- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Gentoo Linux Archívum I.
- (téma lezárva)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Aktív témák
-
escie
őstag
-
Sipi
addikt
-
escie
őstag
-
tierbatyo
senior tag
-
dr_strange
senior tag
-
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
Totál átírták a dbus-hal rendszert. Bár kívülről ez nem nagyon látszik.
Nem ennek, hanem a kde-nek kell a pmount (pontosabban a kdebase-kioslaves-nek). Ugyanis a KDE automountja áttért ennek használatára.
A dbus-t, halt mindig megéri upgradelni, mert rengeteget javítanak mindig benne. De látványosan semmi extra.
Sipi -
PGee
tag
-
PGee
tag
-
escie
őstag
-
escie
őstag
-
Sipi
addikt
Nem jó, a netstat kb. ugyanezt csinálja. Az a gond, hogy már 1 másodperces ''alvás'' is sok. Nekem folyamatosan kell néznie, mert egy rövid kifele beszélgetésről lehet szó, a netstat folyamatos üzemben futva nem tudta elkapni.
A tűzfalamba meg lusta vagyok plusz logszabályokat beleszúrni. (Meg nem is tudom, hogyan kell.)
Sipi -
Sipi
addikt
Akkor igen... Elvileg jól szét lehet cseszni a kártyát, de a PCI buszon látszódnia kell, annyira nem lehet. Plusz, egy power off-on után a legtöbb beállítást elfelejti. Max. szétesett képet produkál, de ilyet nem.
Nem tudok mást felajnálnai, mint hogy ha egy talit össze tudunk ütni, megnézem a gépemben.
Sipi -
Yom
aktív tag
-
Yom
aktív tag
-
asturel
őstag
2.6 kernelnel nem a bttv-nek, ebben az esetben a saa-nak kell megadni a tuner parametert is? es a tuner modult csak siman modprobezni ( ha emlekeim nem csalnak a 2.4 kernelnel lehetett a tuner modult parameterezni )
nemtudja valaki a wxGTK-nak mennyi hely kell h leforduljon?
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
1. megnézed a /proc/modules-t, rmmod minden videomodul
2. modprobe saa7134 card=x tuner=0
3. megnézed, mit töltött be a /proc/modules-ban (ezt írd be ide!)
4. megnézed, a /dev-ben van-e videx, tunerx, vbix eszköz.
5. ha valamelyik hiányzik, NEM JÓ az automatikus betöltés, ne tökölj így tovább. Ha mind megvan, csak végig kell nézni az összes tuner típust.
Nem elfelejtve, hogy előtte rmmod saa7134, rmmod tuner.
Ha nem jön létre eszköz, és/vagy nincsenek a megfelelő modulok betöltve, módosul a felállás.
1. megnézed a /proc/modules-t, rmmod minden videomodul
2. modprobe saa7134 card=x tuner=0
3. modinfo tuner - megnézed, milyen paraméterei vannak
4. modprobe tuner előbbmegnézetttunerparaméter=0
5. teszt (pl. tvtime), vannak-e eszközök, mi van /proc/modules-ban
6. rmmod saa7134, rmmod tuner, goto 1
Ha nincs eszközöd, nincs tuner modul betöltve, nincs értelme végigpróbálni a típusokat. Ha nem rmmod-olod a próbák előtt, mindig a régi (és rossz) értéket fogja használni.
Sipi -
Sipi
addikt
Hát, csak úgy, ahogy oda van írva. Addig modprobe-olod az saa7134-es modult... A card paraméter adott, kiírja a dmesg is, meg Te is meg tudod keresni a kernel doksiban. A tunert pedig változtatgatod.
Ha tuner paramétert is megadsz, be kellene automatikusan töltenie a tuner modult is. Neked betölti? (ha modprobe saa7134 card=xx tuner=yy parancsot kiadod.)
Ha nem, akkor a tunert is kézzel modprobe, annak a modinfo tuner kiírja, milyen paraméterei vannak, valszeg lesz valami, ahol meg lehet adni a tuner típust. (Az saa-nak adott tuner paraméter elvileg arra van, hgoy mivel automatikusan kéne betöltenie a tuner modult, azt ezzel hívja meg. Ha nem tölti be a tuner modult, tökmindegy, mit adsz meg tuner=-nek az saa7134 modulnak, lévén nem lesz tunered. Ekkor kézzel modprobe tuner, és megadod a tuner modulnak is a tuner típusát. Mivel itt nincs benn tvkártyám, nem tudom megmondani, mit kell megadni a tunernek, a modinfoval nézd meg.)
Sipi -
Yom
aktív tag
hat nem akar mukodni
volt 1 script is fenn, ami megkeresi auton a tunert, de az azt mondja, no device /dev/video0. mikor kezzel toltom be a tunert akkor nem irja azt, h no device /dev/video0, de nem mukodik.
a kartyat detektalja jol, csak a tunert nem. hogy probaljam megkeresni a jot? ami Bővebben: link itt volt, az alapjan csinaltam. a forumot is vegigneztem, de meg mindig semmi
-
Sipi
addikt
Bővebben: link
És ez, ha ebből sem jön össze, nem tudom, mit csinálok:
OK, megnéztem. Ez alapján menni fog. Ha nem, akkor nem tunerkártyád van.
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Ezt a hibát később nézzük meg, mert két oka is lehet. Az egyik a nem létező/működű tunered, a másik meg Ati-gond lehet. Alapból overlay-be tenné ki a képet, és nem tudja létrehozni.
Ezek a modulok tutira be lennének töltve, ha menne:
saa7134, video_buf, v4l2_common, v4l1_compat, ir_common, videodev, i2c_core
dmesg mond valami ilyet, hogy Linux video capture interface: v1.00, saa7130/34: v4l2 driver version 0.2.12 loaded?
modprobe tuner után működik?
Idevágó linkek:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-387008-highlight-saa7134.html
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-375679-highlight-saa7134.html
http://linux.bytesex.org/v4l2/faq.html#tuner
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Jesszus, mindet betetted?
Oké, így tuti, hogy meglesz, ami kell.
Nem kell autoloadolni mindet, sőt, lehet, hogy egyet sem. Elvileg az saxxx modulnak be kell töltenie mindent, amire szüksége van.
Nincs bttv... Akkor ez lesz a gond. El kell készíteni, hogy tudja a kernel a függőségeket.
Fingom sincs, én honnan szedtem elő annak idején, de valahol megtaláltam az infót. Igaz, az a bttv-nek kellett. De szerintem a device mappointok létrehozásához Neked is kell.
Csakotthon tudom megnézni, nekem mi van benne...
Keresgélek, szerinte a Gentoo weben találtam infót róla.
Sipi -
Sipi
addikt
Hm, nekem ez túl kevés modul... Én bt8x8-as chipsetű kártyát használok, tehát a bttv modult, és az vagy 10 modult tölt még be... Bár lehet, hogy Nked azért nem, mert egy része a kernelbe van fordítva.
A /lib/modules/kernelverzió/kernel/drivers/media/video-ban milyen moduljaid vannak? Csak otthon tudom megnézni, nekem mik, de pl. v4l1-compat és v4l2-common, videodev nekem alapban van, bttv modul nélkül is. A bttv-hez még jön pár bttv, meg egy tuner is, emlékeim szerint.
Mert lehet, hogy Neked is van itt még jópár. Azokat modprobe-bal töltsd be.
A bttv a kernel része, ahol az sa7134-et moduloztad, ott van fölötte. De nem hiszem, hogy Neked kellene. Viszont tesztként kipróbálhatod, hogy modulba fordítod azt is.
Sipi -
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
Azt nem tudom, ezért írtam korábban, hogy felejtsd el a tvtime-ot, emerge xawtv, annak lesz, na jó, megnézem...
...v4l-conf, v4l-info, v4lctl, scantv binárisa. Ezek valók arra, hogy a v4l alrendszert teszteljék, kiírják, ha gond van. A tvtime nem tudja kiírni a v4l alrendszer hibáit.
Oké. Hanyas kernel? A vide4linux menüben modulban vannak a cuccok? Ha nem, tedd modulba. Nem csak az saaxxx drivert, hanem magát a Video For Linux-ot is.
Biztos, hogy a kártyádon ilyen SAA izé van? Ezek szerint nem bt8x8-as chipset?
Miután modprobe saaxxx, milyen modulok vannak betöltve? (cat /proc/modules)
A doksi azt írja, hogy flyvideo kártyáknál nem működik a tuner autodetekt, kézel kell megadni a tuner= paraméterrel.
Szerintem két hiba lehet. Egy: mint írtam, ROSSZ TUNER van beállítva. Vagy azért, mert nem adtad meg a /etc/modules.d/bttv-ben, és az autodetekt nem működik jól, vagy azért, mert megadtad, de rosszul. A kártyád leírásában biztosan megvan valahol, hogy milyen tuner chip van rajta. A kernel doksikönyvtár, video4linux könyvtárban van leírás, az saa7134 kártyákról, tunerekről. Ott vannak az értékek is.
A másik lehetőség: nincsenek betöltve a megfelelő modulok. (Amennyiben nem is modulba tetted, akkor pedig egyértelműen ez a hiba.) A multimédiás cuccokat modulban érdemes (írhatnám, hogy kell, de nem kötelező rám hallgatni
) használni, mert paraméteezni kell őket, az autodetekt nem tuti, hogy működik. Ha belefordítod, csak a grub indításánál tudsz paraméter átadni a kernelnek, aztán ha nem jó, mindig reboot kell. Ráadásul úgy vettem észre, hogy ha kernelben van a hang, video, etc, akkor rengeteg gáz szokott lenni.
Ha a tuner paramétere jó, akkor esetleg nincs betöltve a tuner modul.
Sipi -
Yom
aktív tag
-
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
A make install a /boot-ban automatikusan kreálja a vmlinuz és vmlinuz.old szimlinkeket is. A .old mindig a most használt kernelre, a vmlinuz az újonnan telepítettre mutat.
A grubconfban elég tehát annyit megadni, hogy kernel=vmlinuz, meg egy másik bejegyzést, ami a vmlinuz.oldra mutat. ÍGy egy rossz új kernel esetén még megmarad a régi, működő.
Biztonságból lehet olyat, hogy egy jó kernelt így, ahogy Te csinálod, névvel megadsz. Ez a végső mentsvár, ha összekavarodnának a szimlinkek.
Sipi -
Sipi
addikt
Micsinálsz ezzel a géppel?

Elég meglepő, hogy pont a root nem képes elérni az eszközöket. A hiba inkább az szokott lenni, hogy csak rootként megy.
Biztos, hogy nem fut semmi, ami fogná a kiírt dolgokat? Ha van overlay, de nem tudja megnyitni, szinte tuti, hogy valami más használja. ps ax mutat valami medialejátszót? xvinfo mit ír? Van YUY2, vagy egyáltalán valamilyen XVideo port?
Van /dev/rtc? Kernelben? Ha modul, modprobe rtc után változik a helyzet?
Sipi -
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
Azt nem tudom, majd kipróbálod.

A gond a tunerekkel az szokott lenni, hogy a tvkártya típusát jól detektálja, de a rajta lévő tunerét nem mindig.
Vagy a másik, hogy nem tölti be a tvkártya modulja automatikusan a többit. A tuner, valamilyen audio kell.
Az i2c-t nem érdemes befordítani, jobb, ha minden i2c-t modulba teszel. Fene tudja, minek melyikre van szüksége, lehet, hogy így kihagytál valami fontosat. Az összes i2c-cuccot meg minek betenni a kernelbe, ha csak kb. hármat használsz?
Win: ilyen előfordulhat. Mennyire nem működik? Esetleg egy csatornakeresés megoldja. Nem is látja? Nincs fogható csatorna?
Ezek a tunerek eléggé programozhatóak. Win alatt tököltem régen, és elég durva dolgokat lehet átadni az i2c buszon keresztül a kártyának. Pl. eltolhatod vele a teljes képet (szétesik), vagy az előerősítés mértéke...
Sipi -
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
Ha PCI-os, az lspci talán kiírja...
Ha meg nem, fordíts le minden értelmes video4linux modult a kernelben, és modprobe-old.
A dmesg majd kiírja, melyik volt sikeres, és mit talált.
Vagy google, ha a kártyán látható FEC, vagy milyen azonosítóra keresel, mindent leír róla.
Sipi -
tierbatyo
senior tag
-
Sipi
addikt
Alapnak jó lesz, csak ne terjeszd

(Most nincs benne USE flaggel kikapcsolható módon a gnome-vfs, de Neked ez most megfelel, mert úgyis van fent Gnome-od.)
Szerintem menni fog. A lokális portage fában (ahova tetted) csináld meg a megfelelő könyvtárát, másold oda, ebuild tuxcmd.ebuild digest, majd próba.
Sipi -
Yom
aktív tag
-
Sipi
addikt
Bináris ebuildet nem használhatsz forrásosra, mivel abban semmiféle config, make, make install nincs. És függőség sem nagyon.
Indulj ki a forrásosból, nevezd át a megfelelő verzióra. Szedd ki az iuse-ból, ami nem kell, tedd bele, ami igen. A későbbi részben látni fogod, hogyan kell megadni egy use függőségnél, mit és hogyan fordítson. Valamelyik, már nem kellő függőséget nevezd át gnomevfs-re.
Sipi -
Sipi
addikt
-
Yom
aktív tag
most talaltam:
ezen belul: tuxcmd_0.5.39-1.1_i386.uhu (381138 byte)
''A jelenlegi változatban már van VFS, dev állapotban, azaz
van ftp és smb lehetőség. A Setting>Preferences:Experimental-on
a jelölőnégyzetek kipipálandók, az ftp/smb a Plugins>Testplugins
alatt érhetők el.''
nalam az experimenteltalban nincs VFS. gondolom a 0.5.70 ben mar kikerult innen. megneztem a testplugins-t. ha belepek azt irja: Test VFS Plugin. ezalatt csak 1 plugint tudok valasztani, a Null Plugin-t. alatta meg van command, user, password sor, illetve 1 jelolo negyzet, ami anonym vfs-t kapcsol, es ekkor usert es passt nem kell beirni. a command sor ures. ez a gyari beallitas. de nem mukodik a VFS plugin.
arra gondoltam, hogy ha forrasbol fordul gnome-vfs-sel, akkor talan itt null plugin helyett ki tudom valasztani a gnome-vfs-t is, es akkor mukodne.
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Nulláról elég bonyolult, ha meg akarod tanulni, mert a Portage-nak rengeteg python-függvénye van, meg inherit package-ok, stb.
Egyszerűbb, ha egy létező ebuildet fogsz, átmásolod és szerkeszted. Lehetőleg bonyolultat, hogy lásd, miket lehet csinálni. (Annál úgyis sokkal többet.)
Sipi -
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
Nekem ilyen tunerem van.

Jól megy, a távirányítós kérdés pedig nem értelmes Linux alatt.
(A lirc kezeli, az meg azt vezérel, amit beleírsz a konfigjába. Vagy aminek direkt lirc támogatása van. Az egérhasználatot úgy emlékszem, a lircmd démon csinálná, de sosem használtam.)
Pontosan arra a topikra, amelyikben ezt tárgyalják.
Nem tudom, mert sosem néztem bele, csak rémlik valami topik, ahol ilyet tárgyaltak. Lehet, hogy már törölték?
Sipi -
Sipi
addikt
A Hauppauge jó. A PVR sorozatban hardveres MPEG2 kódoló is van. A WinTV sorozat van nekem, de az is hót régi.
Arra ügyelj, hogy az új kártyák már sokszor nem bt8x8-as chipsetesek, hanem újak. Ahhoz nem a bttv modul kell, hanem valami conexant.
A gentoo fórumon van egy topik, ahol pont a tunerkártyákat sorolják fel, kinek mi működik.
Sipi -
Sipi
addikt
-
Yom
aktív tag
meg nem volt idom megnezni, mert most ertem haza
nem tudtam szabad orat csinalni, fontos EA volt
most is csak futolag vagyok, de este megnezem majd az artwork-ot (ha idoben hazaerek).
Sipi: irtam mailben, h ma m1ek a tv tuner-ert. nem volt pinnacle pctv stereo. es hozni se tudnak, mert nincs mar... milyet erdemes venni? tudnal adni 1 tipust, amit biztos jol visz a linux? ha radio tuner nincs rajta az se gaz (bar jobb ha van
), lenyeg h lehessen rajta tv-t nezni, es taviranyitos legyen... -
escie
őstag
viszel magaddal egy livecd disztrót, és kipróbálod. egy ideális világban szerintem megengednék ezt.

amúgy, nekem ilyen ősrégi leadtek akármi van, tv+fm kártya működik, ez van rajta:
0000:00:0e.0 Multimedia video controller: Brooktree Corporation Bt878 Video Capture (rev 02)
0000:00:0e.1 Multimedia controller: Brooktree Corporation Bt878 Audio Capture (rev 02)
a minőségét hagyjuk, elég zajos képe van, de a rádió tökéletes. elég olcsó volt, de ennek megfelelő a minősége. és asszem minden funkciója működik, talán a távirányítót nem sikerült még belőjem, de elvileg működik...
végül is, nem is biztos, hogy árulják még ezt a kártyát. -
dr_strange
senior tag
-
dr_strange
senior tag
-
Sipi
addikt
-
Yom
aktív tag
most tettem fel a legujabb ati-t.
feltett 2 depency-t (reginek nem kellett): eselect, eselect-opengl.
ezzel a driverrel most m1 az x.
glrxgears rendes erteket ad, es a fglrxinfo is kiirja:
fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: RADEON 9600 XT Generic
OpenGL version string: 1.3.5140 (X4.3.0-8.14.13)
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
Mivel egyértelműen az Ati drivere dob hibát, azt kell újratenni.
Az Ati drivere mindre háklis, szerintem még a külső hőmérsékletre és páratartalomra is...
Új kernelnél mindenképpen, de az Ati-t új Xorgnál is, mert a hülye driverük baromi Xorg-verzió függő.
Hanyas Xorg? Mert ilyen unresolved symbolt még egyvalami okozhat: a ha hardened gcc-vel teszed fel. Illetve lehet, hogy az Ati driver a dlloader flagre is háklis.
Sipi -
escie
őstag
-
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
Igen. man emerge

-u kapcsoló: upgrade, illetve ha úgy ítéli meg, downgrade is lehet (pl. időközben maszkoltak egy rossz csomagot, amit már telepítettél)
-U kapcsoló: CSAK upgrade, nem szabad használni, a fentiek miatt!
-D kapcsoló: deep analízis, vagyis a world file-ban található csomagok függőségeit is vizsgálja, kell-e frissíteni.
Sipi -
Sipi
addikt
Nem érdemes, mert a fent lévő csomagok nagy része dependency, leginkább könyvtárak. Azok normál használat esetén nem kézel kerülnek fel, hanem amikro felteszed pl. a gnomemeetinget, az behúzza, mint függőséget. Az ilyen csomagok nem ekrülnek a wordbe.
Tuner: nekem Hauppauge van, az jó. Meg a régi nagy márkák: Miro, Pinnacle. Ezekről úgy olvastam, mennek jól.
Sipi -
dr_strange
senior tag
-
Sipi
addikt
Oké, akkor a rendszered maga működik, csak eltűnt a world file. Ez azért gond, mert ebből veszi a Portage, hogy az emerge -uD world esetén mit kell frissíteni. Jöhet a regenworld. Ezután pedig, ha gyanúsan nem akar frissíteni world update esetén valamit, amiről tudod, hogy fent van, írd bele a world file-ba kézzel!
Sipi -
Sipi
addikt
Az emerge után is üres a world file? Ha igen, nagy gebasz van. (Mivel most telepítetted kézzel az xorgot, legalább annak benne kellene lennie.) De egy renegworld nem árt.
Ha az etc-update lement, akkor hogy maradt még update-elni való konfig? Egyébként tuti, hogy használsz xkb-t, lévén az az Xorg billentyűzet-kezelője.
etc-update-tel frissítsd azt is.
Sipi -
Sipi
addikt
-
dr_strange
senior tag
-
Sipi
addikt
Lehet, hogy a world file megsérült, és nincs benne az xorg...
A Tims New Roman nem elég. Xorg alatt Times New Romanból lehet vagy ötfajta. Pl. Adobe, MS, URW, miegymás. Egyik randa, másik nem.
Plusz: a böngészőkben nem egyfajta fontot lehet állítani! Proportional, Serif, San Serif, stb. Tehát az nem értelmezhető, hogy a fontot Times New Romanra tetted. Melyiket? Ráadásul pl. a Moniospace és proportionalt jól el lehet szúrni. Lehet, hogy ott monospace font kellene (aminek minden betűje ua. széles), de átállítottad Times-ra.
world: /var/lib/portage/world. Itt nézd meg, benne vannak-e azok a csomagok, melyeket szerinted frissítenie kellene, de nem teszi. Ha nem, kézzel írd bele.
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
A teljes /var/tmp/portage mappát törölheted, mert itt csak a fordításkor keletkező file-ok vannak, semmi sem kell belőle.
A -N kapcsoló nem szükséges, az akkor kell, ha megváltoztatod a USE flageket, és újra akarod fordítani azokat a csomagokat, amelyekre ez hatással van. De nem emiatt működik most rosszul. Csak úgy mondtam.
Szerintem adj ki egy emerge syncet! Valószínűleg összedőlt a Portage cache...
Sipi -
tierbatyo
senior tag
Nem nekem minden böngészőben jó. De emléxem régen nekem is szarok voltak a betűk, aztán valami fontokat letöltöttem és jó lett.
Bővebben: link Hátha segít.
[Szerkesztve] -
tierbatyo
senior tag
-
dr_strange
senior tag
-
Sipi
addikt
A ''java-config -S sun-jdk-xxx'' a rendszer java-ját változtatja meg, nem a rootét. Mindenkiét. De az éppen bejelentkezett felhasználóét nem tudja, mert hiába állítja át a vltozókat, azoknak még a régi értéke van. Ilyenkor logoff-login, vagy source /etc/profile. Nekem mindig így ment.
Sipi -
Yom
aktív tag
-
Sipi
addikt
-
dr_strange
senior tag
-
Sipi
addikt
Esetleg nézd meg, van-e olyan beállítási lehetőség, hogy minimum font size, vedd nagyobbra. Ja, és szerintem a nem olvasható részen spéci karakterek vannak, nem az általános betűkészlet. Nézd meg, milyen fontok vannak mindenhol beállítva (Serif, Fixed, General, ilyeneknek mi van megadva. Ha létezik ilyen Firefoxban.)
Sipi -
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
Most a bétát használom. Pár zavaró hülyeségen kívül nincs vele gond. (Szerintem a wireless network nem megy vele, mert - noha nekem nincs olyanom - bootnál ad pár hibát.)
Annyi, hogy érzésem szerint jóval lassabb lett az niit.d szkriptek indítása/leállítása. Cserébe van netplug. (Hálókábel kihúzása esetén automatikusan lelövi a kártyát, majd visszadugás esetén újraálítja a kapcsolatot. Eddig ez nem volt, neked kellett kézzel lelőni a net.eth* szkripteket, de akkor meállította az sösze hálózati szolgáltatást is.)
Mail ment...
Sipi -
dr_strange
senior tag
-
Sipi
addikt
Nem hinném, de akkor a bootnál add meg a kernel nevét (azt hiszem, gentoo, de jobb lenne a framebuffer nélkülit, meg nem SMP-t indítani), és fűzd utána, hogy noacpi.
Sőt, nem ért, ha nyomsz bootnál talán egy F2-t, és megnéznéd az indítási opciókat. Rengeteg mindent ki lehet kapcsolni. Mivel baromi régi lap és proci, szinte minden új dolgot ki kell kapcsoltatnod. Az acpi-t tutira.
Nem tudod elintézni, hogy gyere október elsején?
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
Bocs, barom vagyok, nem conf.d, hanem env.d a könyvtár...

Manifest: ha kézzel készített ebuildeket teszel a lokális Portage fába, el kell készíteni a hozzá tartozó MD5 checksumokat, egyebeket. Lépj be a könyvtárba, ahol az abuild van, s add ki az ebuild ...ebuild digest parancsot!
Sipi -
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
Ha Unicode-ot akarsz használni, a lokált is utf-esre kell állítani. A /etc/conf.d/02locale file-ban (ha nincs, készítsd el!) érdemes megadni ezeket a jellemzőket.
Itt ezek lehetnek:
LC_ALL=''hu_HU.utf8''
LANG=''hu_HU''
A LANG-nak azt hiszem, nincs értelme utf8-as értéket adni. Ha az LC_ALL-t állítod be, az összes LC_* változónak ez lesz az értéke.
Ha Unicode-ra akarsz átállni, akkor a ''locale -a | grep hu'' paranccsal nézd meg, milyen hu lokálok vannak. Ha itt van hu_HU.utf8, akkor okés, megadhatod a fenti file-ban az LC_ALL értékét. Ha nincs, el kel készíteni, de fejből nem tudom, hogy. A fórumon megvan valahol.
Ha nem akarsz Unicode-ot, akkor viszont kapcsold ki a UNICODE változót (mérmitn adj neki no-t)!
Sipi -
Sipi
addikt
A krusadernek a kldelibs mellé vagy három csomag kellhet még, esetleg egy nekifutást még megér.
MC karakter-hiba: mik az értékei az alábbiaknak? /etc/rc.conf - UNICODE, /etc/conf.d/keymaps - KEYMAP, /etc/conf.d/consolefont - CONSOLEFONT, illetve a locale parancsnak mi az eredménye?
k3b: ha elindul, írni is fog, mert az íráshoz (mint minden Linuxos program) a konzolos cd/dvd-író alkalmazásokat használja. Azok pedig függetlenek a k3b-től.
Sipi -
Sipi
addikt
Ja, a krusadert nem KDE alól futtatod?
Ha megnézed a függőségeit, láthatod, hogy (a qt és kdelibs-en kívül) kell neki még más is. Vagy felteszed a teljes kdebase csomagot (pár óra, rohadt nagy), de megelégszik a kdebase-ből két dologgal: a libkonq és a kdebase-kioslaves, illetve javascript támogatás esetén a kjsembed csomagokkal.
Ezeket tedd még fel, utána szerintem jó lesz. Úgy látszik, ez komolyabban integrált KDE-s program, több minden is kell neki.
Egyébként, ha XFCE-t használsz, miért ragaszkodsz a krusaderhez? rox-filer, xffm nem jó? Vagy Midnight Commander.
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
-
escie
őstag
-
Sipi
addikt
Ha -arts van, akkor nem fogja felhúzni, kivéve, ha valamit egyszer arts-al fordítottál.
Nekem a k3b nagyon bejött. De a Gnome-os cuccok sem rosszak, Linux alá van pár szuper cdíró program.
Ha választani lehet, akkor bármilyen programot választanék a Nero ellenében.
(A Nero valami saját engine-t használ a cdíráshoz, ami nem kompatibilis a standard Linuxos dolgokkal. Nem is ingyenes.)
Sipi -
dr_strange
senior tag
-
Sipi
addikt
Biztosan meg lehet. KDE alatt talán a kdesktop, vagy dcop paraméterezésével fel lehet dobni akármilyen beépített párbeszéd-ablakot. Akár OpenFile-t is. Aztán az mplayer-t ezzel hívod meg. De nem ismerem a programozását...
Vagy shell script, de az elég gagyin néz majd ki.
Sipi -
Sipi
addikt
Windows alatt gui-s az mplayer? Hm... Emlékeim szerint (most is azt használom) sima ''fapados'' konzolos. Régen volt hozzá egy kezdeményezés GUI ügyben, de az mintha különáló alkalmazás lett volna.
Tudsz linket adni hozzá?
Megy az szerinte, Linux alatt is, csak másik file-ban kell állítgatni. A ~/.mplayer.gui.conf-ban az ao_driver paraméternek alsa-t adva, mi lesz? A beállításoknál meg lehet adni, milyen eszköz legyen, ezt tedd alapértelmezett eszközre, vagy ha így sem jó, akkor default, vagy hw:0.0, vagy plug=dmix.
A gui.conf-ban az ao_alsa_device paraméterrel lehet megadni, vagy magában a GUI-ban.
Sipi
[Szerkesztve] -
dr_strange
senior tag
-
Sipi
addikt
Bocs, eszembe sem jutott, hogy valaki a GUI-s részét használja az mplayernek!

A gmplayer eginkább a home-odban a .mplayer könyvtárban a gui.conf-ot használja.
A /etc/mplayer.conf-ot hiába piszkálod...
A gmplayer egyébként állítólag bugos szokott lenni. Miért nem használod az mplayert? Én ha entert ütök Midnight Commanderben, vagy duplaklikk Konquerorban egy videón, a konzolos mplayer játssza le. Nem kell szarakodni File, Open, stb. baromságokkal. Csak lejátssza a videót.
A gmplayerben az a gond, hogy a surround51 ALSA kimenetet használja. Neked - ha az általam írt asound.confot használod - a default kell, mert a default a dmixre van téve.
Sipi -
escie
őstag
nekem mint laikusnak, logikusnak tűnik, hogy a gmplayered 5+1, tehát hat csatornát akar használni, ezért nem ''fér'' el az xmms-tól, ami két csatornát foglal(stereo). tehát a gmplayer addig vár, míg nem szabadul a két csatorna.
a sima mplayered pedig default, tehát stereo módban indul, xmms két csatorna, plusz mplayer két csatorna, az négy csatorna.
az mplayer és a gmplayer különböző beállításokkal futhatnak, ezért a különbség.
summa summarum, két stereo lejátszás elfér egymás mellet, egy surround5.1 és egy stereo nem.
(ne röhögjetek, ha hülyeséget írok, csak a józan paraszti logika szerint gondolom így. pedig nincs is földem, hogy paraszt legyek.
)
[Szerkesztve] -
escie
őstag
igen, így szerepel, bár ennek nem sok köze van ehhez, tudomásom szerint.
amúgy az volt a megoldás, hogy fevettem minden júzert a cdrom csoportba, aki írni akar, és újra kellett indítani.
tehát már működik szépen.
------------------
feltettem az újabb, 0.12-es baselayoutot, ahogy dr_strange írta a magentán, mert azt hittem, teljesül egy régi álmom. az álmom az volt, hogy egyszer megvalósítsa valaki, hogy amit bootolás közben ír a rendszer, azt egy az egyben visszaolvashassam. kb úgy, mintha a ''dmesg''-et kiáltanék, csak éppen az kiírna a login-ig _mindent_.
nos, jelentem, alakul.
még nem az igazi, mert csak elég kevés dolgot ír, és azt sem értem milyen rendszer alapján. (értsd: hol kezdi a logolást, és hol fejezi be.)
tulajdonképpen a leglényegesebb részeket nem tudom elolvasni.
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Ilyenről nem tudok. Nem is hallottam még róla, hogy valaki ilyet üzemeltetne...
Mind kliens, mind szerveroldalon állítgatni kell, úgyhogy nem hiszem, hogy létezik ez a dolog. Mindenképpen vagy Neked kellene belépni, vagy megkérni a gazdáját, hogy kicsit állítsa át a gépét.
Egyébként meg ne sírj
, én egy 700-as régi Athlonon nyomulok, illetve egy PII-n...
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
-
Sipi
addikt
Egy ilyen csodagépre szerintem stage3-ból kellene telepíteni (a bootstrap szerintem egy hétig is ellenne), akkor meg igen hamar kész van.
Az rdesktop egy konzolos program, de X kell hozzá, mert egyből kapcsolódik a távoli géphez, és kapod a képernyőt. Ehhez nem kell KDE, elég a sima xorg is, window smanager nélkül, csak a twm-nek hívott borzalom.
De szerintem a Neptun valami borzalom, a webszerverbe tettek olyan vezérlőket, ami a másik gép Terminal Serverét teszi a http protokollba...
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Ha rpm-ből, akkor sehogy. Ezért nem szeretem az ilyen dolgokat, mert a forrásból telepítésnél még oké, a make uninstall talán leszed mindent. De az rpm elég gagyi (szerintem), fene tudja, mit kavar...
Használat közben majd kiderül, mert ha valami nem odaillő maradt, vagy lefagynak egyes dolgok (.so könyvtár hibákkal), vagy fordításkor totál rossz include file-okat talál, és nem megy a ferdítés.
Sipi -
Sipi
addikt
A Skype-ot már írtam, hogy úgy szar, ahogy van. Nem értem a fejlesztőket: akkora doksihegyek, API-k, miegymás van ALSA-hoz, hogy egy pávián is képes lenne még hangkártya-drivert is írni. Erre mind a szar OSS-ben ír...
XMMS, MPlayer: mind kezel ALSA kimenetet, csak be kell állítani. Az mplayernek a -ao alsa kell, az XMMS-nél esetleg fel kell tenni az xmms-alsa csomagot, és kiválasztani a kimenetet. Alapban a default hangeszközt használja, lehet, hogy ezt kell átállítani másra.
Pl. dmix, vagy plug:dmix.
Sipi -
Sipi
addikt
A cs42xdx kártyához nekem ez a /etc/asound.conf:
pcm.cs4232 {
type hw
card 0
}
ctl.cs4232 {
type hw
card 0
}
pcm.!default {
type plug
slave.pcm ''dmix''
}
pcm.dsp0 {
type plug
slave.pcm ''dmix''
}
ctl.mixer0 {
type hw
card 0
}
Ez az ALSA default eszközt a dmix pluginra irányítja, és a /dev/dsp0 OSS-eszközt is erre teszi. Ez utóbbit sok program nem szereti, az OSS nem kifejezetten megy ilyen módon (mert vacak).
Az, hogy nem működik, elég izé hibajelzés...
Mi nem működik? Milyen program? Ha dmixet használsz, remélhetőleg ALSA hangkimenetű programokkal dolgozol. Ha van, ami OSS-t kezel csak, dobd ki. Azzal szinte tuti, hogy nem lehet rendesen megcsinálni.
A többi programnál pedig vagy működik a párhuzamos hanglejátszás az alap (default) ALSA eszköz használatával, vagy pedig meg kell adni nekik valami mást. Ez lehet pl. plug:dmix, vagy csak simán dmix. Nekem jelenleg nem kell semmit csinálni ezzel a beállítással, az ALSA-programok lazán kezelik.
Sipi
[Szerkesztve]
Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Gentoo Linux Archívum I.
- (téma lezárva)
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- PC Game Pass előfizetés
- Eladó PC játékok - sok ritkaság!!!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Asus 17 TUF Gaming FHD IPS 144Hz G-Sync Ryzen7 7435HS 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- Lenovo T14 Thinkpad G3 WUXGA IPS i5-1245U vPro 10mag 16GB 256GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Lenovo gamer laptop bazár - friss lista (2026.04.01)
- iPhone 17 White 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok - Számlás
- 262 - Lenovo LOQ (17IRX10) - Intel Core i7-14700HX, RTX 5070
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest