- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tonnara di Scopello
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Vidd vissza.
-
válasz
Freddy TNT
üzenetére
AliExpress?
-
Rive
veterán
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Vágj fel egy rossz elosztót, és nézd meg, miféle réz van benne.
-
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Lehet a kábel hibás, próbáld meg egy másik Y kábellel. Amúgyis én is használom az Y kábelt, mert sok merevlemezem van és nincs gond vele.
-
Freddy TNT
őstag
válasz
Viperator
üzenetére
Először én is az AT tápra gyanakodtam. Rádugtam egy 300W-os ATX tápot és ezzel is ugyan ezt produkálja. A gyári csatlakozókkal működnek a dolgok, Y adapterrel nem.
Az "új" tápon van SATA csatlakozó, erre dugtam rá a SATA-Molex átalakítót de ez is hibás. SATA HDD-t ha közvetlenül rádugom a tápegységre akkor nincs probléma.
Egyszerűen nem értem, hogy miért. 10 centi vezetéknek csak nem ilyen szar az ellenállása ?
-
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Lehet hülye kérdés: a tápegység kapacitása stimmel? (ha már Retro PC)
-
Freddy TNT
őstag
Sziasztok,
nem igazán tudom hova írjak a problémámmal. Retro PC-ket építek és beleszaladtam egy számomra értelmezhetetlen problémába.
Kevés a Molex csatlakozó a tápegységeken, ezért rendeltem zsír új Y elosztókat ehhez. Azonban az Y elosztóra dugott eszközök (HDD, optikai meghajtók) sorra rendellenesen működnek. Kattog, vagy lelassul a HDD főmotorja majd felpörög, a CD írás megszakad, stb stb.
Kizártam a hibás tápegységet és a hibás eszközt (HDD, ODD)
Szép lassan eljutottam az Y kábelig és azt tapasztalom, hogy ha kiveszem a rendszerből akkor az adott eszköz probléma mentesen üzemel.Tehát a ludas az Y elosztó! Vettem SATA-Molex átalakítókat, ezekkel ugyan ez a helyzet.
Két kérdésem van:
1; Miért ? Mi okozza a problémát? 4 szál vezetékről van szó, zsír új.
2; Mi lehet a megoldás ?Köszönöm a segítségeteket!

-
g@bo
nagyúr
Ne szívasd magad, 60/40-es (ón/ólom vagy 70/30) forraszanyaggal [link] dolgozz, használj aktívszenes elszívót vagy szellőztess, maszk nem jó. Forrasztás után kézmosás.
Folyasztószernek jó a gyanta is [link] ha éppen nincs a forraszanyagban, lábak levág, a maradék folyasztószert/gyantát fogkefével és alkohollal [link] takarítsd le.
-
Pöttön
őstag
Az ilyen dúsan ezüstözött spéci forrasztó ónnal ugyan úgy kell forassztani, mint a sima hagyományossal?
-
Pöttön
őstag
Akkor hogy ha jól értem annyi hátránya van a gyantás folyatószerhez képest, hogy itt maga a forrasztás jobban korrózionál?
A fém részeket különösebben akkor nem "eszi" meg (esetemben az erősítő hangfal kimenetét, hangfal vezetéket)?Mert akkor lehet hagyom így, aztán pár év mulva, ha lesz változtatás újra forrasztom gyantással.
-
Rive
veterán
Sav tényleg nincs benne, csak klór (cink-klorid, só). A felszíni szennyeződések/oxidált fémek elfoglalják a cink helyét, a kicsapódó cink pedig segít a forraszanyagnak fogást találni.
Csak a végeredmény meg ugye elég változatos összetételű, klórtartalmú vegyes só, ami ha ott marad, akkor elősegíti a későbbi korróziót.
Az esőcsatorna kap elég vizes mosást, hogy ne legyen gond, nade ez ugye nem ugyanúgy működik elektronikával
-
Rive
veterán
OK, nem keverted, ez pont a bádogosmunkára való klóros cucc...
Elektronikához szerezz gyantásat.
Lövésem sincs, hogyan kellene passziválni, kint az ereszcsatornán az eső meg por intézi el. A szesz a klórral nem csinál semmi hasznosat. Talán az akkuverte alaplapok kezelésére használt módszerekkel lehetne kezdeni valamit, de akkor már egyszerűbb, ha levágod és újracsinálod. -
Pöttön
őstag
Sziasztok!
A hangfalaim kábelének a vágére forrasztottam villás sarukat.
Forrasztó zsírt használtam a forrasztáshoz, az esetleges sósav eltávolításához elég ha egy kicsit (1-2 perc) denaturált szeszbe áztatom? -
st6969
őstag
Sziasztok!
(nem is tudtam, hogy van ilyen topic
)
Apámnak volt régen (30+ éve) brutál vastag hegyű forrasztó pisztolya. Valami ilyesmi lehetett, de úgy emlékszem, még vastagabb hegye volt, ami soha nem égett el (nem is lehetett cserélni).
Anno osztálytársaim hasonló pisztolyban részvezetéket hajlítottak, de az aránylag hamar el is égett, ez sose. A lényeg, hogy ezzel anno "mindent" megforrasztottam, rengeteg kábelt, csatlakozót, köztük számtalan 3,5-es kis (!) jack dugót, miközben olyan vastag hegye volt, hogy szinte oda se fért.
Néhány éve a Lidlben vettem egy pákát. Ilyesmi, de még ennél is egyszerűbb, szabályozni se lehet, csak bedugom, és kész.
Úgy emlékszem, hogy eleinte ezzel is forrasztottam 1-2x talán vezetéket...de nem kellett elővennem az utóbbi pár évben.
Nem tudom, hogy mi lehet a gond, de most képtelen vagyok bármit is megforrasztani vele. Odáig sem jutok el, hogy a pákahegyet befuttassam ónnal. Sodrott vezetéket szintén nem tudom befuttatni. Van gyantám, le van tisztítva a pákahegy is. Csak tologatja a golyócskákat...Melegítem a vezetéket, nem fut rá az ón, de a szigetelés már ég le róla
Már Aliról is rendeltem ónt, mert volt, aki azt mondta, hogy az itthon kapható ónokban valami összetétel már változott, és nehezebb forrasztani, de azzal is ugyanez a bajom.
Rossz az eszközöm, vagy mi lehet a probléma? Biztos, hogy a technikám sem tökéletes, de régen mégis mindent megforrasztottam...
Mivel nagyon ritkán kell, így sokat nem költenék rá, de mit javasoltok, milyen eszközt kellene vennem? Általában vezetéket forrasztok össze vagy nyákra, nemrég volt, hogy egy roller töltő csatlakozó dugójának a hengerpalástjára kellett a vezetéket ráforrasztani, ott egy kicsit nagyobb a felület, ha ez számít (nem sikerült, munkahelyen csinálták meg).
-
Ciccuka
veterán
Ez lehet az a paszta, amihez nem kell ón?
Van ennél valami olcsóbb vagy jobb? -
Sziasztok!
adott egy Be quiet! Pure base 500, aminek sima előlapja van, és beszereztem hozzá egy mesh előlapot, viszont a mesh előlapos (500dx) házaknak van elöl egy külön pin kivezetés az argb-re, most az a kérdésem, hogy azt megkerűlve mint egy rgb ledszallag ARGB csatlakozóval, vagy igényel valami más vezérlőt is?Esetleg valaki meg tudja osztani velem a véleményét, vagy saját kép, hogy hogy s mint van a bekötés, még mielőtt kinyírnám az alaplapom :DD
-
Satus
tag
#621Rive : Köszönöm, hogy ránéztél.
#622g@bo : Így már lesz minden.Még egy multimétert várok, mert a régieket is meg akarom mérni kiforrasztás után, az újakat meg előtte. Van itthon kettő, de kapacitást egyik se mér.
Úgy tervezem, hogy az alkatrészkazánban fogom áram alá helyezni a kondenzátor cserék után, és ha nem tapasztalok hibát akkor kipróbálom a másikban. Mondjuk ez már megtörtént egyszer, hibakódot nem írt, de az automata kalibráció nem futott le rajta. Egyre nagyobb teljesítménnyel gyújtott, de a lángot nem tudta tartani, erre van külön hibakód.
-
Satus
tag
Szia. És azt hogyan tudom kideríteni, hogy ac vagy DC? Minden gyári helyett DC választottam. Ez egy kondenzációs gázkazán vezérlőpanelja. Vettem egy hibásat alkatrésznek, minden fődarab jó, a panel rossz. Érzékelek gömbölyded elváltozásokat egyes kondenzátoroknál. A Hestore-n És a HQ-n néztem, kapacitás és feszültség választáskor DC-k maradtak , nem sok választás volt.A kézzel írt a gyári értékek. [link] [kép] [kép]
-
Satus
tag
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. Itt egy kondenzátor: 7x 100 16v,
a 7x -nek van jelentősége és a többi az 100uf 16v, erősítsetek meg kérlek benneteket. Előre is köszönöm
-
noorbertt
őstag
Sziasztok
Ebben tudna segíteni nekem valaki?
https://forum.chrultrabook.com/t/samsung-chromebook-pro-storage-upgrade-ep1/3226 -
Tüphón
senior tag
Sziasztok
Most lesz majd a Lidlben Parkside PHLLS 745 forrasztóállomás, páka+hőlégfúvós, esetleg van valakinek tapasztalata vele? Hobbi célokra venném, főként a hőlégfúvó miatt, megszeretnék tanulni SMD-t forrasztani vele.
-
Kroni1
veterán
Az egyik nem állitható, a másik igen, elméletileg 500C-ig, de hogy őszinte legyek erre nem forditottam eddig tul nagy figyelmet.
Majd még utánajárok, az ón is elég régi és nem tudom pontosan miféle.
A biztos ha veszek valami jó minőségűt, és a hőmérsékletet is nézni fogom most már.
-
Lennox23
újonc
Szia!
Teljesen kezdőként reagálnék és kíváncsian várom mások véleményét is. Én folyasztószerrel vinném fel az ónt a felületre, anélkül nekem sem ment. Ecsetelős folyasztó szerrel kezdtem, használható, de nekem van vele negatív tapasztalatom is. Elég gyorsan eltűnik a felületről, gyorsan kell vele dolgozni és forrasztást követően barna ragacsos (gyanta?) szennyeződést hagy a felületen.Nem tudom másnak mi tapasztalata? Jobb választás egy gél? Vagy mindegy mi csak magasabb ár fekvés? Esetleg konkrét típusú csak ami jó vagy ez mindegyikre jellemző?
Gondolom akkor tisztítani kellene a felületet minden forrasztást követően. -
Rive
veterán
A legközönségesebb gyantás-ólmos ónnak vinnie kell: szükség esetén valami RMA folyasztószerrel.
Két tipikus gond szokott lenni:
- gyenge páka: vannak ezek a játékszerek 'SMD páka' néven reklámozva, csumpi 20W teljesítménnyel, amik már az első folytonos rézfelületbe hajlamosak belesülni
- nem lett rendesen letisztítva a felület. -
Kroni1
veterán
Nyákhoz (pl xbox kontrollerforrasztasa, stb.) milyen forrasztóónt ajánlanátok? Esetleg milyen segédanyaggal? Paszta vagy akármi ami segiti az ón megtapadását?
Megtisztitott felületre sem akar a jelenlegi ónom megtapadni..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Assetto Corsa Rally
- LEGO klub
- PlayStation 5
- Anime filmek és sorozatok
- VR topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Szolnok és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Haditechnika, harcászat
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- TOP PC konfig /Ryzen 7 9850X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB M.2 PCIe SSD/ akciós áron eladó!
- Apple iPhone 15 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia / Akku: 88%
- Tavaszi RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- iPhone 17 Pro 256 GB Kozmosz - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök - Számlás
- Eladó 1db Nokia steel hr hibrid okos óra dobozával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Már Aliról is rendeltem ónt, mert volt, aki azt mondta, hogy az itthon kapható ónokban valami összetétel már változott, és nehezebb forrasztani, de azzal is ugyanez a bajom.

Vagy ezt