Hirdetés

2019. november 22., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#351) King Unique válasza Findzs (#350) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Egyrészt itt a W10 telepítőjét bebootolva elérhető a helyreállítási menü (WinRE), ahol szükség esetén van lehetőség frissítést visszavonni, ott a rendszer-visszaállítás, indítás javítása stb. Vagyis nem feltétlen kell egyből gyalulni és nekiállni újratelepíteni.

Másrészt normál esetben olyan nincsen, hogy telepítésnél nem lehet az SSD-t, a rajta lévő partíciókat törölni. Sőt, ehhez nem kell semmilyen hókuszpókusz, meg ilyen-olyan külön bootolható live rendszer, mivel megoldható a Windows-telepítőben grafikus felületen és parancssorban (Shift + F10) egyaránt. Ha figyelmetlenség miatt nem stimmel a BIOS/MBR és UEFI/GPT telepítési párosítás - azért a hibaüzenet, mivel CSM = BIOS/MBR módban nyilván nem telepíthető GPT-lemezre, oda MBR kell -, akkor pedig eleve törölni kell a célmeghajtót (+ szükség esetén konvertálni MBR / GPT séma szerint), vagy a BIOS-ban a bootolási módot átállítani a megfelelőre (CSM / UEFI), annak megfelelően bootolni a Windows telepítőjét. Ellenben ha nem sikerül törölni az SSD-t és nem fizikai csatlakozási probléma az oka pl. SATA-n, akkor márpedig az SSD hibája sem zárható ki. Meg ha a leírtak alapján egyes programok állítólag (?) fel sem ismerték, akkor az megint nem éppen normális. Az SSD esetleges hibája miatt pedig nyilván lehet gond az OS, jelen esetben a Windows működésénél is.

[ Szerkesztve ]

(#352) Findzs válasza King Unique (#351) üzenetére


Findzs
(addikt)

Köszönöm a kimerítő választ :R
Azt elfelejtettem írni, hogy természetesen megpróbáltam a helyreállítást a windows telepítőjéből de akkor is hibát írt ki. Már nem emlékszem mit de többször is próbálkoztam vele.
Most azt fogom kipróbálni hogy átkonvertálom a gpt -t ha sikerül.

"Az embereket nem az igazság érdekli, hanem a saját igazuk."

(#353) baraatt


baraatt
(csendes újonc)

Üdv mindenkinek
Tudom már legalább 100-an feltették ezt a kérdést sőt azt hiszem már egyszer én is, de akkor megoldódott a probléma.
Most van nálam egy Lenovo ideapad 100- (Hdd nem nagyobb 2 Tb nal) és ismét felmerült a probléma.
Olvastam a hozzászólásokat, őszintén nem mindet... sőt Googleztam is de nem világosodtam meg.
“A kijelölt lemez MBR partíció tablat tartalmaz...
Uefi ben probalom Telepíteni a bootolás az rendben van de a fenti hibaüzenet jelenik meg A telepítésnél
Tehát:
Hogyan készítsem el a telepítő USBt?
Mbr vagy Gpt Fat32 vagy ntfs
Secure boot legyen kikapcsolva, És elvileg működnie kellene .
Vagy hagyjam az egésze Uefi-t es Telepítsem Legacyban, Viszont akkor meg nem boot-ol be az USB.
FEltudnád nekem esetleg vázolni egyben ennek az egésznek a lényegét hogy Gpt vagy Mbr kegacy vagy uefi
Mert ahány laptop annyiféle és az a probléma mindig előjön
Előre is nagyon szépen köszönöm

(#354) Findzs válasza Findzs (#352) üzenetére


Findzs
(addikt)

Semmi sem segített.
Bármivel próbáltam legyen az linux vagy win 10 a partíciókat sem törölni sem formázni nem lehetett. Sőt ha letöröltem egy mappát mappa frissítése után vagy ki be lépve megint ott volt.
Működött az ssd de mégsem :)

"Az embereket nem az igazság érdekli, hanem a saját igazuk."

(#355) King Unique válasza baraatt (#353) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Pedig a legutóbbi válaszban le van írva a megoldás, vagyis törölni kellene a telepítésnél a célmeghajtót, majd utána a screenshoton (forrás) szemléltetett módon kijelölni a szabad területet és a tovább lehetőségre kattintani. Ugyanis abban nincsen semmi meglepő, hogy az UEFI módban futó Windows-telepítő nem engedi a rendszert MBR-lemezre telepíteni, mivel ahhoz ez esetben értelemszerűen GPT kellene.

Másik megoldás a telepítőt CSM (legacy) módban bootolni, úgy kiírva, az annak megfelelő opciót beállítva az UEFI BIOS-ban és / vagy kiválasztva bootolásnál a gyors menüben, akkor lehet MBR séma szerinti lemezre telepíteni a Windowst.

Ha eleve UEFI-s a laptop és pláne újabb Windowst (8.1, 10) telepítesz rá, akkor mehet az UEFI/GPT szerinti telepítés, mivel ez esetben túl sok értelme nincs a BIOS/MBR szerintit erőltetni. Vagy ahogyan gondolod, lásd az előbbi megoldásokat mindkettőre.

[ Szerkesztve ]

(#356) King Unique válasza Findzs (#354) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Akkor továbbra is kérdés, hogy jó-e egyáltalán az az SSD, mert olyan normál esetben nincsen, hogy nem lehet törölni, particionálni, formázni stb. Az utóbbi read-only módban, meg ha kezd tönkremenni, akkor reális. Ha állítólag sehogyan nem sikerült törölni, formázni, akkor még egy Secure Erase-t (bővebben) lehetne megpróbálni, feltéve ha nincsen rajta semmilyen fontos adat. Ha az utóbbi sem megy és nem az adott hardvernél (gépnél) van valami gikszer, pl. SATA-n csatlakozási probléma, akkor nem érdemes az SSD-vel tovább vesződni, marad a garanciális csere, vagy annak híján kb. a kuka...

(#357) King Unique válasza Findzs (#354) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Plusz még annyit, hogy bizonyos esetekben az szokott még gondot okozni, ha a telepítésnél több HDD / SSD van egyszerre a gépben, plusz USB-n másik tárolóeszköz, optikai lemez stb. Vagyis lehetőleg úgy kellene próbálni a telepítést + törlést és formázást, hogy nincsen zavaró tényező, felesleges eszköz és meghajtó, ami esetlegesen gondot okozhat.
Valamint még az, ha az SSD-n a Windowsban előzetesen tárolókészlet lett létrehozva, tárolóhelyként lett beállítva, lásd más korábbi esetét. Ahol a megoldás értelemszerűen ennek az állapotnak a megszüntetése.

Ha az előbbiek rendben vannak, ellenben továbbra is fennáll az említett probléma, a Secure Erease sem használ, valamint SATA-n a fizikai csatlakozás (port, adat- és tápkábel) is rendben van, akkor meg lásd az előző válaszban leírtakat különös tekintettél a cserére vonatkozóan.

[ Szerkesztve ]

(#358) baraatt válasza King Unique (#355) üzenetére


baraatt
(csendes újonc)

Köszönöm szépen a választ. :R
Tehát ha jól értelmezem, akkor az első megoldás (UEFI) Kilőve mert ez a diszk már fel van két részre partíciózva és a D-n Lévő adatokat nem szeretném elveszíteni.
Tehát jelenleg MBR ben van.
UEFI ben Csak akkor tudnám telepíteni ha teljesen le formáznám a diszket es GPT re alakítanam.
Lenne itt még valami az első meghajtót már töröltem és a mellette lévő pár 100 megás rendszernek fenntartott részt is. Azóta új gombra kattintva megpróbálok új meghajtót létrehozni nem csinál semmit forog egyet gondolkodik és aztán visszaál ugyanúgy.
Lenne még egy kérdésem a válaszban :F
Most akkor marad a Legcy telepites Mbrben. Ahhoz hogy csináljam meg az indító Usb et mert Rufusz ban mind a három Lehetőségnél ott van az UEFI??
Koszi meg1x

(#359) baraatt válasza baraatt (#358) üzenetére


baraatt
(csendes újonc)

Megvan a valasz egy kis olvasas csodakra kepes :P
Nekiulok es ennyi infoval mostmar mennie kell!! :)

(#360) King Unique válasza baraatt (#358) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Igen, így alapesetben nem jöhet szóba az UEFI-s telepítés, mivel az MBR / GPT a teljes lemezre vonatkozik, nem partícióra. De ha nagyon muszáj, akkor előzetes / utólagos konvertálással megoldható akár adatvesztés nélkül is. Viszont hacsak nem létszükséglet valamiért az UEFI, akkor megteszi most a BIOS/MBR telepítés is, nem feltétlen kell az előbbit ilyen-olyan átkonvertálással erőltetni.

Ha törölve lettek a korábbi rendszerpartíciók, akkor elég az utána létrejött szabad területet kijelölni telepítési célnak és mehet a tovább, mint a már linkelt képen. Vagy lehet az új + alkalmaz lehetőségre kattintva manuálisan is létrehozni a rendszer számára fenntartott + egyéb partíciókat, aminek normál esetben működnie kell. Viszont akkor a telepítőt is esetedben CSM módban kellene futtatni UEFI helyett, ha most MBR séma szerinti a lemez.

Az előző válaszban már linkelve volt a telepítési adathordozó elkészítéséhez pár módszer, ahol a Rufus esetében értelemszerűen az MBR-BIOS opciót kell választani a legacy CSM bootoláshoz és telepítéshez. A program 3.X verzióinál pedig eleve csak 2 opció van, a régebbieknél van a legördülő menüben 3 lehetőség. De az utóbbiaknál is értelemszerűen az MBR kezdetű első 2, illetve alapesetben az MBR —► BIOS/UEFI opciót kell választani.

(#361) baraatt válasza King Unique (#360) üzenetére


baraatt
(csendes újonc)

:R :R
És minden úgy működik ahogy annak lennie kell és ahogy le lett írva :R
Szép dolog ez a számítástechnika
Mi még MSDOS bol flopy val telepítettünk Azóta megkapott egy kicsit a tudásom :DDD de jó ez így pár órácskára vissza csöppenni és bele merülni a dolgokba.
Köszi szépen még egyszer

(#362) Findzs válasza King Unique (#357) üzenetére


Findzs
(addikt)

Köszönöm ismételten :R
Próbáltam a secure erase -t is egy bootolható cd formájában.
Látta is a program el is kezdte de semeddig sem jutott visszadobott az elejére.
Más meghajtóval kb. 10x hibátlanul működött.
Egyértelmű, hogy az ssd rossz.

Csak nem vagyok hozzászokva az ilyen fajta meghajtó meghibásodáshoz.
Mert ugye hdd nél jön a bad szektor, gép nem ismeri fel, esetleg kék halálozik a win stb. de ilyen hibákat nem produkál mint amilyet ez az ssd.

A sentinel is usb -s külső házban látta az ssd -t de nem írta rossznak 80% os több mint 1000 nap. Ezt irta rá.
Na mindegy, ezzel is okosabb lettem és azért is írtam ide le, hogy más is okulhasson belőle.

"Az embereket nem az igazság érdekli, hanem a saját igazuk."

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.