Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• kutyek

senior tag

válasz Alexios #56577 üzenetére

OK, köszönöm. Én (nem pro) csellistaként tudok nyilatkozni, soha nem volt kérdés, hogy hol kell lefogni a hangokat, mert ez tényleg hallás után megy. MIre annak idején (80-as évek) eljutott az ember odáig, hogy egy hangszer szakra beiratkozzék zeneiskolában, addigra túl volt egy (vagy talán 2?) év szolfézs alapozáson, ahová eleve válogatták a nebulókat. Úgy emlékszem, első osztály vége felé, tavasszal jöttek toborozni. Az énektanár (= A tanító néni) kiválasztotta az osztályból azokat, akiket énekóra alapján tehetségesnek / alkalmasnak gondolt, és amikor jött a zeneiskolai toborzó "brigád", mindenkit 5-10 perc alatt leteszteltek. Ez alapján ajánlották a végén az egy éves előkészítő szolfézst azoknak, akiknek tényleg volt affinitása a dologhoz. Aki azt az egy éves alapképzést elvégezte, és a végén megfelelő értékelést kapott, azt küldték tovább a zeneiskolába, hogy megkezdje a hangszeres tanulást. Addigra a hangközök-szolmizálás-kottázás kb. alapkészség volt, tehát simán hallotta az ember, hogy tiszta hangközt szólaltat-e meg...(Természtesesen ezután még kb. 3 évig a szolfézs is kötelező volt). Emlékszem, az első cselló óra végén el tudtam játszani az "Éliás-Tóbiás..." kezdetű népdalt (3 hang az egész). Ezt még "hallás után", de második órától már kottából kellett játszani. Az is hallás után megy abban az értelemben, hogy az ember folyamatosan korrigálja a hangmagasságot, referenciaként a (jól behangolt) üres húrokat használva. Természetesen a végtelen mennyiségű skálázás odáig juttatja a készséget, hogy nagyon ritkán kell érdemben korrigálni, eleve a jó helyen fogja le az ember a hangokat.

• doc

nagyúr

válasz Alexios #56577 üzenetére

Ha nincs is tab, kotta meg lehet, volt már olyan hogy nem talaltam tabot valamihez amit gitározni akartam, kottát viszont igen. Ez arra is nagyon hasznos hogy az ember könnyen megtanulja a gitar nyakán a hangokat :)

ha meg kotta sincs akkor tényleg jöhet hallás után :D

Új hozzászólás Aktív témák