Hirdetés

2020. szeptember 21., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#201) King Unique válasza pinnacle (#200) üzenetére


King Unique
(félisten)

Helló!

A kollégának abban igaza van, hogy a Legacy telepítés kiforrottabb és általában mondhatni talán egyszerűbb és kevesebb lehet vele a szívás. Viszont azért az UEFI sem feltétlen problémás, nálam is több gépen ilyen telepítés van SSD-nél (nyilván < 2 TB) és jelenleg minden ok. Valamint a legújabb vasaknál már eleve UEFI van, sőt akadnak pl. olyan laptopok, amelyeknél már a Legacy boot mód sem nagyon opció.

Egyébként a Windows 8.1/10-nek már mondhatni jobban fekszik inkább az UEFI-s telepítés, ellenben a 7-esnél lehetnek pl. ilyen esetek. Illetve nem is támogatja teljes körűen. Szóval utóbbinál nem feltétlen kell minden esetben erőltetni az ilyen telepítést! Továbbá ami még bizonyos esetekben kicsit problémás lehet UEFI-ben, az pl. a Linux & Windows dual-boot megoldás. Viszont ezzel is egyre inkább bővülnek a tapasztalatok és vannak hozzá jó leírások. Illetve normál esetben nyilván megoldható ez is és működik rendesen. Persze Legacy módban általában valamivel egyszerűbb a dolog.

[ Szerkesztve ]

(#202) pinnacle válasza King Unique (#201) üzenetére


pinnacle
(veterán)

Köszi! Nekem is az Acer laptopnál, Windows 10 volt a megoldás, igaz ment Legacyban. Lehet akkor kipróbálom az UEFI, GPT-t. Ha a gép elromlana, a merevlemezt, külső házba rakva, le tudom menteni, MBR-el telepített géppel? Illetve UEFI-nél, olyan programot, amit nem írta alá a Microsoft, lehet telepíteni? Audigy2 ZS, már csak ezzel működik, Win10-nél.

(#203) King Unique válasza pinnacle (#202) üzenetére


King Unique
(félisten)

A(z) Legacy / UEFI, illetve az MBR / GPT a rendszerlemezre vonatkozik. Viszont attól még egy másodlagos, adattárnak használt SATA / USB háttértár lehet akármilyen és egy újabb Windows nyilván kezelni fogja.

Nem tudom milyen programot akarsz telepíteni, de ha nincs digitális aláírása, az eleve problémás. Bár elvileg ki lehet kapcsolni. Illetve korábban én is szórakoztam egy ilyennel, de az még lehet Legacy módban volt.

[ Szerkesztve ]

(#204) pinnacle válasza King Unique (#203) üzenetére


pinnacle
(veterán)

Köszi! Én az UEFI/GPT módban telepített rendszerlemez mentésére gondoltam. Hangkártya csak azzal a Daniel_K által módosított programmal megy.

(#205) n.gab


n.gab
(aktív tag)

Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni.
Nem tudom felrakni a Win10-et.
Mi ilyenkor a teendő?

HP típusú laptopra szeretném telepíteni.

[ Szerkesztve ]

(#206) King Unique válasza n.gab (#205) üzenetére


King Unique
(félisten)

Üdv!

Az a baj, hogy a lemezen MBR partíciós tábla van, te pedig vsz UEFI boot mód szerint akarod telepíteni a Win10-et, amihez nyilván GPT kell.

Tehát egyik opció, hogy lehetőség szerint a boot módot teljesen átállítod Legacy-ra, a telepítőt a megfelelő módszerrel írod ki a pendrive-ra, illetve az annak megfelelő boot eszközt választod ki stb. Majd ennek megfelelően telepíted a rendszert.

A másik megoldás az, ha az ablakban manuálisan törölsz minden partíciót, vagy a diskpart parancssori eszközzel törlöd a lemezt. Illetve utóbbiban lehet GPT-re is konvertálni. Viszont ezen módszerek destruktívak, vagyis minden adatot törölnek a lemezről! Tehát azokat előtte le kellene menteni! De, ha szükséged van az OEM partícióra, akkor ez a második megoldás nyilván nem opció.

[ Szerkesztve ]

(#207) n.gab válasza King Unique (#206) üzenetére


n.gab
(aktív tag)

Szia,

Ennyi van a boot options-be

Itt mit állítsak mire? Nem igazán vagyok nagy penge ilyen téren sajnos.

[ Szerkesztve ]

(#208) King Unique válasza n.gab (#207) üzenetére


King Unique
(félisten)

Hát sok beállítási lehetőség nincsen, de mondjuk laptopoknál eleve ilyen lebutított menü szokott lenni, ellenben az asztali gépekkel. A Legacy Support be van kapcsolva, látszanak mindkét boot mód szerinti opciók stb. A Legacy / UEFI telepítéssel kapcsolatban pedig továbbra is az előbbi válaszban említett dolgokat tudom mondani. Aztán, hogy ezen laptopnál kell-e még valami egyébbel trükközni, azt majd a topikjában megmondják.

[ Szerkesztve ]

(#209) n.gab válasza King Unique (#208) üzenetére


n.gab
(aktív tag)

Köszönöm szépen a gyors választ. :R
Akkor megpróbálom ott megkérdezni.

(#210) elperroloco


elperroloco
(csendes tag)

Szaisztok
Nagy problémába ütköztem, segítségért kiáltok...
Megpróbálom leírni nagyvonalakban:
Lenovo z50-75re akartam win10-et feltenni;
Az iso fájlt rufussal kiirtam pendrivra (ha jól emlékszem, mbr séma szerint, ntfs-ben);
Biosban az uefi módot legacy-ra állítottam, majd bootsorrend állítás után elindítottam a telepítést;
Particionálás résznél elakadva (windows nem telepíthető gpt lemezre) parancssorban diskpart-al átkonvertáltam mbr-re;
Újraindítás, ekkor a start px ipv4 hibaüzenet fogad;
Bootsorrend visszaállítása, hogy merevlemezről induljon: semmi!
Biosban azóta bármit állítok, már nem hajlandó bootolni semmiről, csak a bootlista ablak jelenik meg, tovább nem megy....
Mi lehet a baj?? Ugye nem szállt el az alaplap??
Annyira nem értek hozzá azért...
Nem akarom kukázni a gépet😬😬😬
Ha valakinek van vmi ötlete, nagyon megköszönném!

(#211) King Unique válasza elperroloco (#210) üzenetére


King Unique
(félisten)

Amúgy van valami konkrét oka annak, hogy mért Legacy módban akarod telepíteni UEFI helyett? F12-vel sem lehet boot eszközt választani, a boot menü beállításai biztosan rendben vannak? Egyébként, ha a HDD-t a diskpart teljesen törölte a konvertálás során, akkor nem meglepő, hogy nem indul el róla a korábbi OS...

Aztán, hogy most mért bökött le a gép, az már nem feltétlen ezen topik témája. Ha valami speciális gond, akkor az ügyben már a Notebookok téma megfelelő topikjában kellene érdeklődni!

[ Szerkesztve ]

(#212) elperroloco válasza King Unique (#211) üzenetére


elperroloco
(csendes tag)

Bocs ha esetleg rossz helyen érdeklődöm! Keresgélésem vezetett ide...
Amúgy akkor mi a teendő ha úgy van ahogy mondod: ha a diskpart a hdd -t is legyalulta??
Lehet tenni valamit??
Köszönöm

(#213) King Unique válasza elperroloco (#212) üzenetére


King Unique
(félisten)

A diskpart csak destruktív módon, vagyis törlés után tudja átkonvertálni a lemezt MBR-re. A clean parancs pedig eleve törli a teljes lemezt! Tehát, ha azon korábban volt egy másik Windows, akkor az ment a levesbe...

Ez esetben a teendő nyilván a Windows újratelepítése lenne Legacy / UEFI módban. Viszont, ha nálad nem bootol a pendrive, ellenben a boot módnak megfelelően írtad ki az ISO-t, a boot beállítások stb. is rendben vannak, akkor lehet másik topikban kellene érdeklődni. Illetve a telepítéssel kapcsolatos spéci beállítások, az esetleges hardveres gondok amúgy sem feltétlen ezen topik témája.

[ Szerkesztve ]

(#214) elperroloco válasza King Unique (#213) üzenetére


elperroloco
(csendes tag)

Tehát ha jól értem, rufusban gpt sémát kell választanom, ha uefi módban akarok usb-ről nootolni??
Köszi

(#215) King Unique válasza elperroloco (#214) üzenetére


King Unique
(félisten)

Ha UEFI boot mód szerint akarod telepíteni, akkor igen. De arról az OS topikjában is volt szó, hogy Win8.1/10 ISO-k esetén akár a manuális fájlmásolásos módszer is elegendő.

[ Szerkesztve ]

(#216) elperroloco válasza King Unique (#215) üzenetére


elperroloco
(csendes tag)

Szóval ha újra felrakom egy normális pendriv-ra (mert ezt a jelenlegit a másik, linuxos gépem nem is érzékeli), gpt+ fat32; aztán biosban uefi mód;
Akkor van esélyem ??

(#217) King Unique válasza elperroloco (#216) üzenetére


King Unique
(félisten)

A sikeres telepítéshez nyilván nem árt, ha maga a boot eszköz (pendrive) is rendben van. Viszont azt már neked kell tudnod, hogy jó-e az a pendrive, illetve működik-e rendesen a bootolás azon a laptopon stb.

Egyébként volt valami fontos adat a HDD-n? Mert, ha igen, akkor előtte azokat kellene lementeni! Ugyanis, ha újratelepíted a Windowst, akkor a korábbi tartalom (egy része) felülíródik és utána már adatmentő programokkal sem nagyon lehet helyreállítani a fájlokat. Ha nincsen rajta semmi fontos, akkor nyilván nem kell foglalkozni ezzel.

[ Szerkesztve ]

(#218) elperroloco válasza King Unique (#217) üzenetére


elperroloco
(csendes tag)

Nincs semmi fontos adat.
Meg hát már annak is örülnék, ha életre kelne...
Bocs, de össze vagyok már zavarodva a sok uefi/legacy/hpt/mbr miatt.
Még egyszer leirom, most mi a helyzet:
-a gép nem hajlandó bootolni se pendriveról, se hdd-ről; a lista ugrik fel egy ablakban, a (bootolható) eszközökkel
-így csak annyit tehetek, hogy kikapcs, majd novo gombbal vissza biosba;
-hdd-ről nyilván azért nem akar bootolni, mert ahogy te is mondtad, hülye fejjel azt is gyalultam diskpartban clean parancssal; de már azon se lepődnék meg, ha ha ugyanezt tettem volna a pendrive-al is😬😬😬 ( ha jól emlékszem, a clean parancsot kaidtam a fisk 1-nek is , disk2-nek is;
- a pendrivot beraktam egy másik gépbe, ami linuxos, de az fel sem ismeri;
tervem az volt, hogy újra formázom és unetbootin-al újra ráflashelem a windows .iso fájlt (mondjuk nem tudom igy hirtelen, linux formáz e fat32-re, ha tényleg az kellene; ill unetbootin vagy hasonló képes e úgy megoldani mint a rufus);
-lehet hogy ez a megoldás, hogy szerzek/veszek új pendrive-ot, linuxban rárakom az iso-t

Bocs ha körülményes vagyok; de be vagyok szarva, feléled e még a gépem

(#219) King Unique válasza elperroloco (#218) üzenetére


King Unique
(félisten)

Az tiszta, hogy ha a HDD-ről legyalultad az OS-t, akkor az nem fog bootolni, mert nincsen mit. Hogy a pendrive-val mit csináltál, illetve mi a helyzet, azt nem tudom. De, ha megfelelően van rá kiírva az ISO, boot mód megfelelően van beállítva, pendrive ok stb., akkor annak márpedig bootolnia kell.

Egyébként Linux alatt sem feltétlen kell külső program, mert elég csak csatolni az ISO-t, majd a tartalmát rámásolni egy FAT32 fájlrendszerű pendrive-ra.

[ Szerkesztve ]

(#220) Szabi2121


Szabi2121
(tag)

Sziasztok

Volna egy Acer Aspire F15 notim. Fel tettem rá a win7 et. Majd miután újra indul a telepités során azonnal secure boot fail lakatos képet dob fel. Na most a secure boot ki van kapcsolva. Akár mit állitok ezek után nem hajlandó elindulni az átkozott gép! Adtam neki jelszót is. Semmi! Csináltam legacy ban meg UEFI ben is. Mindig ugyan az!

Valami gondolat esetleg?

Előre is köszönöm!

(#221) Szabi2121 válasza Szabi2121 (#220) üzenetére


Szabi2121
(tag)

Ezt jeleniti meg amint a telepitő befejezi és újra indul a masina. Bármit állitok boot sorrendbe semmi. Secure boot kikapcsolva stb... Uefi módban.

(#222) King Unique válasza Szabi2121 (#220) üzenetére


King Unique
(félisten)

Ez egy viszonylag újabb típusú laptop, amelynél Windowsból is az újabb rendszerek támogatottak. Tehát erre nem feltétlen W7-et kellene telepíteni, amelynek ráadásul nem is teljes az UEFI támogatása. Nemrég egy hasonló esetnél szintén a tieddel megegyező hibaüzenetet kapott egy illető UEFI-s telepítésnél.

Erre a gépre W7-et max. Legacy (CSM) boot módban lehetne telepíteni, már ha tényleg van benne ilyen opció. De akkor még ott vannak a driverek is, amelyek terén rendszerint szintén az újabb Windows-verziókhoz szokott lenni támogatás. Szóval erre a gépre legtisztább lenne inkább pl. egy W10-et telepíteni, illetve elvileg gyárilag előtelepített formában is már azzal árulják (példa).

Egyébként ez a kérdés nem feltétlen ebbe a topikba való. Célszerűbb lett volna az Acer notebook topic / Windows 7 topikok valamelyikében feltenni, de most már mindegy. De esetleg az előbbiben lehetne tovább érdeklődni, ha van még valami speciális kérdés.

[ Szerkesztve ]

(#223) Szabi2121 válasza King Unique (#222) üzenetére


Szabi2121
(tag)

Köszönöm a választ, igen uefi módban is telepítettem de úgy sem. Viszont csak azért aktuális a win7 mert az van legálisba és onnan akartam volna upgradelni. De mostmár mindegy is mert úgy néz ki hogy a benne lévő m2-s ssd megfőtt a nagy melegben. És mint találtam róla teszteket ki is emelték, hogy gázos a melegedése. Már be is adtam a szervízbe. Majd meglátjuk! Azért köszönöm mégegyszer.

(#224) Jolly87


Jolly87
(tag)

Sziasztok!

Az alábbi kérdésem lenne:

Tegnap vásároltam egy 4 terrás vinyót. Partition magic-el GPT-re formáztam.
Viszont az SSD amin 2 éve win 10 van telepítve MBR-be van, ezt nem is bántottam.
Ma reggel, mikor bekapcsoltam a gépet, azt írta, hogy nem talál bootolható lemezt.
Kábel okkés, biosba látja, bootolás elsődlegesre állítva. Kiszedtem a 4 TB-t, ugyanez a hiba.
Gondolom a GPT-MBR párosítás nem volt szerencsés. Lehet, hogy a rendszer vinyót is átállította GPT-re?
Vagy épp a baj, hogy MBR-en van?
Eddig rendben működött..
Biosba mindent próbáltam, nem jártam sikerrel.

Az megoldás lehet, hogy bootolható pendrive-win10, és parancssorba átállítom GPT-re?
Videó alapján erre látok esélyt, hogy működhetne?!
Ilyen esetben elveszhetnek az adatok?
Van esély hogy megússzam a reinstallt?

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

Tibor

(#225) King Unique válasza Jolly87 (#224) üzenetére


King Unique
(félisten)

Üdv!

Az addig OK, hogy a 4 TB-os HDD-t GPT-re inicializáltad. Sőt, kötelező is, ha egyben akarod használni a teljes tárolókapacitást! Viszont arról már volt szó több helyütt, hogy a Legacy boot MBR és UEFI GPT párosítás csak a rendszerlemezre vonatkozik, annál kötelező. Legalábbis Windows esetében így van. Ellenben egy másodlagos háttértáron lehet ettől eltérő partíciós tábla is. Tehát, ha esetedben Legacy módban és MBR alapon lett telepítve a Windows 10, attól még egy adattár HDD-n lehet GPT partíciós tábla is.

Szóval ennek normál esetben nem kellene gondot okoznia. Viszont, hogy most nálad mért nem bootol a rendszer, mért nem található boot eszköz, az jó kérdés. A BIOS-ban a boot sorrend és egyéb ezzel kapcsolatos beállítások, valamint a fizikai csatlakozások biztosan rendben vannak? A Windows telepítőjével a rendszerindítás javítását próbáltad már?

"parancssorba átállítom GPT-re?"

A diskpart csak destruktív módon képes erre, vagyis a lemezen lévő összes adat törlésre kerül! Adatvesztés nélkül csak külső programok tudják megoldani, mint pl. az AOMEI, EaseUS, MiniTool stb. De azoknak is a pendrve-ról bootolható WinPE változatát célszerű ilyenkor használni. Vagy olyan komplett WinPE-alapú rendszereket, amelyekről pl. ezen hozzászólás végén volt szó.

Viszont egy rendszerlemez MBR —► GPT átkonvertálása eleve kockázatos! Valamint attól még nem fognak maguktól létrejönni a rendszer számára, illetve annak megfelelő működéséhez szükséges Legacy / UEFI módban létrehozott kisebb partíciók. Vagyis könnyen előfordulhat, hogy ugyan az adatok megmaradnak a lemezen, de maga a rendszer már nem fog elindulni. Illetve még akkor sem, ha a BIOS-ban át van állítva a boot mód. Vagyis az ilyen átalakítást max. végszükség esetén szabad csak próbálgatni (rendszermentés után), de egyébként nem igazán / feltétlen érdemes szórakozni vele. Ha van rá lehetőség, akkor célszerűbb inkább rendesen újratelepíteni a rendszert vagy egyik, vagy másik boot mód szerint.

[ Szerkesztve ]

(#226) k_petya


k_petya
(tag)

Sziasztok.

van nekem egy müködő, belakott windows 7-m amit nem szeretnék újra telepíteni. A windows most egy 500gb vinyon van 4 másik partició társaságában (C:, D:, E:, F:ez a Win7 particióm, és H:, ). Alaplapot szeretnék cserélni és ha már lúd legyen kövér alapon vinyót is 2Tb-re. Odáig már eljutottam, hogy Acronis universal restorral feláll az új gép tökéletesen, de az MBR particionálás miatt nem tudom a 1.5TB allokálatlan területet használatba venni. A fizikailag utolsó F: windows particiót nem tudtam a lemez végére tolni (bár ez lehet hardver hiba miatt)
A kérdés az, megoldható-e ennek a vinyonak a GPT-re való alakítása, úgy hogy a windows erről bootoljon?

[ Szerkesztve ]

(#227) King Unique válasza k_petya (#226) üzenetére


King Unique
(félisten)

Üdv!

A 2 TB még általánosan OK MBR-nél is, de afelett már szükséges a GPT. Ha klónoztad a 500 GB-os lemezt a 2 TB-osra, akkor a fennmaradó rész nem lefoglalt (unallocated) lesz. Normál esetben ott létre lehet hozni újabb partíciót, vagy kiterjeszteni a már meglévővel. Viszont MBR-nél max. 4 db elsődleges partíció lehet, vagy 3 db elsődleges + 1 kiterjesztett partíción belül több logikai. Tehát, ha ez a limit már ki van használva, akkor azért nem engedi a lemezkezelő a fennmaradó területet particionálni.

A kérdésre a válasz, hogy technikailag megoldható a MBR —► GPT átkonvertálás adatvesztés nélkül. Viszont egy rendszerlemeznél az lesz a helyzet, amiről nemrég egy másik válaszban volt szó. Vagyis az adatok ugyan elvileg megmaradnak, de a Windows jó eséllyel már nem fog bebootolni...

[ Szerkesztve ]

(#228) Jolly87 válasza King Unique (#225) üzenetére


Jolly87
(tag)

Köszönöm szépen a válaszod!
Nem tudom mi kavart be, de végül win10 pendrive, javítás funkció helyrehozta a rendszert.

Tibor

(#229) Tappancs2001


Tappancs2001
(senior tag)

Sziasztok! A következő lenne a kérdésem: a meglévő SSD-m (Samsung 850 pro 128 GB) kinövése miatt egy újonnan beszerzendő Samsung 960 EVO 250 GB SSD M2 csatlakozós meghajtóra szeretnék telepíteni egy teljesen legális Windows 10 pro 64 bit op. rendszert UEFI módban. Az alaplapom GA-H170 D3HP. Ha valaki leírná ennek a módját nagyon röviden, azt előre is nagyon szépen köszönöm.

(#230) King Unique válasza Tappancs2001 (#229) üzenetére


King Unique
(félisten)

Van az UEFI-s telepítésről a neten számos angol, illetve akár magyar nyelvű leírás és videó is. A rendszer topikjában nemrég volt szó pl. az utóbbiakról. Ahogyan a telepítő letöltéséről és telepítési adathordozó elkészítéséről szintén. Az MCT egyébként az innen letölthető program, illetve az alábbi kép jobban szemlélteti.

[ Szerkesztve ]

(#231) MikaVejneGI


MikaVejneGI
(aktív tag)

Sziasztok.
A meglévő rendszer ssd mellé tennék be egy nagyobb ssd-t , azt mire érdemes particionálni?

Steam ID: MikaVejneGI , PSN ID: MikaVejneGI mindenhol másutt: MikaVejneGI vagy ATis_HUN

(#232) King Unique válasza MikaVejneGI (#231) üzenetére


King Unique
(félisten)

Arról nemrég volt szó, hogy pl. Windowsnál a boot módhoz köthetően a kötelező MBR / GPT csak a rendszerlemezre vonatkozik. Ellenben egy másodlagos háttértáron lehet attól eltérő partíciós tábla is. Illetve, hogy a másik SSD-n milyen legyen, az már függ attól is, hogy mire lesz használva (rendszer / adattár), valamint mekkora a tárolókapacitása.

[ Szerkesztve ]

(#233) MikaVejneGI válasza King Unique (#232) üzenetére


MikaVejneGI
(aktív tag)

500 GB , adatnak , GPT-re partiztam.. Azért köszi a választ.

Steam ID: MikaVejneGI , PSN ID: MikaVejneGI mindenhol másutt: MikaVejneGI vagy ATis_HUN

(#234) StormMan


StormMan
(tag)

Sziasztok,

segítséget szeretnék kérni.

Korábban vásároltam 2db WD blue merevlemezt 4TB-os méretben backup célra amiket a windows lemezkezelővel formáztam meg GPT partíciósra. Volt mellé egy Sharkoon Sata QuickPort XT USB 3.0 dokkolóm. Használtam is rendesen a fenti két merevlemezt probléma nélkül külön külön. Most az a helyzet állt elő, hogy mind a két merevlemezt rá kellene kötnöm USB 3.0-keresztül a gépre, ezért vettem még egy dokkolót, egy ugyan olyan Sharkoon-t.

A probléma csak az, hogy a korábban használt dokkoló esetén a merevlemezeken lévő adatokat látom, addig az új dokkolóba csak egy 16 TB-os és egy 830 MB-os partíciót látok, ezeket is csak a lemez kezelőben.

Találkozott már valaki hasonló hibával? A fórumon visszaolvasva nem találtam ilyen problémát.

ASUS M5A99X-EVO R2.0 alaplap és Win10 prof 64bit.

Segítségeteket köszönöm.
ST

(#235) siko5


siko5
(csendes tag)

Sziasztok!
Látom, ez aktívabb fórum, leírok ide pár problémát, hátha tudtok segíteni benne.
A gépemben volt egy 120GB-os SSD, melyre Win10 volt telepítve, és volt mellette egy 320GB-os HDD, melyet régen egyedül használtam, és 2 partícióra van osztva. Az egyik partíción volt régen az op.rendszer, a másikon az adataim. Ahogy az SSD bekerült a gépembe, az adatokat a HDD-n tároltam, többnyire azon a partíción, amelyiken eddig is az adatok voltak.
Térjünk a lényegre. Az SSD-m egy hete kb felmondta a szolgálatot. Egyik pillanatról a másikra feladta. Annyit láttam az egészből, hogy a gépházamon a HDD munkáját jelző fény folyamatosan világított, majd a Win10 megpróbálta megjavítani a lemezhibát, sikertelenül. Újraindítás után a Bios-ban találtam magam, és az a kép fogadott, hogy a HDD okés, viszont az SSD helyén egy PS3111 elnevezésű, 0.0GB-os cuccot ismer fel a SATA porton. Van rá még 2 év garancia, egyenlőre azon gondolkodom, hogy cserélem-e, vagy ezt egyáltalán lehet-e javítani? Ez az egyik dolog, amiben várnék ötleteket, hogy esetleg javítható-e az SSD, vagy csere?
A másik dolog.
Tehát megmaradt az ezer éves Hitachi 320GB-os HDD-m, amire gondoltam feltolom a Win10-et, természetesen arra a partícióra, amit eddig is operációs rendszernek tartottam fent, szóval az adataim megmaradnak a másik partíción. Természetesen én is belefutottam az MBR/GPT partíciós séma okozta problémába, de ezt parancssorral megoldottam, és fel is települt szépen a Win10. Viszont azzal a meglepő dologgal találkoztam, hogy a HDD másik fele ( kb. 50-50%-ra volt partícionálva a HDD ) nem mutatkozik meg nekem a rendszerben. azaz a rendszernek GPT-re váltott része frankó, viszont a másik partíció MBR, így azt nem látom a Windowsban. Arra lennék egyenlőre kíváncsi, hogy hogy a bánatba jeleníthetem meg a tartalmát? Van rajta pár fontos dolog, amit használni szeretnék. Egyenlőre ez az elsődleges, mert a tárhelyem is elég szűkös így.
Pár info: Alaplap : MSI B250 PC MATE, minden SATA porton kipróbáltam az SSD-t, egyiken sem megy.

[ Szerkesztve ]

(#236) emre válasza siko5 (#235) üzenetére


emre
(veterán)

A legjobb tudomásom szerint egy hdd egy fájlrendszer, szóval az a gyanúm hogy az egészet átkonvertáltad.

Ha van az ssd-re érvényes garancia miért ne élnél vele?
Inkább beleturkáltatsz valakivel hogy utána még cseréltetni se tudjad?

Dolgoznak a verőfényben a verőemberek A szivárvány minden színében játszik a testünk Mi gyönyörűek is lehettünk volna drágám De így is szép hogy áldozatul estünk

(#237) King Unique válasza siko5 (#235) üzenetére


King Unique
(félisten)

Ha már a BIOS sem ismeri fel az SSD-t és a Windowst sem lehet rá telepíteni, valamint más gépeknél is ez a helyzet, akkor nem érdemes vele szórakozni... Otthoni SSD-barkácsolással meg pláne nem, mert a szétszerelés stb. miatt a garancia is ugorhat. Szóval, ha még van 2 év garancia az SSD-re, akkor nyilván vissza kell vinni a vásárlás helyére és kérni egy cserét.

Ha visszaolvasol pár hozzászólást, akkor nemrég a GPT-re történő konvertálásról is volt szó. Vagyis, mivel a DiskPart csak destruktív módon képes átkonvertálni lemezt, ezért sikeresen letörölted róla a másik partíciót és az azon lévő adatokat... Olyan pedig nyilván nincsen, hogy a lemez egyik fele GPT, a másik meg MBR. Ugyanis az MBR / GPT partíciós tábla nyilván a teljes lemezre vonatkozik, illetve 1 lemezen egyszerre csak az egyik lehet.

Egyébként az SSD-ket érintő általános / speciális kérdések (nem vásárlás) megtárgyalásához a Flash SSD topik a legalkalmasabb. A HDD-ket érintő problémákat pedig elsősorban a HDD probléma (nem adatmentés) topikban célszerű feltenni, ami látogatottabb és pörgősebb is a jelen topiknál.

[ Szerkesztve ]

(#238) siko5


siko5
(csendes tag)

Az SSD-t nem akarom otthon megbuherálni, csak a garanciajegy érvényesítéséhez le kellett töltenem egy jegyzőkönyv szerű dokumentumot, melyen van egy olyan rész, hogy cserélni szeretném a terméket, vagy javíttatni. Ezért kérdeztem, hogy egyáltalán SSD-t lehet-e javítani, vagy sem, mert akkor célszerű cseréltetnem.

(#239) kkf


kkf
(aktív tag)

sziasztok!

olyan problémám volna, hogy újra akartam húzni a win 10-et egy toshiba xg4 nvme ssd-re, de amikor a Windows telepítésének a helyét kell megadni, ott nem hajlandó az SSD-re települni.
töröltem minden partíciót a diskről, majd visszakonvertáltam GPT-ről MBR-re, de a telepítés helyének kiválasztásakor így is azt az üzenetet kapom, hogy "nem sikerült sem új rendszerpartíciót létrehozni, sem meglévőt találni. további információt a telepítő naplófájljaiban talál." - na ezek vajon hol vannak....
bios-ban storage-ot legacy és UEFI módra is próbáltam állítani.
ja és próbáltam eszközillesztővel (OCZ RD400 64bit) és anélkül is.

minden tippet köszönök elrőre is.

"Vigyázzá, mer Vindózt rakok fel rád, aszt összeomlasz!"

(#240) Drone86


Drone86
(tag)

Sziasztok!

Sajnos elhalálozott a kisebbik merevlemezem, ezen volt a Windows is, így csak egy 3 és egy 4 TB-os HDD maradt. A rendszer-partícióról van biztonsági mentésem. Jó lenne innen folytatni, viszont a régi lemez MBR volt, és most nem tudok új meghajtót venni, ezért a 3Tb-osra szeretném visszatenni. Ezután lehetséges MBR lemezt GPT-vé alakítani, úgy hogy az adatok megmaradjanak,és a rendszer se omoljon össze tőle? Mert gondolom, így csak 2TB-ot tudnék használni
Előre is köszönöm a segítséget! :)

(#241) kkf válasza kkf (#239) üzenetére


kkf
(aktív tag)

nah közben youtube lett a barátom :)
azért azt szeretném tudni, hogy a 512GB-s SSD-m mikor lett GPT partíciótáblássá alakítva, mert amikor beépítést követően először ment fel rá a Win 10, az csont nélkült ment.
továbbá botrányos, hogy kb. a Vista megjelenésével egyidejűleg már bőven dívott a GPT, az SSD-k is kaphatók voltak már, és 2017-ben a Win 10 telepítő nem támogatja felhasználó barát módon a hétköznapi adattárolók Windows install késszé tételét, és nekem diskpart-tal kell mókolnom.
az bőven kevés volt, hogy csinálok egy MBR-es partíciótáblát, és egy primer NTFS partíciót az SSD-n. aki legalábbis nem haladó user, és/vagy nem tud angolul, az hogy old meg egy ilyen problémát? :(((

"Vigyázzá, mer Vindózt rakok fel rád, aszt összeomlasz!"

(#242) King Unique válasza kkf (#241) üzenetére


King Unique
(félisten)

Ezen topik témája alapján Legacy BIOS módban MBR, míg UEFI-ben GPT partíciós tábla kell a Windows telepítésekor. Aztán, hogy te pontosan mit csináltál, milyen boot mód volt beállítva, milyen boot eszköz kiválasztva, mi volt a hibakód stb., az a korábbi kérdésnél sem volt teljesen világos. Egyébként meg nem feltétlen kötelező a DiskPart használata, mert akár manuálisan is lehet törölni a partíciókat a telepítő grafikus felületén. De azért egy parancssort nyitni sem annyira megerőltető. Amúgy még partíciós táblát és partíciót sem muszáj manuálisan létrehozni, mert a szabad terület kijelölése + továbblépés után azt is megcsinálja automatikusan a telepítő. Ha valaki külön adatpartíciót akar stb., akkor célszerű még a telepítővel elvégezni a particionálást.

Egy Windows, vagy más desktop OS-ek telepítése pedig azért nyilván igényel némi hozzáértést a felhasználótól. De egy átlagos user mondjuk nem nagyon szokott ilyenbe belevágni, az meg a másik. Egyébként meg ott az internet, tele van leírásokkal (magyar is akad), videókkal stb., szóval némi utánajárás után akár még egy átlagos felhasználó is meg tudná oldani.

[ Szerkesztve ]

(#243) King Unique válasza Drone86 (#240) üzenetére


King Unique
(félisten)

Ha Windows 10-ről van szó, akkor annál a 1703-as verzió óta natívan rendelkezésre áll az MBR2GPT, ami a Legacy BIOS telepítést adatvesztés nélkül átkonvertálja UEFI-s telepítésre. Sőt, ezen leírás és screenshot alapján még a rendszer működéshez szükséges partíciókat is létrehozza. Plusz íme egy másik topikból egy példa a sikeres működésre.

Windows 7/8.1 rendszereknél viszont hivatalosan nem támogatott az előbbi megoldás. Azoknál esetleg max. ilyen-olyan tákolásos módszereket találni a neten. Vagy másik opció a tiszta telepítés UEFI boot módban.

[ Szerkesztve ]

(#244) Drone86 válasza King Unique (#243) üzenetére


Drone86
(tag)

Windows 10-ről volt szó, köszönöm az infót, holnap kipróbálom :)

(#245) kkf válasza King Unique (#242) üzenetére


kkf
(aktív tag)

akkor veled az még nem fordult elő, különben ilyeneket nem írnál :)
volt legacy és uefi mód is biosból állítva, nem engedte az SSD-re felrakni egyik móddal sem, mert GPT volt a partíciós tábla.
amikor leszedtem róla minden partíciót, megcsináltam rá még biztonság kedvéért Linux alatt az MBR táblát, mert ugye a GPT-t kifogásolta, megkreáltam rá és aktiváltam egy primary NTFS partíciót bootnak, majd bementem a telepítőbe, hogy na akkor most, SEM engedte feltelepíteni az SSD-re a windows-t :)

"Vigyázzá, mer Vindózt rakok fel rád, aszt összeomlasz!"

(#246) King Unique válasza kkf (#245) üzenetére


King Unique
(félisten)

Az, hogy Legacy módban nem enged a Windows GPT lemezre telepíteni, az evidens. De, ha UEFI van beállítva, akkor márpedig működnie kellene. Viszont az nem derült ki, hogy hány partíció volt a lemezen, melyiket jelölted ki a rendszer számára, azon milyen fájlrendszer volt, mi volt a hibaüzenet stb.

Egyébként a korábbi válaszban említett manuális törléssel is akár teljesen letakarítható a lemez és a telepítővel is létre lehet a hozni a partíciókat. Ráadásul az is említve volt, hogy ha nincsen igény külön adatpartíciók létrehozására stb., akkor a kijelölt szabad területnél elég csak szimplán továbblépni a telepítőben. Szóval az MBR partíciós táblát és az NTFS partíciót külön létrehozni, ráadásul másik OS alatt, totál felesleges művelet volt... Nem beszélve arról, hogy kellenek a rendszer megfelelő működéséhez Legacy és UEFI telepítésnél egyaránt más partíciók is. Ezeket Linux alatt pl. a GParted nem fogja létrehozni, ellenben a Windows-telepítő már igen. Ez történhet automatikusan, vagy manuálisan is az "Új" opcióra kattintva.

[ Szerkesztve ]

(#247) kkf válasza King Unique (#246) üzenetére


kkf
(aktív tag)

miután megcsináltam az MBR táblát és a partíciókat gparted alatt, és nem működött a dolog, az volt az első, hogy a win telepítővel leszedettem minden létező partíciót, pontosan abban a reményben, hogy akkor majd a telepítő megoldja. nem oldotta meg, hanem ezt kaptam:
"nem sikerült sem új rendszerpartíciót létrehozni, sem meglévőt találni. további információt a telepítő naplófájljaiban talál."
és bármi mást csináltam még, ugyanezt kaptam.
és amit nem értek, hogy igazából diskpart-tal is hiába mókoltam (összes partition eltávolít -> create partition primary -> clean -> active -> assign egészen addig, amíg xcopyval át nem toltam e/h/k kapcsolókkal az installos pendrive komplett tartalmát.
na utána volt reboot, és utána már engedett továbbot és elkezdődött a fájlmásolás. mondjuk ezt a részét nem értem, hogy miért ettől értem el a kívánt hatást.

"Vigyázzá, mer Vindózt rakok fel rád, aszt összeomlasz!"

(#248) King Unique válasza kkf (#247) üzenetére


King Unique
(félisten)

Akkor ott egyéb probléma lehetett, mert a telepítésnek és a particionálásnak normál esetben úgy kell mennie, ahogyan a korábbi válaszokban le volt írva. Illetve, ha rendesen törölve volt a lemez, akkor simán létre kellene tudni hozni a telepítő grafikus felületén is a partíciókat. Aktív partíciót pedig nem kell külön beállítani, mert azt majd beállítja a telepítő, ha szükséges. Ez a pendrive tartalmának átmásolása pedig megint extrémen hangzik, illetve nem teljesen világos, hogy pontosan hogyan is értendő.

[ Szerkesztve ]

(#249) KaYaK


KaYaK
(tag)

Sziasztok!

Segítséget szeretnek kérni mert azt gondoltam nem vagyok egy láma de utólag be kell vallanom most mar úgy gondolom hogy nagyon az vagyok!
Nem tudom mik ezek a MBR GPT UEFI vagy Legacy beállítások még...
Vettem/ kaptam egy Samsung 960 PRO M.2 PCI 512GB os adattárolót!
Eredeti Windowst akartam ra feltelepíteni tegnap este de nem sikerült mert amikor ki kell választani melyik meghajtóra akarom telepíteni nem jeleníti meg a listában sehogy sem... Pedig a BIOS bán néha láttam a meghajtót csak aztán eltekertem a beallitasokat a sok YouTube-os videó alapján....

Úgy próbálkoztam hogy le lett húzva minden más meghajtó csakis a 960 PRO csatlakozott a géphez!
Csak egy 16MB os MSR meghajtót jelenít meg néha amire nem lehet windowst telepíteni...
Sajnos nem tudtam esetleg drivert adni neki mikor felajánlja mert a CD ROM nem volt benne a listában ahonnan lehetett volna választani...
Rendszer Windows 10 Home USB
Alaplap asus maximus x hero

Esetleg valaki tud segíteni?

Előre is nagyon köszönöm!

[ Szerkesztve ]

élni és élni hagyni...

(#250) oritomi


oritomi
(csendes tag)

Sziasztok.
Vettem egy WD 4TB vinyót de a windows7 saját kezelője 1,6GB!-ot lát az AOMEI partíció kezelő meg csak egy darab 1,6TB akarna csinálni a maradékot nem látja.A youtubeon néztem pár videót ott mindenkinek felismeri a rendes méretet sőt a windows saját kezelője is.Nem tudom mi lehet a gond.GPT módban akartam létrehozni a partíciót.A laptophoz egy külső házban kötöttem rá.Hogyan tudnám a 4tb-ot megcsinálni? Köszönöm a választ

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.