Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
Aktív témák
-
McLaca
őstag
Alig 45 post, és zömében a 120GB-nál nagyobb meghajtókra, szinte kivétel nélkül kékhalál után és szinte kivétel nélkül az újabb firmware-rel.
Elcsépelt szóval élve nem szignifikáns. Az egyik HSZ-ben linkelnek egy holland összehasonlítást, ott látható, hogy bőven rosszabb, bugosabb meghajtók is léteznek. Csak ugye az Intelnél egy ilyen botlás sokkal kevésbé megtűrt, mint másnál, és még mindig jobb egy dedikált hiba, mint egy ismeretlen, váratlanul felbukkanó. Mondjuk én gyakran csinálok lemezkép mentést, de nem azért, mert Intel 320, hanem azért, mert SSD.
És nem frissítettem firmware-t. Kékhalálom sosem volt Win7-tel, és az unsafe shutdown count jelenleg 11. Az érdekes az, hogy emlékeim szerint épp a 320-as meghajtóba építettek áramkimaradás elleni védelmet. Persze rég olvastam róla, lehet, hogy másik meghajtónál (de mindenképp Intelnél) említették.Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
radi8tor
üzenetére
Akkor te meg nem nagyon használtad.

Vagy csomó temp és egyéb mappa HDD-re került.
7 hónap alatt én most járok 923 GB-nál. Ennek 30-40%-át a Firefox írja, úgy is, hogy a temp fájloknak 0MB van beállítva, de ezek nélkül is ír az SSD-re.
Ez szerintem egyáltalán nem sok. Főleg, ha figyelembe vesszük a - hirtelen nem jut eszembe - fórumot, ahol extrém tesztelték a vinyókat, és 100TB fölötti írást elviseltek egyes típusok (Intel 320-asom van).Peter_: ha már kérdezted, én is megjegyezném, hogy azután vált nem ajánlottá a 320-as, hogy firmware problémák adódtak, miszerint (egyébként normális körülmények közt nem igazán előforduló) váratlan leállás/kikapcsolás (áramszünet, notesz akku lemerülés) után 8MB-osnak látszik a vinyó. Na most én produkáltam vele eddig 1 akku lemerülést (magára maradt a gép), két áramszünetet és egy kismegszakító probléma miatti hirtelen kiakpcsolást, valamint ha a bios-ban turkálok, a gép úgy indul újra, hogy előbb kikapcsol, ezt minden esetben az unsafe shutdown-ok közé sorolja a vinyó (ahová az áramszünetes kikapcsolásokat is). Na most attól, hogy nálam nincs baja, nyilván nem jelenti azt, hogy mind hibátlan, bár ebben a topicban is sok olyan beírás volt már, hogy "nálam jó, úgyhogy erről ennyit" - jelezvén ezzel, hogy ha nála jó, akkor az egész világon jó.
De, hogy ki is lyukadjak a lényegre: valahogy nem nagyon olvasni azóta erről a hibáról sehol. Állítólag a firmware frissítés után még rosszabb lett a dolog, de arról se hallani semmit. Viszonylag nagy a csend. Él egyáltalán olyan ember a földön, aki tapasztalta?Üdv!
-
McLaca
őstag
Én HDD-hez se kaptam sosem.
. Az alaplaphoz jár, azt használtam.
Intel 320-asok 8MB-osodását kiküszöbölő firm frissítésről valami hír azóta?
Amúgy ha bemegyek a noteszem BIOS-ába, és onnan mentéssel, vagy a nélkül ki, a gép ki- és visszakapcsol, amit az intel 320 egy unsafe shutdown-nak minősít és a SMART-ban szépen növelgeti az értéket. Most járok 11-nél. Elvileg ez ugyanaz, mint az áramszünet (amúgy az is volt már
, meg véletlen tápcsati kihúzás úgy, hogy az akku nem volt a gépben).Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
"...és ne pakold fel az Intel drivert."
Miért ne?
Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
jozsi252
üzenetére
A fórum nem azért van, hogy helyetted gondolkodjon, hanem, hogy veled. Amikor már semmilyen próbálkozás, keresgélés nem vezetett eredményre, akkor szokás, és akkor illik kérdezni.
A topictárs mindössze több önállóságot várt el - jogosan. Ugyanis 10-ből 8-an egyszerűen semmilyen erőfeszítést nem tesznek, hogy az infóra megpróbáljanak maguk ráakadni, egyszerűen beböffentenek az első fórumba, hogy majd helyettük valaki úgyis megkeresi a választ. Igazi magyar mentalitás...Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
scope2007
üzenetére
Ezt a win 10 éve alapból tudja, quicklaunch, avagy gyorsindító eszköztár a neve.

Más: ebben a cikkben azt írják, az Intel a 320-as meghajtónál:
"Az új 25 nm-es lapkák írási késleltetése az elődhöz képest 900 µs-ról 1200 µs-ra nőtt, míg egy teljes blokk törlési késleltetése 2 µs-ról 3 µs-ra emelkedett. A gyártó mindezek kompenzálására 4-ről 8 kB-ra növelte a lapméretet."
Nem kellene akkor 8kB-os foglalás egységre formázni?
Motion_Blur#18896: nekem a legutóbbi frissítések telepítése óta (volt vagy 100MB) lassult be kicsit a boot, úgy 2mp-cel tovább "lobog" a zászló (eleinte alig, hogy összeállt, már tűnt is el).
Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
csimpok
üzenetére
Azért is írtam, hogy elméletileg és elvileg. De az több éve volt már, akkoriban win7 sem volt még, és a win7 nem a win xp alapjaira épül (memória kezelésben sem). 300 mega 1GB-ból XP alatt, a többi progi és az XP igényeit is figyelembe véve sima RAM elfogyást produkált nálad.
orichalcos: azokhoz a játékokhoz valószínűleg kevés a 4GB, de 8, vagy 16GB RAM-on biztos, hogy mennek lapozófájl nélkül.
Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
wwenigma
üzenetére
A SMART-nak hiszek.

Én is kikapcsolt lapozófájllal használok 64 bites Win7-est 4GB RAM-on. Egyszer közelítettem meg a 90%-os kihasználtságot (400MB szabad, amikor már a win7 is szól, de mondjuk itt még nem szólt), amikor a FF plugin containere "kiakadt", és 1,2GB memóriát zabált... Tehát ez sem normális állapot volt. Egyébként a 80%-ot sem szokta elérni.
Persze van pár progi, ami biztos ki tudna futni 4GB-ból, de amíg nem használok olyat, nem költök + RAM-ra.
csimpok: elméletileg a program nem tudja, hogy lapozófájlban vannak-e a részei, vagy a fizikai RAM-ban, mert azt a win dönti el. Tehát elvileg meg sem lehet úgy írni, hogy lapozófájlt használjon. A kikapcsolt lapozófájlnál egyébként ugyanúgy van lapozófájl, csak nem a vinyón, hanem a RAM-ban. Mert ugyebár közvetlen memória hozzáférése a progiknak a win-ben nincs.
Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
franc0
üzenetére
Alapvető habitusomból fakadóan erre csak annyit mondanék, hogy "anyád" és tojnék a többire, de közösségben általában kultúrlényként viselkedem és a túlfejlett igazságérzetem sem hagyja magát. Kedves "francnulla" fórumtag, "fajtázd" azt, akivel együtt söröztél, netán fogta a fejed, miközben részegen hánytál, de legyél szíves velem ne engedj meg magadnak ilyen beszólást, akkor sem, ha nem vagy képes felfogni, amit írtam, mert baromira nem őriztünk együtt libát. Az, hogy a te elképzeléseid - hibásan - mások, az nem az én hibám. Az, hogy a kereskedők 90%-ának fogalma sincs a magyar kereskedelmi jogról, szintén nem az én hibám (a "reklamációt pénztártól való távozás után nem fogadunk el" szösszenet is a kereskedők agyszüleménye, ilyen NINCS Magyarországon). Az, hogy a kereskedőknek nincs kedvük a garancia érvényesítéssel vesződni, mert lusta, trehány szarrágó disznók, az megint csak nem az én hibám. Az, hogy ez a kereskedői gyakorlat azért alakult ki, mert a magyar ember egy utolsó spíler, ügyeskedő, mindent " okosba' " megoldani akaró, szintén szarrágó csaló a garanciás ügyekben (szándékos termékrongálás, vagy júzer errorra garanciális ügyintézés ráhúzása), az megint csak nem az én hibám.
Attól, hogy az ipont iponnak hívják, még simán lehet szürke importos cuccuk, mert úgy olcsóbb - nekik. Miért ne lehetne? Mert ipon? Mert mi van akkor, ha ipon? Az is csak egy túldimenzionált, kiskorú (7 éves) garázscég, attól, hogy van egy túldimenzionált webshopja, meg garázsnál nagyobb méretű üzlete. Nem tudom, hány éves vagy, de mondanék neked egy izgalmas nevet: Mistral Computerworld. Sőt, még egyet: Bluefish. "Picit" nagyobbak voltak, mint az ipon (a Bluefishnél majdnem dolgoztam is). Aztán jött a VPOP. Persze inkább adóügyek miatt (de aki csal az adóval, nem valószínű, hogy minden másban szent, elvégre magyar...), de legendás volt a garanciális ügy(nem)intézés is pl. a Mistralnál.
Persze ezzel nem célom az ipont minősíteni, nem azt mondom, hogy az iponnal ugyanez van, vagy lesz, mert egyrészt kisebb cég, nyilván nem éri meg nekik azt, amit a fent nevezett kettőnek, másrészt a szürke import nem illegális.
Szóval amikor mást lefajtázol, nézz szét a saját FAJTÁD háza táján, aztán a piacokon és csak azután kritizálj másokat, ha megbizonyosodtál róla, hogy igazad van!Ennyi! (Csak hogy agyvérzést kapj
)Flame generálás nem célom, akinek baja van, privátot írjon akkor is, ha a feltűnési viszketegsége kényszeríti arra, hogy közösbe írja (itt most tulajdonképp magamat is lefikáztam kicsit
).wwenigma#18539: ez nekem gyanús. 80GB/5TB az 62,5 írás/cella. Ennél egy kőtábla is többször újraírható, tehát ott valami falsch adat lesz. Ha megszorozzuk 100-zal (vagy 1000-rel és teszünk bele egy tizedesjegyet
), akkor már azt mondom, reálisabb. Meg ugyananál a csíkszélességnél miért lehetne a 600GB-os meghajtóban 100× írni egy cellát, ha a 80GB-os meghajtóban csak 62×?
De TFH 20% szabad a meghajtón, tehát 5× annyit, 312 írást kap egy cella. Ami ugye nem ennyire konkrét a folyamatos takarítás, átrendezés miatt, de még így is lepkefing.Üdv!
-
-
McLaca
őstag
És érdemes futtatni (a garbage collectiont), ha a win7 szerint a TRIM bekapcsolt?
Mert az Intel szerint hetente érdemes és 34nm-es lapkákhozkészült, 50nm-eshez meg nem használható... Nekem meg 24nm-es van.
Egész pontosan ezt írja: "Optimizes Intel 34nm SSDs using Trim functionality", de akkor ez csak olyan rendszerekre kell, ahol a trim nem támogatott - gondolom.
Egyébként kb. 1 hónap alatt kb. 230GB host writes, ebből kb. 50GB teszt volt. Nem hiszem, hogy egyhamar el fogom használni.
Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
wwenigma
üzenetére
A villámgyorson mit gyorsítsak még?

Gyakorlatilag azonnal betöltődnek az oldalak, nekem ennél gyorsabb nem kell. A gyakran nézett oldalakkal indul a böngésző, azokat gyorsan be is "cache-seli" a FF a RAM-ba saját maga, ramdisk nélkül is, így azokon az oldalakon kattogva villámgyors minden, a többi oldalnál meg nincs jelentősége, mert vagy ritkán nézem őket, tehát amúgy se lennének a cache-ben, tehát csak a net sebességén múlna a betöltődésük, másrészt meg írtam, hogy nagyjából azonnal töltődnek be az oldalak, képtelenség ennél jobban gyorsítani őket.-Zeratul-: intézi azt a nagyker is. A bolt lehet, hogy 1 évet vállal, de nem ő a garanciaviselő, max. a közvetítő, a nagykerbe meg vissza tudják küldeni ők is (hacsak nem szürkeimportos).
Üdv!
-
McLaca
őstag
Vica-versa: vannak olyan felhasználók - bármennyire is hihetetlen számodra - akiknek viszont nem jön jól, vagyis semleges. Miért is kerekebb az az oldal, amiről Te beszélsz, mint az, amiről én?
A kétoldalú érem tipikus esete, ami valójában nem kettő, hanem sokkal több oldalú, de Te épp azt csinálod most, amit - szerinted - én. Ráadásul szerinted az az általános, hogy 30-50 oldallal indul a böngésző. Nos, nem az. Ergo sokkal inkább életszerűtlen a Te eseted, mint az enyém, mégis a sajátodat akarod örök érvényűként elkönyveltetni. Mellesleg a FF is cache-sel a RAM-ba automatikusan, ha a lemez cache ki van kapcsolva, és akár 1GB-ot is be lehet erre a célra állítani. Oké, induláskor ez nem számít ugyebár, de böngészés alatt (visszalépés) igen. Nálam 32MB elégnek bizonyult, 10-15 oldal maximum, amit egyszerre megnyitok.
Számomra nem nyújt előnyt a ramdisk, és a felhasználók nagy %-ának szintén nem. Te addikt módon netezel, neked nyilvánvalóan nemhogy előnyt nyújt, de egyenesen kell a ramdisk. De nem hiszem, hogy nagyon bizonygatnom kellene, hogy az én esetem a gyakoribb, ergo az erőltetés inkább a Te oldaladról tapasztalható.M_o_g_y_i: akkor Intel.

Én elégedett vagyok vele, pedig a notiban a vezérlő a 4k-t visszafogja, kb. a felére energiatakarékossági okokból (~14MB olvasás, ~23MB írás, PC-ben ~22/44 ugyanez), tehát PC-ben még ennél is jobban teljesít, pedig itt sincs szégyellnivalója.Üdv!
-
McLaca
őstag
Akkor ott valami nem stimmel a neteddel, mert HDD-n nem lehet gyorsabb a böngészés cache-eléssel 120Mbitnél, a vinyó 4k olvasási sebessége és elérési ideje lassabb, mint a neted pingje és sebessége. Ill. most nézem, azt írod, a böngésző indítása (én magát a böngészés sebességét írtam)... SSD-n az egy pillanat cache-sel és anélkül is. Meg nincs is sok köze a cache-hez az indításnak. Valami korábbi FF verziónak volt, egészen meg tudott feküdni a nagy cache-től induláskor, aztán gyorsan javították.
Egyébként menstruálsz, hogy ilyen választ kaptam, vagy csak szimplán túlérzékeny vagy, hogy ennyire a lelkedbe gyalogoltam azzal az amúgy abszolút ártatlannak szánt HSZ-emmel, aminek az elején még bocsánatot is kértem?
A lábaid elé már csak nem kell hasalnom...
M_o_g_y_i: ha nem másolsz gyakran és nagy fájlokat, akkor bőven elég lesz az Intel. Igazából másolgatásnál is messze veri a HDD-ket.
Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
VINIKOR
üzenetére
Tessék!
élményindexLatitude E6410, i5 M560 (2,66-3,2GHz), 4GB RAM, prociba integrált VGA, 120GB-os Intel 320.
jozsi252#18054: proci?? Na az az, ami normális esetben elpusztíthatatlan. Nem hallottam közeli és távoli ismeretségi körömben sem olyat, hogy procit kellett volna garanciáztatni (ha nem sütötték meg).
hermanyi#18057: ne kezdd már Te is... honnan szeditek azt a marhaságot, hogy meghibásodási rátát az összes gyártó összes valaha eladott darabszáma alapján számít egy gyártó az ő egyetlen termékére? Az nem meghibásodási ráta, és semmi értelme.
asound#18067: ami vinyó helyett az SSD-t szereled be, annak a HDD-nek a beépítőkerete tökéletes lesz az SSD-hez is.
Szabványméret.Üdv!
[ Módosította: radi8tor ]
-
McLaca
őstag
válasz
Zso Ro
üzenetére
Bocsánat, magamból indultam ki, 6 éve kizárólag notebookot használok. Nekem 0-ra kell állítani, mert nincs hová áttenni. Amúgy sincs értelme a böngésző cache-nek a 40/20-as LAN net mellett, kivéve, ha minden nap ugyanazokat az oldalakat nézed, és a cache fél giga... Már a HDD-s korszakban is 0 volt nálam, mert gyakorlatilag lassította a böngészést.
Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
Ace Ventura
üzenetére
IE-ben nem tudom én sem, 8MB alá nem lehet menni, FF-ban viszont egyszerűen 0MB-ra lehet állítani.
Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
Ace Ventura
üzenetére
Egyszerűbb és olcsóbb lett volna, ha kikapcsolod a merevlemez cache-t a böngészőben, ugyanazt érted volna le (SSD-nél meg amúgy is javasolt kikapcsolni), az oldalak betöltése ugyanis csak akkor függ a háttértártól, ha a gyakran használt képek és egyéb összetevők a cache-ben vannak, és onnan akarja betölteni, de a mai net sebességek mellett a hdd már lassít (a 4k olvasás lassúsága miatt pl.), tehát eleve értelmetlen a cache. 36k-s betárcsázós netnél még volt értelme.
Viszont amit gyakorlatilag megszüntet az SSD: az idegtépő, ismeretlen okú vinyó darálások, és az asztalra várakozás, meg egyáltalán, programindításokra várakozás. Akár több progit egymásra indíthatok, nem fogják egymás indulását lényegesen lassítani, mert az SSD elérési ideje nagyon alacsony.
Cyberpunk: az a 2s az van 10-15 is.
csimpok: mert az azonos vezérlő nem jelent azonos firmware-t, és a vezérlő köré épített egyéb alkatrészek milyensége is befolyásolja (a NAND chipek sem azonosak általában).
Üdv!
-
-
McLaca
őstag
válasz
wwenigma
üzenetére
A %-os meghibásodási ráta épp az, amit te írtál...
AirBooms: túlbonyolítod és emiatt még mindig nem érted... Egy adott gyártó összes, vagy a gyártó egy adott termékének meghibásodási rátája csak a gyártó összes, vagy az adott termék eladott darabszámai alapján értelmezhető. A piacon lévő összes gyártó által eladott termékből egy adott gyártó egy adott típusának meghibásodási darabszáma alapján számolt %-os arány nem az adott gyártó meghibásodási rátája. Tehát már a nevében is benne van, hogy mit jelent. Az, hogy ennek értelmezése van, akinek problémát jelent, sem a cikkírónak, sem az intelnek nem hibája
Üdv!
-
McLaca
őstag
Felmerült bennem egy apróság. Itt azt olvasni (második - memóriachipet ábrázoló - kép alatti bekezdés), hogy a 320-as meghajtóban az intel 4-ről 8kB-ra növelte a lapméretet. Na most akkor nem lenne jobb, ha 8kB-os clusterméretre lenne formázva? Egyáltalán, honnan deríthető ki win 7 alatt a clusterméret?
Üdv!
-
McLaca
őstag
Azt vajh' honnan lehet megállapítani, hogy a TRIM nem csak be van kapcsolva, de takarít is? Folyamatosan történik, vagy időszakosan? Mert Intel SSD Toolbox leírása szerint nem kell külön futtatnom a program "SSD Optimizer" funkcióját (ami a TRIM-et használja), ha a Win7 saját SATA meghajtóját használom, vagy az Intelét bizonyos verziószám felett (utóbbi eset áll fent).
Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
wwenigma
üzenetére
Csak a crystal 13-15GB-ot ír egy teszt alatt. Az AS-SSD-t nem használtam, arról nem tudok nyilatkozni.
franc0#17832: a vezérlő egy dolog, az csak egy chip a nyákon. De az összeépítés, a tesztelés, a használt NAND chipek minősége, és a firmware is sokat számít a megbízhatóság terén.
Ist#17834: 2 év alatt 8 SSD és mind halott? Azért itt erős a gyanú a user errorra...
Üdv!
-
McLaca
őstag
Azt vettem észre, hogy ha a firefoxszal letöltök bármilyen fájlt, és a mentés helye nem az SSD, hanem pl, külső meghajtó, akkor ugyanúgy felírja az SSD-re is, gondolom, cache-eli a fájlt, mielőtt kiírja a végleges helyére. Erről a hülye szokásáról hogy lehet leszoktatni?
(Letöltés közben HD Sentinellel figyeltem az írt fájlmennyiséget, és míg ment a letöltés, szépen szaporodott az SSD-n is az írás, épp annyi, amennyi a letöltendő fájl mérete (pár száz MB.)
Ez nem a böngészőcache, ahová a böngészés során az oldalról lementett átmeneti fájlokat teszi, mert az ki van kapcsolva.Üdv!
-
McLaca
őstag
Ez szerintetek miért ilyen? (Intel 320-as, 120GB)
Ott, ahol van rajta valami, nagyon ingadozik. Apropó, kb. a közepénél miért van rajta valami?
Gondolom, újraírás helyett oda kezdi írni azokat a fájlokat, clustereket, amiket amúgy felül kéne írni, de így "kíméletesebb". De az ingadozás akkor is fura. Holnap lesz egy hete a gépben.Apropó, notebookban van, QM57-es chipsettel (Latitude E6410), és látható, hogy itt bizony vissza van fogva a chipsetben az "IOPS".
A meghajtó kb. 2× ennyit tud 4k-ban, de a chipset ezek szerint nem.
Üdv!
-
McLaca
őstag
Nem hiszem, hogy a több GB/s olvasási sebességű RAM-ot bármilyen SSD kenterbe veri, és a prefetch, meg a superfetch csak annyit csinál, hogy a gyakran indított progikat beolvassa a RAM-ba, és onnan indulnak szélsebesen.
De ha az Intel azt mondja, akkor kikapcsolom.
(Vagyis feltelepítem ezt az izét.)ZoliaE46: ha nem használ a júzer nagy harverigényű progikat (videoszerkesztés, vagy nagyméretű és egyszerre sok képpel végzett munka, kiadványszerkesztés), akkor 4GB is elég lehet.
Üdv!
-
McLaca
őstag
Azt honnan lehet megtudni, hogy mekkora cluster mérettel formázta meg a Win7 az SSD-t?
Tiszta telepítés volt, azaz miután eSata rackban kipróbáltam, hogy egyáltalán működik-e, töröltem a partíciót, és a Win7-re bíztam a többit. Ha jól csalódom, a Win7 4kB-os mérettel formáz, de ez valahonnan lekérdezhető?Amúgy az Intel 320 egyelőre szélsebes a mindennapi használatnál. Amit nem kapcsoltam ki, az a prefetch és a superfetch, értelmetlen kikapcsolni, mert mindkettő csak olvas, ráadásul a RAM-ba, ami még mindig gyorsabb, mint egy SSD, a rendszervisszaállítást meg azért nem, mert baromi jól tud jönni néha, viszont 2,5GB környékén korlátozom a területét.
Szerk.: közben rájöttem, chkdsk, csak a cmd-t rendszergazdiként kell hozzá futtatni...
Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
atti_2010
üzenetére
Mik nem indultak el? Kíváncsiságból kérdem, mert nekem XP-n 2GB RAM-mal és kikapcsolt lapozófájllal minden elindult, amit én használok, persze lehet olyan progi, ami nem, csak én még nem használtam olyat. Win7 alatt 4GB RAM-mal is ki van kapcsolva a lapozófájl, szintén problémamentes.
Apropó, hazajött a 320-as Intel 120GB-os SSD-m. Az alja kicsit érdekesen néz ki, mint amit lehánytak... Alumínium egyébként.
Egyelőre külső rackben van, eSata csatin kicsit letesztelgetem, aztán megy rá op' rendszer.Üdv!
-
McLaca
őstag
-
McLaca
őstag
válasz
kenesei1982
üzenetére
Firefoxban a beállításoknál 0MB-ot kell beállítani, viszont IE-ben nem lehet 8 alá menni. Többi böngészőben nem tudom.

Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
scope2007
üzenetére
Köszi, ez hasznos!
Apropó, ha 10Mbitnél gyorsabb net elérése van valakinek, és a pingje is 10ms alatti, nyugodtan kikapcsolhatja a lemez cache-t. Nálam hetek óta 0-ra van állítva, és nemhogy nem lassított, de talán gyorsított is az elérésen (még HDD-vel). 40Mbites diginet, innentől a cache áthelyezgetésével hdd-re, meg ramdrive-ra én nem is foglalkozom.Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
pschio
üzenetére
Jó hír az elégedettség, mert picit savanyú szájízzel rendeltem meg a 320-ast az X25-M helyett. Keddtől klubtag leszek én is.

kenesei1982 kérdése engem is foglalkoztat. A TRIM vajon független a partícióktól? Azaz egy 40GB-os partíció esetén csak az azon belüli szabad helyet használja, vagy az egész rendelkezésre álló használatlan cellákat is? Tekintve, hogy egy SSD-nél nem értelmezhető a lineáris adatelérés, és emiatt a töredezettség, gondolom, hogy partíciótól függetlenül használja a cellákat a TRIM, de jó lenne ebben a megerősítés.
Apropó backup: úgy tervezem, hogy a 120GB-os SSD-met rendszeres időközönként backupolom az általa kiváltott 250GB-os HDD-re (eSata porton keresztül). Érdemes mindent lementeni, azaz 128GB-os partíciót csináljak majd a backupra, vagy van ennél jobb megoldás is? (Mondjuk ghost-jellegű mentés esetén könnyű a visszaállítás egy esetleges krach esetén, és ahhoz ugyebár 1:1 méret kell.)
Ill. ki milyen szoftverre esküszik ehhez? Óvatos duhajként akarok biztonsági mentést csinálni, mert az a HDD-knél sem árt, hát még a kiforratlan SSD-knél...Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
yakuza.tora
üzenetére
A vezérlő "röptömörítése" miatt ingadozó szekvenciális teljesítmény, ami elvileg a 4k-s műveleteknél viszont nem észrevehető.
Más: kedden veszem át az intel 320-ast. Kíváncsi vagyok.

Üdv!
-
McLaca
őstag
Én is így gondolkodtam. A "raktáron" felirat meg piszkálja is a csőröm azóta is, igazán nem szép dolog, de amúgy a bolttal amit eddig tapasztaltam, az korrekt, mert ők hívtak pár órával a rendelés után, és nem nekem kellett egy hét után kérdezősködni, hogy miért nem jött még meg...
Kezdek megbarátkozni az Intel 320-as gondolatával, érzem én, hogy szeretni fogjuk egymást.

Ha a 25nm-es cella 3000× írható, az 360TB írást jelent. A régi gépemen 15 hónap alatt a Hard Disk Sentinel szerint 2,83-at sikerült.Üdv!
-
McLaca
őstag
120GB-os Intel 320 megrendelve. A tapasztalatokról majd beszámolok.
Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
xEon1337
üzenetére
Azért olcsóbb, mert 25nm-es, az meg olcsóbb technológia. Kevésbé is tartós, de majd az idő eldönti. Azért az Intel nem az a sufnicég.
Apropó, a 320-ast kétféle típusjellel látom, SSDSA2CW160G3K5 és SSDSA2CW120G310. Namost ez ugyanaz, vagy csak az oldalak keverik, vagy mi a különbség? Két különböző revízió lenne máris, amikor még ropogós a termék?
Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
horvathkrisz
üzenetére
Sosem csináltam ilyet és nem is fogok. Távol áll tőlem ez a fajta - amúgy sokakra jellemző - magyar mentalitás. A szmájlik is ezt próbálták érzékeltetni.
Nálunk ennyiért mérik. Bár máshonnan lenne olcsóbban, de rájön a futár, plusz ha gariztatni kell (és nem 12V miatt, hanem mert magától meghal
), akkor nem kell postázgatni, ráadásul itt kártyával is lehet fizetni.
Szerintem meg is rendelem... Egyébként ez a kedvenc boltom, már csak elvből sem csesznék ki felük "fake" gariztatással.Üdv!
-
McLaca
őstag
Csakhogy X-25M-et 120GB-os méretben nem nagyon lehet már kapni... A napokban próbáltam rendelni, és felhívott a bolt, hogy egyik nagykerben sem lát készleten, kérdés, hogy egyáltalán még berendelhető-e, vagy kifut, ha meg rendelhető, akkor ki tudja, mikorra érkezik a nagykerbe... Mást meg mit, ami nem lassul és nem 2x nm-es...?
Üdv!
-
McLaca
őstag
120-128GB-os kell, és lehetőleg minél kevesebből akarom megoldani
, de anomáliától mentes, kiegyensúlyozott teljesítményű masinát keresek, csak elvész az ember a vezérlők tengerében... A Sandforce tömörít, ez azon túl, hogy nagyon ingadozó teljesítményt okoz, kevésbé megbízható, így a Vertex2 ki is esett. Sata 6Gbps felesleges, a gép úgyis csak SATA II-t tud 3Gbps-mal, a Kingston olcsó, de lassabb is, mint a versenytársak és a fogyasztása sem szívderítő (noteszbe lesz). 3x nm-es csíkszélesség a tartósság miatt előny a 2x nm-rel szemben, akkor is, ha lassabb, így a rostán marad az Intel X25-M, ami szekvenciális írásban ugyan nem a legfürgébb, de 4k-ban elég erős (a tesztekben úgy tűnik, erősebb, mint a 320... ami mondjuk nem is 3x nm-es, az 510 az, de az horrordrága még), ha nem is a legerősebb, csak hát az ára... 55 körül látok legolcsóbban X25-M-et, csak azt futár hozná (+1200-2000Ft), így az esetleges gariztatás macerás (meg az átvétel is, mert az előreutalástól fáznak sok helyen, kp-t meg nem használok, szinte csak bankkártyát). Helyben viszont 62.500, az esetleges gariztatás egyszerű, van kártyás fizetés, de plusz 5 rongy...Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
franc0
üzenetére
Vertex 2 is már 3x nm alatti? Mert akkor marad az Intel...
Kitoltak velem, holnap jön a noteszem (10-14 nappal később számítottam rá), és még mindig nem döntöttem el, milyen SSD-t vegyek bele, addig viszont nem tudok rá - normális, teljes - rendszert rakni, amíg nincs meg az SSD...
Üdv!
-
McLaca
őstag
Számítani számít. Bár lesz egy külső vinyó eSata rackben, amire rendszeresen készül biztonsági mentés (arra a HDD-re, ami eredetileg a gépben lesz), de nem hátrány, ha nem kell a garanciával szórakozni, meg egyáltalán a meghibásodással járó bosszúságokat jobb elkerülni. Viszont itt elég nagy különbségeket látok a fogyasztásban, ezért gondolkodtam el. Persze a HDD-khez képest még így is kevesebb, de nem olyan sokkal.
Üdv!
-
McLaca
őstag
Na most van dilemma... OCZ Vertex2 E, vagy Intel X25M? 120-as kell, és elnézve az OCZ-t, kisebb a fogyasztása, mint az intelnek, és noteszben nem mindegy. De mekkora vajon a halandósága?
Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
Mukorka
üzenetére
A kérdés remélem, nem komoly... Gondolom, el tudod képzelni, hogy egy korongon állandó szögsebesség mellett a külső sávon a kerületi sebesség sokkal nagyobb, mint a belsőn... Ebből gondolom, lejön az is, miért csökken az olvasási sebesség. A HDD kívülről befelé olvas, a CD meg belülről kifelé, ott meg nő a sebesség.
Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
Mukorka
üzenetére
Cszn válaszával ellentétben én azt mondom, igen, lelassulhat. Főleg, ha az a 10MB/s az torrent. Sok kis apró írási művelet, és ha közben olvasni is akarsz, vagy progit indítani, a fej csak jár ide-oda. Amikor normális netem lett (Digi), vettem egy külső vinyót (notebookhoz), hogy arról menjen a torrent, mert ha 10 torrentet futtattam egyszerre a belső vinyón, már attól használhatatlanul lelassult a gép. A cache-nek HDD-nél amúgy kb. 16MB-ig van értelme, a felett már nem gyorsít számottevően.
FF cache téma: tisztességes net esetén (legalább 20Mbit, 10ms alatti ping) szerintem tök felesleges a cache. Én 40/20-as digi nettel kipróbáltam, kikapcsoltam, és semmi változás a sebességben. Sőt, talán gyorsult is, hogy nem kell átnyálazni a - még - hdd-t, hogy meg van-e már valami abból a gépen, amit épp betöltene. 2-4Mbites ADSL-nél még volt értelme.
Üdv!
-
-
McLaca
őstag
válasz
orbano
üzenetére
Ha kikapcsolod a page file-t, azt csak a vinyón teszed, ugyanúgy lesz page file-od, csak a RAM-ban. Namost a vinyó és a RAM közti sebességkülönbség némileg eltérő...

A Microsoft cikke biztos igaz, de egyrészt ugyanúgy lesz page file a memóriában, másrészt ha én visszakapcsolom a vinyóra, akkor érezhetően lelassul a programbetöltés, sőt, a programból kilépés is, ha sok progi fut egyszerre (a klasszikus, lemezdarálós, a háttérből előtérbe kerülő programok grafikai elemeinek lassú, egyenkénti betöltődése...).Jelenleg 2GB RAM mellett, kikapcsolt pagefile-lal, 32 bites Win7-tel van úgy 30% szabad RAM-om, hogy fut egy memóriazabáló FF, 15 tabbal, egy Outlook, egy foxit reader 2 PDF-fel, Live Messenger, Torrent 2MB/s feltöltéssel, 69 futó torrenttel (ez elég memóriaigényes kombó tud lenni torrentben), és néhány asztali minialkalmazás, és már volt hibernálva ma a masina. Na most ugyanez 4GB-tal... Itt amúgy hazardírozok, mert kevés a 2GB, de akkorát lassul a gép a 3 éves, kéttányéros, 160GB-os 2,5"-os vinyó miatt, ha bekapcsolom a pagefile-t, hogy inkább elviselem, hogy 400MB szabad RAM alatt nyekereg a Win, hogy az kevés neki. Soha nem dőlt még emiatt a saját kardjába, de 3-4 héten belül jön az új masinám, abban már 4GB RAM lesz, ha meg az is kevés, akkor bővül 8-ra. Nem 1-2 másodpercet, több 10 másodpercet jelent.
Összeomlás ellen meg védi magát a Win7, mielőtt megtörténne, kilövi a legtöbb memóriát zabáló alkalmazást. Már összehoztam, persze hozzáteszem, szándékosan feszegettem a határokat. Tapasztalat útján szeretek megtudni dolgokat, és bizony a tapasztalat mást mutat, mint amit a Microsoft egyébként leír, de mint már írtam 2× is, a page file "kikapcsolásával" az valójában csak a HDD-ról a RAM-ba költözik.Üdv!
-
McLaca
őstag
válasz
orbano
üzenetére
Az miért is kicseszés önmagával? Én HDD-vel is kikapcsolom, mert akkor is használja a win a swapfájlt, ha amúgy van bőven RAM. Sokkal gyorsabb így a leállás, indulás, hibernálás, és úgy általában minden program használata. XP-nél 2GB mellett, win7-nél 4GB mellett már nyugodtan ki lehet kapcsolni, nem nagyon fog elfogyni a RAM... Persze ha valaki Gigabájtos memóriaigényű progikat használ, akkor nem biztos, hogy jó ötlet, de akkor meg vegyen 8GB RAM-ot, sokkal többet ér el vele...
Amúgy ha már ideírtam, akkor kérdés is lenne...
Olyan SSD kellene nekem, ami 100GB fölötti, és az op. rendszerrel kapcsolatos dolgokban, és programindulásban, és általános, nem júzer által kezdeményezett lemezműveletek a legtutibb. A szekvenciális olvasás annyira nem izgat, mert nem kívánok naponta 50GB-os fájlokat másolni...
A Crucial igen fürgének látszik, de kérdés, mennyire megbízható. Az Intel megbízható, de az írási sebessége annyira nem nagy. OCZ, Kingston, amit még olvasgatok itt, a kérdés, hogy megbízhatóságban melyiket érdemes, persze nincs hosszútávú tapasztalat, de mégis... Olvasgatom már pár napja a topicot, de nem vagyok előrébb. A javasolt cikkeken is túl vagyok már, az egyikben azt olvasni, hogy igazából mindegy, hogy általános felhasználásnál milyen SSD-t, mert lényegi különbség gyakorlati használat mellett nem igen tapasztalható, csak a tesztekben bukik ki a sebességkülönbség.Ja, és még valami: ha kettéparticionálok egy SSD-t, akkor a "terület elosztás" csak adott partíción belül fog működni? Értem ez alatt, hogy ha felülírok egy területet, akkor az SSD ugyebár nem felülírja, hanem a legrégebben használt területet veszi használatba, tehát írja szépen végig a partíciót, és csak akkor kezd ténylegesen felülírni, ha a használatlan, vagy régen használt területek elfogytak. Namost ha ketté van particionálva, akkor csak a partíció végéig ír, és utána kezdi elölről, tehát fizikailag kezeli-e a partíciókat, vagy csak logikai a dolog, és mindig a teljes területet veszi-e igénybe? Nem tudom, értitek-e, mit akarok kérdezni...

Bár ha nem egyértelmű a kérdés, akkor nem lesz ketté particionálás, fogok egy mappát, és bemountolom második meghajtónak, így logikailag kettő lesz, fizikailag meg egy.
Üdv!
Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Peugeot, Citroën topik
- Fotók, videók mobillal
- Milyen nyomtatót vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4181, 94% Akksi
- Beszámítás! Apple Macbook Air 15 M2 2023 8GB 256GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- darkFlash ZR12 Darkstorm
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Bár, ha veszek egy HDD caddy-t, akkor be tudom tolni az ODD helyére.
De, hogy ki is lyukadjak a lényegre: valahogy nem nagyon olvasni azóta erről a hibáról sehol. Állítólag a firmware frissítés után még rosszabb lett a dolog, de arról se hallani semmit. Viszonylag nagy a csend. Él egyáltalán olyan ember a földön, aki tapasztalta?
).

), akkor nem kell postázgatni, ráadásul itt kártyával is lehet fizetni.