kérdezném. A T-568A és T-568B esetén a legtöbb fellelhető infó alapján a B bekötést mutogatják szinte mindenhol ( narancs/fehér-narancs ........). Viszont az A tipust ajánlják az újabb hálózatok kiépítésénél. Csak annyi infót találtam, hogy a két bekötési mód közt nincs elektronikai különbség, de új hálózatoknál az A tipust kell alkalmazni.
Kicsit bővebben, mi a különbség A és B közt a színsorrenden kívül.
Szabványos egyenes bekötés. Nem keverem a Cross kábellel.
Jelenleg nincs gigabites eszközöm, de később lehet. Ez mennyiben befolyásolja a A és B bekötést?
Új hozzászólás Aktív témák
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Egérpad topik
- Politika
- Ukrajnai háború
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Dell notebook topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest