Hirdetés
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xaels: eXtremeRate | DualSense (PS5) Pro kontroller házilag
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drótmacsek
csendes tag
Jó régi a téma!
Mondjuk szerintem itt nem minden stimmel...
De Loopus kolléga dióhéjban leírta a lényeget. Gondolom igazából edzeni akarsz. De a kovácsolási eljárások kiesnek ugye, mert pont az kell, hogy ne deformálódjon a tengely...
A fém edzése gyakorlatot és felszerelést igényel. Nézz utána, hogy kell, vegyél némi felszerelést, néhány kiló 200-as szöget, esetleg tengelyhez hasonló méretű csavart aztán lehet próbálkozni! Ja! Tulajdonképpen hevítés, hűtés, "mártogatás" különböző (sós, lúgos) löttyökbe, vízbe, olajokba. A tudomány ott kezdődik, hogy milyen hőfokra, milyen sorrendbe, hányszor, mibe hűtve... Mit, mennyi ideig? Stb. Ez (sem) nem az a téma, hogy majd itt leírják neked a tutit, hogy pl. villants rá háromszor a telefonoddal, 'oszt jó lesz! Ehhez dolgozni és tanulni kell sokat. És akkor rájössz, hogy a hozzászólóknak igaza van, tényleg nem lehet/nem érdemes otthon ilyet csinálni. Erre nincs lifehack!
Biztos láttál már jobb szerszámokon feliratokat: Chrome, Nickel, Vanadium, Molibden. Ezek a leggyakoribb ötvözőanyagok, amik jelentősen módosítják az acél tulajdonságait, segítenek megelőzni pl. az acél általad is említett öregedését. Az alap ötvözetnek legalább akkora jelentősége van, mint az edzésnek. És mindet másképp kell edzeni és/vagy nemesíteni.
Végül is egy a lényeg, ha próbálkozni akarsz, ess neki olcsó alapanyagokon, ha meg bicajozni akarsz, vegyél új, jó minőségű tengelyt. 300 km után egy átlagos tengelynek sem szabad elgörbülnie normál használat mellett.
Ja! Valószínűleg a "csodatengelyed" is valamilyen ötvözet volt. -
It's ME!
újonc
Üdv, jó rég nem volt hsz...
Csak annyit (nem tudom, hogy írták-e már), hogy az edzés 1200-1300 C°-on történik, a megeresztés szerszámacélnál olyan 250 C°-on, és szerkezeti acélnál kb. 600 C°-on. (Itt gondolom a tengely szerkezeti acélnak felel meg...) Ez nem kötelező, de ezáltal rugalmasabb lesz, és egy kicsivel jobban fogja állni a sarat (bár veszít egy picit a ridegségéből/merevségéből.)
Otthon nagyon nehéz lesz ezt kivitelezni, ráadásul nagy esély van arra, hogy megrepedhet a tengely. Én a lehűtésre inkább olajat ájánlanék, mondjuk ezt már biztosan írták korábban... -
kaktusz2
tag
válasz
-=RelakS=- #47 üzenetére
üdv
ahogy az acélok ötvözött .ötvözetlen acélokat lehet hökezeléssel javitani a tulajdonságot!ugy a szinesfém ötvözeteket is!!persze a megfelelö Technológia betartásával!ez függ mely tulajdonságát akarod javitani?rugalmaság ,szilárdság,keménység szivóság,stb.....!viszont itt is számit az adott alkatrész anyag öszetétele!Mint a kerékpár tengelynél mint az adot elem rugos csatlakozójánál!!ennek fényében van ami meg oldható házilag van ami nem!kisérletezgetni lehet kisebb nagyobb eredménnyel!sok sikert -
-=RelakS=-
veterán
eheh, milyen topik... igaz, rég volt hozzászólás, mind1
Szóval én elemtartóban utaznék. Az szokott általában lenni a baj, hogy a spirálrugó letörik benne, és onnantól az elemet az elemtartó nem tartja. Ezt váltanám ki egy fémszalaggal, ami talán nagyobb felületű érintkezést is biztosítana, stb.
Két dologgal próbálkoztam eddig: Alumínium kólásdoboz: egész jó lett, egy szépséghibával: nem fogja az ón
mittoménmilyen teásdoboz (Twinings dobozos teája). Ezt az ón ugyan fogja, de nem elég rugalmas. Az nagy marhaság, hogy miután kihajtogattam a kívánt alakját, gáztűzhelyen megmelegítem, majd lehűtöm? Egyáltalán egy gáztűzhely hője képes bármiféle változást előidézni a fémben?Csak gondoltam megkérdezem, mielőtt ott hókuszpókuszolok a konyhában, aztán semi nem történik
Amúgy meg ha van jobb ötlet, hogy milyen fémlemez/szalag lenne jó (2-3mm hajlítást kellene egy kb 1cm hosszú fülnek kibírnia), azt is szívesen fogadom. -
B.Kox
tag
Nem mondtam hogy keménnyé teszi, de hidd el nem fog elgörbülni. A kazettás agynak pont az a lényege hogy nem ró akkora terhelést a tengelyre mint a menetes. Nekem is a régi bringámon menetes agy volt és állandóan görbe volt a tengelye, az újon viszont kazettás van és már két éve(amióta megvan) hozzá se kellet nyúlni.
-
-
Stranger_
csendes tag
Hi
Csatlakozok az előttem szolokhoz, vegyél egy jobb minőségű tengelyt, tudom nem ez volt a kérdés, hanem edzünk meg egy ten.... Saját tapasztalatomból mondom, hogy te otthon, nem fogod tudni megcsinálni, ha kicsit ?erősebre? edzed akkor erőseb ütésnél elpattan, ha meg nem lesz erős, ugyan ott vagy, hogy elhajlik -
vtechun
veterán
ezek a mai olcsó bringák elég szar minőségű anyagokból vannak, nekem félév után kellett cserélnemelső villát, hajtókart összes fogaskereket + kormányt (mármint ami függőlegesen megy bele a vázba...)
-
Loopus
tag
Juhéjj!!! Tag lettem két év után!!! (Kalaplengetős és virágdobálós szmájli)
-
Loopus
tag
Nem akarlak lelombozni nagyon, de a többiekhez hasonlóan csak azt tudom mondani, hogy igen nehéz lesz otthon. Az egyik ismerősöm páncél- és fegyverkovács (nem az a fajta, aki kettőt üt feles lemezre és kész a mellvért, amit csinál használjuk is igen intenzíven), évek óta csinálja, két-három éve pedig ebből él. És ő sem találja el mindig elsőre a megfelelő hőfokot és időtartamot (pedig már abból tudja, hogy kb milyen meleg az acél ''ahogy megfut rajta a szín'' ). Ja és még vmi amit hm kezdett fejtegetni. Az edzést ilyenfajta erős igénybevételnek kitett darabnál mindig egy ún megeresztésnek kell követnie, ami (és itt majd a fémmíves fórumtársak kisegítenek) egy edzésnél alacsonyabb hőfokra történő hvítést és lassú hűtést takar. Ez szükséges ahhoz, hogy az edzés során általában túl rideggé vált anyag egy kissé visszalágyuljon. Ja és ezt talán még könnyebb elrontani.
-
neduddki
nagyúr
HI!
Az xtr... mikro meg biziklizgettem de kerek szememl nesztuk ezeket acuccokat, e smikto a esmerosom a heavytools-ra ijjeneeket rakott:- )))
egyszer ki is probalhattam:- ))) hat szep elmeny vot: - ))))
de hat mar tobb 6 eve nem ultem drotszamaron:- ((((( hat ez van...
udv
neduddki -
CsY
aktív tag
nezd meg, kattanj ra, verd agyon a családot és nyuld le a lóvéjukat...vedd meg
én 4éven keresztül csak xtr cuccokat hasznaltam....kemény sportra... és biiirta -
hm
aktív tag
Nem tudom milyen tengely az, amit vettél, mármint milyen anyagú, de ha házilag megcsinálsz pontosan egy edzési eljárást, megyek hozzád tanulni. Egy dolog még nem jött szóba, mégpedig az, hogyha az egész tengelyt edzi, akkor jó kemény anyaga lesz, tök jó, hogy nem fog hajlani, csak elveszti a szívósságát, és hamar törik, ami hirtelenebb bajt okoz. Nem értek a bicajokhoz, de csak akkor lehetne valamilyen tartós eredménye a dolognak, ha a tengely tömör, és kéregedzést alkalmazol, ami azért különösen nehéz házilag, mert nagyon függ az időtől is a hőmérséklet, és a tengely mérete, anyaga mellett.
-
Attis1982
tag
Hello.
Edzessel csak kopasallo, kemeny feluletett hozol letre!
egy jobb anyagminosegu tengely kell neked, ami hajlitasra megfelel a terhelesnek.
Egyebkent az edzes az 724+50 fokra kell felheviteni , kicsit ott tartani, majd gyorsan lehuteni. Ennyi, de megfelelo szentartalmunak kell lenni az anyagnak. -
pubwart
aktív tag
válasz
Zordkaszás #27 üzenetére
Hohóóóóóó Tegnely, akkor az még rosszabb... Még jó, hogy csak a villát olvastam. Tengelynél még zűrösebb a dolog
-
deedee
őstag
a kovácsot arra értettem,hogy:fujtató és szakértelem.vagyis a megfelelő hőfokhoz a fujtató is kell.otthon a lakásban pedig nem sok ember tart olyat....Az ötvös meg valszeg olvaszt is ,nem csak vés stb.
fujtató nélkül is lehet,de ahhoz speciális gázkeverék kell a megfelelő hőfok eléréséhez. -
Den
veterán
szépen összejöttünk ebben a topicban
-
pubwart
aktív tag
Az áltatad javasolt keményítési eljárás, csak a N-taartalmú acélokra igaz. mert ott jó, ha sok a vakancia.
A hidegalakítás, pedig a szilárd átalakulások egyik heterogén fajtája, ahol egyedi atommozgás történik. A hőkezelésnél a homogenizáció a cél. A hidegalakításnál nem mindenféleképp jutsz el ehhez.
És a hajlítgatás sokszor melegalakítást eredményez, vagy anyagelfáradást...
A rekriszatllizációról meg még nem igazán hallottamLehet a BMEn így tanítják
Itt a hő- és felületkezelőn nem -
Den
veterán
nem lehet akármilen acélt edzeni. mivel ipari körülmények közt az edzés gyors és ocsó eljárés az acél mechanikai tulajdonságainak javítására, ezért valszeg a engelyed is keményebbre edzették volna ha lehet. a hiba valszeg az hogy olcsó szar anyagból készült amin már a gyárban sem tudtak többet javítani.
a legolcsóbb megoldás ha veszel egy erősebb tengelyt. -
deedee
őstag
fémipari technikus vagyok,asszem értek hozzá.mármint az edzéshez...Házilag,ha megbízható minőséget akarsz,ne vágj bele.felesleges.inkább keress egy kovácsot vagy őtvöst.a kovács felszerelése jó,az ötvösé talán jó.ez máris két lehetséges megoldás.
-
etilin
aktív tag
kéményíteni lehet vakanciák kristályhibák bevitelével.
Hajlítgatod meg újra megformázod hidegalakítás
van az ugynevezett rekrisztalizáció amelynél egy bizonyos nyírás és hőmérséklet után az anyagod nemhogy keményedik hanem lágyul (kilágyulási pont) -
adriankoooo
senior tag
szia, nem tudom hogy ezt meg e tudod csinálni otthon - minálunk a suliban van egy kohó ott tanultuk a kovácsolást. és elég bonyi már a cuccok is hozzí: kell egy kohóasztal(nem jó akármijen mert egyszerűen szétég, ha csak ritkán dolgozol rajta akkor elképzelheto hogy lehetne csinálni samottéglából, de csak egyszeri kétszeri munkára), kell szén (kovácsszén, apro darabos ...ami magas hofokon ég). Aztán az kiedzés: a legjobb az ha olajban csinálod, de ennek is megvan a fázisai ... bizonyos idotartam alatt kell lehulnie X fokra, X fokig lehet csak felmelegiteni, az acel fajtája sem mindegy ...
Mindezt egybevéve hát a probalkozás sikere kétséges.
Mit ad Isten apum kerékpár szaküzlet tulajdonosha akarod keresek neked a katalógusokban jó minosegu tengelyt.
-
hobizoli
nagyúr
Az, hogy egy acel vmi mennyire edzheto, az attol fugg, hogy mennyi a szen taratalma, es mennyi es mijen egyeb otvozoanyag van meg jelen.
hobizoli -
Hát haver szerintem inkább vegyél egy drágább jobb minőségű tengelyt!
Az a bizonyos edzés nem egyszerű dolog.Felhevítem lehűtöm he-he ha csak enyiből álna!A széntartalom, az ötvözők stb. mind sokat számítanak.És ha megvannak a pontos értékek akkor is tudnod kéne, hogy hány fokra kell hevíteni, és a hűtés is ha nem megfelelő technikával végzed a tengelyed vagy kilágyul, vagy úgy meggörbül, hogy csuda!Ha nem fontos az a tengely akár ki is próbálhatod a dolgot, de ne várj túl sokat...... -
hátsódob
csendes tag
Amikor eltört az említett tengelyem, akkor nem nagy erőhatásra tört el, hanem valószínőleg kifáradt stb.
Tulajdonképpen miért tört el a tengely? Ok hogy van egy bizonyos hajlítósziládsága és ha nagyobb erőt kap, akkor eltörik, de nálam nem ez történt.
A kifáradásnak mi a fizikája, miért csökken le huzamos (de kis) terhelés hatására a kemény fém sziládsága? -
hátsódob
csendes tag
-
hátsódob
csendes tag
Bizony nehéz!
Egy kis tömegű, jő hővezető rézdarabot jóval könnyebb gyorsan felhevíteni, mint egy tengelyt stb. ...
Fontos ismételgetni egy bizonyos eljárást, vagy lehet egyből készre edzeni?
Próbaképpen bevágtam a kályhába a parázsba egy 5mm átm. U vasat, és amikor felizzott kiszedtem és hideg vízzel gyorsan lehűtöttem, de ettől nemhogy keményebb lett, hanem még puhább. viszont ezt csak egyszer csináltam (hevítés-lehűtés), tehát a titok nyitja a többszöri ismételt hevítés-lehűtés lenne? -
Wolverine
félisten
Elvileg lehetséges. A keménység attól függ, hogyan kristályosodott a fém, a különböző rácsok között jelentős eltérés lehet. Ebben a konkrét esetben pedig bőven megvolt a lehetősége az átkristályosodásra... Csak ne felejtsd el, hogy ez egy jóval kisebb fémdarab volt, míg a bringaalkatrész esetében jóval nagyobb cuccról van szó... Ha pedig kisebb részletekben akarnád kivitelezni, a részletek határán nagy az esély a törésre...
-
hátsódob
csendes tag
A pillanatforrasztómhoz a rézfűtőszálat egy puha kislemezmeghajtó csavarral rögzítettem és a használat folyamát többször gyorsan felhevítettem kb. 300-500°C-ra majd lassan lehűtöttem (nem fémedzés volt a célom, egyszerűen használtam a pillanatforrasztót) és úgy megkeményítettem ezzel, hogy az eddig keménynek hit csavarhúzomat szétmállasztotta a csavar brutálnyomatéknál, azaz igen keménnyé edződött az eredetileg elég puha csavar.
Ezzel kapcsolatban mi a véleményetek? -
Wolverine
félisten
-
hátsódob
csendes tag
Veszek egy puha tengely és azt akarom megkeményíteni!
-
Old Death
senior tag
Bővebben: link
ha van egy jó kovács ismerősőd ő megcsinálja, egyébként sok hevítés hajlítás, ütés, és hűtés, majd előlről. -
hátsódob
csendes tag
Hogyan lehet a puha, könnyen maradandó alakváltozást szedvedő kis ötvözöanyagú acélt megkeményíteni? Tulajdonképpen egy bicaj hátsó tengelyt akarok edzeni, mert nagyon könnyen (300 km után), szemmel láthatóan elgörbül a racsni felőli oldalon. Valami hőkezelési eljárás érdekelne, amivel a silány puha tengelyem megkeményíthetném. Egyszer sikerült kifognom egy kemény tengelyt, nagyon jól ''működött'', nem kellett utánahúzni a csavarokat, nem állítódott el a kónusz, semmit nem görbült, menetet még szándékosan sem tudtam volna megszakítani, és nem 300 km, hanem még 5000 km után se görbült. A pályafutása töréssel fejeződött be, ami még mindig jobb 5000 km után görbülés nélkül, mint az elgörbüléssel csapágyat nyírva már 300 km után...
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest