Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
nesa
veterán
-
nesa
veterán
Kóbor

-
nesa
veterán
-
nesa
veterán
válasz
Eastman
üzenetére
Nem felejtem 2015 dec 28. szombatra beszéltem meg a gumisommal hogy megyek mert kell új szett, pont volt neki, ott voltam vagy 1,5 órát beszélgettünk közbe végig Motörheadet hallgattunk, nagyon szerette és én sem voltam ellene, szerelés után elindultam rádió szolt a kocsiba és pont akkor mondták be a hírekbe hogy meghalt, fékeztem visszatolattam, kérdezte nem jó a gumi, mondom a gumi biztos jó de meghalt Lemmy, elsőre nem hitte.....
-
nesa
veterán
válasz
bot1978
üzenetére
Mondom nem értesz a fához, a repedés mindig szálirányon fut, ha szoktál fát hasogatni akkor láthatod ott is mindig szálirányba hasad ( ezért lehet az egyenes szálú fákat szépen szálmentén hasítani), ha a szálirányba van egy enyhe S akkor úgy fog repedni. nincs semmi baja a nyaknak ahogy tegnap is mondtam egyszerűen nem nyaknak való anyagból van, ezert is csinálták több darabból, mikor ragasztáshoz összeforgatja az ember a fát előre látja hogy az egyik Pl balra akar csavarodni a másik meg jobbra akkor úgy vannak beforgatva hogy kioltják egymás feszültséget és mindenki a helyén marad, senki nem megy sehova.
-
nesa
veterán
válasz
bot1978
üzenetére
Ne haragudj de ez nem állja meg a helyét amit írsz, a fához egyáltalán nem értesz, ami nem volna baj, de akkor nem kell ilyeneket írni, a nyak azért ilyen mert több darabból van összeragasztva, a felső két rész látszik a szálirányon hogy direkt elvágták valószínű feszültség volt benne, az meg hogy nem száraz fából készül erre nem találok szavakat, ha úgy lenne ahogy te gondolod akkor a lakkozás nem így nézne ki miután kiszáradt a fa.
-
nesa
veterán
válasz
Ragnar_
üzenetére
Frászkarikát, ne becsüld le billentyűzni is fog söt ha kell ukulelézni is.
-
nesa
veterán
válasz
Goose-T
üzenetére
Ti tudjátok, nekünk a basshoz ilyen volt ez kisebb próbaterembe olyat nyomott hogy cső látás lett, tudom hogy 90 es évek, de inkább egy ilyen ami azért kisebb koncertre is jó, mint egy semmire való.
Ezt a keverőerősítős dolgot megpróbáltuk anno mi is de nem jött be, az a fasza ha mindenkinek megvan a saját cucca.
-
nesa
veterán
válasz
freelanced
üzenetére
Nekem az a tapasztalatom hogy a pálcát nem sűrűn kell állítani a nyakba max addig amíg beáll a hangszer utána 10 évente se, a 78 as Les Paulom 95 körül vettem, soha nem volt szükséges tekergetni.
V.Stryker
Hangszer függő de kb jól hallottad. -
nesa
veterán
Szép estét!
-
nesa
veterán
Láttátok már ezt a csajt hogy veri?
-
nesa
veterán
Volt már?
-
nesa
veterán
válasz
kemotox
üzenetére
Wd 40 tol semmi baja nem lesz én pl szeretem a szagát nem zavar, a fogólapot is azzal fújom le, de másnak nem fújnám le vele mert nem mindenki szereti...
A kulcsokat valami hőálló zsírral PL:LZS ,KZS , ha van wd 40 ed az alkoholt ki is hagyhatod a wd jobban oldja a régi kemény zsírt.
Van webshop tudsz rendelni ilyen szert. -
nesa
veterán
válasz
Eastman
üzenetére
Az alsó képen levő egy régebbi típus és máshogy szerintem nem lehet oktávot állítani mivel 2db baba teljesen hatra van tolva meg meg is van fordítva ezzel a 2db trükkel nyert kb 2,5-3mm, a felső kepén levő más rendszerű ott a babákat se lehet forgatni és kb 1mm el hosszabb úton járnak a babák.
Egyébként szerintem attól függ a gyárban ki rakja fel és hogy szereti jobban beállítani, ill ha szükséges a megfelelő irányba forgatja.
-
nesa
veterán
Nos az van hogy nem hogy a faanyag de meg a test formája is kihatással van a hangzásra rohadtul nem mind1 milyen fából készül, az elméleted megbukott ill az ilyen semmilyen papír, műanyag akármikbe jó lehet egy aktív EMG vagy hasonló.
A sustain meg attól függ amit előttem is írtak mennyire aktív a fa, mennyi rezgést vesz fel ill tud visszaadni a huroknak, ezáltal él a hangszer.
-
nesa
veterán
válasz
üzenetére
Ha fémes hangzás kell vannak fém gitárok, viszont akkor te inkább fényes hangú gitárt akarsz nem pedig meleg hangút, na most PL a mahagóni inkább melegebb hangú a juhar(divatos nevén jávor) az meg fényes hangú.
Lehet neked egy full juhar gitár megfelelő választás lenne.
-
nesa
veterán
Ja amiről írtam kagylós juhar ilyen.
-
nesa
veterán
válasz
brickm
üzenetére
Nekem egy LP mindig annyiból jön ki amennyit rászánok, viccet félre nagyon nagy tényező az idő, ha gyorsan kell PL 3-4 hónapon belül akkor akár 4-6x annyiba is kerülhet az anyag, ha van rá idő 1-2-3 év akkor azért nagyobb az esély jó áron beleszaladni olyan anyagba ami megfelelő, és akkor még nem beszéltünk hogy milyen anyagminőség a cél, szerintem hangzásba nem feltétlenül a topp pro kinézetű AAAAA a legjobb, ez mindig egyedi elbírálás dolga kinek mi tetszik, mire kell, mondjuk még kérésre se csinálnék fenyőből nyakat nyaknak, sajnos az a megállapításom hogy nekem minél nehezebb súlyosabb gitárok hangja jobban bejön sokkal élettélibb hangzásúak pláne a hangkitartás, persze játszani gyengébb fizikummal jobb a kunnyű gitár.
A faanyag mondjuk úgy hogy 4-5k tol felfele a csillagos ég de egy átlag földi halandó nem hiszem hogy 25k alatt kitudja hozni a faanyagot, ugye minél kisebb faanyagot vesz az ember a m3 arák úgy hatványozódnak.
Legutóbb PL úgy csökkentettem a költségeket hogy megvettem egy leszárított kagylós juhar 50-60cm széles szélezetlen 6cm vastag 6m hosszú padlót, ez került amibe került felvágva gyalulva már benne van 1,1millio ebből kb 200-400k hulladék vagy székláb + még rizikó hogy milyen lesz gyalulva.... pillanatok alatt eltudtam bizniszezni más számomra hasznos faanyagra így x gitárnyi anyag már úgymond ingyen volt...
A hardverekre meg igény függő hogy mennyit költ az ember, egy tuti fix az első gitár a legdrágább mert sok profi szerszám kell én itt előnyből indultam hogy 90% már megvolt minden szerszám de ezeket is kell karban tartani mert a szikla kemény egzotikus fák megeszik minden szerszám élét..
A munkadíj is komoly tényező.
Szóval az alapanyag költség jó cuccokból lehet 150 de egyébként van egy két meglepően jó pár dolláros alkatrész is, jó lehet 3 év múlva rozsdásodni fog de ez azért nem olyan nagy katasztrófa...
Ha nagyon kellene összetudnék rakni 25k bol is gitárt anyagköltségbe, de most nem akarok .Mondjuk én saválló csavarokat rakok mindenhova nekem ez tetszik megjelenésben és minőségben is.
-
nesa
veterán
válasz
UnConnecteD
üzenetére
Ha nem ujjlenyomatos,zsiros a frontlencse nem fognak aberálni a képeid, és sokkal kontrasztosabb is lesz.
-
nesa
veterán
Samanta

-
nesa
veterán
válasz
Moleman
üzenetére
A mult rendszerbe ez igencsak az alja cucc volt en probaltam ugyanilyet meg 20+ eve inkabb soha tobbet
emlekszem mikor 7-8k er logtak a hangszerboltokba evekig mire valaki megvette... egy jolana szerintem sokkal jobb azert is vettem inkabb annak idejen 10k er jolana irist (galaxis humbival) elso gitarom volt
-
nesa
veterán
Ilyen hangkartyat probalt mar valaki, van rajta 6,3 as bemenet
ilyen van egy ideje a gepembe, gondolkodom rajta, lehet ra kene dugni a gitart
-
nesa
veterán
válasz
kemotox
üzenetére
Akkor rakjuk ide az egyik kedvencem.
Boldog karácsonyt mindenkinek!
-
nesa
veterán
válasz
Moleman
üzenetére
Ezek konkretan szerintem gagyi szar szerszamok
"stwi a szart is szagtalanitana es eladna hur apolonak "en sok szerszamot magam keszitettem el, az valovan olyan amilyennek megalmodtam.guitarguy
En Pl kizarolag savalo acel csavarokat hasznalok, ezek nem fognak par ev mulva berozsdalni, ez egy gitar eseteben kb 500-600ft + koltseg, es tutira nincs gond az anyagminoseggel.
-
-
nesa
veterán
Tudtatok hogy alitolag meghalt az oreg.
-
nesa
veterán
ez volt mar?
-
nesa
veterán
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Nem biztos hogy ez igy jo lesz, majd reakcioba lep az izzadsagodal amitol megpuhul, es szepen osszegyurodik rancos lesz... utanna nagy szopo az ilyen lakkot eltavolitani, jobb jartal volna valami szarado olajal amit vekonyan felviszel beszivja a fa azt jonapot.
Minimum minoseg szerintem a parketta lakk lett volna az birja a terhelest es jo kemenyre szarad.
Maskor kerj tanacsot olyantol aki mar csinalt ilyesmit.
A hidat kitudod szamolni hogy hova kell furni??
-
nesa
veterán
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Milyen lakkot hasznaltal?
-
nesa
veterán
válasz
Plazmacucci
üzenetére
Lehet akkor emelni kene rajta kicsit, ha emelsz lehet ujra kell alitani az oktavot.
Meg ne legyen egyenes a nyak, legyen pici ive. -
nesa
veterán
válasz
Plazmacucci
üzenetére
Mekkora a hurmagassag?
-
-
nesa
veterán
válasz
Neuler
üzenetére
Tegyel fel ertekelheto kepet teljes meretbe az egesz gitarrol, ugy fotozd hogy teljessen szembol es ha lehet ne nagylatoszogbe inkabb tele allasba hogy sikba lassam az egesz gitart egybe, igy hogy reszleteket fotozol ez nekem keves. hatuljarol is kene kep , es reszlet a nyak csatlakozas jobb es bal oldalarol.
De lehet nyomkodni a nyakat a test csatlakozasanal szazad mm a nyeregnel mar merheto valtozas lesz.
sot mar gyarilag is bajlagolnak.
-
nesa
veterán
válasz
brickm
üzenetére
Az ilyen 3,5-5cm koruli testeket nem furom meg, keszul egy 6cm vastag mahagoni azt mar megfurkodtam kicsit, alapjaba veve nem tamogatom a furkalast de a mahabol kb 500g kijott igy.
Nemigen szoktam de ha megis PL egy minta elvagos fa furoval kifurom a fogolapot es fat ragasztok bele a kepen kagylos juhar fogolap es paduok berakas van, a potyoket dugofuroval tudod kesziteni PL.
-
nesa
veterán
válasz
brickm
üzenetére
Annak mi ertelme hogy hatul lesz a top? akkor egyaltalan minek a top ha csak egy fabol akarod egy hosszu furoval megbirod vegig furni, csak a kabelezes miatt nem kell topp.
ha 10 es anyag az jo csak mert billegne rajta ha a topp domboru, en marro agyaba szoktam csinalni , a hangszedokhoz van kulon hangszedo sablonom amit egyedibe oda rakok ahova akarom.
a fejet en mindig csak felrajzolom es egyedibe keszul, ugyse lehet kimarni a konyv kozepet, amig az ember baszkol a rogzitessel addig kilehet csiszolni a format, persze ugy csinalod ahogy neked jobban fekszik, es a szerszamaid engedik.
Az atmeno nyakas LP nem lesz eleg elegans csak olyan vagodeszka kerites lec, szerintem egyszeruen kell hogy a nyak a testhez kepest mas szogben aljon.
-
-
nesa
veterán
válasz
toth_janika
üzenetére
WD40 mindenhova jo, kulcsokra, potira, csavarokra, hurra, es en meg a fogolapot is lenyomom vele, szeretem a szagat.
Kezetmosni is jo, a cipomet is azzal fujom be
-
nesa
veterán
válasz
toth_janika
üzenetére
Ha WD40 tol nem jar finomabban akkor azon mar a muszer olaj se sokat dob.
Barmit is hasznalsz az lehetoleg legyen szilikon mentes. -
nesa
veterán
válasz
brickm
üzenetére
Szerintem akkor is kell bele palca, mivel a hurok huzzak a nyakat, es ma divatossan vekony nyakak konnyen deformalodhatnak, persze ezt anyaga is valogatja Pl egy tolgy nyakat nemigen tud megmozgatni mar, de palca akkor se baj ha ottvan.
Most epp 4 db test pihen mar majd 1 eve, hasonloan a nyakak felkeszen.
-
nesa
veterán
válasz
Plazmacucci
üzenetére
A legtobb fa jo, nem hiszem hogy van jobb vagy rosszabb ez mindig egyeni megiteles kerdese kinek mi tetszik, persze hangkitartasban lehetnek komoly kulonbsegek de ez is egyeni megiteles kerdese.
Szerintem a tolgy is kurva jol szol,megse tradicionalis hangszer fa.
-
nesa
veterán
válasz
Bobrooney
üzenetére
Nem a felirat hatarozza meg hogy az jo vagy rossz lesz neked,
Nagyon fontos az osszeszereles minosege es a premium faanyag(itt ugye 1000 fele fa van kismillio kombinacioba ami szinten kihat a hangzasra), utanna az sem mind1 milyen a forma, minden formanak mas a kirezgese, mondjuk szerintem ez bassnal kevesbe fontos mint szolonal de nemlehet elmenni mellete.Ezek azok a parameterek amit be kene hatarolnod vasarlas elott hogy mit akarsz valojaban,
Aztan jonnek altalad is befojasolhato tenyezok nem mind1 milyen hur, es milyen hangszedo van benne, es itt a lenyeg ha mar minden jo kezreal a cucc a fa is megfelelo de valami megse jo akkor kell gyorsan hangszedot cserelni, senki nemfogja tudni megmondani neked hogy mire van szukseged.Szereny velemenyem szerint a red special annyira szarul szol hogy azmar azert jo, nemtudnam mire hasznalni azt a hangzast,de az azon megszokott zeneket sem tudnam mas hangal elkepzelni.
Lehet hogy egy Consat Signature az amire szukseged van(mondjuk ez mas arkategoria) ezt nemtudhatod csak sok probalgatas utan.
Nemtudom ezt megnezted-e mar?
-
nesa
veterán
Deep Purple, altato

-
nesa
veterán
válasz
AeSDé Team
üzenetére
Vegyel ilyen regi tusert es forrasz egy kabelt hozza, eltudom kepzelni hogy ez megszolal, azt viszont elkepzelni se tudom mi a f@szn@k gitarhoz 2.1

szelessavu gitar hangszoro kell hozza, nem szobai gagyi mert az szetmegy es kuka.
A deckben levo 6,3 as szerintem fejhalgato lesz, ha van a decken +2db 6,3 az lesz a bemenet amit a kivezerlovel tudsz szabajozni de ez takony megoldas es csak monoba fog szolni1 csatornan.
-
nesa
veterán
válasz
AeSDé Team
üzenetére
Regi erosito nemfogja birni az MC benethez kicsi a jel, az LP hez meg tul nagy.
-
-
nesa
veterán
Ne legyen tok egyenes a nyak egy enyhe iv legyen benne ha lehetseges, ez segithet.
Szerintem hagyd igy a gitart, igy van erteke, ha osszetaknyozod akarmilyen festekel egy ertektelen szarhangu fadarab lesz.
Nagyon max valami matt fekete kemeny festekkel fel kell tolteni a hibat es valahogy ugy osszehozni hogy a legkevesbe latszon, nem ilyen trinat es tarsaira gondoltam, hanem valami uvegkemeny uretan cuccra.En nem piszkalnam az tuti.
-
nesa
veterán
válasz
brickm
üzenetére
Az itt a bajom hogy a nyak is hosszaba 2 reszbol van osszetoldva, nem a testrol beszeltem az lehet felolem 10db ol is persze a 2-3 az idelais,1x lattam a TV-be hogy kell gitart kesziteni,kb sejtem mirol beszelek

-
-
nesa
veterán
válasz
freelanced
üzenetére
Nemertem, a mutiefektet akarod a hagfalra kotni? ennek nemsok ertelme van szerintem.
-
-
nesa
veterán
válasz
izomhod
üzenetére
Nemlehet megcsinalni, ill ugy gondolom a megoldas nemlenne megfelelo szamodra, tobb lenne a le mint a hus, lekene gyalulni a felso 1-2cm es toppot rakni ra utanna csak a kivant teruletet kimarni(ez dragabb lenne mint egy uj test elkeszitese)
Probalj valami takaro lemezt kitalalni vagy uj testet kell csinalni.
-
nesa
veterán
-
nesa
veterán
Igy hetfo delutanra 22 percnyi jatek

-
nesa
veterán
válasz
theiron320
üzenetére
Grat tetszik jo lesz ez, a hangminosegen meg kene faragni valahogy.
PL en ezt a verziot tolnam nagyon

-
nesa
veterán
válasz
izomhod
üzenetére
Ne foglalkozz keszletekkel vegyel egy hozzavalo csokulcsot vagy imbuszkulcsot esetleg titan rudat, masfajta szerintem nemigen letezik es alicsd be megfeleloen, utanna oktav es mehet a moka.
Lenyeg mindig nagyon kicsit tekerj a palcan, plane ha 2 reszes, a sima rud palca spanolhato de a ketreszes igen erzekeny cucc, 2 reszesbol van 2 iranyu is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP 14 Elitebook 640 G10 FHD IPS i5-1345U vPro 10mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI GF63 Thin 10SC Gamer - i5 10500H 16GB DDR4 1TB SSD GTX 1650 4GB Max-Q W11
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3852
- Samsung Galaxy A05s 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
most forrasztó ón nélkül hogy oldja meg?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

a tolnam, meg az inkabb nem