- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Yutani: YRHA - Yutani Retró HAngkártyái: IBM mWave
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
Új hozzászólás Aktív témák
-
Old Death
senior tag
mindenki úgy kezdi, h nem szereti
feladatokból könnyebb megtanulni az elméletetadok mingyá egy linket, ott vannak feladatok és kérdések.. nekünk ezek voltak vizsgán.. hátha jó lesz
1. Bővebben: link
2. Bővebben: link
3. Bővebben: link
mind pdf és szabadon terjeszthetőremélem segít
[Szerkesztve] -
Drizzt
nagyúr
-
Flashy
veterán
nézd meg a ''gibbersólyomban''
idődilatáció az időtorzulás, hosszkontrakció a hossztorzulás, relativitás témakörben keresendő a pontos definíció. de ha google-ba beírod hogy ''idődilatáció'', pontosabbakat kapsz, példákkal és azonnal. (nem azér mer nem akarok segíteni, csak már nem emlékszek)
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Old Death #48 üzenetére
Most ezt találtam.
Bővebben: link Kell az a f@szomsetuggya-milyen kúp is... -
Old Death
senior tag
ha csak a spec relativitás lemélet kell semmi következmény és egyéb nyalánkság akor v az egyetemi fizika könyv / jegyzet v amiben még jobban le van írva (igen jól magyarázza, amolyan hülyegyerek módszer) a 4.-es fizika könyv
de írd be gugliba és kidob egy csomó oldalt.. onnan van egy kettő egész jó
-
a_tesz
Korrektor
első körben hátha itt van valami értelmes: Bővebben: link -
Drizzt
nagyúr
Hol lehet találni anyagot a speciális relativitás elmélethez, amit kb. 30 perc alatt meg lehet érteni és megtanulni? Elég fontos lenne így, hogy holnap vizsga fizikából.
-
ftpmuki
csendes tag
Nagyon szépen köszi! Ilyenre gondoltam! Nem bonyolult és érthető!
ßye: Ftpmuki -
j.bravo
addikt
Biztos irnak mások töbet is, én most lusta vagyok, de egyelőre ez is több a semminél, rmeélem
1.) pl. fürdőszobamérleg. A régi, amin elforog a számlap, amikor ráállsz. Az újfajta digitális kijelzős lehet hogy máshogy működik már.
De ugyanilyen az a konyhamérleg is, aminek a tányérjába pakolsz és elmászik a mutató.
Amin neked kell tologatni a súlyt, és nézni, mikor van egy szintben a két pöcök, az csak erősen közvetve az (merthogy az inkább emelő, mint a libikóka).
A két fenti mérleg a vele közölt nyomóerőt (azaz súlyt) méri, és a súly=tömeg x grav.gyorsulás összefüggést használva jelzi ki az eredményt tömegként.
2.) pl. teniszütő és teniszlabda, amikor ütsz (a pillanat amikor összeér a labda és az ütő. Rugalmas ütközés a jelenség neve mellesleg). Hogy melyik ez erő és melyik az ellenerő, viszonyitás kérdése, de a magától érdetőtőbb az, hogy az erő amivel az ütő a labdát nyomja (és ez a labdát gyorsitja), az ellenerő pedig amivel a labda nyomja az ütőt (az meg a te kezedet) visszafelé.
3.) Gondolom megNYújtottuk, nem GYújtottukAz izomerő ellenereje közvetlenül a rugalmas erő, közvetve pedig ami a szögben ébred. A szál két végénél a rugalmas erő ugyanakkora kell hogy legyen (de ellentétes irányú). Az egyik végén a szögben ébredő erő ellenereje, a másikon az izomerő ellenereje...
(na ez elég zavaros lett, remélem érthető, nem pedig félre...)
4.) A lendület- (avagy impulzus) megmaradás törvénye.
Merthogy, lendületmegm: golyó seb x golyó tömeg = puska seb. x puska töm. (x -1 az ellentétes irány miatt, meg mert igy jön ki ha szépen irod fel, ui, akkor úgy irod h a kettő összege zérus).
golyó: kis tömeg, nagy sebesség. Puska: nagyobb tömeg, kisebb sebesség.
5.) Mármint az űrrakéta? Hát mert folyamatosan engedi ki magából hátrafelé nagy sebességgel az elégett üzemenyag égéstermékeit. Mintha minden egyes töredékmásodpercben lőnél a puskával az meg rúgna hátra...
Szóval egyrészt a lendületmegmaradás, másrészt pedig Newton 3. törv: amekkora erővel löki ki a rakéta a gázt, akkora erővel löki vissza előre a gáz (van tömege) a rakétát... ugyanez van a puskánál meg a golyónál is! -
ftpmuki
csendes tag
Hali!
Nem akartam új topikot nyitni, ezért ide írom. Az egyik haveromnak kellene S.O.S. segítség fizika témában! Nagyon fontos lenne, mert különben megbukik! Jó fej gyerek (bár egy kicsit hüje ) kár lenne érte . Szóval itt vannak a kérdések feladatok, amelyeket értelmesen meg kéne válaszolni:
1.Sorolj fel olyan gyakorlati példákat, ahol erőmérőket használnak!
+Nevezd meg, hogy milyen fajta erőket mérnek!
2.Nevezd meg az erőt és az ellenerőt! Különböző sporteszközök használatánál!
3.Az egyik végén szöghöz rögzített gumiszálat meggyújtottuk. Mi az izomerő ellenereje? Mi a rugalmas erő a gumiszál egyik illetve másik végénél?
4.Miért rúg hátra a puska elsütésekor?
5.Miért gyorsul tovább a kilőtt rakéta a tartóálvány elhagyása után?
Nem nagyon nehéz, de itt a PH-n bizti vannak fizika májerek.
Előre is köszi a srác nevében is!
ßye: Ftpmuki -
toeri
aktív tag
Érdekes volt elolvasni az egészet, köszönet a téma ''kirobbantójának''.
Azt találtam különösen izgalmasnak, hogy még ma is mekkora rés tátong az atomfizikai és kémiai/általános-iskolai-fizikai szint között. Mintha nem is ugyanarról a dologról szólnának. (Pedig de.)
Mióta tanultam róla csak újság/könyvolvasóként foglalkoztam a témával, de annyit megjegyeznék, hogy a fizika/kémia megállapításai inkább gyakorlati-megfigyelési irányból közelítnek, míg az atomfizika elméleti irányból. Viszont amíg az első csoport természetesnek vesz olyan állításokat, mint az, hogy ''feszültségkülönbség hatására áram folyik a vezetőben'', addig a másik max. ''töltések vándorlása'' címmel illeti ugyanazt az eseményt, hiszen meg van győződve arról (kétrés-kísérlet elektronokkal / interferencia), hogy az elektron egy olyan dolog, aminek az útját nem tudjuk leírni/felderíteni két térbeli pont között, ergo csak annyit tudunk, hogy ''ha itt egy be, akkor ott egy ki''. Ezért értelmetlen dolog ütközésekről meg egyebekről beszélni, ez csak egy képletes párhuzam, nem több.
Szerintem is a legegyszerűbb feleletet várja a fizikatanár, de ha valakit érdekel a téma, ajánlom neki ezt a linket: Bővebben: link.
Idézetek innen:
''...Egy fémben az elektron kvantummechanikai hullámállapota azt jelenti, hogy az elektron egyforma valószínűséggel megtalálható a fém bármely pontján, sőt ez a valószínűség nem tűnik el ugrásszerűen a fém szélén, hanem folyamatosan esik nullára.
...Ez a felvétel elég meggyőző ahhoz, hogy az elektronokat hullámoknak, és ne a fémben szaladgáló golyóknak tekintsük. Az elektronok hullámhosszából megállapítható energiájuk is. Ez nagyon magas értéknek adódik; akkora, mint a 60 000-100 000 oC-ra felmelegített klasszikus részecskék energiája. Ez a meglepően nagy energia egy alapvető fontosságú kvantum-elv, a Pauli-elv következménye. Szemben a klasszikus fizikával, ahol minden részecske a legalacsonyabb energiájú állapotba kerülhet, a kvantummechanikai állapotokban egyszerre legfeljebb egyetlen elektron tartózkodhat. Emiatt a fémben lévő elektronok nagy része ''kénytelen'' a már betöltött, alacsony energiájú állapotok helyett a magasabb energiájú (és ezáltal magasabb hőmérsékleteknek megfelelő) szinteket elfoglalni.''
Ui. Remélem nem kevertem meg még jobban azokat, akik szeretnének tisztán látni, igazán nem ez volt a cél.
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Hisense LCD és LED TV-k
- Kerékpárosok, bringások ide!
- BestBuy topik
- Futás, futópályák
- Yettel topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Apple MacBook Air M1 2020 13" (A2337) 8GB/256GB, akku: 100% (35 ciklus), garancia: 2026.10.12.
- Lenovo Legion Go 512/16 ,19 hónap garancia, szép állapotban eladó!
- MacBook Pro Retina 14" 8C / 14C / 16 GB / 512 SSD / Magyar - Garancia - 0 ciklus
- Lézeres hátlap csere VERHETETLEN áron
- Lézeres hátlap csere VERHETETLEN áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest